Kad vam klinac polozi, da li ga "ogranicavate"?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pop_Djujic
    CBC Član
    • 16.12.2006
    • 73
    • Beograd

Ne podrzavam bas nesto tu ideju za zavrtanjam nekog srafa i ogranicenja brzine na 80 km/h,ali opet . . . kako su ljudi sticali vozacko iskustvo sa ficom 750 koji tesko da je isao preko 80,90 km/h
    ili i danas kako pocetnici koji nemaju para za golfa ili neka skuplja kola uce na fici , peglici ...
    a i sa tim golfom koji ide 80 ce sigurno biti bezbedniji nego masa klinaca koja danas jurca po gradu na skuterima koji priblizno toliko idu...
    tako da mu mozda prvi mesec dana i nebi nista falilo da vozi sa tim zavrnutim srafom ako vec otac nema dovoljno poverenja u njega
    Mozda jesi brzi,ali nisi ludji !

Comment

• Laki GSi
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2006
      • 2426
      • Beograd-Vozdovac

Originally posted by dfast
      ko te *ebe, skupicu lovu i kupiti sebi neki krs, pa ne bi ni prihvatili tatinu ponudu ili samo u krajnjoj nuzdi, tako da opet nema vajde od ogranicenja. Vozice neki svoj krs ili krs svojih drugara na kome ce graditi vozacko iskustvo.
      Pa eto ja sam jedan od tih(bio),klizavo je,polako,pazi ovo,pazi ono....
      Ma ebes ti takav zivot kad ce neko da ti stoji nad glavom i samo sere nesto.Evo ti auto,ici cu taxijem i zdravo. Sve dok nisam skupio pare za auto koji sam uzeo od rodjenog caleta nisam ni hteo da ga vozim,kad sam imao kintu dao sam mu i reko vise nema sranja sad je moj i cao. Ja sam polozio,imao vozacku cetri meseca i resih sa burazerom da idem na more kolima,svi u kuci su vristali i nisu hteli da mi "prodaju" auto pred more nego nakon toga,lepo sam trazio kola od tece i sasvim normalno smo otisli do HN i vratili bez ikakvih posledica Bogu hvala. To strojenje kola uopste po meni nije normalno ili mu daj auto ako mu verujes ili mu nedaj!
      Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• ToNcA
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2006
        • 868
        • Klagenfurt am Wörthersee / Beograd
        • Mazda 6 2.0d

Izvini ali gluplju ideju za pazenje klinca nisam cuo. Na primer ja jesam od kada sam polizo prvih 500-tinak km vozio sa caletom. U principu nikakvih problema nije bilo da vozim sam posle par nedelja jedino mi je objasnjeno odmah da automobil nije igracka (ali izgleda j nisam shvatio jer mi je to i dan-danas omiljena igracka). Naravno izgleda da je i moj otac bio svestan da jqa zelim jos dugo da zivim tako da sam se pridrzavao u pocetku onoga "festina lente". Jedini je bio problem sto on ne podnosi kada neko "davi" tako da kada je on bio na desnom sedistu morao sam da pritisnem jace gas. Verovatno me je to i oslobodilo da sada bez problema vozim kojom god brzinom ali ipak uvek prvo pazim da mi ne naleti neki pesak (ali zato 120km/h na auto-putu ne podnosim nikako i tempomat mi je obavezno na 130 ali 120 za inat necu).

Jednostavno neka se provoza prve dve-tri nedeljae sa klincem, neka smisli da ode negde malo dalje sa njim koliko da se decko sazivi sa autom. Ja dozvolu imam vise od 5 godina i presao sam preko 40K sa (hvala bogu) samo jedbnim blazim udesom (za koji nisam bio kriv a i steta nije bila neka, naravno bez povredjenih).

Ali znam za provereni maler - otac mi je 3 puta do sada kada krecem negde u sali dobacio "pazi kako vozis" - i sva 3 puta sam kao za maler zakacio auto. Posle treceg sam mu zabranio da mi to pominje.

Na plin se kuva, na dizel se greje a na benzin se vozi - a ja krenuh da se bavim grejanjem...

Comment

• HotDog
          CBC Senator XXL
          • 06.05.2005
          • 965
          • BSG 75 (011)

Originally posted by Pop_Djujic
          ........ali opet . . . kako su ljudi sticali vozacko iskustvo sa ficom 750 koji tesko da je isao preko 80,90 km/h
          ili i danas kako pocetnici koji nemaju para za golfa ili neka skuplja kola uce na fici , peglici ...
          a....
          ali kad su oni sticali fica iskustvo, oko njiih su isto bile fice, pegle, stojadini..

Comment

• ferry
            CBC Veteran
            • 31.01.2007
            • 101
            • Beograd

.... i tristaci, pezejci, lajke, volge i poneki pezo 504, opel rekord, ford taunus ....

Comment

• AreOut
              CBC Senator XXL
              • 22.07.2006
              • 590
              • Zabjelo

Bzvz 80 km/h a mogao je fino da ga izmlati i polomi mu ruke noge da vidi kako je pri udesu...
              http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• RANK
                CBC Senator XXL
                • 28.02.2007
                • 1635
                • Beograd
                • FIAT MAREA WEEKEND 1

svasta. kako bi bilo da sam sebi zavrne na 80 pa da vozi hiljadu dve km? ako prezivi, podrzacu ga.
                "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Pop_Djujic
                  CBC Član
                  • 16.12.2006
                  • 73
                  • Beograd

au bre pa svi ko da ste neki trkaci , vozaci F1.
                  pa koliko baba i deda ima za volanom koje u toku cele godine jednom predju 60km/h , dobro cinjenica je da guse saobracaj , smaraju itd itd....
                  ali kad bacis pogled na novine nenalazis bas cesto da je u saobracajnoj nesreci ucestvovala baba stara 70 godina vozeci svoju peglicu 50 km/h

al opet kazem bezveze mi je ta ideja za zavrtanjem srafa , zbog toga sto postoji mnostvo boljih nacina da se pocetnik bezbedno ukljuci u saobracaj.
                  Mozda jesi brzi,ali nisi ludji !

Comment

• milan_g1
                    CBC Senator XXL
                    • 07.02.2007
                    • 863
                    • Karaburma

Glupa ideja, pa klinac uvek moze da pozajmi od nekog drugara jaci auto, sigurno ce da mu se pruzi prilika da vozi nesto drugo, e onda ce da vidi da nije naucio da vozi, a do tada je vec stekao odredjene navike koje se tesko gube! Mada kad zavisi od caleta druge mu nema! Ja imam 26 god, radim, polozio sam voznju prosle godine, digao kredit i kupio auto (porodicni je ukraden). Sada cale pita mene da li mogu da ga odvezem negde ili da uzme on kola A inace posle polaganja voznja je bila po lokalu, jednom sa caletom i posle sve sam, pa voznje do Beograda, Sida, Smedereva, Kragujevca, Krusevca, Kraljeva... Nikada auto u mojim rukama nije ogreban, samo malo ozbiljnosti i nikakva ogranicavanje ne trebaju
                    "Nema leka. U stvari, treba ili prestati piti ili ne prestajati s pićem. Kad prekršite jedno od ta dva pravila, imate problem"

Comment

• Marko001
                      CBC Senator XXL
                      • 09.09.2006
                      • 1070
                      • Belgrade

A dobro mozda nece biti bas 80,mozda ce moci i 90 da dohvati , ali to ce biti apsolutni maksimum.

A kada sam ja polozio pre skoro 15 godina, secam se da mi je nas otac isto branio da vozim preko 80 jer kao to je "za pocetnika sasvim dovoljno" a slicno je bilo i sa bratom, samo sto je on stariji pa je kroz to pre prosao. sto bi rekli astrolozi moj bratanac ima negativnu porodicnu karmu kad je to u pitanju

inace imali smo stojadina, a prvo sam nakon polaganja vozio sa ocem i on bi stalno nesto komentarisao, cesto i vikao,psovao, kud ces (i kad sam vozio 50 cinilo mu se da vozim prebrzo), gde jurnjas majmune pi*** ti materina , stani, propusti ovoga, jesi normalan, sad gas, sta se neckas, sto ne palis migavce ranije itd... ma u pocetku su mi se ruke tresle kad bih vozio sa njim i kad bi poceo da vice. jednom me je iznervirao nakon par meseci takvog vikanja i psovanja bez razloga pa sam namerno dodao gas po gradu i vozio mozda 90 iako je on na 50 rekao gde jurnjam i proleteo sam kroz zuto svetlo... pri cemu je on psovao sve po spisku i pretio iz sveg glasa da ce me ubiti... kad bih vozio sa njim uvek se drzao za onaj drzac iznad vrata kao da samo sto se nismo slupali i redovno bih ja vozio po njegovim uputstvima a to bi znacilo da sam UVEK bio najsporiji i u gradu i na autoputu i SVI su me preticali ukljucujuci i kamione a sam uopste nije vozio tako sporo. takodje bez obzira na znakove i pravila ja sam morao gotovo sve da propustim koji su se nasli u grugu od 100 metara bez obzira odakle dolaze.

i sve to bez ikakvog razloga jer sam polozio iz prve, u auto skoli su mi rekli da sam jedan od najboljih kandidata koje su imali u zadnje vreme, instruktor mi je vec na pola obuke pustio da se vozam po gradu kako i kuda ja hocu samo da bismo odradili casove a on bi rasirio politiku, znate i sami kolikog je formata i citao, uopste nije gledao kako i kuda vozim jer je vec u prvoj polovini obuke stekao maksimalno poverenje...

otac prvih 6 meseci nakon polaganja nije hteo da mi da auto da vozim sam, cak ni po danu. onda sam jednom posle zestoke rasprave uspeo da dobijem auto i to po noci i bez ikakvih problema sam ga vozio i vratio nazad u 5 ujutru. ali je uspeo da mi smuci i zajednicku i samostalnu voznju. onda sam nakon jos 6 meseci jos jednom trazio auto da bih vozio moju sadasnju suprugu , takodje bez ikakvih problema je to proslo, ali je nazalost neka pijana ****** dok je stajao na parkingu uspoela da mu otkine retrovizor izlazeci sa parkinga i pri tome malo i da ga ogrebe u to naravno moj otac nije hteo da poveruje nego je tvrdio kako sam ja "pogresno procenio i nekoga zakacio i tako otkinuo retrovizor i ogrebao i "sjebao" auto"... e nakon toga mi je potpuno smucio trazenje automobila tako da NIKAD vise nisam trazio auto, moje trazenje auta se svelo na ta 2 puta u zivotu, a nakon 4 godine od tad sam kupio sam sebi prvi auto. naravno nisam hteo ni da vozim sa njim tokom te 4 godine ali bi povremeno uspeo da me odobrovolji pa sam eto "da ne zaboravim" vozio sa njim do vikendice i nazad.

Potpuno isto prosao je i moj stariji brat, samo ranije, ali ruku na srce, uvek je i on bio kivan na matorog zbog toga i ne mogu da verujem da sada i on to donekle ponavlja samo sto je razlika u tome sto ce dati sinu auto, cak ce mu ga i kupiti dok kod naseg oca o tome nije bilo ni govora.

Ali, istini za volju i brat i ja smo postali odlicni i odgovorni vozaci i NIKAD nismo imali nikakav udes ni cukanje ni nista... E sad ko ce ga znati da li je to ispravno kako je postupao nas otac i kako sada moj burazer postupa, ne deluje da jeste, ali za sad su rezultati dobri

Comment

• remus
                        CBC Senator XXL
                        • 25.12.2004
                        • 695
                        • Zrenjanin

Pa i meni su u pocetku tako malo zezali da ne idem sam i tako to. Mada sam ja posle nedelju dana reko,da ako budem u situaciji da se slupam,sta oni mogu? Da povuku ruchnu ili sta? Tako da posle nisu isli samnom,ali su uvek govorili pazi kako vozis itd... Inace prvi put kad sam dobio auto ja vozio 120 po selu naravno tamo posle 1 uvece. I posle sam razmisljao pa sam reko da necu vise jer neznas kad moze neko da ti izleti. E sad ako si savestan onda ces normalno da vozis,ako ne onda dzabe i "blokada" gasa!
                        VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• stefanves
                          CBC Senator XXL
                          • 10.12.2006
                          • 1351
                          • BG

Svaka ti je ko u Njegosa.AKo je klinac(sta sam ja onda) degen, nema tu pomoci ni blokadom.
                          Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                          Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• monkey
                            CBC Senator
                            • 14.11.2006
                            • 286
                            • Porec, Hrvatska

evo ti moj primjer, pa vidi da li ces sta izvuci iz toga.
                            polozio sam ta motor sa 16 godina i za auto sa 18. u oba dva slucaja sam za rodjendan sjeo na motor/u auto barem duplo jaci nego sta je bilo pametno. motor sam poceo vozit od starog koji je imao 100 ks, a auto prvi mi je bio Mini Cooper S a 175 ks. od prvog dana sam vozio bez ikakvih ogranicenja, sjedi i vozi. do pred novu godinu (5 godina od kad sam polozio za auto) nikad nisam imao ozbiljniji sudar, 1 grebanje na parkingu i jedno "poguravanje" kokoske koja je u zadnji moment odlucila stat na stop-u. to je to. dosta pozitivno, cini mi se. stvar je u tome da sam u pocetku znao ako samo jedanput za****m starce i napravim neko sranje, ili dobim kaznu za alkohol ili prebrzu voznju, ode auto i motor u p**** m*******, jer se povjerenje tesko vraca. po meni je bitan odnos-roditelj djete i medjusobno razumijevanje, i na tome se treba gradit sve dalje, a ne na nekim blokadama na 80 km/h.
                            bilo je cak slucajeva da sam u prvo vrijeme, vozeci se starim, dobivao opomene u stilu "sta se tako vuces, nemoras glumit dok sam ja u autu" itd..., i na kraju je doslo do toga da tamo di sam vozio sam 150, vozio sam i sa starim 150

Comment

• DejanV
                              CBC Senator XXL
                              • 19.07.2005
                              • 682
                              • Beograd

Moj sin je polozio voznju pre dve godine. Tada sam mu kupio Yugo 1.3 In, kao nagradu za to sto je bio Vukovac i u osnovnoj, i u gimnaziji, i sto je bilo jasno da ce upisati fakultet bez problema (sto se desilo par meseci kasnije).

Kako je kupljen, taj auto je poceo proces transformacije. Da ne duzim, u njega je ugradjeno recimo jos 50% vrednosti Yuga ovako ili onako, a izmedju svega, i motor je podignut na (procenjujemo) oko 80 KS. Ocigledno, ja sam isao obrnutim putem - nisam ga ogranicavao, ali jesam doveo auto u takvo stanje da moze da podrzi i mnogo snazniji motor od toga.

Evo godinu i po dana i malo vise je vozio taj auto i nije napravio na njemu ni najmanju ogrebotinu, a kamo li neku saobracajku. Jednostavno, on nije taj tip, iako nije ni malo nezan niti bogobojazljiv vozac.

Za par dana, nakon stecene prakse bez kikseva, dobija 1.6 motor sa procenjenih 105 KS (a Egonov dinamometar ce vec reci svoje). Svi znate da je 105 KS u Yugu bas dobro jako, to vise nije sala ni slucajno, ali, moja logika je - pokazao se odgovornim, nema problema. Normalno, uz motor dobija i jos ponesto, a pre svega diskove pozadi (napred vec ima samoventilirajuce sa Una Turba), tvrdje amortizere, itd.

Vozice to godinu i po, mozda dve, a onda Yugo ide u trecu i poslednju fazu razvoja, dobija EFI i 120-125 KS. I tu je kraj.

Generalno, iako sam svestan sta vrela krv momacka moze da uradi, ne vidim smisao da ga ogranicavam. Ako mu je sudjeno da se zakuca negde, on ce to pre uraditi u tromom i kilavom Yugu, nego u trenutnom stanju auta, na kome je lavovski deo prepravki otisao na lezanje, upravljanje i kocenje. Motor je poslednja rupa na svirali, kako se oni rade to se dobro zna, cist sablon sve dok se ne dodje do recimo 95+ KS/l specificne snage, odatle nagore vec ima i pomalo umetnosti.

Negde sam procitao, i bio ****** sto nisam zapisao, da je po statistikama u EU u 92% slucajeva u saobracajkama ucestvovalo ili izazvalo vozilo sa radnom zapreminom od 1.3 ili manjom - tzv. sindrom malog motora, kompleksi vlasnika da se dokaze uprkos malom motoru i snazi. Po time sam zakljucio da je pametnije da se auto sredi kako valja, nego da izmisljam kojekakva ogranicenja; da sm to hteo, odmah bi ugradio EFI i mapirao ECU tako da ne moze da ide iznad odredjenih obrtaja, itd.

Licno sam duboko uveren da mladi ljudi (vec od 18 godina pa nagore) TREBA da imaju sopstevene tockove; pocetkom 70-ih, kada sam ja bio u tom dobu, moji roditelji su uprkos sjajnim mogucnostima, imali logiku sirotinje da ja auto VEEEEEEELIKI luksuz, sto je jos onda bila ******stina. Tada sam sebi obecao da moje dete nece ni pod razno ziveti na takav nacin i eto, ispunio sam zavet.

A to sto vozi Yuga, pa tako je on hteo. Video od matorog, pa se primio, iako je meni Yugo auto za zabavu i za po gradu, na put idem u malo vecem i udobnijem (Daewoo Nubira).
                              Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• Marko001
                                CBC Senator XXL
                                • 09.09.2006
                                • 1070
                                • Belgrade

Dejane

Mada mu ja na tvom mestu ipak ne bih kupio Juga nego nesto bolje i bezbednije a polovno... recimo korsu,punto, fiestu,clio,bravo...

Comment

Working...
                                X