Varanje oko kilometraze

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prle
    CBC Senator
    • 04.09.2006
    • 223
    • Beograd - Konjarnik

netačno

sa hdd-a se mogu povratiti podaci koji su višestruko prepisani...davno pročitah podatak da je ta brojka valjda 21, ali naravno neki specijalni alati su potrebni

doduše hdd je magnetni medij, tako da se ne može porediti sa ovim električnim

Comment

• Vladd
      CBC Senator XXL
      • 09.07.2006
      • 581
      • NBG

Dve stvari. "Oni sto mogu da procitaju" visi nivo zapisa na HD-u su stigli do Marsa(mnogo ranije i do Meseca)..bespredmetno je raspravljati sta se moze odnosno sta "oni" mogu.

U eepromu je zapisana kilometraza, koja se menja(kada su tako brljivo koncipirali racunar), i nemoguce je na taj nacin otkriti pravu.
      Moze se otkriti priblizna "velicina", indirektno, samo u slucaju da racunar zapisuje neke "dogadjaje", recimo servisni interval, pa iako pise (kao na tarabi) recimo 120kkm, moguce je izbrojati, recimo, kao primer, 12 servisnih intervala od po 15kkm, pa se eto "ne slaze racun".

Tacna cifra je prebrisana nepovratno..

Poz.

Comment

• nikolapanic
        CBC Senator XXL
        • 16.10.2005
        • 657
        • Petrovac

A sta se radi kada ta km koja oznacava servisni interval(u mom slucaju oko 8000km) dodje do 0km?Interesuje me jer nisam imao kontakta sa ovakvim stvarima.Da li mora da se auto prikaci na neki komp,da li mogu sam da resetujem to ili?
        Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• doc
          CBC Senator
          • 25.08.2006
          • 240
          • BGD/KG

Originally posted by prle
          netačno

sa hdd-a se mogu povratiti podaci koji su višestruko prepisani...davno pročitah podatak da je ta brojka valjda 21, ali naravno neki specijalni alati su potrebni

doduše hdd je magnetni medij, tako da se ne može porediti sa ovim električnim
          mogu, ali ne bas u potpunosti.
          ja sam mislio na nas, obicne smrtnike i na PC. =] =]
          Pametniji popusta, ali mentalno...

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

He,he,he.....pa mi to radimo redovno, mislim kada se za to ukaže potreba i bez obzira na to kada je šta pisano i brisano!Ovo je 21 vek, bre!
            Niste me razumeli, pitao sam da li postoji neki program za dizanje iz groba podataka sa auto ra?unara!?
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Vladd
              CBC Senator XXL
              • 09.07.2006
              • 581
              • NBG

Teoretski ne, nije magnetni zapis nego "elektricni", razlikuje se metoda upisivanja i "nacin drzanja" podataka.

Poz.

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

To se traži druže!

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ima samo jedna sitnica koja se previdja cini mi se....

moderni automobili redovno komuiciraju direktno sa fabrikom, sa glavnim serverom i bazom podataka proizvodjaca pri svakoj poseti servisu.
                  pa i redovnoj zameni ulja, loguje se auto preko svog rutera iz svoje interne mreze (CAN) preko interneta na fabricku bazu podataka gde se razmenjuju svi softverski i firmverski podaci.
                  tako da kilometrazu za svaki auto cuva maticna fabrika a to se niti brise niti je dostupno ilegalnim aktivistima, a lako se pristupi od strane ovlascenih od fabrike servisera i prosto downloaduje.
                  kao primer, Volvo je tu praksu uveo jos za modele 1998. godine, dakle pre 10 godina se za svaki Volvo auto ma gde u svetu prodan, serivisiran, popravljan, kupovan, prodavan, bilo sta radjeno u servisu tacno zna sta je radjeno, kada, kod koga, sa koliko km...

tako isto je i Pezo uveo 1999. godine, kao i Mercedes.

verovatno su u proteklih 10 godina i ostale fabrike uhvatile korak i primenile slican sistem.

naravno neke i nisu, ne ocekujem da Zastava 10 ima ruter/ bridz niti internet konekciju ali moderni auti iz ovoga veka se nadam imaju nesto slicno vec serijski.

dakle, nema sansi da se sakrije prava kilometraza od strane bilo kakvih ilegalnih grupa, ostaje jedino da to sa zlonamerom uradi ovlasceni serviser...

nadam se da to nije bas slucaj, jer su i ti serviseri posebno odabrani i licencirani i odgovaraju maticnoj fabrici za rad...ili bi trebalo.

a lokalne price lokalnih servisera, bas mnogo i ne verujem jer vecina koju sam upoznao pojma nema o komunikacionim tehnologijama niti uopste zna kako da poveze auto na fabricki server.

pa vec i najobicnija samodijagnostika znamo da za mnoge predstavlja jos uvek 'spanska sela" gde ne umeju da procitaju/ tumace masinski jezik/ ono sto im se saopstava.

naravno, cast onima koju su savladali vestine modernih automobila u svemu.

druga sitnica je da svaka manipulacija podatkom o kilometrazi je krivino delo, i lako se zaglavi zatvor (u npr pomenutoj Belgiji i sagi o VWu) uz eskpresni sudksi proces.

tesko je naci takvu budalu da za par stotina evra izgubi karijeru, zaglavi iza brave i jos plati odstetu/kaznu.

ne kazem da ****** tog tipa nema, ali sam ubedjen da ih bas treba dobrano potraziti...

druga stvar je ilegalno podzemlje, oni u startu rade sve i inace nemoguce/ nenormalne stvari pa ni kilometraza nije izuzetak.
                  opet auto kuce koje iole drze do sebe ne bave se podzemljem i kriminalom.

a cist auto, tj legalni, je naravno skup odnosno kosta realno po trzisnoj datoj ceni. tako je ovde, tako je i u Belgiji, tako je i svuda u svetu...

cena je najbolji indikator ima li razloga za sumnje.

naravno, ne pisem sve ovo zbog Tetka, ali nije zgoreg da se zna da se istina ne moze sakriti.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• jevtic
                    CBC Senator XXL
                    • 26.11.2006
                    • 729
                    • beograd

Originally posted by sw.brick
                    ima samo jedna sitnica koja se previdja cini mi se....

moderni automobili redovno komuiciraju direktno sa fabrikom, sa glavnim serverom i bazom podataka proizvodjaca pri svakoj poseti servisu.
                    pa i redovnoj zameni ulja, loguje se auto preko svog rutera iz svoje interne mreze (CAN) preko interneta na fabricku bazu podataka gde se razmenjuju svi softverski i firmverski podaci.
                    tako da kilometrazu za svaki auto cuva maticna fabrika a to se niti brise niti je dostupno ilegalnim aktivistima, a lako se pristupi od strane ovlascenih od fabrike servisera i prosto downloaduje.

ovo je toyota kod nas uvela ove godine. znaci nema vise servisne knjizice nego sve se cuva u bazi i po zelji korisnika oni mogu da mu odstampaju listu sta je sve radjeno. takodje je jedan clan foruma pricao da u autokomercu mogu da vam provere na koliko km vam je radjen zadnji servis za tri hiljade dinara. naravno ovde je rec o vw-audi.
                    ex - fabia 1.9 tdi
                    golf 2.0 tfsi

Comment

• iwcham1979
                      CBC Senator XXL
                      • 17.07.2007
                      • 741
                      • Nis
                      • Seat Altea 2.0Tdi

Mogu sve da kazu, od dana kada je kupljen auto do poslednjeg servisa! Ja imam podatak na koliko km je menjana sijalica u zadnjem svetlu i zabica podizaca stakla! Ceo listing je kostao u Bg-u 3000din! Niski Autokomerc daje podatke za dz,ako lepo zamolis, cak su meni dali i preko telefona! Za prijateljev auto smo zvali Bg autokomerc, i oni su rekli da to kosta i da mora licno da se dodje! Kad sam im rekao da su kolege iz Nisa dali jednom prilikom podatke cak telefonom, pri cemu sam im ja izdiktirao br. sasije, sluzbenik mi je odgovorio da to nisu smeli da rade, i da su to poverljive informacije Nema veze sa zivotom, mada zamislite koje bi rasulo nastalo da moze da se zivka po ceo dan i da se trazi km!

Comment

• stefanves
                        CBC Senator XXL
                        • 10.12.2006
                        • 1351
                        • BG

Originally posted by stefanves
                        Ne znam princip rada kilomteraze, ali znam princip rada memorije.Ako je obrsiana kilometraza na jednoj memoriji, pa ponovo presnimljena nije moguce VRATITI(ISCITATI) STARU.Jedino ako se backup cuva negde na drugom mestu ko0je ovi tzv.hakeri kilomtraze ne znaju pa ne vracaju.
                        Citajte ono u boldu, ja sam to vec rekao a svi ponovo ponavljate.
                        Drugo, bas se secam da sam procitao bukvalno celu knjigu o pisanju, i nacinu rada HDD-ova ali za to da je moguce procitati posle nekih 21 puta hard disk ponovo nisam cuo.Ima li neko nesto vise informacija o tome, stvarno bih hteo malo da saznam vise.

P.S. uzmite jedan HDD nasnimite puno vaznih podataka...na njega...formatirajte...i uzmite onaj software za vracanje podataka i vidite sta ce da uradi.
                        Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
                        Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• ada
                          CBC Senator XXL
                          • 04.06.2005
                          • 2375
                          • Novi Sad
                          • Svasta nesto

Originally posted by TETAK
                          pitao sam da li postoji neki program za dizanje iz groba podataka sa auto ra?unara!?
                          Veoma jednostavan! Ostavi racunar bez struje 24 sata. Tada na snagu stupa samo secanje (memorija) racunara! Svasta mozes da procitas
                          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• TETAK
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3034
                            • Čačak, Srbija

Koliko sam se u medjuvremenu informisao jednom promenjena km u memoriji vozila ne može se povratiti.Kao mogu?nost za proveru km. ostaje kontakt sa servisnom mrežom(ve? opisano), dok kod vozila koja imaju dvojnu memoriju ostaje pristup onoj drugoj (obi?no je konfigurisana u vezi sa sistemom za ubrizgavanje) i naravno poredjenje sa onim što je o?itano na tabli!

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

tetak je u pravu, i ne znam otkuda misterije.
                              EEPROM se tacno zna kako cuva podatke, i kako radi.
                              i kako se uspesno i trajno brise.
                              sve veoma lako, jer je upravo namenjen za tu svrhu.

memorija sa mehuricima se ne koristi u automobilima, kao ni magnetni zapis.
                              a sve zajedno nema ni potrebe....

krivicna dela se u svetu brzo i efikasno procesuiraju pa se takve gluposti ne isplate za obicne klasicne nase prosecne aute.

pogotovu sto se memorija prakticno trenutno kopira i drzi na mrezi u bazama na vise mesta, pod strogom bravom.
                              i to vec godinama unazad.

pitanje varanja je najvise administrativno sudske policijske tematike a najmanje tehnike.

ako sudsko zakonski se sve uradi kako treba i brzo, veoma jasno ce svakome biti gde je kraj puta...i kolika je isplativost "biznisa".

to brisanje odnosno zamena podataka/ falsifikovanje nije nesto sto se bas tako slucajno eto dogodilo...
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• JNC
                                CBC Senator XXL
                                • 19.12.2006
                                • 1332
                                • Beograd

Originally posted by stefanves

P.S. uzmite jedan HDD nasnimite puno vaznih podataka...na njega...formatirajte...i uzmite onaj software za vracanje podataka i vidite sta ce da uradi.
                                Ako si ovde hteo da kazes da posle formatiranja nemoze da se vrate podaci, ja mogu to da uradim, a mogu i da ti dam telefon coveka koji se specijalizovao za te stvari ovde u BG, koji moze i mnogo vise, a mozes i da pogledas na netu sta se radi po tom pitanju u belom svetu.

Comment

Working...
                                X