Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • radebgyu
    CBC Senator
    • 03.02.2009
    • 244
    • Beograd

Re: Lukoil ulja? Iskustva?

Pozdrav Igore dugo te nije bilo.Za ovu disertaciju svaka cast.Ja konkretno koristim liqui moly mineralno ulje sa tim MoS2 i neznam dali da predjem na Motul takodje mineralno(Lancer 2000).
    http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• ile
      CBC Veteran
      • 15.03.2007
      • 101
      • Reading UK

zdravo drug,
      bas zbog jedne disertacije me dugo i nije bilo. pisem, pa je bas gadna glavobolja. na sezdesetoj sam strani , a treba da imam vise od 200 i to smislenog teksta...
      ako je lancer 2000' godiste ja ti najtoplije preporucujem da ga prebacis na ful sint 5w-40 umesto tog minerala 15w-40. i to tako da uzmes motulovo sredstvo za ispiranje motora ubacis u ulje pre zamene , sve dobro ispustis i naspes motul 8100 x-cess 5w-40 ili eventualno 6100 10w-40 polu sint. picubushi je fini auto i zasluzuje lepo ulje :-). inace, nista lose o tom MoS2 u takvim pricama gde ga je proizvodjac dodao samom ulju. ono sto ne valja po meni raditi je dodavanje toga na svoju ruku u proizvoljnim kolicinama.

pozdrav i sve najbolje :-)
      igor

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

kod benzinca je mnogo lakši izbor nego kod dizela koji troši d2 npr motul 6100 10w 40 ima tbn 6,9 ,lukoil luxe 7,5 ,castrol magnatec diesel 8.ranije su ulja imala tbn najmanje 9 ali obično mnogo više(11,12) danas za takve motore može se jedino učiniti to da se skrati interval zamene ulja na 5 do 6000 km. e sad sledi pitanje koliko se isplati staviti vrhunsko ulje u motor pošto sva ta ulja imaju mali tbn i voziti 5 do 6000 km evo konkretno za golf 1.9 td primer lukoil luxe 5l 10w 40+frad filter=16eur ;motul 6100 10w 40 +knecht filter=55 eur znači 10 zamena ušteda je oko 400 eura to je za 60000 km da li neko može da kaže da će sa kvalitetnijim uljem preći 4 puta više kilometara do generalne tj.koje to ulje ima 400% manje habanje u odnosu na i najlošija ulja a to lukoil svakako nije?

Comment

• ile
          CBC Veteran
          • 15.03.2007
          • 101
          • Reading UK

prica caze sledece...

da je lukoil toliko jeftin sigurno ima nekog razloga koji je najverovatnije kvalitet mineralne baze od koje se pravi, a da je taj motul bas tako skup jedini razlog koji vidim je da uvoznik otkida sa svojom zaradom. mislim da taj 6100 ne bi smeo da kosta vie od 30e za 5l nikako.

u principu treba gledati da ulje koje sipas u svoj auto zadovoljava specifikaciju proizvodjaca auta u ovom slucaju vw 505.00. ja na netu nisam uspeo da nadjem da taj lukoil lux 10w-40 to zadovoljava. ako mozes da nabavis taj magnatek po nekoj kako tako prihvatljivoj ceni, ja bih sipao njega. evo jedne price o njemu. moj dobar prijatelj miki je golfa iv 1.6 kupio 2000. novog. od tada ga vozi kao da mu je sluzbeni auto ili kao da ga je ukrao. znaci ujutro jedva da okrene kljuc vec je u brzini i pun gas. ne cuva ga ni najmanje. svakih 10000 milja (16200km) menjao mu je ulje kod lokalnog vw dilera koje je uvek sipao castrol magnatec 10w-40 kao najjeftiniju opciju. auto je napravio 200000 milja, sav se raspada, ali motor i dalje dobro radi. tako da evo eksperimentalne potvrde da je magnatek dobar :-). ako mozes da priustis , ja bi mu sipao 5w-40 koji zadovoljava vw505.00.

sto se filtera tice, mislim da ti nista bolje od mann-a ne treba. taj knecht je koliko se ja secam ( jos iz mojih lepih dana u bg) bio jako precenjen i to neopravdano.

sada ono sa kilometrazom. mislim da auto nece preci 4x vecu kilometrazu do generalne sa motulom :-)

i za kraj evo liste solidnih 10w-40 ulja za koja znam osim tog skupog motula: magnatek, totaj quartz 7000, mobil super s, shell helix, q8, sigurno ima i nekih drugih.

veliki pozdrav
          igor

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

shell definitivno izbacujem iz izbora jer sam ga stavljo i u audi 80 1.6 1986 i to žuti shell 15w 40 auto jeste stariji i dosta prešao i dimio je na čep. kad sam stavio lukoil luxe 15w 40 uopšte nije dimio.shell helix diesel plus imao sam u golfu 1.9 td auto je bio mnogo bučniji nego sa lukoilom zato se bojim uopšte da stavim neku poznatu marku jer se falsifikuju masovno što skuplje ulje veća mogućnost da naletite na falsifikat.gledajući cene ulja na netu vi u inostranstvu nemate uopšte problema em su cene mnogo niže em nema falsifikata tako da slobodno možete stavljati ulje koje preporučuje prozvođač .ja
            sam sa lukoilom luxe 10w 40 prešao oko 10000km stvarno sam zasad zadovoljan( 2 zamene)kad budem u prilici da nabavim neko ulje iz inostranstva lično(valjda će nam uskoro skinuti vize)to će biti castrol magnatec jer imam odlično iskustvo sa castrolom gtx 3

Comment

• ile
              CBC Veteran
              • 15.03.2007
              • 101
              • Reading UK

druze,
              ako on lepo radi i sve je ok, sto da ne. taj shell ovde nije los. dosta auto dilera ga sipa kroz servisiranje u garantnom roku i sve ok. taj tamo je ili neko djubra za ko zna koje trziste ili je divljak.
              ja stvarno ne mogu verujem da ozbiljnije radnje po gradu prodaju divlji magnatek. ali svasta se radi, pa nije nemoguce. ovde je magnatek dzabaka. da odes u lanac brzih servisa zvani national tyre dobijes za 33 funte dobijes magnatek ulje, filter, aditiv za ispiranje starog ulja koji ubace pre zamene, zamenu i odlaganje tvog starog ulja (to se ovde placa). ja sam bas skoro jednom prijatelju kupio punto automatik ovde i bas ga pre 5 dana odveo na tu zamenu ulja. nema greske :-)
              steta je stvarno sto je takvo dranje za bolju robu u srbiji. valjda ce doci neki bolji dani :-)

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

evo šta piše na ambalaži za lukoil luxe sae 10w 40
                API SL/CF
                meets requirements:MB 229.1
                quality level:Volksvagen VW 502 00/ 505 00
                ima li neko komantar?

Comment

• kuntalo
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2007
                  • 342
                  • Predgradje

Imam ja. API na zvaničnoj web-adresi ne navodi ni jedno LukOil 10W-40 ulje kao nosioca SL sertifikata.

Ono što je interesantno je da se "Brand name" Selenia spominje samo u ova dva slučaja:

PETRONAS LUBRIFICANTES BRASIL S.A. SELENIA PERFORMER 10W-40 SL
                  PETRONAS LUBRIFICANTES BRASIL S.A. SELENIA T.U.O. 15W-40 SJ
                  A da stvar bude još zanimljivija, "naš" Galax uredno drži šest mesta, proizvođač Prista Oil:

PRISTA OIL EAD GALAX GLX 5 15W-40 SL/CF
                  PRISTA OIL EAD GALAX GLX 5 20W-50 SL/CF
                  PRISTA OIL EAD GALAX SINT 10W-40 SL/CF
                  PRISTA OIL EAD GALAX SUPER LONG 15W-40 CI-4/SL
                  PRISTA OIL EAD GALAX SUPER LONG PLUS 10W-40 CI-4/SL
                  PRISTA OIL EAD GALAX SUPER LONG PLUS 15W-40 CI-4/SL

"OEM Approvals" na LukOil lubricants sajtu:

Save the Panda!

Comment

• ile
                    CBC Veteran
                    • 15.03.2007
                    • 101
                    • Reading UK

Originally posted by kristina990
                    evo šta piše na ambalaži za lukoil luxe sae 10w 40
                    API SL/CF
                    meets requirements:MB 229.1
                    quality level:Volksvagen VW 502 00/ 505 00
                    ima li neko komantar?
                    Druze,
                    Ako je to 502.00 i 505.00 onda je to bas ono sto treba da sipas u golfa 1.9tdi :-)
                    Odlicno

Comment

• ile
                      CBC Veteran
                      • 15.03.2007
                      • 101
                      • Reading UK

Svaka cast.
                      Bas si ga valjano nasao.
                      Po ovome Lukoil ima potvrdu za 5w-40 ulje da zadovoljava vw 502.00 i 505.00 kao i mnoge druge, tako da izgleda valjano.
                      A to za galaks je sasvim moguce. crtifikacije od strane auto giganata su jako skupe i verujem da taj uzorak koji su njima slali jeste zaista bio dobar. pitanje je samo kakvi su oni koje prodaju na nasem trzistu sirom srbije :-)
                      to je kao rubinov vinjak koji je pobedjivao na mnogim sajmovima jer taji koji odnesu bude na nivou francuskih konjaka tipa kurve iz azije i tako to. a oni koje prodaju kod nas po prodavnicama budu svakakvi :-)
                      Originally posted by kuntalo
                      Imam ja. API na zvaničnoj web-adresi ne navodi se ni jedno LukOil 10W-40 ulje kao nosioca SL sertifikata.

Ono što je interesantno je da se "Brand name" Selenia spominje samo u ova dva slučaja:

PETRONAS LUBRIFICANTES BRASIL S.A. SELENIA PERFORMER 10W-40 SL
                      PETRONAS LUBRIFICANTES BRASIL S.A. SELENIA T.U.O. 15W-40 SJ
                      A da stvar bude još zanimljivija, "naš" Galax uredno drži šest mesta, proizvođač Prista Oil:

[quote:3iw3h1d4]PRISTA OIL EAD GALAX GLX 5 15W-40 SL/CF
                      PRISTA OIL EAD GALAX GLX 5 20W-50 SL/CF
                      PRISTA OIL EAD GALAX SINT 10W-40 SL/CF
                      PRISTA OIL EAD GALAX SUPER LONG 15W-40 CI-4/SL
                      PRISTA OIL EAD GALAX SUPER LONG PLUS 10W-40 CI-4/SL
                      PRISTA OIL EAD GALAX SUPER LONG PLUS 15W-40 CI-4/SL

"OEM Approvals" na LukOil lubricants sajtu:

http://lukoil-lubricants.com/marketing/OEM/[/quote:3iw3h1d4]

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

meni je SHell helix zuti 15w-40 odlichno "radio" na proshlom autu ..oko 7-8 promena ulja uvek samo taj shell.
                        i posle 40 000 km motor je bio u istom,ako ne i u boljem stanju nego kad sam ga uzeo. (nije dimio ni malo na iber.a kad sam ga pazaraio ..dimio je malo.) kako to ..neznam..verovatno nije menjano ulje,pa sam ga ja oprao sa shellom

sad se razmishljam dali da sipam kod mene taj shell 15-40 ili neko lukoil za dizele ..neznam.
                        posto ovaj motor nije bas u idealnom stanju (trosi skoro 500gr na 1000km). ( 1.5 dizel isuzu 170 000km ,1993god.)
                        po fabrici bi trebalo 10w-40 ali ga pije dosta,pa sam dolivao 15w-40 lukoil lux, i smanjila se potroshnja.
                        sad treba da menjam pa se razmishljam shta da sipam...?
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

za zoranbg gde kupuješ lukoil luxe 15w 40 pošto se dosta teško nalazi i vrlo brzo proda tako da ga često nema a neke pumpe ga uopšte ne drže i radnici uopšte nisu čuli za luxe 15w 40!?

Comment

• ile
                            CBC Veteran
                            • 15.03.2007
                            • 101
                            • Reading UK

Originally posted by zoranbg
                            ja dok sam cirko,cirko sam chesto rubinov vinjak i nista mi nije bilo
                            i da .. uvek je bio isti

apro po ulja,meni je SHell helix zuti 15w-40 odlichno "radio" na proshlom autu ..oko 7-8 promena ulja uvek samo taj shell.
                            i posle 40 000 km motor je bio u istom,ako ne i u boljem stanju nego kad sam ga uzeo. (nije dimio ni malo na iber.a kad sam ga pazaraio ..dimio je malo.) kako to ..neznam..verovatno nije menjano ulje,pa sam ga ja oprao sa shellom

sad se razmishljam dali da sipam kod mene taj shell 15-40 ili neko lukoil za dizele ..neznam.
                            posto ovaj motor nije bas u idealnom stanju (trosi skoro 500gr na 1000km). ( 1.5 dizel isuzu 170 000km ,1993god.)
                            po fabrici bi trebalo 10w-40 ali ga pije dosta,pa sam dolivao 15w-40 lukoil lux, i smanjila se potroshnja.
                            sad treba da menjam pa se razmishljam shta da sipam...?
                            daleko od toga da je rubinstajnu nesto falilo. ja se ga i danas rado secam. oni sajamski su ipak bili klasa za sebe u odnosu na one sa rafa u samoposluzi :-)

za shell sam se bas iznenadio sto rece neko da ne valja kod nas. ovde je prilicno na ceni kao povoljan a solidan. za tog isuszu-a ce ti bilo koji od ta dva biti ok, ali ako fabrika kaze 10w-40 , ja bih to postovao i stavio 10-40 :-)
                            u zdravlje...

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

Originally posted by kristina990
                              za zoranbg gde kupuješ lukoil luxe 15w 40 pošto se dosta teško nalazi i vrlo brzo proda tako da ga često nema a neke pumpe ga uopšte ne drže i radnici uopšte nisu čuli za luxe 15w 40!?
                              Nisu ni mogli čuti jer ne postoji.

Save the Panda!

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

@kristina990 ja sam dva puta kupo po litar 15w-40 lux ,zadnji put proshli mesec po ceni od oko 295 din.
                                na shatndovima napolju im stoje ulja u starim pakovanjima ( da bi ih pre prodali verovatno ) a unutra imash i "nova" ulja.
                                to je benzinska pumpa ,kad krenesh sa autokomande na banjicu ,onaj dugachki uspon sa po dve trake u jednom pravcu.lukoil pumpa je pri vrhu uspona sa desne strane. mislim da je ovo adresa : Авалски пут 00-24 Булевар ослобођења 56 011/397-34-22 ovo su ti adrese svih pumpi : http://www.lukoil.rs/materials/00000040/Документы/AZS/bs.doc

Ja nemislim da je lukoil ulje loshe,da mislim da je loshe nebih ga sipao.danas kada 1 litar ulja koshta kao 4-5 litara goriva,zaista se neisplati sipati loshe ulje.jer nemozhe tu nishta da se ushtedi.
                                ja sam ga sipao da bih "zgusnuo" mobil 10w-40 polusynt. koji sam sipao,jer je motor pocheo enormno da ga troshi,a i pocheo je da mi curi na semeringu radilice.dolivanjem gushtjeg ulja (15w-40) i sipanjem liqu moly aditiva za sprechavanje curenja na semerinzima-dihtunzima,prestalo je da mi kaplje ulje skroz,a i potroshnja ulja se prepolovila na nekih " prihvatljivih" 400-500 gr na 1000km.
                                zato sada kad budem menjau ullje sipam neko 15w-40... najverovatnije shell helix,ili lukoil lux,a mozda i onaj lukoil super dizel. videtju.

edit: @kuntalo postoji,eno mi flasha u gepeku . isto je pakovanje kao 10w-40 luxe , samo pishe 15w-40 luxe.
                                pogledaj katalog ulja ovaj : http://www.lukoil.rs/materials/00000040 ... og2009.pdf
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X