Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alex-kv
    CBC Član
    • 29.05.2005
    • 33
    • KV

OK! Hvala
    A sta mislite jeli to dovoljno kvalitetno ulje... uopste i kakvo je u poredjenju sa ovima koje ste prethodno pominjali
    www.fl-team.net/why/

"A lot of people quit looking for work as soon as they find a job"

Comment

• BRABUS
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2004
      • 2399
      • London

Pazi....ako ti je fabrika preporucila, onda znaci da je provereno i da je najoptimalnije za tvoj motor, tako da nemoj da te strah, neces da pogresis....osim ako ti ne naleti neki fals primerak.

Comment

• zec
        CBC Senator XXL
        • 05.01.2005
        • 450
        • bgd

gde mogu da nadjem podatak koje ulje trebada sipam u motor ili ako neko zna ...? nalepnica na vratima je izbledela.
        seat ibiza 1.5 sxi 77kw 1463cm (porse) ugradjen plin
        edit
        nasao sam neko
        agip nuovo sint 2000 api sg/cd sae 10w/40
        mislim da je polusintetika
        da li bi umesto njega mogao da koristim
        motul 6100 Synergie API SL / CF 10W40 ?
        to sam nasao da ima istu viskoznost
        "If everything seems under control, you're just not going fast enough."

Comment

• Saabo
          Moderator
          • 29.09.2004
          • 1724
          • Vrbas
          • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Ne znam da li sam LUD, da li mi smrde noge ili da li sam gluv, al jedno je sigurno to sto sam video

GM Opel 10w40 polusinteticko ulje (semisyntetics) kosta 225 dinara za litru u jednoj radnji i 311 dinara isto to ulje u drugoj radnji u Vrbasu.
          Ona prva cena je iz Auto Vrbas, koji je i uvoznik mi se cini Sad me zanima da li je to normalna cena za takvo ulje??? ili koliko je u vasim gradovima to ulje... Inace Valvolin 10w40 turbo V je 290 dinara mineralno.
          SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

Pricao sam vec da sam imao dilemu dali za 1100 dinara da uzmem Shell helix mineral 15-40w ili opel polusyntetic 10-40w za iste pare...4 litra..
            tako da sam vec vidjao slicnu cenu za to opelovo ulje( kazu da je to ustvari Mobilovo ulje..koje oni pakuju za opela..)
            mislim da je OK ako je orginal...
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Wiz
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3104
              • Nish

"Normalana" cena je oko 350 din za litar,sve ostalo mi je sumnjivo,Opel Gemos prodaje ga oko 340 sigurno original

Comment

• Saabo
                Moderator
                • 29.09.2004
                • 1724
                • Vrbas
                • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Pa to je i najveca fora, da isto ulje u radnji kod uvoznika kosta 225 dinara, a u ovlascenom servisu isto ulje kosta od 350 do 400 dinara za litru Tako da... stvarno ne znam u cemu je fora Koliko li kosta na burad da kupujemo ulje??? Bilo bi dzabe... mada je to i super ideja da nabavljamo direktno iz fabrike i imamo svoje kolicine ulja za forumase
                SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• Wiz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3104
                  • Nish

Pa uopste cene ulja ovde i u evropi cak su visoke,bilo je price o tome,na buradima naravno cen aj emizeracija jos kad se uzima od fabrike

Comment

• M-power
                    Moderator
                    • 10.01.2005
                    • 10060
                    • Bg; Banovo Brdo
                    • CorsaC, astra H,

Koji to sastojak (aditiv) ima ili nema ulje zarad lamela na MC?
                    To date there has never been a faster car built for the public road and,
                    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• BOOST
                      Founder - Admin od Začetka
                      • 29.09.2004
                      • 8726
                      • Gislaved//Sweden
                      • SAAB 9000 AERO R; SA

Nikakva greska sa Shell Advance u visokoturaznoj masini.

Isprobano vec, duze vreme vozeno na Volvovom nasviranom motoru u V40 sa 1,8l i 420KS.

20.000Km kasnije je motor rasklopljen radi izmene klipova (ubaceni kovani) motor je prosao bez primetne slitaze i bez naslaga na vrelim delovima.
                      Dakle aditivi u tom ulju su cesto sa boljom moci prijanjanja za povrsinu (tipa Castrol Magnatec) i nista vise.

Da napomenem da veliki deo u automotivnoj industriji koristi u transmisiji obicno mineralno ulje.
                      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                      move your mind

Comment

• M-power
                        Moderator
                        • 10.01.2005
                        • 10060
                        • Bg; Banovo Brdo
                        • CorsaC, astra H,

Pa konkretno bas me interesuje sastojak za lamele zbog MC. Kao sto rece Boost neki auti setaju mineralno u transmisiji ali to ulje ne vrsi posao u motorima. Izostavimo visoke obrtaje i ostalo. Sta to ne da ili daje proklizavanje?

Comment

• Alexandar
                          CBC Član
                          • 14.06.2005
                          • 68
                          • Futog, Vojvodina

Imam par pitanja:

Vozim Nissan Almeru 1.5 benzinski motor, koji je do sad prešao 6500km
                          Prvi servis po fabričkoj specifikaciji je na 15000km, kao i svaki naredni. Zvanični distributer i serviser mi je rekao da im od Nissana nije stigla drugačija preporuka i da oni rade servise na 15k km.

Pošto je kvalitet našeg goriva loš zanima me da li raditi ranije zamenu ulja (mislio sam negde pred zimu na oko 8-9000 km) ili poštovati fabričku specifikaciju?

Fabrički preporučeno ulje je 10W30, 10W40 i 10W50 ili 5W30 (na manje od -20C spoljne temperature). U motoru je trenutno 10W30. Da li ostati pri toj gradaciji ili uzeti 10W40?

Potrebna specifikacija je API SG,SH,SJ ili SL1, ILSAC
                          GF I ili GF II ili GF III ACEA 96-A2

U servisu sipaju ELF ulja, kakva su ona po kvalitetu?
                          Panonski Mornar
                          ALMERA 1.5S Tekna

Comment

• M-power
                            Moderator
                            • 10.01.2005
                            • 10060
                            • Bg; Banovo Brdo
                            • CorsaC, astra H,

Sta je bolja situacija, da je ulje na min. ili na max.?

Comment

• BOOST
                              Founder - Admin od Začetka
                              • 29.09.2004
                              • 8726
                              • Gislaved//Sweden
                              • SAAB 9000 AERO R; SA

Max
                              Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                              move your mind

Comment

• Drinic
                                CBC Član
                                • 06.09.2005
                                • 26
                                • Republika Srpska

Evo jedno pitanje. Imam Audi 80 (1.8 ben). Koristim jedno 2 god. OPTIMA MAGNUM SAE 5W-40. Menjam svakih 6000km. (ovaj put sam morao dosuti skoro citav litar ???) Prije mi nije trosilo, a nigde mi ne pusta. Koje ulje predlazete za moje auto. Da menjam ili ostavljam.

Comment

Working...
                                X