Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Viper
    CBC Senator XXL
    • 25.11.2004
    • 700
    • Kać

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Taj neko sto bi da krade patike je tu po nalogu vlasti, nemoj mi samo reci da su se to sami dosetili, to je oproban metod da se uguse svi novi protesti.
    Pa i ovi su dosli na vlast tako sto su rusili i palili.
    Da se ovako nesto desava u Grckoj svasta bi se desilo, kod nas ovce ce i dalje biti za ****nje.
    Kad god pogledam moj potpis, prosto nemogu da verujem koliko je tacan.
    I DONT NEED SEX
    goverment fucks me every day!

Comment

• miskovolvo
      CBC Veteran
      • 22.02.2010
      • 171
      • Aleksinac

Jednom recju SRAMOTA,samo se pitam dokle,da li neko misli da ovde treba da dodje neki novi narod,neki drugi ljudi,ja stvarno neznam,rado bih razvezao jezik,i to argumentovano,ali verovatno ce me najuriti sa ovog foruma,a svidja mi se drustvo,pa ne bih da ga izgubim,voleo bih kada bi moderatori dozvolili da pisemo o mnogim stvarima koje nas muce svakog dana,a sve sto ima veze sa realnoscu se povezuje sa politikom pa neznam......

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Opet vesti sa TV-a:
        Srbija je po ekonomskim slobodama na 101. mestu od 179 zemalja po Wal l Street Journal-u (WSJ).
        Narvno sa takvim autoritetom kao što je WSJ nije se sporiti ali mislim da su to napravili pre ovog sr... sa gorivom.
        Verovatno bi pali za bar 20 mesta posle ove "demonopolizacije".
        Analizu toga šta se događa bih odložio za par dana da ne zaključim prerano ... ali Dow (indeks berze) od 11775, WTI Crude na 92$ a Brent na 98,7$ za burence nisu ništa što bi bilo ohrabrujuće. Jedino je (kilavi Radovan) Evro ojačao na 1,31$ a još kilaviji "Sin Dragan" - dinar srpski, ojačao (turči se, ako, neka) te je srednjak na 105,7. Ipak cena nafte ide po mojim prvim predviđanjima (ostajem pri prognoziranoj ceni, iako sam u iskušenju da kažem, jel' mogu da povećam malo) i ide po realnom ali nepovoljnom trendu. I dalje mislim da bi u januaru nafta morala da ostane na trenutnih 75€ i ispod 100$ no to zavisi i od kursa dolara. No to je složena tema i izlazi iz okvira ovog foruma.
        Ova mala digresija je zbog sledećeg: već u toku sledeće nedelje je "za očekivati" (što bi rekli) da gorivo poskupi za još 2-3din. po litru dok bi ED i Evropremium mogli i za "petaka" (140 i 130). Ko kaže da sam pesimista pa tek sam malo veće cene prognozirao za sredinu marta kad ono izgleda da će poleće da nam dođe sa "školskom slavom".
        Što se tiče demostracija nisam baš siguran da to nešto može da promeni. Osim toga nemamo tradiciju "građanskih" protesta.
        Sindikati su truba i privesci vlasti, te ... jedino taksisti mogu nešto da urade (iako ih ni ja ne obožavam, nisu toliko loši koliko voze k'o Turci).
        Ipak ... šta bi bili zahtevi i ko je kriv? Pre je bilo lako, SPS je bio za sve, a sada su se izveštili da su "svi krivi". NIS i gazda G su znali šta kupuju, nije bila mačka u džaku. Rafinerije u jadnom stanju ali cifra mala i monopol dovoljan da se do sada već sve isplati. No to je manje bitno. Šta dalje?
        "Oćemo jeftinije gorivo!!" - ne može, skupu svuda, mora i kod nas.
        "Smanjite akcize za gorivo!" - ovo je već O.K. zahtev. Moralo bi da prođe skupštinu (doduše) ali jeste moguće. Uz sve skuplju naftu nominalno će država uzeti pare koje je nameračila. Doduše "što je džabe i bogu je milo" te više para od goriva je toliko dobro da se toga niko ne bi lako odrekao.
        "Hoćemo kvalitetnije gorivo!" - e ovo neće moći. Može. Izjednačite akcize za uvozno i domaće gorivo. E pa NIS da duva u drmbolj. Budimo realni. U NIS-u država ima 49% (a mi akcije koje možemo da okačimo gde sunce ne sija, a sve će manje vredeti iako ćete slušati histerične demantije. U stvari ako produže monopol do 2015. sve je moguće). To što bi dobio 100din. po akciji već na prvom rezervoaru gubim na pumpi.
        Gde je rešenje?
        Za PDV od 20% je kasno kao i za štednju u javnom sektoru. Možemo samo da lamentiramo nad zlohudom sudbinom.
        Šta kažete za:
        1) Akcize u % od cene nafte sa REGRESIVNOM stopom.
        2) Približavanje akciza za domaća i uvozna goriva. Trenutno bi zadovoljavajući kompromis bio "dinar manje - dinar više".
        3) Prebaciti "socijalu" sa struje na gorivo. Bolje da poskupi struja 15% (a ne 10 ili 13, mada mi se ono 13 kao baksuz sviđa) a da se za tu razliku smanje akcize na gorivo.
        4) PDV na gorivo od 8%
        5) Regresirano gorivo pri registraciji vozila (dinar po litru na fiskalnom računu)
        I da budem realan, neka ostane na prva DVA.
        Moglo bi svuda osim kod nas. A to je zaista problem.
        @miskovolvo: pokušajte argumentovano i malo više ekonomski mada je nerazdvojno sa politikom.
        Nisam ni sam prepametan ali na brzinu ništa bolje od prethodnog nisam mogao da smislim.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

U ovoj državi nema čoveka koji nezna da sastavi fudbalsku reprezentaciju bolje od sadašnjeg selektora, takodje svaki vozač (a svi su vozači) može Šumaheru da drži časove (mrzim Šumahera), a direktor vlade bi svaki bio bolji od postojećeg... Zato ovakve teme nemaju smisla i vode u svadju ili beskrajnu raspravu...

Izuzetno je malo vrsnih poznavalaca teme koji bi argumentovano mogli da obrazlože svoj stav. O kulturi izražavanja neslaganja da ne govorim, pisanje iza monitora i mišljenje da je to pijaca pa se može sve reći svakakvim rečnikom opet ne donosi ništa pametno ni bitno za čitanje. Volim da čitam pametne komentare ali ih je jako malo...

U sklopu novog foruma biće i blog, danima se razmišljam da li da Expendabletu ili nekom sličnom dozvolim blog na tu temu i nisam i dalje pametan šta činiti.

Ovo nema veze sa ovom temom nego je osvrt na poslednju poruku gde se spominje politika i umešanost u život što je potpuna istina i vrlo je teško zaobići ako se priča o cenama bilo čega, poslu bilo kakvom i svemu što nije poslastičarnica ili tjuniranje. Iz gore pomenutih razloga, ne dozvoljavam takve diskusije da se ne bi posvadjali bezveze jer time nećemo ništa rešiti a ni pomoći sebi ili drugom.

P.S.
          U medjuvremenu Expendable napisao poruku tako da se moja odnosi na Miškovolvo poruku.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Hvala Dora. Zaista se trudim da politiku ne mešam više nego što mora.
            I da ...
            Jason Hamlin se ne oglašava, zapravo do danas.
            Već sam hteo da mu pošaljem mejl i pitam šta više čeka, neka udari pa šta bude. Posle današnjeg članka sačekaću i kraj januara.
            Taman sam očekivao "Poslanicu Korićanima" ili tako nešto umesto "Otkrovenja" kad "ono međutim".
            O Jasone, lud si kao struja (ne ova naša jeftina, već ona od trilion volti i ona skupa, neki novčić za KWh, “quarter” ili makar “dime”).
            Ako vam je ovakav "ludak" uzor kako da budete optimista.
            Dovoljan je samo naslov članka (teksta).
            Virginia Considers Gold as Alternative Currency for When FED Breaks Down
            ili na srpskom: Virdžinija (US država) razmatra Zlato kao alternativnu valutu kad (US) FED propadne!!
            Iako je u teksu ublaženo sa "u slučaju događaja da se Fed sistem raspadne".
            J.b. ga.
            Zeitgeist je malo uprostio stvari ali … “It’s inevitable, mr. Anderson” (neizbežno je, g. Anderson), 2013. (ili 21/22.12.2012.) … sa nultom kamatnom stopom ili ne … Za poseban je tekst ali dok dođem K sebi (kao Jozef K.).
            Nisam očekivao dobre vesti ali ovo je ... šok! Već par godina "drugujem" sa ovim genijem ali ovo je najcrne što je čak i najavio.
            APOKALIPSA?
            Ma dobro bi nam došla, ovo će biti gore, … mnogo gore.

E sad, nije baš sve tako crno (malo je i tamno sivo).
            Treba malo poznavati ekscentrika pa čitati između redova.
            Ovo bi zaista trebalo (zapravo) da znači: US Fed će nastaviti politiku slabog dolara. Umesto da referentnu stopu podignu na 0,50% (ili “čak“) 0,75% (“kao pravi muškarci”) oni će ga pustiti niz vodu i uzdati se u to da će i Španci da probiju budžetski deficit.
            Pa ni ovi naši nisu onda mnogo gori, sve je to neozbiljno.
            I da se vratim na temu:
            Slab dolar jača cenu nafte, dinar neće baš da raste u odnosu na dolar (možda ga tek bude pratio) te gorivo ima da ide na gore kao Sputnjik ’57. U ekonomiji (a tomamega će me dopuniti ili ispraviti ako grešim) je otprilike: ako slabi referentna vrednost u odnosu na vašu ($ u odnosu na naftu) uvek će cena vaše vrednosti (nafta) ići brže nego što je realno.
            Džaba nam je 1€ da bude i svih 1,40€ ako nafta skoči na 120$. Umesto željenih, i realnih, 80€ (pola za litar) po barelu biće 85€. A mi smo vezani za evro. Kreditima, deviznim rezervama, željom da uđemo u EU … Znači gubimo dvostruko.
            Iskreno ne verujem u to da bi Fed mogao da padne (bar ne u ovoj godini pa ni 2012.) jer zaista nije realno. Ne bih o detaljima.
            Uostalom kako je Jasonov kolega Julian D.W. Phillips u sjajnom tekstu (na naš Božić):
            Gold Forecaster - Will Gold, the Dollar or the Euro Collapse?
            Lepo zaključuje: sva tri (a naročito $ i €) su zreli da “padnu sa kruške” ali šta umesto njih? Nema šanse. Osim toga Kina (a i druge jake ekonomije) to ne mogu da dopuste. Sa ogromnim deviznim rezervama i investicijama i u evro (oko trilion, tj. bilion po našem) i US $ (oko 3 biliona) ne ide im u prilog. Tako da šta god da gospoda sa Wall Street-a z.s.r. mi (ostali) ćemo to lepo da kusamo. Oni kašičicu a mi kofu. Jedino što kao u onom vicu:
            - Ima kofa, nema g… Ima g… nema kofa!
            Sreća u nesreći je da nismo toliko povezani kao druge zemlje u svetski ekonomski poredak. A nesreća da će gorivo da ripa, možda čak i na 200 dindži u toku godine!

P.S.
            Zaista bi bio off ali loogično razmišljanje da 0% na Fed zajmove bankama može da duže održi sistem je zapravo pogrešno.
            Uz onoliko "odštampanih" dolara bez pokrića (od pre nekog teksta) samo zapravo na prvi pogled nelogičan potez može da ih spase. Nadam se da će malo dugoročnije da gledaju. Tek je sledeća godina izborna te bi moglo nešto da se uradi i dugoročnije u USA. Svaka sličnost sa Zemljom Šljiva je slučajna. Šta ovde raditi ... lako je reći (svaki dan na TV-u) ali teško odraditi:
            kao i tamo, kao i u EU, manje trošiti, više raditi, izgleda prosto ali ta jednačina ima iracionalno rešenje.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Pošto pričamo naširoko i udaljili smo se od teme, čisto da dodam nešto. Vidim da expendable dooobro prati berze, a posebno robne i na osnovu toga donosi vrlo ispravne zaključke u sadašnjem sistemu.

Naime, nafta će ove godine imati male oscilacije oko rastućeg trenda. Daleko će više da oscilira cena nego ranijih godina (odstupanje od proseka), ali će postojati stabilan rast cene. Da li je kriv samo dolar?! Ne! Indija, Kina i ostale ZUR imaju rastuću potrebu za suvim zlatom, što daleko prevazilazi zajedno rast proizvodnih kapaciteta bušotina i pad ili stagnaciju potražnje u razvijenim zemljama. Istina je samo da će FED na ovaj način slabljenja dolara, držati iste dalje od USA, učiniti jeftinijim svoje proizvode i ublažiti užasan platno bilansni deficit.

Dinar mora u toku godine da izgubi na vrednosti. Nešto više od inflacije, da bi se izjednačio realan i ovaj kontrolisan kurs. Koliko će to biti, zavisi od mnogo stvari. Poznata nam je prodaja Telekoma, investicija FIATa, i sl. Ono što je bitno da ove godine mora na neki način cena goriva da se održi na nekom nivou, da ne bi inflacija prešla u hiperinflaciju. Cena goriva je ugrađena u mnoge proizvode, tako da bi to moglo da izazove žešću lavinu inflacije, a onda bi NBS morala da pusti dinar niz vodu. Precenjen dinar nije nikome više od koristi, pa kao što sam pomenuo slabljenje dinara mora da bude jače od inflacije.

Ostaje pitanje, da li će monetarna i fiskalna politika uspeti da održe relativno stabilnu valutu ili će cena goriva biti najmanje bitna!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• banebg81
                CBC Veteran
                • 26.06.2008
                • 195
                • Beograd

Država Srbija više ne utiče bitno na tokove i na samo finansijsko tržište u svojoj zemlji, a kao potvrda toga je stalno predstavništvo MMF i svetske banke ovde. Ono što je bitno za nas, to je da ćemo biti vezani za okolinu, ali daleko ispod nje. Što znači, nikada nećemo moći da imamo dovoljno energenata po pristupačnoj ceni jer ih ne proizvodimo. Kao takvi, moramo imati nešto što bi razmenjivali na tržištu a nemamo ni to.
                Biće rasta cena, biće pad vrednosti dinara u odnosu na € ali će biti i nekakvih priliva pa će agonija da se nastavi.
                Meni je postalo preskupo da se vozim a sa druge strane, skupa i markica za GSP ( 3200 din ) ustvari, za šta god sam se uhvatio nekako mi se čini da je poskupelo !?

Možda ja grešim, ali, prosto mi je ne verovatno da je cena benzina 130 dinara a da druge stvari ne poskupe...

Comment

• aleksabgd
                  CBC Član
                  • 04.12.2009
                  • 84
                  • beograd

Jednostavno moram nesto da zakljucim cena nafte ce konstantno da raste pa i ljudi koji vode ovu nasu Srbiju odmah reaguju - akcize moraju da rastu, mislim tako ispada .Da formulisemo to ovako nije gorivo skupo nego su plate male ili ce da bude ovako hocete luksuz prodajte stan kupite manji a za ostatak para- pa vozite se narednih deset godina.Jednom recju STRASNO i od sada vozim sa najvise 10 litara u rezervoaru jer cenim da ce opet stari zanati tipa kradja goriva biti u porastu

Comment

• banebg81
                    CBC Veteran
                    • 26.06.2008
                    • 195
                    • Beograd

Originally posted by aleksabgd
                    i od sada vozim sa najvise 10 litara u rezervoaru jer cenim da ce opet stari zanati tipa kradja goriva biti u porastu
                    ha ha, a baš mi supruga kaže (sada ona vozi, ja sam odustao) pre neko jutro, čini mi se da auto mnogo troši, sipala sam 20 litara (vozimo se na TNG ali je bilo hladno pa se vozi na benz.) i jutros vidim sija mi lampica. Bilo mi čudno, al, mislim vozi ona to žestoko, papučica na pod, troši, kad me sretne komšija i kaže ojadili me za benzin pre neko veče i ja shvatim o čemu se radi SAMO DA NE BUŠE REZERVOAR ŠRAFCIGEROM

Comment

• audia7
                      CBC Član
                      • 26.12.2010
                      • 42
                      • Beograd

strasno!
                      Bice posla za kuke i motike..
                      Bilo kako bilo, ne znam otkuda bilo kome hrabrosti da poredi nas sa EU, i da pomisli da cene u EU i kod nas trebaju biti imalo slicne a kamoli priblizne!
                      Pa nafta koja se kod nas preradjuje nema veze sa onom u EU, kvalitet goriva takodje...svi znamo da su ovo skoro sve davanja drzavi..ni u doba turaka verovatno nameti nisu bili ovakvi, na sve i svasta pa i na gorivo!

Comment

• tomamega
                        CBC Senator XXL
                        • 19.03.2009
                        • 715
                        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Odosmo ponovo u politiku. Džaba onaj Dorin vapaj par postova gore

Comment

• NShappy
                          CBC Senator
                          • 09.03.2005
                          • 261
                          • Novi Sad
                          • Ford Focus 1.8TDCi

A kako mislite da se priča o cenama energenata a da se ne dotiče politike?!? Domaće il' strane, svejedno.

Ne treba ni dzvoljavati ovakve teme jer će se u njima obavezno doći na politiku. A o njoj se u SR ne može kulturno razgovarati.
                          Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

nije problem ako kazes: mislim da vlada cini pogresan potez ovim poskupljenjem i trebalo bi ovako ili onako.

problem je kad napises: biiip! biiip! na biiip! mamu biiip! biiip! biiip! i tetku iz novog sada.
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• maliomladinac
                              CBC Senator XXL
                              • 21.11.2008
                              • 995
                              • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Chubbs ti si moj idol...

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                              061/665-94-23

Comment

• alexa05
                                CBC Senator XXL
                                • 23.07.2006
                                • 1769
                                • Smederevo
                                • Opel Vectra B 2.0DI 16v

I mog klinca, obozava Transformerse a narocito Optimusa
                                EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

Working...
                                X