Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Chubbs nije Optimus vec Corelius
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Originally posted by Chubbs
      nije problem ako kazes: mislim da vlada cini pogresan potez ovim poskupljenjem i trebalo bi ovako ili onako.

problem je kad napises: biiip! biiip! na biiip! mamu biiip! biiip! biiip! i tetku iz novog sada.
      A jel tetka bar čemu???
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Kad nema bakugana dobar je i Chubbs

Pošto sam dosta kumovao odstupanju od teme (mada je bilo neophodno kao uvod u buduće događaje) obećavam da ću se čvrsto držati iste.
        @Eon:
        "Precenjen dinar nije nikome više od koristi, pa kao što sam pomenuo slabljenje dinara mora da bude jače od inflacije."
        Slažem se. Ali šta je sa ljudima sa stambenim i auto kreditima. A tek sa jadnicima koji otplaćuju u CHF (lepo sam im pričao da to ne rade ali niko ne sluša).
        Precenjen dirar je zapravo od koristi pre svega državnim službenicima a to je DRŽAVA u državi. Moć koju ovaj korpus ima je izuzetna i glavna je kočnica iole ozbiljnijim reformama.
        Shodno tome kurs bi ipak trebao da pada slično kao u 2010. - po realnoj inflaciji. Najavljenih 6,66% je toliko nerealno da se pre može očekivati duplo veća inflacija. To dalje znači da bi kurs od 120 morao da bude odbranjen do kraja 2011. (da li će, to ćemo tek videti). Eto moje (skromne) preporuke NBS. Da je lako nije ali na muci se poznaju junaci.
        Da bi dinar bio odbranjen mora biti odbranjena i cena goriva od 1,50€ (Evropremium) čak i u slučaju (najgorih) prognoza a to je da bi nafta mogla da dogura do 100€ za barel. To bi značilo oko 130din. za BMB. 140din. za ED i 120 za D2.
        Čime bi se to branilo? Što je veća cena goriva više se uzima za PDV, osim toga može se napraviti fond koji bi se punio u slučaju (kojih će biti) da nafta padne ispod 70€ pa čak i na 60€ što je neki realni minimum.
        Uprošćeno (i bez računice i samo kao slikovit prikaz): neka ostanu akcize takve kakve su za 70-75€ po barelu ili čak 65-85. U slučaju pada, diži akcize za par % (dinara) i u slučaju rasta spuštaj za isti toliki % (ili čak apsolutnu vrednost u rsd).
        Sad bi bili u pravu oni koji bi rekli:
        - E sad si izmislio Ameriku! Država će htela-nehtela nešto slično morati da uradi. - Tačno! - ali zaboravljamo da nije isto kada se radi pod pritiskom (elementarne katastrofe) i nešto planira. Šta da kaže neki veći prevoznik, poljoprivrednik ili investitor zavistan od energenata. Čas, ovako, čak onako. Oće struja 30% a ne samo će 10%, gorivo će biti koliko bude nafta (pa makar i 180 ili 200) ali će zato biti i 99din. kad pojeftini. E jadne šljive!
        Ne mora da bude na nivou zakona ili uredbe ali bi moglo da se predstavi kao koncept koji bi po potrebi bio usvajan.
        Tržište je čudna zverka, ukoliko oporavak u svetu bude blag (a Kina već pada sa 10% na 8,7% rasta) moguće je i da cene nafte budu stabilnije. No to je samo jedan i to 49% scenario. Zašto se ne spremiti za najgore na vreme. Nismo mi Nemačka ili Japan pa da snagom ekonomije i standardom možemo lako da podnesemo varijacije u ceni goriva u odnosu 3:2 u toku jedne godine.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• aleksabgd
          CBC Član
          • 04.12.2009
          • 84
          • beograd

Poskupljenje goriva je direktna posledica enormne drzavne potrosnje tj njenog glomaznog aparata e sad resenje bi bilo smanjivanje istog tj smanjenje potrosnje I onda ne bi bilo potrebe za tolikim zahvatanjem putem raznih akciza.
          U mom postu koji je izbrisan od strane cenzure okvalifikovao sam ovaj potez povecanja cena I one koji su to napravili.Pretpostavljam da je razlog brisanja teznja da se zadrzi nivo komunikacije ali posle ovakve ucene sa cenom to je veoma tesko.Konkretno u mom slucaju-jednostavno sam prisiljen da koristim automobil I zadnje pomeranje cena nazivam ucenom I stojim iza toga

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Precenjen dirar je zapravo od koristi pre svega državnim službenicima a to je DRŽAVA u državi. Moć koju ovaj korpus ima je izuzetna i glavna je kočnica iole ozbiljnijim reformama.
            Prokleto tacno. Ali ne samo drzavni cinovnici, vec kompletan sektor koji se napaja iz budzeta. To je citava armija ljudi, i ovde se drzava ponasa kao da su samo oni vazni, a o ovima koji trebaju napraviti novac i za sebe i za njih (privatni sektor), niko i ne govori. Visak zaposlenih su pa posebna armija ljudi.

Mozda ce ovo sto cu sada napisati zvucati strasno, ali razmislite:
            Plate, uopste, u javnom i drzavnom sektoru su nerealno ogromne. Moja supruga radi kao profesor i ja tvrdim da ona ima nerealno ogromnu platu za nase uslove. U ovakvim uslovima, svaka plata preko 30.000rsd, je prevelika. Ja znam da je to malo za zivot, ali mnogo je kada to odnekud treba da se namuze. E to odnekud je od PDV-a, akciza, i najpre i najvise od cene goriva.

Dakle, dokle god politicari pricaju o zaposljavanju i platama, sto im nikako nije posao, ovako ce nam i biti.
            Long Live CBC!!!

Comment

• alexa05
              CBC Senator XXL
              • 23.07.2006
              • 1769
              • Smederevo
              • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Dakle, dokle god politicari pricaju o zaposljavanju i platama, sto im nikako nije posao, ovako ce nam i biti.

U pravu si nije im posao da pricaju vec da nesto, direktno ili indirektno, urade povodom toga
              EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Slazem se da treba da rade, ali samo indirektno. Neka prave i donose zakone koji ce biti korisni po privredni ambijent, pa onda jaka privreda = veliki priliv PDV-a, a da batale ovolike akcize na gorivo.
                Skupo gorivo = los privredni ambijent.

Pre sat vremena sam sedeo u kaficu sa Amerikancem - Bili, iz New Jorka je covek. Spletom okolnosti, obitava redovno kod nas i jako mu se svidja. Kupio kucu ovde, na ime jednog prijatelja. Kaze covek - super je Srbija, mali su porezi na imovinu. Kod nas u Americi samo su gorivo hrana odeca i obuca jeftini...
                Pa samo to mi i treba - sve sto zaradim, pojedemo i sipamo u rezervoar.
                Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

banekg Danas, 17:27
                  Za ceo post samo pohvale. Na to sam i mislio ali hvala na dopuni.
                  Plate su na budžetu zapravo nerealno visoke, kako god ironično zvučalo.
                  Da ne idem dalje nego počnem od sebe. Dok sam bio okačen na budžet (makar indirektno) nisam zasluživao ni tih 40% od kasnije plate kod privatnika. Jeste da sam imao 2,5x veću platu ali sam radio 5x više. Doduše to je bilo pre 5-6 godina, sada zapravo kod privatnika jedva možete da zaradite buđetsku (za sličan posao) ili tek do 50% više a radite bar 3x više (efektivno).
                  dok ne budemo imali jaču privredu i privatni sektor neće moći ni budžetlije da imaju bolji standard ali kod nas je situacija da bi 90% radnika iz privatnog sektora KUPILO (da ima para) posao "na budžetu" (kao što se i kupuje, doduše sad malo teže nego ranije da budem realan). Možda je i na Zapadu 9% ali to je 10x manje.
                  Kakav privredni ambijent kakvi bakrači, i da se vratim na temu:
                  Umesto da imamo Evropremium po 1,0€ (koliko bi moglo da bude) mi imamo po 1,2€.
                  Toliko, ili više, je mera našeg nerada i neorganizovanosti u najopštijem obiliku.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• 206
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

Originally posted by 206
                    Samo sto im takva odluka nece dugo prolaziti. Hocete u Evropu? Vazi, onda ovakvo ocigledno favorizovanje i dupli arsini nece biti moguci, izvolite izjednacite uslove na trzistu - i morace, hteli ne hteli.
                    Volim kad sam u pravu...Slusam vesti, kazu da je EU uputila ostar protest Srbiji zbog duplih akciza i favorizovanja NIS-a time. Znaci, po usima...verovatno se MOL zalio svojoj Vladi, i prc.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Možda će i Lukoil da se žali svojoj vladi jer nema uslove kao Gazpromneft
                      Možda su i OMV i Eko takođe uradili što i MOL ili su verovatno to sinhronizovali. Kada tri zemlje EU upute zahtev Briselu onda se sigurno mora reagovati.
                      Iako sam za što otvoreniju ekonomiju možda je (ruku na srce) trebalo dati 1-2din. prednosti NIS-u (možda carinom od 2-3% za uvoz iz EU po sporazumu o pridruživanju, kao za automobile? ili na neki sličan primeren i odmeren način; i to samo za 2011.).
                      Ovako, kako je, je preterano, kontraproduktivno i pre svega nerazumno.
                      Praktično je nastavak monopola samo na drugi način. Osim cena ovim će destimulisati uvoz čak i ED-a a posebno kvalitetnih benzina. Sreća te NIS ne može da proizvede dovoljno ED-a pa se mora uvoziti. Osim toga, iako se ne izjašnjavaju, pitanje je kako ostali gledaju na kvalitet domaćeg ED-a. Iako bi trebalo da ispunjava zahteve, verovatno je bar za nijansu iza "krštenih" goriva ove vrste. Još gore je sa Evropremium-om koji je tek na ispunjenju minimalnih zahteva i sigurno osetno lošiji od prosečnog benzina iz EU (u toj klasi, 95 oktana).
                      Ako se nešto ne promeni dobre benzine ćemo do kraja godine imati samo u Bgd,. NS, na autoputu i eventualno ibarskoj i Nišu.
                      U prvoj polovini godine možda samo autoput E10 i Bgd. i to na par mesta.

Nadajmo se da će protest EU (i kasniji pritisci) uroditi plodom makar za par meseci i da će se bar neko kompromisno rešenje naći za kraći period pa da već od sredine 2011. imamo pravi pad monopola.

Jedini monopol koji priznajem je onaj na bazi kvaliteta.
                      Ne računajući MS koji je imao (i ima) kvalitet ali i na specifičan način to ostvario, ovakvi monopoli obično i ne traju dugo, tek par godina dok se konkurencija pregrupiše.

Comment

• tomamega
                        CBC Senator XXL
                        • 19.03.2009
                        • 715
                        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Evo i da konkretizujemo da je @206 u pravu.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=485716

Treba da otvoriš biznis kao Kleopatra - "proričemo sudbinu, uspeh zagarantovan". I to se ne čeka mnogo na ostvarenje proročanstva

Comment

• nickname
                          CBC Veteran
                          • 01.07.2009
                          • 116
                          • Beograd
                          • Toyota Corolla E11 LB 3ZZ-FE

Ova blamaža im stvarno nije trebala. Sad su nagrabusili i kod rusa, kod zapada, a mi im standardno "dobro mislimo".

Mada i našoj vlasti je očigledno "sitno" u vezi toga šta im ko misli.

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Idioti bez mozga...

Samo ce sada opet da nas udare po dzepu, opet mi se javlja da ce umesto da smanje akcize na uvozno gorivo, povecati akcizu za NIS

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by 206
                              Idioti bez mozga...

Samo ce sada opet da nas udare po dzepu, opet mi se javlja da ce umesto da smanje akcize na uvozno gorivo, povecati akcizu za
                              NIS

99,99999999999999999999999999999999999999999999999 9999999999%

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

Evropska unija uskoro bi mogla da uputi oštar protest Srbiji
                                U Uniji smatraju da su tim potezom diskrimisane evropske kompanije.

Danas piše da je to pomenuto potpredsedniku vlade Mlađanu Dinkiću kada je potpisivao
                                sapnuo mu neko na uvo, ej gari znas ovo, ono...

svasta ce novinari napisati zbog tiraza a raja se primiti.
                                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                                X