Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Obećana zemlja

ja sam ranije menjao lux 10w40 na 5000 km,sad ga teram do 10000 km,baš ga neki dan provukao kroz prste i pomirisao prijatelj mehaničar,bilo je oko 7000km,kaže da je odlično,masno,nisam ga pitao šta zaključuje po mirisu.
    ti druže, legendo pošto voziš na plin slobodno guraj 15k

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Hvala prijatelju na savetu,ali ja bih ga menjao na 7 000-7.5k km,ipak je cena vise nego povoljna...5l nekih 1450 i neki din...bio si u pravu za Lukoil,jos kad bi Rusi poradili na pakovanju i marketingu,mnogo jaci brendovi bi imali razloga za brigu...ako mozes nadji mi technical data za ovo ulje...veliki pozz

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

nemaš potrebe stvarno da menjaš ranije,moj matori je na benzincu audi 80 vozio na lux mineralnom 15w40 više od 12k,doduše uz dosipavanje,zapravo treba vremena da se aktiviraju aditivi u ulju(što znaš i sam),motor se najviše troši prvih par hiljada dok je novo ulje,ne bacaj ga pre vremena dok je još najbolje,poslušaj starog drugara,ispod 15k nemoj da menjaš.
        što se tiče specifikacija na sajtu navode zajedno za lux 5w40,10w40 i 15w40 da zadovoljavaju VW505.01,VW505.00,MB229.1,ACEA A3/B3-04,mada to ne štampaju na ambalaži,no ne sumnjam da odgovara tim standardima,to je verovatno zbog uštede kao što je na jednom mestu pisao expendable.ostale specifikacije,TDS ,ranije sam mogao da pronađem na lukil ro,sad nema šanse,uvek izbaci 404 not faund...

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Hvala ti puno,nego me cisto kopka da saznam viscosity index na 100, na 40,tacka paljenja,tacka mrznjenja,itd...nije mi jasno zasto to kriju i zasto su im podaci uglavnom dati pausalno...kad bi profesor mogao da objasni kakvi su im to aditivi za toplo i hladno ili je i to tajna ruske armije...u principu odlicno ulje

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by kristina990
            nemaš potrebe stvarno da menjaš ranije,moj matori je na benzincu audi 80 vozio na lux mineralnom 15w40 više od 12k,doduše uz dosipavanje,zapravo treba vremena da se aktiviraju aditivi u ulju(što znaš i sam),motor se najviše troši prvih par hiljada dok je novo ulje,ne bacaj ga pre vremena dok je još najbolje,poslušaj starog drugara,ispod 15k nemoj da menjaš.
            što se tiče specifikacija na sajtu navode zajedno za lux 5w40,10w40 i 15w40 da zadovoljavaju VW505.01,VW505.00,MB229.1,ACEA A3/B3-04,mada to ne štampaju na ambalaži,no ne sumnjam da odgovara tim standardima,to je verovatno zbog uštede kao što je na jednom mestu pisao expendable.ostale specifikacije,TDS ,ranije sam mogao da pronađem na lukil ro,sad nema šanse,uvek izbaci 404 not faund...
            Sto forsiras Lukoil ulja? I sto da menja polusintetiku na 15.000km? Kada je vec toliko povoljno ulje neka ga menja na kracoj kilometrazi. Ja bih se tu zadrzao na 7500km. Ovde imas racuna da menjas i na 5k km, I nijedno od ovih ulja koje si naveo ne odgovara standardu vw 505.01. Ok, za legendu i njegov auto je ovo ulje extra, ali daleko su oni od extra modernih ulja. Koliki je procenat sulfatnog pepela toj polusintetici? Mozda i nije za LPG? Mozemo reci da imaju idealan odnos cena/kvalitet za automobile 80-90-tih i nista vise.
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• zoranbg
              CBC Senator XXL
              • 23.03.2005
              • 4098
              • Rooster's Hill , Beog
              • Grande Punto 1.2

gresis ,imaju te sertifikate
              Code:
              http://www.lukoil.rs/materials/00000040/Документы/Masla/LUKOIL%20ULJA%20katalog%20.pdf
              ja sam pre par dana promenio ulje i fliter ,sipao sam polusintetiku Lukoil Avangard Ultra 10w-40 CI-4/SL 4 litra 1250 din.
              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

@Srdjane...mani to cena-kvalitet...reč je ovde o POGODNOSTI za određeni model odnosno ODGOVARAJUĆI KVALITET.viši kvalitet uopšte ne znači da ja pogodniji za određeni motor odnosno konstrukciju...
                i da citiram expendableov deo odgovora na jedan moj komentar,u pitanju je bio FAM UNIVERZAL 15W40:
                "...top brendovi u kraćem roku (tek 5 do 10 godina) odustaju od "kompatibilnosti" sa starijim automobilima i forsiraju formulacije koje PRE SVEGA prijaju novijim vozilima (to im i jeste ciljna grupa) a tek zbog samih specifikacija mogu i da prođu kod starijih gde ih mnogo jeftinija konkurencija često prevazilazi u pogodnosti (iako možda i ne u ukupnom kvalitetu)."
                i još jednom da ponovim,ne treba prerano menjati ulja,još pre 30 godina preporučeni interval zamene za INA delta 5 je bio 10k km nivoa kvaliteta SF/CC za benzince.
                Sva ulja sadrže TIME RELEASE ADDITIVES i baš zbog njih treba iskoristiti pun kapacitet ulja,ovisno o preporuci proizvođača i načinu upotreba vozila(gradska vožnja,vangradska vožnja i dr).Prerana zamena je štetna po novčanik,životnu sredinu(ako se nepravilno odlaže),ALI i po motor Vašeg automobila.

Comment

• Srdjan
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 2416
                  • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by zoranbg
                  gresis ,imaju te sertifikate :
                  Code:
                  http://www.lukoil.rs/materials/00000040/Документы/Masla/LUKOIL%20ULJA%20katalog%20.pdf
                  ja sam pre par dana promenio ulje i fliter ,sipao sam polusintetiku Lukoil Avangard Ultra 10w-40 CI-4/SL 4 litra 1250 din.
                  Ne gresim. 505.01 nemaju a to nikako nije isto kao 505.00. Razlika u cifri je mala ali u kvalitetu prilicna. Evo primer. Koje bi Lukoil ulje sipao u najobicniji 1.9 tdi pd motor koji postoji evo skoro 10god. Dakle ispunjavaju za klasu manje standarde od modernih ulja.

Originally posted by kristina990
                  @Srdjane...mani to cena-kvalitet...reč je ovde o POGODNOSTI za određeni model odnosno ODGOVARAJUĆI KVALITET.viši kvalitet uopšte ne znači da ja pogodniji za određeni motor odnosno konstrukciju...
                  i da citiram expendableov deo odgovora na jedan moj komentar,u pitanju je bio FAM UNIVERZAL 15W40:
                  "...top brendovi u kraćem roku (tek 5 do 10 godina) odustaju od "kompatibilnosti" sa starijim automobilima i forsiraju formulacije koje PRE SVEGA prijaju novijim vozilima (to im i jeste ciljna grupa) a tek zbog samih specifikacija mogu i da prođu kod starijih gde ih mnogo jeftinija konkurencija često prevazilazi u pogodnosti (iako možda i ne u ukupnom kvalitetu)."
                  i još jednom da ponovim,ne treba prerano menjati ulja,još pre 30 godina preporučeni interval zamene za INA delta 5 je bio 10k km nivoa kvaliteta SF/CC za benzince.
                  Sva ulja sadrže TIME RELEASE ADDITIVES i baš zbog njih treba iskoristiti pun kapacitet ulja,ovisno o preporuci proizvođača i načinu upotreba vozila(gradska vožnja,vangradska vožnja i dr).Prerana zamena je štetna po novčanik,životnu sredinu(ako se nepravilno odlaže),ALI i po motor Vašeg automobila.
                  Ja sam to i rekao. Za auto koji je legenda pomenuo Lukoil je odlicno ulje. I nista bolje mu ne treba. Ali isto tako 15.000km je dug period za polusintetiku. Kad je vec tako povoljno, mnogo je bolja varijanta da menja na 7500km. Pomenuo si time release aditive i kao neko njihovo magicno dejstvo posle xxx km. Po tvojoj logici novo ulje je gore po motor od onog koje je vec preslo 5000km npr. Kao da to ulje ne vrsi svoju funkciju dok se ne aktiviraju odredjeni aditivi. Prerano menjanje ulja ne utice na motor automobila kao sto kazes, vec samo na novcanik, da zanemarimo sad ekologiju. Zakljucak je da je legenda dobro postupio i da je Lukoil dobar za automobile 10+ god stare.
                  Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

505.00 standard propisuje 15000 km kao interval zamene...ako može" dizelskih" 15k može ladno i 15k na gas
                    mehaničar kod koga održavam kola za polusintetiku 10w40 i golf 2 dizel 1.6 ima interval zamene 10k,iako sve dvojke dizeli imaju fabrički interval 7500 km.
                    legendo,ajde da se nađemo na sredini, ispod 10k-12k ne pomišljaj da menjaš.
                    ulje koje zadovoljava 505.01 standars nije nešto ekstra kvalitetno,to je ulje koje ima nešto više ZDPPa i kao takvo po API kvalifikaciji bi bilo SJ ili još niži standard,gotovo sva ulja koja imaju u imenu 505.01 nemaju API standard naveden.to je više marketinški trik da opravda previsoku cenu tog ulja jer neće valjda reći da se koriste ulja starije formulacije...

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Ma ne opterecujem se ja toliko wv-ovim standardima,da li je 505.00 ili 505.01....motor je stariji i u dobroj kondiciji ali po mom misljenju ZDDP je dosta bitan za starije motore,pa bi 505.01mozda bilo pogodnije...po mom skromnom misljenju 7.500km je sasvim dovoljno i smatram da je posle te kilometraze motorno ulje izgubilo vec 70%(mozda preterujem)od svog prvobitnog kvaliteta...takodje ne volim da mi se crno ulje sa sve talozima vrti po motoru(sto ne znaci da ga adekvatno ne podmazuje)ali jednostavno ne volim...najverovatnije bi profesor podrzao Kristinin stav,ali ja sam blizi Srdjanovom misljenju...veliki pozdrav za sve

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

@Srdjan u pravu si , povlacim rijec

@kristina990 je napisao da lukoil lux 15w-40 ima : VW505.01,VW505.00,MB229.1,ACEA A3/B3-04
                        a u stvari ima : VW501.01,VW505.00,MB229.1,ACEA A3/B3-04

a sta bi sipao u 1.9 wagen , pa mozda : lukoil lux 5w-40 SM/CF sinteticko.
                        ili lukoil avangard ultra 5w-40 CI-4/SL polusinteticko . ( ova oznaka CI-4 je najviseg kvaliteta, oznaka za motore koji koriste dizel gorivo)
                        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

hvala na korekciji,tačno je 501.01,znači ne ide u pumpa-düse motore koji traže 505.01,za njih je najbolje stavljti ulja sa imenom standarda,mada neopravdano su dosta skupa.svako eksperimentisanje tu može puno da košta(koliko sam mogao pročitati na forumu jedna pumpadizna košta 800 evra,mada uz primenu propisanog ulja gotovo neuništive)

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

legendo,ne boj se,i ja sam tako doskora mislio,kad ja moj matori sa mineralkom prešao 10k ja popi... na njega,kad je dotero kola ono prestalo da ulji na aspuh,manje troši ulja,motor radi tiše i mirnije nego ikad...

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Ma manje vise slazemo se.. To je najvaznije. A sad jedno A moze i ovako.
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Ne znam prijatelju,godinama skracujem intervale,niti ulji,niti pusi,niti duva,a ne stedim ga ni najmanje...

Comment

Working...
                                X