Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mirdza
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2005
    • 2437
    • Katowice (PL) / Banja Luka
    • AGP / W126

Re: Obećana zemlja

Originally posted by expendable
    Uglavnom posle vaših objašnjenja i moje zbunjujuće dopune, odlažem tekst o ZDDP-u bar do Nove Godine
    E, nece da moze!
    Motori M110, za koje sam pitao na predthodnoj strani, imaju jednu standardnu manu. U pitanju je upravo trosenje bregastih osovina! Koliko bi ovo moglo da bude vezano za ZDDP i njegov nedostatak u savremenim uljima? Ako bi to bilo rjesenje, koju biste mi polu-sintetiku 10w40 preporucili?

Pitanje broj dva - sta biste mogli uopsteno reci o Selenia Performer 5W40 i uprediti ga sa Mobil1 5W50 kao i Motul 8100 5W40. (Ovo pitanje je povodovano drugim autom - Abarth Grande Punto) Hvala!
    Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Edvard Munch i KRIK (slika vašeg "lika" na forumu) - otprilike tako doživljavam sebe
      (nema odgovarajućeg smajlija, prim.aut.).

I dok tako "vrištim" ajde kratko najkraće:
      API SL ulje ima dovoljno ZDDP-a i za M110 (full stop) Osim toga ima pride aditiva protiv habanja (naravno skupljih i manje efikasnih ali u dovoljnoj meri). I na kraju krajeva: ukoliko ste još (bezrazložno uplašeni) kupite neko API SJ polusintetičko ulje 10W-40 a ima ih sasvim dovoljno na tržištu makar i polu-otvorenom kao što je domaće.

Fiat Frande Punto Abarth? Ma da nije neki Porše ili Ferari?
      Selenia Performer 5W40 vrlo dobro ulje (da nije slučajno i fabrička preporuka? Zaista ne znam odgovor samo nagađam).
      Motul 8100 5W40 e ovoga ima u raznim varijantama. Za “Abarth” najbolje Motul 8100 X-cess SAE 5W-40. Za nijansu kvalitetnije od prethodnog.
      Mobil 1 5W50 otprilike ista klasa kao Motul ali zbog viskoznosti za nijansu bolje za automobil o kome govorimo, ali samo ukoliko se “vozi” a ne “voza”.
      U obzir vam dolazi i Castrol EDGE Sport 0W-40 sa preporukom koja bi bila rame uz rame sa 2M (Mobil i Motul) pa tako čine svojevrsni “trijumvirat”.
      Ako ćemo malo da povratimo imidž Selenia kompaniji samo da kažem da i ona ima takmace u istoj ravni sa gore navedenim ali to nije Performer već:
      Selenia Sport 5W-40 koja je ulje iste klase kao pomenuta 3 uz napomenu da za razliku od njih se mora menjati nešto ranije (u oštrim uslovima 7 do 8k dok ostala 10 do 12k ili u manje-više normalnim uslovima 10 do 15 za prvo i 15 do 20 za druga tri).
      Ako ćemo pravo možda je ponajbolje za tu mašinu nešto poput: Selenia Abarth ukoliko je pomenutom motoru dovoljno (i potrebno) APPROVAL ABARTH N°0101.
      Našao sam 2 “fabričke preporuke” (pričam o novom Grande modelu sa 199a mašinom) koje kažu 30 hiljada ili 2 godine kao i 20.000km ili 1 godina.
      Ipak ko kupi ovakvu “penzionersku mašinu” voziće je u “severe conditions” gde se oba slažu da je 10 hiljada km ili 1 godina što bi moglo da znači bar dve izmene godišnje

Pozdrav!

P.S. Samo da znaš, ovo će te "koštati" kataloga igračaka koje praviš. Mejl adrese su ti i na forumu i na blogu pa biraj.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• samsung
        CBC Veteran
        • 09.04.2005
        • 107
        • Banovci Dunav

LUKOIL AVANGARD ULTRA 5w40 sa specifikacijom API CI-4 SL ACEA E7-04,A3 B4 04 Zna li neko konacno da li moze tj. da li sme ovo ulje u clio dci???

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by samsung
          To i mene buni! Kazu da je extra kvalitet. U brosuri pise da moze i za benzinske i dizel motore sa turbo punjacem koji rade pod visokim opterecenjem ugradjene u putnicka vozila,minibuse i kamionete!
          E pa narode, načeli ste veliku temu koja čeka i na blogu a kamoli na forumu (gde je neću, odgovorima, završiti ni od kraja sveta; valjda 22.12. .... ali 2012 )

"Kamionska" ulja u automobilima?!
          Može nije da ne može čak je uglavnom i dobro.
          (Pazi od ovoga neće moći kraće) Ukoliko se u brošuri pominju i automobili nema razloga za sumnju. Ukoliko ne vodite računa da se poklopi API Cx ili još bolje ACEA Bx (x je 3 ili 4 u 99% slučajeva). Ukoliko niste sigurni 110% je dobro za automobile a 120% za dizel automobile ukoliko uz sve ostalo ima i API SJ ili SL (može teorijski i SH ili SG ali to je izuzetno teško naći).
          Može znači i kod benzinaca no preporučljivije je za dizele a najbolje je koristiti ulja za "mešovite vozne parkove" i to više za slučaj da vozite (bar) u srednje teškim uslovima vožnje za finije ne bih preporučio.
          Iako ne kapiram šta fali elf excelijum 5W-40 moram da priznam da je LukOil nešto jeftiniji.
          Doduše niste naveli tačnu verziju mašine jer neke od njih imaju preporuku za interval zamene ulja od 30 hiljada km ili 2 godine što Elf možda kod nas i ne može ali može bar 20k. LukOil ne bih terao više od 15k (onaj koji pominjete) tako da se razlika u ceni smanjuje. Doduše ta kamionska ulja su toliko dobra da su često i (mnogo) bolja od inače odličnih automobilskih. Vodite računa o još jednom ukoliko je vaš motor Euro IV morao bih malo da pročačkam (ili vi) jer kod "kamionskih" ulja koja nisu za Euro 4 već 1,2 pa i 3 može biti izuzetno mnogo sulfatnog pepela (i do 2%) od aditiva što kod automobila nije preporučljivo. No ukoliko ima SL to ne bi trebao da bude slučaj. Druga stvar je ukoliko vaš 1.5dCi traži Mid-SAPS ili low-SAPS ulja no koliko znam to nije slučaj.
          Što je najvažnije: LukOil Avangard Ultra 5W-40 jeste za Euro 4 motore te bi trebalo biti pogodno i za 1.5 dCi. Vodite računa da druga ulja iz Avangard serije nisu za Euro 4 motore.
          Lično mislim da ukoliko koristite Euro dizel (osim MOL-a i LUkOil ima dobar, mada i NIS bar na par stanica) nemate potrebu za "kamionskim" uljem. Osim toga ona su puna deterdženata (ne bojte se, neće vam pojesti zaptivke) i čak i posle sintetičkih ulja mogu da pokupe prljavštinu (garež, koks i tragove taloga) iz motora te budite spremni da ga prvi put zamenite malo ranije, recimo na 5k kilometara. Inače API CI-4 ima izuzetne standarde o čistoći cilindara, komora za sagorevanje i uošte motora, znatno iznad CF koji je uobičajeni "automobilski" standard za dizelaše.
          I na kraju ali ne po značaju (kako i čitalac "kristina990") sam kaže LukOil savetuje tri tipa ulja (za vaš auto) a od toga dva izuzetna:
          1)LukOil Lux full-sintetika odlična cena i odličan kvalitet u 5W-40 gradaciji viskoziteta (API SM/CF); ovim do 20k i u Srbiji.
          2)isto ime ista viskoznost samo polusintetika i nešto povoljnija cena (API SL/CF) ovim 10 do 15k po Srbiji pa cena dođe ista
          ili tek neznatno manja ukoliko malo vozite godišnje (recimo baš 10 do 15k km).

E sad, imate 3 LUkOIl-a (sa Avangardom i prethodna dva) pa birajte, a možete ostati i na Elf-u uz malo veće troškove i kvalitet iste klase (možda tek nijansu bolji ).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• samsung
            CBC Veteran
            • 09.04.2005
            • 107
            • Banovci Dunav

Hvala na veoma brzom i iscrpnom odgovoru!!

Comment

• mirdza
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2005
              • 2437
              • Katowice (PL) / Banja Luka
              • AGP / W126

API SL ulje ima dovoljno ZDDP-a i za M110 (full stop) Osim toga ima pride aditiva protiv habanja (naravno skupljih i manje efikasnih ali u dovoljnoj meri). I na kraju krajeva: ukoliko ste još (bezrazložno uplašeni) kupite neko API SJ polusintetičko ulje 10W-40 a ima ih sasvim dovoljno na tržištu makar i polu-otvorenom kao što je domaće.
              OK, hvala - to me je zanimalo!

Selenia Performer 5W40 vrlo dobro ulje (da nije slučajno i fabrička preporuka? Zaista ne znam odgovor samo nagađam).
              Motul 8100 5W40 e ovoga ima u raznim varijantama. Za “Abarth” najbolje Motul 8100 X-cess SAE 5W-40. Za nijansu kvalitetnije od prethodnog.
              Mobil 1 5W50 otprilike ista klasa kao Motul ali zbog viskoznosti za nijansu bolje za automobil o kome govorimo, ali samo ukoliko se “vozi” a ne “voza”.
              Fabricka preporuka je Selenia, trenutno je Motul X-cess, a sa Mobil 1 imam dobra iskustva U glavnom, potvrdjujete moja razmisljanja

Ako ćemo pravo možda je ponajbolje za tu mašinu nešto poput: Selenia Abarth ukoliko je pomenutom motoru dovoljno (i potrebno) APPROVAL ABARTH N°0101.
              Ipak auto nije bas tako zestoko vozen da mu sipam 10W50

Aha, prvu promjenu sam uradio na 8.700km

P.S. Pogledajte PP
              Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Obrisao sam obrisane i neke neobrisane poruke, sledeći put može da mi zadrhti ruka pa stisnem pogrešan iksić i ode pisac...
                Ovo nije forum za pitanja koje ulje ide u moj auto star 26 godina i 9 meseci trudan pa da se svakom ponaosob odgovara. Čovek piše o uljima, čitajte i procenite sami. Takodje nije tema gde ima da se kupi najfetinije ili uopšte gde ima da se kupi ulje bilo koje vrste čak i ono jestivo.

Potpitanja u skladu sa temom će i autor podržati i verovatno odgovoriti na njih.
                Za sve ostalo imate 382 preostala foruma na CBC forumu. Spisak foruma možete pogledati OVDE...
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

Ova priča o uljima je sjajna i pratim je duže vreme. Svaka čast autoru ovih redova na VISOKOSTRUČNOJ hemijskoj analizi istih. Međutim postavlja se i nekoliko pitanja za čitaoce ovih redova:
                  1. Koliko ljudi u stručnom smislu može da isprati autora?
                  2. Kako kupac dotičnog ulja koje ima LEPU nalepnicu i koje ima BRDO sertifikat API, SAE, ........ može zaista da zna šta je u toj ambalaži i upakovano, i da ima tačnu predstavu o istom, bez pritiska reklame, imena firme, povoljne cene i sl.?
                  3. Za široke narodne mase jedan savet: POGLEDAJTE U SERVISNOJ KNJIŽICI KOJE ULJE PREPORUČUJE FABRIKANT AUTA i prema tome, odaberite proizvođača po želji, nađete gradaciju, kvalitetni nivo i to je sve.
                  A da bi smo odredili kvalitet ulja i koje je bolje, pored hemijske analize, moramo uraditi i čisto mašinsku analizu na probnom stolu, a mi pojedinačno nemamo uslova. Morate znati da kada neka fabrika AUTOMOTORA radi procenu koje je ulje bolje, pored mnooogo parametara između ostalog radi i ovo: Sastavi deset motora sa izmerenim svim merama i zazorima na radilici, klipnjači, cilindru......za svaki motor. Zatim u svih deset sipa deset različitih ulja, pa sve motore na probni sto pod sličnim uslovima da rade, pa se onda mere temperature na ležajevima, dimnost gasova, obrtni moment i sl., pa ih onda rasture i premere koliko se šta istrošilo i na kojim uljima. Pored još nekih merenja, tad se može dati sud o ulju. Složićete se da mi pojedinačno nemamo uslova za to, ni približno! Da ne govorimo o nekim još metodama, analizama.... A to da li motor koji DIMI ili rasipa ulje i star je kao što reče DORA, 26 godina, i nema istu kompresiju i... može biti izlečen samo nekim posebnim uljem ili aditivom koje je sipao taj i taj pa se sve ZAPUŠILO, e to teško. Ja sam rasturio na desetine motora i nevideh niti jedno ulje niti jedan aditiv koji može da KONDICIONIRA motor koji je pohaban 2 specijale, pa se obrađuje na 3. ili da popuni čeoni zazor karika od 5,6 mm ili razvaljene klipne kanale. To vam je isto kao kad tesku upalu pluća, lečite čajem i supicom!!!! Mnogo meseci treba provesti učeći o tome sta je TBB., VISKOZNOST, TAČKA PALJENJA, ISPARLJIVOST..... pa tek onda se smoći snage dati svoj sud o ulju.
                  Ovo je moj stav i možete se složiti sa njim ili ne. Napisao sam ga sa ciljem da se ne izgubi jedna divna prilika da se nešto nauči, da se naučeno osveži, a ne da se cela tema svede na PROSTIJI oblik i pitanje tipa šta da sipam u auto, a da bude dobro i jeftino.
                  ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                  Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• 206
                    Admin od ispočetka :)
                    • 09.12.2004
                    • 9548
                    • Beograd
                    • 206

1. Cinjenica da ne moze mnogo ljudi 100% da isprati svaku rec autora ne znaci da autor treba da simplifikuje stvari da bi BAS svi razumeli BAS sve. Svako ce razumeti onoliko koliko ga interesuje i uopste treba da zna. Generalno tema je informativnog karaktera i ne predstavlja obavezno stivo, ali je svakako interesantno. Istini za volju, da biste odabrali ulje za auto kako to 99% ljudi kod nas radi, ne morate procitati ama bas nista sto covek pise, otici cete u prodavnicu i kupiti najjeftinije, vecina vas (nas) ionako tako i uradi, sta god i koliko god detaljno neko nesto pisao...Ako vas interesuje tematika, naucicete mnogo, sto je poenta pisanja.

2. Sta je u ambalazi ne moze da zna ni pisac ovog teksta, niti bilo ko drugi osim onog ko je to ulje i pakovao. Ovde se ne bavimo problemima falsifikovanja ulja koje je zapakovano, pretpostavlja se da je u ambalazi ono ulje koje i pise da jeste. Teoretisanje da li je unutra ono sto treba da bude je u domenu spekulacije, i to nije tematika ove rasprave, vec nesto drugo.

3. Ovo i NIJE tema za siroke narodne mase, vec interesantna zbirka iskustva i znanja o uljima u koju mozete ali uopste ne morate da ulazite. Tematika je, opet kazem, malo dublja analiza onoga sto ulje predstavlja, kako funkcionise, itd. Medjutim nista od toga ne morate znati da biste odabrali ulje koje vam odgovara, isto kao sto ne morate znati kako funkcionise auto da biste ga vozili, okrenete kljuc i terate - ali neke od nas interesuje sta se i pod haubom nalazi i kako radi. Ista prica i sa ovom temom.
                    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• ragazzoni
                      CBC Senator XXL
                      • 24.02.2009
                      • 774
                      • Obrenovac i okolina
                      • Opel Omega 2.0i-16v

Slažem se i još bih dodao, a u vezi predhodnog mog posta, da je razvoj motora, goriva i maziva generacijski saglasan. Hteo sam samo da skrenem pažnju da u okviru ove VISOKOSTRUČNE teme ne treba postavljati pitanja tipa DA LI MI JE PUKLA BREGASTA OD OVOG ULJA ILI DA LI MI JE PROCURIO HLADNJAK OD OVOG ANTIFRIZA....!!! Govorim zbog unapređenja teme.
                      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• 206
                        Admin od ispočetka :)
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Naravno, to se podrazumeva.
                        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Originally posted by 206
                          1. Cinjenica da ne moze mnogo ljudi 100% da isprati svaku rec autora ne znaci da autor treba da simplifikuje stvari da bi BAS svi razumeli BAS sve. Svako ce razumeti onoliko koliko ga interesuje i uopste treba da zna. Generalno tema je informativnog karaktera i ne predstavlja obavezno stivo, ali je svakako interesantno. Istini za volju, da biste odabrali ulje za auto kako to 99% ljudi kod nas radi, ne morate procitati ama bas nista sto covek pise, otici cete u prodavnicu i kupiti najjeftinije, vecina vas (nas) ionako tako i uradi, sta god i koliko god detaljno neko nesto pisao...Ako vas interesuje tematika, naucicete mnogo, sto je poenta pisanja.

2. Sta je u ambalazi ne moze da zna ni pisac ovog teksta, niti bilo ko drugi osim onog ko je to ulje i pakovao. Ovde se ne bavimo problemima falsifikovanja ulja koje je zapakovano, pretpostavlja se da je u ambalazi ono ulje koje i pise da jeste. Teoretisanje da li je unutra ono sto treba da bude je u domenu spekulacije, i to nije tematika ove rasprave, vec nesto drugo.

3. Ovo i NIJE tema za siroke narodne mase, vec interesantna zbirka iskustva i znanja o uljima u koju mozete ali uopste ne morate da ulazite. Tematika je, opet kazem, malo dublja analiza onoga sto ulje predstavlja, kako funkcionise, itd. Medjutim nista od toga ne morate znati da biste odabrali ulje koje vam odgovara, isto kao sto ne morate znati kako funkcionise auto da biste ga vozili, okrenete kljuc i terate - ali neke od nas interesuje sta se i pod haubom nalazi i kako radi. Ista prica i sa ovom temom.
                          Ovaj i prethodni (kao i još po jedna dopuna od oba autora) tekst zaista kazuju (bolje i od autora) čemu služe tekstovi na forumu (ali i blogu). Izabrao sam ovaj jer je "206" koncizno napravio lepu analizu i dopunio autora. Hvala obojici!
                          Ragazzoni je to još dopunio u tekstu posle ovoga a u prethodnom je takođe naveo nešto što sam hteo (i najavljivao) da napišem u sledećem tekstu (a zbog sijaset običnih i banalnih odgovora nisam stigao). Ne samo proizvođači motora već i ulja imaju ispitivanja kako je navedeno. Tako rade naravno samo ozbiljni (ne moraju biti mnogo veliki ali bar srednji zbog toškova) proizvođači. Naravno osim stola tu su i razni testovi "na terenu" i naravno rastavljanje motora u delove i merenja pohabanosti i opšteg stanja motora. Ovakva ispitivanja rade i neki veliki prevoznici ili udruženja. Međutim čak i toliko detaljna ispitivanja ne mogu nedosmisleno dati odgovor da li je neko ulje bolje od drugog naročito ukoliko su razlike testova male i od testa do testa pretežu na ovu ili onu stranu. Zbog toga je česta pojava da se više proizvođača ulja, motora pa i neke državne ili naddržavne institucije (instituti, komisije, organizacije, univerziteti) udruže u nekom ispitivanju. Osim složenosti i troškovi su izuzetni čak i za veće kompanije.
                          Nadam se da ću (već sam ovo spominjao) na blogu jedno takvo istraživanje približiti manje stručnim čitaocima.

Veliki pozdrav i sve najbolje svima!
                          (naročito izuzetnim ragazzoni-ju i 206-ci koji su do sada najlucidnije i najstručnije dopunili autora u opštem smislu mada je bilo i drugih "zverko", overspeed i drugi koji su u posebnim domenima (o motorima) dali dobar doprinos temi.
                          Vaš,
                          Expendable

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

postaviću ovde jedno pitanje koje nije "visokostručno",ali misli da je interesantno za"široke narodne mase".odmah da kažem da ne tražim odgovor ovde i odmah čak ni direktan već u sklopu sledećih tekstova(valjda ću ga naći" između redova")

naime,u jednom od prethodnih postova predložili ste mi kao izbor za moj golf 3 1.9 td FUCHS UNIC PLUS MC 10W40 koji sam
                            ja prevideo u potražnji ulja po raznim oilfinderima i sl. zato što sam gledao samo ulja za automobile.pošto fuchs navodi uz sve one kamionske standarde i vw 505.00 i mb 229.1 koji koliko vidim skoro uvek idu zajedno to je mislm ubedljivo najbolji izbor ne samo za moj automobil nego i za većinu automobila koji troše d2.
                            da li mu može biti dostojna i adekvatna alternativa lukoil avantgard extra API CH-4/CG-4/SJ SAE: 10W-40, pošto je u pitanju vw motor 1.9 td koji zahteva 505.00,gorivo d2,fuchs navodi taj standard a lukoil ne.da li to znači da ne zadovoljava i da ne treba koristiti ili samo nije naveden a može da se koristi

ili da preformulišem pitanje da li se kod izbora ulja mora strogo voditi računa o tim specif. standardima ili ne kad su u pitanju ulja(kao gore navedeni primer) za mešoviti vozni park

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Poštovani,
                              Da se niste prijavili kao čitalac na blogu ne bih vam ... ma šalim se
                              Čitajte malo pažljivije. Iako pun tekst još nije objavljen već sam odgovorio čitaocu "samsung" (vidi prethodnu stranu). Isto tako par ljudi me je to pitalo mejlom pa su dobili isti ali kratak odgovor.
                              Najkraće: Za motore koji "gutaju" D2 najbolja su ulja za mešovite vozne parkove. Mogu i "kamionska" ali ne sva. Oni na euro dizelu nemaju posebne potrebe za ovim vrstama ulja ali ona za m.v.p. i dalje dolaze u obzir.
                              Za vaš auto od pomenutog Fuchs-a teško da ćete naći bolje (u odnosu na novac naročito) ali ne mogu a da ne priznam da ćete i sa pomenutim LukOil-om proći gotovo identično, tj. da je dobra alternativa uz manju cenu i sličan kvalitet.
                              Ipak vodite računa (ovo je tek posebna priča) da Fuchs ispunjava i ima odobrenje za VW 505.00 a pomenuti Luk Oil ne. To ne znači da se ne može koristiti ali vam Fuchs pruža i ovaj detalj sigusnosti i pouzdanosti u vašem motoru.
                              Molim vas da sami proverite zahteve za vaš automobil ali mislim da se uklapa u ACEA A3/B4 a API CH-4 svakako je više od minimuma (CF verovatno). Tako da nema (verovatno) prepreka no za pun interval zamene i potpunu kompatibilnost VW-ov standard je ako ne obavezan jako poželjan.
                              LUKOIL LUXE SAE 5W-40 API SM/CF recimo ima VW 505.00 ali to je puna sintetika i ima cenu čak nešto i višu od Fuchs-a a i nije za mešovite vozne parkove i pored svih kvaliteta nije za duže intervale zamene kod dizelaša na D2.
                              Da ne dužim dalje biće o ovome još.
                              Pozdrav

P.S.
                              Evo ovako se odgovara kad se ne pročita pitanje
                              Naravno odgovor nije potpun jer sam pročitavši samo prvi deo pitanja prevideo da je kod vas zapravo dilema da li je VW 505.00 obavezan za vaš motor ili ne.
                              API CF je dovoljno dobar za vaš motor, čak je i bolji od novijih iako postoji vertikalna kompatibilnost naniže (noviji standardi za pun interval izmene traže i goriva sa manje od 0,5% sumpora). Uz ACEA B4 koja obuhvata i B3 (godina nije ni bitna jer je vaš motor stariji) sve to vodi u to da se i ulje bez 505.00 može koristiti u vašem vozilu. Ipak, kao što kaže jedan veliki proizvođač, to znači da ulje verovatno nije testirano u uslovima (po svim tačkama) za pomenuti standard.
                              Zaista ne mogu sad da nađem taj standard (negde sam ga imao, ako neko ima neka ga objavi ili pošalje kao PP).
                              Naravno nisam imao "full" specifikacije ali one osnovne nisu ništa posebno što neko kvalitetno ulje ne ispunjava (recimo već CF). Ima dosta tačaka koje su iste ili slične kao u starijim ACEA standardima (otprilike ACEA B2 šta ti ja znam 96 ili 98 odgovaraju VW 505.00 skoro u potpunosti). Bitno je jedno: VW 505.00 zahteva HTHS veći od 3,5 što za 5W-40 nije obavezno i to je jedina bitna tačka o kojoj treba voditi računa. Za luk ne znam taj podatak, no siguran sam da može da ide u GIII 1.9td (ACEA B4-02 ima pominjani zahtev za HTHS).
                              VW 505.00 se primenjuje za sve dizele VW-ovog programa do 1999. i odnosi se na viskoznosti 0W, 5W i 10W-40.

I još kraće: možete sasvim siguno koristiti i ulje koje nema VW 505.00 ali se to sigurno preporučuje što i ja činim!
                              U ova ulja spada i Anangard koji spominjete. Ipak vodite računa da i sam LukOil za vaše vozilo preporučuje:
                              LukOil Lux 5W-40 bilo sintetiku bilo polusitetiku kao i Lux polusintetičko 10W-40. Polusintetike su dovoljno kvalitetne a imaju izuzetno povoljnu cenu te bi mogla da dobiju preporuku bar koliko i Fuchs.
                              Nije da se plašim nego ne volim da budem prepametan ("veći katolik od pape" ili slično) jer ako "četa" LukOil-ovih stručnjaka nešto kažu teško je to sporiti.
                              Pominjani Avangard je dobro rešenje ukoliko smatrate da bi trebali malo da "operete" motor ali isto tako vodite računa da ćete prvu izmenu verovatno morati da radite na manjoj kilometraži. Ovo u blažem obliku važi i za Fuchs. "Kamionska" pa i ulja za MVP imaju veći sadržaj detergenata od "automobilskih" te kod D2 dobro dođu a obično imaju i veći TBN što opet neće da škodi.

Fuchs nije previše skup te dobija no.1 preporuku. Ukoliko bi da uštedite uzmite pre Lux polusintetiku (doduše nije je baš lako naći). Ukoliko vam je prethodno zamenjeno ulje bilo crnije od uobičajenog ili vozite mnogo gradske vožnje probajte Avangard.
                              I naravno zavisno od stanja motora možete ići i na 10W-40 jer ste sigurno do sada napravili veliku kilometražu. Opet pa ide zima pa to možda ostavite i za leto. Da vam je motor noviji 0W-40 bi bilo još ponajbolje ali sad posle tolikih godina nije preporučljiva stvar pogotovu što ulje te viskoznosti ne možete kupiti za manje od 1000 dindži po litru.

P.P.S.
                              Moram da do kraja pojasnim. Ne radi se ovde da li je ili nije Avangard pogodan za motor GIII ili ne čak ni da li je dobro ulje ili ne jer jeste. Sačuvaj bože da će loše uticati na rad. Međutim kada se zahteva da se izjasnim nije li najbolje ili da li je uporedivo sa drugim moram da čitam i šta piše (ili još bolje šta ne piše) "sitnim slovima". Avangard jeste dobro ulje za pomenuti automobil ali ne i najbolje. Bar je jednako dobro LukOil LUx polusitetičko ulje a sigurno je bar malo jeftinije. U specifičnim uslovima Avangard može biti bolje ali u većini ne.
                              Nadam se da je sad malo jasnije.
                              I na kraju ali ne i po značaju: zahtevi i standardi proizvođača motora se u principu moraju (ili bar trebaju) poštovati. VW 505.00 je nešto stariji standard i ne mnogo specifičan ali kad je reč o 505.01, 506.01, 504 i 507 stvari su unekoliko drugačije i ako ne sertifikovano ispunjenje ono bar od proizvođača ulja navedeno "ispunjenje" je nešto što se mora poštovati. Da ne bih komplikovao sada samo da dodam da je priča mnogo komplikovanija.
                              Ta "manje stručna" pitanja su u stvari najnajnajstručnija koja se mogu postaviti. To je tema ne samo za jedan post (tekst) već mnogo više. To što ljude upravo takve stvari interesuju je normalno i to je i glavna "kvaka 22" u vezi sa uljima. Mislim da uljari (ipak) ne bi trebalo da se prave pametni već bi zaista trebali da ispune ili bar "ispune" zahteve većih proizvođača automobila i to jasno stave na ambalažu i na uvid svima. Uzgred ne ispunjenje rečenog omogućava i bar 10% nižu cenu a ima takvih stvari još pa kad se sabere dolazimo do velikih razlika (i do 50% i više) u ceni ulja sličnog kvaliteta. No to je za sledeći tekst koji je sve dalje od toga da bude u ovoj godini. Ende.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by mirdza
                                Aha, prvu promjenu sam uradio na 8.700km
                                U pitanju je Fiat Punto Abarth ali priča je ista.
                                Članovi CBC-a nisu tek amateri te se vidi da "znaju znanje". Čak i najmodernijim motorima treba bar 1-2 hiljade km za "razradu" a bar 5000km da ispolje 99% performansi. Naravno nemaju kao nekad posebna ulja za "razrađivanje" motora ali ono što vam u servisu nisu rekli jer nije obavezno je da prvi put ulje zamenite sa skraćenim intervalom, otprilike kao za "severe" uslove vožnje (polovina do dve trećine redovnog intervala) pogotovu ako ste (što je preporuka) posle prvih par stotina km vozili u raznim i povremeno (često) u visokim obrtajima (što zapravo novom (ali ne glanc, prvih 1000km) motoru prija i dobro mu dođe).
                                Znam da znate ali nije loše ponoviti za ljude koji kupuju nov automobil
                                I Mirdzi svaka čast, Abarth ne znači uvek sportsku vožnju (mada je šteta, em teško je odoleti, em nema pun smisao, a da mi padne šaka razvalio bih ga ) već može i za normalnu a da čovek ima rezervu snage za preticanja i slično. Vaša samokontrola je za svaku pohvalu, vi sa novim ZOBS-om nećete imati problema. Ipak ne mogu a da ne odolim i da ne kažem: Fiat je baš mnogo promašio, prvo ako je Abarth trebao ga je još malo "nasvirati" a to bi vodilo da kao u filmu "brzina" fabrički ugrade bombu (makar elektrošok preko volana) kad god vozite ispod 80 i 5000 o/min.
                                Glasam da se takvi automobili uz položeni test vozača da je u stanju da ga vozi (do 10 ili 20% lošije vreme na poligonu od takmičara na "krugu" u istom automobilu) izuzmu iz Zobs-a tj. da se osim u gradu dozvoli 20 do 25% veća max. brzina od onih prenzionerskih od kojih prete dve velike opasnosti:
                                1. Da
                                2. Da vam se kao u vicu "učini da stojite i da pri 80 izađete da piš...
                                Naravno sve je šala, ali priznaćete da dobro zvuči! Malo ironije na ZOBS tek da nam lakše padne.
                                Ma dobro je to, ali čik da vidim da će 100% da se primeni (uključivši i same pandure u civilu, političare i raznorazne glavonje punih para), uz loše puteve ni 50 neće da pomogne a i pored pooštrene obuke 99% vozača neće biti za volan a čak i uz Navak obuku još uvek bar 80%. E sad, u tome i jeste caka, lepo bi bilo da su svi za volan (većina sa CBC-a ) i da imaju finansija da održavaju vozila, smrtnih ishoda bi bilo blizu nule. Ali ... "Tiha većina" koja je opasnost na putu jer em ima para za skupa kola em nema mozga da ih vozi je ta koja pravi nesreće te nemojmo baš po zakonodavcu pljuvajući jer zakon i jeste za većinu i sad ozbiljno: morao je pre ili kasnije da se uvede. Samo se nadam da će uz zakon ispuniti bar 51% najava o reformi saobraćane policije i da će zaista početi da rade i preventivno i savetodavno i da stvarno pomažu (ukazuju na stanje puta, da se nađu zimi na prevojima i slično) ljudima (a ne samo da naplaćuju kazne). I naravno malo poprave puteve. Osim toga više putnih pravaca bi se moglo proglasiti "motoputem" i da se posle često kontroliše tih 100km/h jer je to sasvim dovoljno i zapravo maksimalno sigurno za sve osim autoputa gde bi trebalo ići na 130km/h kao u celoj EU (a ne kao u Turskoj); naravno prvo bi i taj trebalo malo doraditi.
                                Koliko "tačkica" bi mogao da dobijem za (makar ironičan, "ma za taj ironičan će tek da popiješ pendrek, ček prvo za ovaj da te sredimo" ) tekst o ZOBS-u?
                                A dana zatvora?
                                Brrrr, već sam se smrzo! (ili opet nemam grejanje )

Comment

Working...
                                X