Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vlajko05
    CBC Početnik
    • 15.09.2007
    • 2
    • Beograd

Re: Obećana zemlja

pozdrav svima, imam jedno pitanje u vezi aditiva konkretno reč je o METABOND aditivima, da li ih je iko probao i da li uopšte oni rade onako kako ih proizvođač reklamira, šta su zapravo metabond aditivi?

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

ja sam koristio Metabond C i Megalene. Pisao sam vec o tome u temi o saxu . http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=15&t=12316

Blogger est un outil de publication de blogs proposé par Google pour vous permettre d'échanger facilement vos réflexions avec le reste du monde. Il vous permet de publier un texte, des photos et des vidéos en toute simplicité sur votre blog personnel ou collectif.
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Originally posted by vlajko05
        pozdrav svima, imam jedno pitanje u vezi aditiva konkretno reč je o METABOND aditivima, da li ih je iko probao i da li uopšte oni rade onako kako ih proizvođač reklamira, šta su zapravo metabond aditivi?
        Više puta (indirektno) sam već rekao ali da ponovim. Metabond su aditivi koji verovatno imaju dobro dejstvo ali kao i obično ne baš kako se navodi u reklamama ili navodima proizvođača. Zaista je teško komentarisati nešto što nije dovoljno definisano.
        Proizvođač osim osnovnog ne navodi princip dejstva i od čega se aditiv sastoji, osim Gold verzije gde se navode mazive keramike što bi trebalo da bude Heksagonalni Bor Nitrid ili neke od Titanijumovih kreamika sa podmazujućim dejstvom.
        Ovo otprilike znači da je ovo nešto slično Liqui Moly-jevom Ceratec-u i Motul-ovom Ceracoat-u ili SpitFire-u.
        Trebalo bi da radi posao ali su mi prethodne dve kompanije pouzdanije.
        Dugo odlažem ovu temu jer je jako teško biti objektivan. Malo o tome ima u tekstu na mom blogu pod naslovom "Do meseca i nazad, drugi deo" (ili tako nešto ko će više da se seti).
        Do tada uz ovo malo i nedovoljno što kazah koristite "zverko"-va iskustva. Čovek mi deluje pouzdano i ozbiljno te mislim da bi bar kada su sportska vožnja i automobili u pitanju njegova iskustva mogla biti veoma korisna.
        Ja ću ih sigurno uzeti pri pisanju tekst(ova) o aditivima u ulju a vi vidite šta ćete.
        Pozdrav!
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• NemaN
          CBC Senator XXL
          • 29.11.2004
          • 1560
          • munze

Ja mogu da vas spojim sa glavnim distributerom metabonda kod nas. Pa ako budete bili u prolazu kroz BG javite se pa da organizujemo neku predstavu
          I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

ajde ja cu ovako malo plasticno da objasnm sta radi metabond, inace vrlo mator brend, koji je ne znam koje godine na sajmu automobila u zenevi dobio neke silne nagrade. Elem, metabond radi na principu stvrdnjavanja materijala(metala) koji dodju u kontakt sa njim. dakle, ne menja svojstva ulja i ulje je samo njegov nosac tj prenosilac do mesta gde on radi svoj posao. nisam bas vican hemiji i hemijskim terminima a i davno bese kad sam je ucio tako da se unapred izvinjavam ako se nesto budem izlupetao a profesor ce da me ispravi, ali, koliko se secam iz price coveka koji je distributer kod nas, prilikom rada motora usled zamora materijala, toplote i hemijskih procesa unutar cilindra, molekularna resetka, celika ili ti meterijala od kojeg su napravnjeni klipovi, karike i stubline, se razbija tj jedan molekul ima tendenciju da otpadne i time narusava vezu tj cvrstinu materijala te dolazi do habanja. e tu metabond dolazi do izrazaja tj ne dozvoljava da taj molekul otpadne te su samiim tim molekularne sile jace a ujedno i materijal cvrsci. ono sto sam ja licno primetio na mom automobilu nakon primene Metabond C aditiva u kombinaciji sa Megalene aditivom za gorivo je da je se temperatura motora pri max opterecenju smanjila za 5°C a motor se nekako lepse i lakse "vrteo" tj mnogo brze primao gas i ulazio u "obrtaje". e sad, ovo drugo moze biti i placebo efekt, ne znam, ali je bilo ocigledno da je temp. motora bila niza kad ga najarim i tako drzim neko vreme. Jos jedno iskustvo a od strane naseg kolege i druga iz HCS (honda klub srbija) poznatijeg kao Dexony je da je on licno sa kombinacijom Metabond C i LM MoS2 dizao kompresiju na nekoj CRX Hondi. Takodje je istu kombinaciju primenjivao i u menjacima koji su poceli da se cuju, a recimo metabond mast na prozvizdalim lezajevima koji su zacutali. Sama cena aditiva od 50e (ne samo kod nas, toliko je i u madjarskoj na Shell pumpi, uverio se licno) za kanticu od 250ml je jaka tako da se moze reci da je skup a kapiram da za to postoji razlog... za metabond sam ja licno cuo poodavno recimo jos davne 98. god i to bas u vreme kada sam imao problema sa benzinskom pumpom na Audiju 80. U sred soluna mi stane auto a pumpa krklja li krklja. Ja krenuo da se nesto motam oko kola prilazi grk i gestikulira nesto kao prstom na uvo i trazi mi da dam kontakt. kad je cuo zvuk pumpe samo rece :Venzini pump, kaput... Metabond, Metabond ... no problem. ja stao, kakav sad Metabond daj taksi da idem po novu pumpu, da bi recimo 2000god na ulazu u Budimpestu na Shell-u video taj famozni Metabond. Eto, u principu ja sam ZA ali, vremenom sam skapirao neke stvari a to je da ni jedan auto necete voziti doveka a ako vam se desi da vam "ostane u ruke" pa morate da radite generalnu onda je to ili bad luck ili ste vi sami svojom nepaznjom doveli do toga. hemjska industrija ne staje i uradice sve da nam izvuce jos koj dinar osim onog koji moramo da potrosimo.
            I za kraj, Metabond aditiv bih opisao kao asesorajz za power usere. nama, obicnim "peglacima" nije potreban. Suni kvalitetno ulje i ako malo duvka MoS2 i nema greske. MoS2 je bar jeftin...
            deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

I kao što Zverko reče:
              I za kraj, Metabond aditiv bih opisao kao asesorajz za power usere. nama, obicnim "peglacima" nije potreban. Suni kvalitetno ulje i ako malo duvka MoS2 i nema greske. MoS2 je bar jeftin...
              Teško da ima šta da se doda.
              Hvala na pomoći. U principu niste mnogo daleko od stručnog objašnjenja.
              Danas sam baš raspoložen da priznam da nisam baš toliko pametan kako (pa i meni samom na momente) izgleda.
              Tema je više iz oblasti metalurgije (volim ja da kradem knjige iz te oblasti čak sam se zanosio da položim razliku ionako je na istom faksu) a srećnim okolnostima u kući imam dva dipl.met. (jedan na drugom ulazu doduše ali na istoj adresi).
              Oni će mi malo pomoći da pripremim tekst (ne u ovoj godini) o aditivima tipa Metabond-a. Firma je inače Mađarska iz 1993.
              Ovaj metabond je tipa polytron-a dok motor protect (LM) i ruski univerzalni rade po malo drugačijim principima.
              Metabond o kome pričate zapravo vrši metalurške promene u površinskom sloju materijala (čelika) hemijskim putem.
              U laboratoriji i nije neka nauka (nije baš ni prosto ko pasulj da ne bude zabune) dok u uslovima rada motora SUS već jeste i nauka i magija. Svaka čast firmama koje su tako nešto napravile.

Molba za Neman-a. Mogli bi upriličiti hepening ali teško pre proleća (no dogovorićemo se). U međuvremenu bih vas zamolio za više podataka (što stručnijih) od onih na sajtu proizvođača. Možete i preko foruma ili na motornaulja@gmail.com (proverite da li sam dobro napisao ima na blogu u profilu).

Poydrav obojici kao i vlajku koji je pokrenuo temu.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

zapalo mi je za oko jedno ulje,(najviše zbog čestog hladnog i mlakog starta)polusintetika u gradaciji 5w40,koja je obično rezervisana za sintetiku.naime reč je o lukilu lux 5w40 api sl/cf.ima i drugih ali polusintetika u toj gradaciji je baš retka i kod nas osim spomenute teško dostupna.
                pitanje je da li ću mnogo više dobiti korištenjem 5w40 gradacije u odnosu na 10w40 jer sam negde pročitao da polusintetika u toj gradaciji(5w40)nije dobro rešenje jer je taj raspon dobijen dodavanjem određenih aditiva i da može doći do slabljenja uljnog filma za razliku od sintetike i 10w40(pročitao na nekom forumu,tako da nisam siguran koliko je tačno)?
                pomenuo sam gore pomenutu polusintetiku upravo zbog cene,marke čija ulja iz prethodnih iskustava na automobilima sipam
                sa toliko sigurnosti i bezbrižno kao što sam pre 20 god sipao castrol gtx3

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Poštovani,
                  Sve bolje od boljih (i sve teže od težih) pitanja. Već sam mejlom odgovarao na slična pa ću samo kratko. Inače planiram i tekst na blogu i/ili forumu baš o ovome (mada je specifično i ne verujem da interesuje širi krug ljudi).
                  Osim Lukoil-a mislim da kod nas još samo Addinol ima polusintetiku 5W-40 što je obično rezervisano za sintetička ulja.
                  Indeks viskoznosti ovih ulja zapravno nije ekstremno veliki i tek je 170 do 175, za razliku od 10W-40 gde je 150 do 160.
                  U onome što ste pročitali ima (malo) istine i ova gradacija viskoznosti je sigurno dobijena većim dodavanjem polimera za povećanje indeksa viskoznosti. Ipak mislim da se sa ovom činjenicom pomalo preteruje sa jedne strane i da sa druge iskustvo i znanje stručnjaka lukoila i addinola znači više i od zasnovanih navoda. Mislim da su sigurno vodili računa o ovome te da je izbor baznih ulja tome prilagođen kao i druge komponente u ulju.
                  Kod dizel motora je ovo što ste naveli više od značaja kod benzinaca manje. Svakako je u oba slučaja 5w-40 full sintetika sigurnije rešenje jer samo bazno ulje ima veliki indeks viskoznosti i sa malo polimera prelazi (npr.) iz 5W-30 u 5W-40 za razliku od polusintetičkih gde je taj procena veći.
                  I konkretnije: dobićete na boljem hladnom startu naročito zimi, druge osobine ne bi trebale da budu mnogo lošije. Uljani film bi morao da ima snagu čak i za više od normalnog režima vožnje i možda se može iskazati kao mana tek u ekstremnim situacijama. Potrošnja ulja bi mogla da se malo poveća i to je to. Ako je sada u normalnim granicama neće biti strašno.
                  Zavisi od mnogo faktora a dok ne probate nećete ni znati. Ja dajem umerenu preporuku. Probajte pa javite impresije!
                  Ili ćete odustati što opet nije strašno. Naravno da povoljna cena prosto izaziva da se proba. Nećete sigurno imati problema sa motorom ionako većina 5W-40 ulja ionako nije sintetička nego sintetska, zapravo SHC ulja koja su "3/4 sintetička".

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

mnogo hvala na svim odgovorima,a impresije neće tako brzo,s ovim uljem što imam u kolima prešao tek 3000 ,s obzirom na rastući nam standard sledeću zamenu očekujem na jesen,taman u pravo vreme za 5w40

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Profesore,interesuje me konkretno,kada budem nasuo aditive(heksagonalni bor nitrid) ili motor protect kako treba voziti auto i koliko je potrebno voziti da bi aditiv poceo da deluje...iz ranijeg iskustva ruski univerzalni modifikator pocinje da deluje posle 800-1000km...ne znam kakva je hemijska struktura tih aditiva i da li postoji mogucnost da zacepi f.za ulje(pa mozda zbog toga treba vrteti motor u visokim obrtajima)...poz expendable,najjaci si

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Prvo da dopunim sebe sa uvijenim odgovorom (kad sam čitao samom sebi se nisam svideo).
                        Priča o polimerima (modifikatorima viskoznosti) je stara od kad su se pojavili (ima bar 50 godina, da ne listam literaturu).
                        Od početka su dočekani na "nož" a od početka zapravo ne zaslužuju. Vremenom se dosta i popravilo te retki slučajevi da su doveli do problema sa motorima su davna prošlost.
                        Krajem osamdesetih i početkom devedesetih se širokom paletom 10W-40 polusintetičkih ulja vodila slična diskusija jer je ta viskozna gradacija bila "rezervisana" za full sintetike. Podozrenje prema ovim uljima je potrajalo do kraja devedesetih.
                        U međuvremenu je desetine miliona vozila prešlo (ukupno) bar SVETLOSNU GODINU ili možda čak i do zemlje Avatara (Alfa Kentauri trojni zvezdani sistem, najbliži našem) baš na toj (blizu 15-tak godina najpopularnijoj) gradaciji viskoziteta i bez ikakvih problema ili tek sporadičnim i to ili kad ona nije bila fabrički preporučena ili kod nekih serija sa izvesnim nedostacima i slično. Treba li naglasiti da je 10W-40 već uobičajeno za mineralna (konvencionalna) motorna ulja?
                        Ova oblast (modifikatori viskoziteta) je uopšte jedna od najispitanijih u industriji motornih ulja.
                        Zna se i nije tajna da se sa njima ne treba preterivati i da je principijalno bolje da ih je što manje (bolje reći optimalno).
                        Ali, ali imajte poverenja u razvojne timove renomiranih proizvođača. Da li zaista verujete da bi na tržište izbacili ulje koje bi moglo da negativno utiče na vaš motor? Sva ulja prolaze opsežne i rigorozne kontrole a ovakva (sa unapred odbojnim stavom javnosti zbog avangardnosti istih) mislim i posebno (malo) budu više testirana! Čak iako vam je fabrička preporuka 10W-40 možete ih koristiti.
                        Osim toga izboru base stock-a za ovakva ulja se poklanja posebna pažnja te i polusintetike zapravo nisu sa većim sadržajem ovih aditiva nego što su bile pre 20-tak godina one 10W-40 ili čak 15W-40.
                        Sve ovo je moj lični stav i ne plašim se da ga iznesem! Nisam (baš) kukavica, no prvi put uvek želim da budem malo uzdržaniji i ne krijem kontroverze (makar i bivše) ili "otvorena pitanja" makar bila iz prošlosti. Ovde je to bio slučaj te teorijski loš uticaj većeg sadržaja polimera nije za totalno potcenjivanje makar bilo i preterivanje.
                        Da ne počinjem novu temu (ima nešto i na blogu u teksu o baznim uljima) ali često se zaboravlja da je indeks viskoznosti i uopšte promena viskoziteta sa temperaturom šira oblast od "samih" viskoznih gradacija. Samo da podsetim da je Ind.vis. vezan za ponašanje između 40 i 100 cel. tako da on može biti veći kod nekih ulja kod kojih to ne očekujemo.
                        Već sam pominjao no nije loše još jednom jedan od najizraženijih u praksi: Eneos Premium Ultra 0W50 i Eneos Premium Ultra 0W20 imaju respektivno 192 i 199!! (dobro ste pročitali, ovo drugo ima veći i jedan od rekordnih u industriji!!).

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Originally posted by legenda
                          Profesore,interesuje me konkretno,kada budem nasuo aditive(heksagonalni bor nitrid) ili motor protect kako treba voziti auto i koliko je potrebno voziti da bi aditiv poceo da deluje...iz ranijeg iskustva ruski univerzalni modifikator pocinje da deluje posle 800-1000km...ne znam kakva je hemijska struktura tih aditiva i da li postoji mogucnost da zacepi f.za ulje(pa mozda zbog toga treba vrteti motor u visokim obrtajima)...poz expendable,najjaci si
                          Legendo,
                          Oba aditiva su relativno dugo na tržištu (hbn LM-a doduše "tek" 5 godina no malo li je?).
                          Oba su najbolja za relatinvo novije motore ili za bar na pola eksploatacionog veka. No može se reći i "kad god došli, dobrodošli".
                          Ipak kod motora sa puno pređenih km neće se iskazati u pravom svetlu mada se od njim može očekivati boljitak.
                          Pošto ste već odlučili da ih koristite ne bih mnogo o njima samima osim da je glavni dobitak smanjeno trenje i to vam je praktično zagarantovano. Priče da motor mora da ima neko trenje i da je ono ukalkulisano u normalan rad su u većini slučajeva samo to - priče. Trenje je trenje i jedina "korist" od njega je da morate da menjate motor (makar i posle milion km) i da vam povećava potrošnju goriva! Naravno malo karikiram i "nulto" treneje zaista ne bi bilo dobro po motor (kakvi su sada) no to je ionako daleko od smanjenja koje je 20 do max. 50% te je i dalje značajno! Priče o sporijem dostizanju radne temperature su skoro besmislene mada biste mogli na leru to i primetiti no u gradskoj vožnji je ionako veća opasnost upravo od pregrevanja i dosta ler i stani-krani vožnje kod koje biste najviše imali koristi kao i kod vožnje na preko 5000 o/min. gde opet trenje počinje da ispoljava svoje "zle" strane i pored kvalitetnog ulja koje ga minimalizuje.

No udaljio sam se od teme:
                          Za oba treba otprilike isto kao i kod "Ruskog", npr. 1000km da bi počelo dejstvo a kod Ceratec-a se naglašava da je za puno dejstvo potrebno bar 5000km!!
                          Motor protect se zasniva na rastvornim (organskim ili metal-organskim) hemikalijama (supstancama) i one su rastvorne te vam ni teorijski neće zapušiti filter.
                          Ceratec ima maksimalnih 0,5mikrona čestice sa prosečnih 300nanometara (slično MoS2) te ni najsitniji sintetički filer nema šanse da zapuši. Ukoliko se to desi javite mi koji ste filter koristili da ga odmah ispazarim
                          Naravno to bi spadalo u mikro ili čak ultra filtraciju (stepen pre nanofiltracije i Reversne Osmoze) za šta je potrebna dodatna energija jakih pumpi zbog otpora koji su prilični! (Kad smo već kod "teorijskih mogućnosti" praktično ni blizu se ne koristi za uljane filtere te ne berite brigu). Čak moram da dodam da zapravo poboljšava filtrabilnost ulja!
                          Dejstvo CT-a je kao i prvog 50k km! Ipak deo dejstva ćete izgubiti posle prve izmene ulja jer će veći deo hbn čestica (95% ili više) otići sa njim, no ostali aditivi zadržavaju dejstvo i posle nekoliko izmena ulja. Menjajte ulje u uobičajenim intervalima.
                          Možda nije loše sipati ga u sintetiku ili što kvalitetniju polu-sintetiku da biste pogodnosti podmazujuće keramike koristili bar 15k km ili godinu dana!
                          Nema posebnih uputstava ili upozorenja kako se koriste ovi aditivi ali je jako preporučljivo da posle sipanja (MP u novo a CT u što novije ili baš novo ulje ali nije neophodno) provezete jednu dužu relaciju (bar sat ili 100km po mogućstvu i više).
                          Nije zbog mešljivosti (posle par minuta je potpuno dispergovano) već zbog niza drugih razloga koje bih kratko nazvao "inicijacijom" koja traži neko vreme vožnje, najbolje sa što manje prekida. Ne bih dalje, dočekaćemo zoru.
                          Bitno je da se neopterećujete jer nije situacija kao kod aditiva za čišćenje motora gde je ovo obavezno (ne oni koji se koriste na leru). Još je bitnije da posle te prve iole duže relacije na dalje možete voziti uobičajeno (pa i u gradu) no brže će se ispoljiti dejstva ukoliko u početku vozite bar 50% van grada (što više u svakom slučaju). I naravno efekte očekujte tek oko hiljadarke ili kod CT-a čak i kasnije (u potpunosti) i čak ranije (zbog hbn-a koji deluje "od okreta ključem", recimo posle par desetina km).
                          Kad ga dodate vozite uobičajeno, umereno do potpunog zagrevanja motora a posle možete (ali ne morate) i visokim obrtajima. Finiji rad motora i efekti na višim obrtajima će vas (pogotovu dok je hbn u ulju) prosto sami tereti da motor rađe vrtite na visokim obrtajima (prosto motor sam traži) što je nešto zbog čega obično umesto očekivane manje imate upravo veću potrošnju tako da smanjenje potrošnje je bolje postići bez aditiva i penzionerskom vožnjom (za koju vam oni ionako ne trebaju).
                          I da ne bude da vas nisam opomenuo: Iako je kod Metabonda to izraženije jer vrši METALURŠKU promenu strukture i otvrdnjava površine cilindara, radilice i drugih metalnih delova i kod ova dva aditiva se stvaraju slojevi na površinama koji smanjuju trenje i u prvih 50k ili i više zaista otežaavaju generanu motora. Pazite ne onemogućavaju već otežavaju jer traže bolju opremu za obradu. Kod metabonda i polytron-a iz jasnih razloga otvrdnjavanja a kod ovih drugih zbog za metal jako vezanih tankih slojeva koji imaju malo trenje (probleme već zamišljate).
                          Uzgred ovaj drugi tip aditiva (kao LM) stvori takve slojeve da su hemijski inertni poput teflona (nisu teflon!). Jedan prijatelj mi je pričao da je neki deo motora (odavno rasklopljenog) probao da "očisti". Šta sve jadan nije probao i ništa: trihloretilen, aceton, kuvanje u rastvoru žive sode, industrijski odmašćivači pri visokoj temperaturi, kiseline, carska voda, ... ma cirkus! I dan danas je sloj tu, metal nekorodirao, voda klizi po njemu a i glatko je kao led! Nisam taj deo zaista i video je priča iz prve ruke i čovek pouzdan i ozbiljan!
                          Još o jednom vodite računa: ne koristite ove aditive zaredom i svakako ne sa manjom razlikom od 50k km!
                          Ne koristite ni isti! Ne bi trebalo da šteti ali je čisto bacanje para jer nema dejstva a teorijski može i da smanji dejstvo već korišćšenog. Sloj preko sloja neće ići pa čak i kad bi se desilo radi se o mikrometrima te ne bi štetilo.
                          Pošto ste pominjali da ste već koristili RU pročitajte uputstvo ali mislim da je i kod njega dejstvo 50k km te se podsetite da li ste već prešli toliko!
                          Pozdrav!

P.S. Ovo nije reklama za ove aditive i ne mislim da bi ih svi ili većina trebala koristiti (čak suprotno tome!). Najviše jer je nepotrebno a drugo jer izuzetno retko kod nekih novijih konstrukcija može biti i nekih manjih problema. Uglavnom je za super profesionalce. Kod praktično 99.9% motora iz devedesetih godina ili ranije nikakvih problema neće biti nego samo koristi no ona nije nešto što će napraviti "novi motor" ili od vašeg starog - novi. Takođe nećete dobiti 10ks u snazi ili tako nešto.
                          Zverko je u post-u o Metabondu to lepo rekao pa se osvrnite na to (pre nekoliko odgovora na ovoj temi).
                          Podrazumeva se da je autor pitanja već 99% odlučio da ih koristi te ga (naravno) neću odvraćati, no ne bih ni druge ohrabrivao jer je 90% da im zapravo ne treba a i pored svega sam koncept je pomalo konrtoverzan i samo za znatiželjne duše, (male) avanturistei eksperimentatore i naravno extreme nastrojene ljude!

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

naše d2 gorivo ima do 1% sumpora.to je ogromna količina i više je primereno za pogon brodskih motora gde je procenat oko 1,5%.no ulja za brodske motore imaju tbn deset puta veći dakle oko 70!!!šta mi možemo očekivati sa tbn 7,,8,9,10;u svakom slučaju ostaje skraćivanje servisnog intervala a koliko to je jako teško proceniti i sami proizvođači ne mogu ništa
                            po tom pitanju garantovati(kontakt sa jednim).tako da je rešenje u već dosta žvakanom pitanju:MOŽE LI NA EURODIZEL?
                            To je moj predlog za sledeću temu,ali za izabrane, koji stvarno mogu kompetentno i argumentovano potvrditi svoj tekst.
                            ja sam našao jedan,koji me nave da ovo pišem,zapravo ideja je odranije postojala,citiram:OSVRTI I KOMENTARI
                            goriva i maziva, 44, 2 : 165-168, 2005. 167
                            «Strucni» servisi
                            Od pocetka smo znali da je znanje potrošaca o gorivu vrlo skromno. No, to nije
                            toliko iznenadujuce, za razliku kad ovlašteni serviseri daju izmišljena objašnjenja
                            koja nemaju strucno uporište. Tako je, na primjer, serviser u Vrbovcu uzeo uzorak
                            goriva iz traktora «Belorus 82» i zaprijetio vlasniku gubitkom prava na jamstvo
                            ukoliko i dalje bude koristio eurodizel-plavi. Sugerira mu korištenje D2 (?!). Zamislite
                            u kojem vremenu živi serviser! Naziv goriva D2 odavno ne postoji na našem tržištu.
                            Postoje eurodizel, dizel i eurodizel-plavi koji je iste kvalitete kao dizel. Serviser ne
                            poznaje osnovno stanje goriva u Hrvatskoj. Prijetnja je neutemeljena, ali je prijetnja,
                            i možda je ostvariva.
                            Ima još serviserskih bisera. Tako, na primjer, preporucuju dodavanje ulja dvotaktola
                            u dizelsko gorivo, s obrazloženjem da je dizelsko gorivo suho. To je potpuna
                            zabluda, jer upravo fizikalna karakteristika mazivost (maksimalno 460 mm traga
                            trošenja na HFRR testu) kod eurodizela osigurava vitalne dijelove pumpi visokog
                            tlaka od zaribavanja, dok kod preostala dva dizelska goriva to jamci viskoznost,
                            visoki sadržaj sumpora.
                            podaci o našem gorivu http://www.danas.rs/upload/documents/ko ... 0Ivana.ppt

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Poštovani "kristina990",
                              Imate znanja a imate i sluha za probleme!
                              Jako dobar uvod!
                              Moram malo da odložim ovakav tekst a najkraće:
                              Goriva sa puno sumpora su zaista prava katastrofa za motor i jedino skraćeni interval zamene može pomoći ulju.
                              Uglavnom je zabluda da je Euro dizel "posan" i da šteti starijim motorima. D2 "podmazuje" pumpu visokog pritiska pre svega kao što kaže i tekst koji ste citirali samim sumporom i viskoznošću.
                              U Euro dizel se dodaju aditivi za podmazivanje koji čak i bolje rade posao od D2 i sličnih "pošasti".
                              Ovo mi je potvrdio i dobar prijatelj sa blog-a inače mašinski inženjer i to baš "automobilskog" smera.
                              On koristi u Golfu II euro dizel duže vreme i nema nikakvih problema (naravno!). Trenutno je na FAM ili Lukoil ulju i takođe je jako zadovoljan (sa oba, mada ima sitne primedbe na oba, no manje nego na npr. Castrol). Čak mi je pomogao oko aditiva za tu namenu u smislu da aditivi koji se dodaju u euro dizel (post aditivi za gorivo) nisu obavezni i da su (uglavnom) bacanje para no da nisu štetni te da "možda i ima koristi ali sigurno nije neophodno" jer sam smatrao da su korisna stvar.
                              I u samom tekstu je pomenut industrijski test koji je zapravo relevantan!
                              Ipak, tema je malo složenija. Nedelju ili dve ostanite na gorivu na kome ste (još gore je mešati goriva makar zimi, mada nije toliko strašno) pa da "izvrnemo slučaj na postavu".
                              Sada zaista nemam toliko vremena a ni dovoljno literature pa bi morao još malo da "kopam". U svakom slučaju ako na forumu postoji neko iz rafinerije nafte ili neko takvog zna neću se ljutiti ako me preduhitri pogotovu što je ovo tek sekundarna oblast kojom se bavim i iskreno malo manje znam o njoj nego o uljima (no nije za bacanje).
                              Pozdrav!

Comment

• ragazzoni
                                CBC Senator XXL
                                • 24.02.2009
                                • 774
                                • Obrenovac i okolina
                                • Opel Omega 2.0i-16v

Ne mogu da odolim da ne napišem koju reč za ED. , mada nemam nameru šta da dodajem ljudima od struke. Mnogi postovi na ovom forumu su napisani na ovu temu, ali se stalno vrti isto pitanje ŠTETI LI ED. MOTORU, sa posebnim akcentom na mehaničko habanje pumpe i brizgaljki? E sad lakše je postaviti pitanje nego prelistati stranice sa sličnom temom.
                                Na jednom seminaru za obuku kadrova za servisere PVP, dotični serviser je pitao tog nemačkog stručnjaka KOL'KO DVOTAKTOLA DA SE SIPA U ED, KAD SE KORISTI UMESTO D2???
                                Odgovor tog experta je glasio: ''JOŠ JEDNO TAKVO GLUPO PITANJE, I PREKINUĆU SEMINAR, KO STE VI DA ODOKATIVNO DODAJETE RAZNE HEMIKALIJE PA I DVOTAKTOL? MI U ''TEHNIČKI ZAOSTALOJ'' Nemačkoj koristimo ED. I ZA MUZEJSKE I EKSPERIMENTALNE MOTORE SA POČETKA 20-TOG VEKA, U MOMENTU KADA JE NAPRAVLJENO, SVOJIM KVALITETOM I FUNKCIONALNOŠĆU POKLOPILO JE I ZAMENILO SVA PREDHODNA DIZEL GORIVA. ŠTO SE TIČE D2 U MNOGIM PA I VAŠOJ ZEMLJI MI GA STRUČNO NAZIVAMO-RAFINERIJSKI OTPAD.!'' Siroti Nemac, a ja bih samo dodao da tribološki mereno, ED. ima manji koeficijent trenja, i da priča o LOŠEM podmazivanju ne pije vodu. Priča da je nekom stradala pumpa stara 20 godina, progutala krša 50 tona i da je RIKNULA od ED. meni je nepojmljiva. Prvo treba znati u kakvom je stanju i bila. Standarne pumpe rade na pritisku brizgaljki do max. 350bar, uglavnom, a comon-rail pumpe na pritisku od 900-2000bara. Kome je potrebno kvalitetnije gorivo, procenite sami! Govorimo naravno o uticaju na sistem za napajanje gorivom, o drugim stvarima neki drugi put.
                                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

Working...
                                X