Obećana zemlja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Obećana zemlja

ma sve je ok,nego to me zainteresovalo,a vidim da se i prodaje posebno taj ZDDP aditiv, pa da i o tome nešto čujem

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

takozvane overhead camshafts tj bregaste koje se nalaze iznad ventila a ne ispod (99% motora danas) nemaju potrebu za ZDDP-om.
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

jel to znači da svi motori koji imaju bregastu u glavi,npr.vw motori svi imaju bregastu iznad ventila već dvadeset i kusur godina

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

tacno tako. to je imalo smisla nekad na Cindap motorima. danas, ne jer bregasta vise ne "dize" ventil preko poluge vec ga "spusta" preko "hidropodizaca" a isti su tako napravljeni da se oni (soljice) vise habaju tj pre nego bregasta. motori kao npr moj i motori novije generacije imaju i roler koji stoji izmedju bregaste i podizaca i umanjuje potrebu za ZDDP-om.
          deo pod brojem 9 u pitanju je BMW E93 325i

e sad, navodno prica kaze da problem moze da se desi sa motorima koji imaju ravne podizace. ali,primera radi, VTEC honde imaju mehanicke podizace i uglavnom sve trose ulje novije generacije i ja jos nisam cuo da neka ima probelm sa bregastim a vrte se na 9000rpm. mozda, ne zelim da budem iskljuciv, ali kapiram da je sve to od slucaja do slucaja.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by NemaN
            da se i ja ubacim....

Eneos se pojavio na trzistu al kao i svuda malo mu previse varira cena konkretno za polusintetiku od 730-850din po 1l. KOnkretno zanima me razlika izmedju mobila prizvedenog u Turskoj i U Francuskoj, licno sam probao oba ulja i pokazalo mi se da ulje iz EU manje trosi. Da li ima neke razlike izmedju ovih ulja?(presao na kastrol i potrosnja ulja mi je konstantna dok je sa mobil vise trosio pri vecim obrtajima)

Sto se tice LM ulja mogu samo da prenesem iskustava od kolega iz HR, koriste ga dosta u hondama i kod svih je primeceno da pri prvom prelasku na LM izlazi veca kolicina cadji na izduv. Sad nekima to ispiranje motora dobro dodje ali drugima ispere sve one naslage sa karika koje su drzale imalo da auto ne trosi ulje. Uglavnom dodato je dosta aditiva.

Neko malo pitanjce se odnosi na ponasanje ulja pri vecim obrtajima, konkretno su honde u pitanju (9000rpm) i vrsta ulja koje su dobre za te motore, drug iz Hr je imao lose sikustvo sa Fushom (lezaj - radilica) na 9000prm

Ovo je zanimljivo (pitanje i konstatacija) ali moraće da sačeka vikend.
            Pozdrav! Expendable.
            Evo i vikenda

I
            Mobil Turska vs. Francuska. Razlika je u nijansama a na strani Francuskog. Nije da imam nešto protiv Turske (čak sam na blogu "ratovao" sa cenjenim Vanjom da dokažem da ni turski Mobil nije osetno lošiji, za klasu, već da su (ipak) nijanse u pitanju).

II
            Eneos se tek pojavio pa i variranje cene nije neobično. Drugo, pojavio se verovatno na "mala vrata" preko malog (ili srednje velikog) uvoznika a ne kao Eneos Beograd d.o.o. (ili možda jeste ). Cena do 800 din. za polusintetiku (Eneos Premium 10W-40, doduše ono je više "sintetik" što je (S)HC ulje koje može biti i bolje od polu-sintetika) je O.K. nije baš "najbolja kupovina" ali nije ni zabibereno. Eneos je izuzetno ime i ima vrhunski kvalitet. Svrstao bih ga u TOP 5 u svetskim okvirima, doduše sam Eneos Europe ipak ima sužen program i neke viskoznosti ne porkriva.

III
            Liqui Moly je odličan izbor uopšte, za Honde izvanredan.
            Ukoliko ulje odlično ispere motor to samo znači da je dobrog (odličnog) kvaliteta Dosta aditiva - naravno (nikad dosta)
            Poseban tekst bi trebao da se napiše o "pros and cons" ali u većini slučajeva dobro ispran motor dobro dođe. Dobro je što ste naglasili kod prvog LM punjenja posle ispiranja i druge zamene LM dođe kao premija. Ponavljajte zamnom: motor nikad previše čist, što čistiji to bolje
            U retkim slučajevima može zaista da poveća potrošnju ulja zbog čišćenja zapekle čađi no ukoliko se u to uzdate oslonili ste se vrbov klin. To ništa nevalja i tačka. Bolje je postupiti po sledećoj "proceduri":
            1. Prvo LM (ili ulje sa jakom deterdžentskom komponentom, recimo: Mobil 1) punjenje promenite mnogo pre roka, otprilike na 3 do 5 hiljada km. U slučaju da brže i mnogo pocrni i na 2000km ali ne manje od toga.
            2. Ukoliko je motor stariji i procenite da je puno čađi izašlo iz motora, preventivno kao sledeće ulje koristite LM LeichtLauf Specijal ili slično (Mobil High MIleage, Valvoline MaxLife, postoji i full-sintetička varijanta) sa aditivima za zaptivke ("kondicioneri" zaptivki). Terajte minimum 10 hiljada km. Može i pun interval zamene. U slučaju još uvek malo povećane potrošnje ulja koja se polako stabilizuje ili ukoliko niste sigurni, ponovite ovo još jednom.
            3. Koristite ponovo ulje pod 1 i terajte pun interval ili interval za teške uslove, kako već vozite.

IV
            Da ne ispadnem Fuchs-ov advokat samo da napomenem: većina njihovih ulja su pre svega pogodna za dizele i obične benzince, imaju i ulja koja bi izdržala i Hondinih 9000 o/min. no nisam ni njihov komercijalni direktor pa neću ni da ih reklamiram. Šalim se, skokni do blog-a.
            Nadam se da pričamo o povremenim izletima na 9000 obrtaja (ili uglavnom vozite tako ), kad može z-101 do 7500 može Honda i do 9000 ("Il' 5 ili ni jednu"). Mora da je lep osećaj (sličan F1) i zvuk no osim s vremena na vreme ne preterujte (ili preterujte ako vozite trke ).
            Dakle prvo i prvo, uz ovakve obrtaje ulje menjajte mnogo ranije od propisanog. Trećina ili četvrtina punog intervala bila bi primerena.
            Za ovakav stil vožnje potrebna su i posebna ("Racing", "Sport" i sl.) ulja.
            Zavisno od viskoznosti i motora u obzir dolaze:
            1. LM LeichtLauf MoS2 10W-40
            2. "Skoro bilo koje" Racing 10W-60 (samo ukoliko "pržite" motor i/ili je malo stariji).
            3. Castrol EDGE Sport 0W-40
            4. Total Quartz Sport 10W-50 ili Selenia Abarth 10W-50 (oba samo uslovno).
            5. Mobil Racing 0W-30 ili Valvoline VR1 Racing (razne viskoznosti, čak i one koji drugi nemaju: 5W-50, 20W-50 pa čak i monogradna npr. SAE 30).
            6. Eneos Premium Ultra 0W-50 (ovo je ponajbolje ali ima "nezgodnu" viskoznost, koja je primenjiva za 10W-40 preporuku i sportsku vožnju).
            7. Motul V300 Racing, u raznim viskoznostima (opet vidi blog). Ovo je najbolje ali najmanje dobro za normalnu vožnju pa ide na kraju.

Nemojte da vam nisam rekao: Većina ovih ulja imaju tek API SH ili max. SJ ali ne zbog drugog nego većeg sadržaja ZDDP-a (dva pa i tri puta od dozvoljenog SL standardom) koji je za sportsku vožnju i obrtaje iznad 6000 prosto neophodan u tim koncentracijama. Izuzetak je Valvoline i još par njih koji ispunjavaju SL.
            Ovo znači i "sajonara" za vaš katalizator Dobro de nije baš tako, duga je priča (ima i na blogu no ni ja se ne sećam gde sam to pisao) i ne bojte se neće vam "veličanstvo katalizator" ciknuti baš brzo ali skratićete mu rok za 20, 30 pa i 50% što može (i mora) da košta.

Pozdrav!!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

Profesore, kazes da vecina tih racing ulja je SH max SJ standard. Ja nadjoh tj poslednje moje sipanje Edge 10w-60 bese mesano, SL i SM . Evo ova kantica sto sad imam u gepeku je SM

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

evo ima ovde,jedno je SM,a ovo za bmw SJ: http://www.opieoils.co.uk/c-662-10w-60.aspx

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Originally posted by expendable
                  da se i ja ubacim....

Eneos se pojavio na trzistu al kao i svuda malo mu previse varira cena konkretno za polusintetiku od 730-850din po 1l.
                  Evo i vikenda

Eneos se tek pojavio pa i variranje cene nije neobično. Drugo, pojavio se verovatno na "mala vrata" preko malog (ili srednje velikog) uvoznika a ne kao Eneos Beograd d.o.o. (ili možda jeste ). Cena do 800 din. za polusintetiku (Eneos Premium 10W-40, doduše ono je više "sintetik" što je (S)HC ulje koje može biti i bolje od polu-sintetika) je O.K. nije baš "najbolja kupovina" ali nije ni zabibereno. Eneos je izuzetno ime i ima vrhunski kvalitet. Svrstao bih ga u TOP 5 u svetskim okvirima, doduše sam Eneos Europe ipak ima sužen program i neke viskoznosti ne porkriva.

eneos premium polusintetika 10w40 u maloprodaji kosta 572 din/litar, na 4 litre ispadne 519 a od ponedeljka je akcija pa ce micro filteri i eneos ulja biti na popustu

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by JAPANX
                    Originally posted by expendable
                    da se i ja ubacim....

Eneos se pojavio na trzistu al kao i svuda malo mu previse varira cena konkretno za polusintetiku od 730-850din po 1l.
                    Evo i vikenda

eneos premium polusintetika 10w40 u maloprodaji kosta 572 din/litar, na 4 litre ispadne 519 a od ponedeljka je akcija pa ce micro filteri i eneos ulja biti na popustu
                    Dobro, neka prođe pošto zaista nisam znao da Eneos-a ima tako povoljno. Ovo više spada u druge kategorije tekstova te molim da se ne pojavljuju baš ovde.
                    Znam da Eneos nije skuplji od Mobil-a (tj. da je malo jeftiniji od njega, pričamo o polu-sintetici) tamo negde na zapadu ali sam smatrao da ukoliko se ne uvozi na veliko mora da je skuplji. Pričao sam o pakovanju od 1lit. no drago mi je da sam demantovan. Po cenama koje se spominju skoro da je i "najbolja kupovina" a sasvim sigurno bar "preporučena".
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by zverko
                      Profesore, kazes da vecina tih racing ulja je SH max SJ standard. Ja nadjoh tj poslednje moje sipanje Edge 10w-60 bese mesano, SL i SM . Evo ova kantica sto sad imam u gepeku je SM
                      Uopšte ne sumnjam da ste upravu. Ipak na Castrol-ovom sajtu za EDGE Sport 10W-60 stoji (kako sam napamet pogodio na osnovu onoga što treba biti) API SJ/CF.
                      Naravno možda zavisi i od države (gledao sam na UK). Naravno ima API SL sport ulja (to sam uvek posebno naglašavao) i koliko me sećanje služi (a ono je varljivo) to su Total i Shell. Inače zaborabih da naglasim da je Shell Racing izvanredno među odličnim uljima (ili drugačije rečeno jedno od najboljih u 10W-60 gradaciji).

Osim toga ... jao, jaaaoooo!! Ne mogu, ne mogu sad stvarno! Ne mogu da širim temu sad. Nisu sva (čak je manji deo) ulja velikih proizvođača stvarno API sertifikovana, možete proveriti na http://eolcs.api.org, već interno. Tu se VELIKI rasipaju ugledom i kvalitetom laboratorija itd. Tako da mnoga ulja iako (što je tek posebna priča) uveliko prevazilaze API (ACEA) standarde tu i tamo neko ne ispunjava sve tačke. Tako je i sa RACING uljima. Verovatno ispunjavaju sve ostalo (i prevazilaze) ali ne i sadržaj cinka i fosfora (Zn i P) za npr. API SL. To što skraćujete vek vašeg katalizatora to mu dođe vaš problem (vaše naivnosti). Nije baš tako ali ...
                      Ultra kratko: Racing ulja su odgovor industrije na (pomalo preterane i na granici "tupavosti") administrativne i akademske normative (da ne idem dalje dok zbog sažetosti ne izazovem nove polemike). I tako:
                      .....
                      Na kraju krajeva: ko koristi Racing ulja njemu nije ni bitno hoće li mu katalizator trajati 100 ili 150 hiljada km. Isto tako iako (teorijski) mogu da služe 15 pa i 20 hiljada km, ko ih koristi vozi u "super severe conditions" i onda ga menja na 5 ili 10k km te je rasprava o manjem učešću antikorozivnih aditiva malo svrsishodna. Iskreno moderna sport ulja imaju i solidan sastav aditiva protiv korozije a i smanjen sadržaj ZDDP-a (bar SJ) a neka od njih i "full" SL ili čak SM.
                      Valvoline se ubi od "naučnog" objašnjenja kako to njihova Racing ulja imaju SM i bez ZDDP-a premda imaju više Zn i P od zahtevanog u standardu ali to su druge supstance itd. (ko je shvatio, svaka čast a neće pomoći ni tekst na Valvoline.com tako da ne vredi ni da čitate).

Hvala (svima) što ste dobrim delom objasnili značaj ZDDP-a i zašto modernim motorima treba manje tog aditiva. No drugi deo priče je da i starija mogu sasvim lepo da budu zaštićena i sa manje ZDDP-a (mada im zbog njega i SH ili SG mogu biti dovoljna, pričamo o motorima do sredine 90-tih). Treće je post-aditiv ZDDP. Opet treba duže objašnjenje. Dodati ga malo nije ni tako loše. Međutim (čest slučaj u svetu ulja) imamo i tu "kvaku 22". ZDDP se najbolje dodaje u SF, SG i SH ulja koja ga pa imaju više nego dovoljno a malo je manje preporučljiv u modernim gde ga ima malo. Sadržaj Zn i P je u ZDDP-u negde oko 10% tako da njihov (ovo su zaokružene vrednosti) sadržaj od 0,1% znači oko 1% ZDDP-a. Njega može biti i više, recimo 2 do 5%. Ipak u praksi retko više od 2% a maksimalno 3%. Njegov sadržaj se menjao kroz istoriju od malo (kad je bio skup) do mnogo preko umereno do opet malo. Nije baš tako prosto ali najkraće rečeno:
                      Ne treba preterivati sa ZDDP-om jer povećanje njegove koncentracije traži i više deterdženata u ulju (iako i on ima posredna detergentska svojstva, ne pitaj dalje, please!) ili morate skratiti interval zamene. Lepo kažu "uljari" da im post-aditivima narušavate harmoniju aditiva. Shell ulja u proseku imaju više detergentskih komponenti te su (relativno) dobra za krkanje ZDDP-om (nisu i jedina) ali pre svega ona sa nižim standardima ("crvendać sa SG/CD idealka).
                      Otprilike možete malo krknuti i u neko SJ ulje. Koliko? Ne više od 0,5% i to ako vam auto nema katalizator ili je ionako zviznuo. ZDDP je obično rastvoren u mineralnom ulju (kao i većina aditiva) ili tako nešto. Zavisno od aditiva to može biti 10 ili 20% što znači da aditiva treba biti 2,5 do 5% ali najbolje pročitajte uputstvo na istom te se držite minimalne koncentracije pa još manje (na primer: bočica od 250ml ide na 4 do 5 lit. ulja, onda stavite pola na 3 do 4 lit. ).
                      Ipak nešto ćete dobiti nešto izgubiti. Ponajbolje je "ne čačkati mečku" ili držati se max. minimalne preporuke ili polovine preporuke (sredine preporuke). Zavisi i u koje ulje dodajete a bolji aditivi bi trebali da imaju i upute u tom smeru.

Više ni sam sebe neću razumeti ukoliko nastavim pa bolje da stanem.
                      Uglavnom posle vaših objašnjenja i moje zbunjujuće dopune, odlažem tekst o ZDDP-u bar do Nove Godine
                      Bitno je da se čujemo međusobno
                      Živi bili i zdravi, dosta za ovaj vikend, doviđence

Comment

• NemaN
                        CBC Senator XXL
                        • 29.11.2004
                        • 1560
                        • munze

Hvala na odgovoru bas mi je drago sto je pocelo malo sa tim LM i Eneos uljima koja znam da su dobrog kvaliteta. Inace katalizator, ne znam sta je to
                        Izbaceno je to iz upotrebe odavno kod mene i drugara

Bas sam sad gledao blog i nisam video neke podatke o nekim adtivima bas od lm-a ili slicnih, tu je i prica o famoznom metabondu i njegovom uticaju na ulje pa bi mogla i neka tema vezano za to kada budete imali vremena(metabond sad ima i svoje ulje tj elf koliko sam skapirao sa svojim aditivima).
                        I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Evo mog čoveka!
                          - Deco volite li brzu vožnju?
                          - Lične karte u zube!! (zbog identifikacije po zubima naravno, možda ostane i otisak)
                          "i bio bih na sve spreman kao prava ... NemaNnnnnnnn!!"
                          Ma volim i ja prirodu, ali ekologija i SUS motori ionako nespojiva stvar! Jest i polagao sam nekakvu "ekološku zakletvu" pri primopredaji diplome ali ni Euro 13 neće spasiti planetu a kamoli 4, 5 ili 6. Hibridi su patetičan pokušaj (možda uz E85 i koje kako) ali bar pokušaj, ovo ostalo je tragikomično i sarkastično. "Mi brinemo o planeti " Ma da, ubiste se!!
                          Još samo malo o "zakletvi", posle hipokratove najsmešnija ikad zamišljena. U Srbiji ste osuđeni da u hemijskoj industriji radite u "mrak crnim i prljavim (apsolutno prljavim) tehnologijama" a novi zakon može samo da zatvori 120% firmi. Ma možemo mi svi da vozimo Euro 5 motore i da proglasimo (kao braća Crnogorci) "Ekološku" državu ali "don't be naive!!" Ekologija i industrija mogu samo ukoliko ste razvijeni i tačka
                          Zašto su Kina i Indija to tražile i dobile pred zasedanje o smanjenju emisije štetnih gasova zbog globalnog zagrevanja (živelo globalno zagrevanje, jer da nema njega već bi se smrzao kako greje moja toplana )
                          Nego da se vratimo temi! Malo adrenalina, Extreme, što da ne, svakom treba s vremena na vreme. Doduše novi Zobs će nam zapržiti čorbu, ali šta je tu je!
                          Brza vožnja je uz alkohol zaista najčešći razlog udesa, ali obično se radi o "maminim i tatinim sinovima i ćerkama" koji su odmah seli u vozilo od preko 100ks koje ne umeju da kontrolišu a puni su sebe! "Sporaći" osim toga često ugrožavaju saobraćaj i više od iskusnih koji voze tek malo iznad dozvoljenog no to je već za duge i beznadežne diskusije, to nikada neće ući u zakon (bilo je toga i u serijalu filmova "Taxi").
                          Ukoliko ništa valjda će moći da se zakupi koji sat na Nomak poligonu. Nadam se da bi i još pokoja staza mogla da se uredi za testiranja sopstvenih mogućnosti.
                          Državi bi ionako bilo bolje da popravi i bolje obeleži puteve ali onda ne bi ostalo za njihove nerealne prohteve.
                          No manimo se toga ionako je beskorisno (dok mi postanemo država ionako nafte već neće biti, a sa "zujalicama" na struju nikad neće biti zanimljivo kao sa praistorijskim SUS motorima).
                          I najozbiljnije: ne ugrožavajte druge učesnike u saobraćaju svojom (eventualno) prebrzom vožnjom. Pokušajte da imate nekog ispred sebe koji će vam javljati kako stoji sa saobraćajem što je dobro i za vas jer iznenadna prepreka na putu (zaprežno vozilo, traktor, blato na putu, ulje, ...) može vas koštati teških povreda ili ne daj bože smrtnog ishoda!
                          Elem, odlažem (do sudnjega dana) temu aditiva u uljima zato što 90-99% ljudi nema ama nikakvu potrebu da ih koristi.
                          Ljudi koji vole sportsku vožnju i uopšte teraju motor u "zonu smrti" od preko 8000 o/min. (slično alpinistima na preko 8000m) često imaju "posebne potrebe" kao i alpinisti (čik neka neko drži dijetu (štedi gorivo, ulje i motor) ili da ne krkne sebi steroid ukoliko klone na preko 7000m).
                          Dakle kao i kod ostalih počnite sa "vitaminima i čokoladom" tj. sa MoS2. Naravno što više Extreme to veće potrebe!
                          Racing aditivi, goriva ali pre svega ulja su tek posebna tema i o tome zaista tek za mesec-dva. Iako to neće koristiti puno ljudi zanimljivo je videti šta je to kada se ide do granica i kakva su to maziva koja to podnose. Total-Elf imaju i poseban ogranak koji se ovim bavi a tu je 300 stručnjaka (tek da se zna) što pokazuje ozbiljnost pristupa ali i kompleksnost problema podmazivanja u uslovima visokih obrtaja (preko 10.000).
                          Naravno pre prelaska na "steroide" možete probati bar još jedan tip aditiva. Pre toga samo da naglasim da za većinu (metalbond, politron, ...) ne mogu da nađem ni pravi način dejstva (postoje neka nebulozna objašnjenja ali to je više marketinški nego naučno ili bar zasnovano) tako da je uopšte teško da dam preporuku za nešto što ne znam ni šta je zapravo.
                          Od toga odstupa jedna vrsta aditiva a to su oni zasnovani na "mazivim keramikama" (keramike u modernom i širem značenju) što je najčešće heksagonalni Bor nitrid. Većini ljudi nisu potrebni ali za ljude poput vas jestu.
                          Možete probati Ceratec (uz Liqui Moly ulje) ili (ne mogu se setiti imena, vidi blog) Motul-ov aditiv tog tipa (imaju dva: Ceracoat (setih se) i još jedan, ubij me ako sad mogu da se setim a nisam na ADSL-u da sam skoknem i na blog) uz (naravno ) Motul-ova ulja. Dobro , može i obratno (Lm aditiv i Motul ulje, npr.) neće da fali. Uz ove aditive i/ili Racing ulja široke potrošnje (zaključno sa Motul V300 koji je već profi stvar ali nižeg nivoa) ne verujem da će vam trebati išta više. Naravno prvo probajte (samo) Racing ulja pa tek onda i aditive.
                          Toliko za sada, biće toga još, a kad, "ne znamo".
                          Pozdrav,
                          (ionako sve je, pa na žalost i mi sami) Expendable

Comment

• samsung
                            CBC Veteran
                            • 09.04.2005
                            • 107
                            • Banovci Dunav

Do sad sam u renault clio 1.5 dci koristio elf excelijum ulja gradacije 5w40...
                            U razgovoru sa prijateljem koji radi na lukoil pumpi preporucio mi je za zamenu jedno dosta jeftinije ulje-u pitanju je LUKOIL AVANGARD ULTRA 5w40 sa specifikacijom API CI-4 SL ACEA E7-04,A3 B4 04
                            Po njegovim recima kaze da je jako kvalitetno ulje koje prevazilazi mnoga druga ulja!!
                            Da li se moze to ulje sipati u dci motor ??

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

ja koristim lukoil i za izbor sam se rukovodio ovom tabelom: http://www.lukoil-masla.ru/f/document/3 ... i_2009.pdf
                              gde su ponuđena 3 ulja,gde ipak od ta tri jedno moraš sam da izabereš ovisno o stanju motora -ako je više prešao i troši relativno više ulja uzmeš gušće ulje npr 10w40( i ono je među preporučenim),ako je sve ok onda 5w40 sintetiku ili polusintetiku ovisno o kilometraži koju prelaziš godišnje
                              za ovaj avantgard bi i ja želeo da čujem ,ne znam koliko je preporučljivo ga upotrebljavati u putničkim automobilima jer
                              koliko vidim osim api standarda navode se i neki specifični ali "kamionski "standardi

Comment

• samsung
                                CBC Veteran
                                • 09.04.2005
                                • 107
                                • Banovci Dunav

To i mene buni! Kazu da je extra kvalitet. U brosuri pise da moze i za benzinske i dizel motore sa turbo punjacem koji rade pod visokim opterecenjem ugradjene u putnicka vozila,minibuse i kamionete!

Comment

Working...
                                X