Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

namerno sam hteo SAE 90,80w90 koje je bilo ranije nekako mi bilo tanko,menjač se pokretao prelagano i nekako,teško mi da opišem,rekao bi hrapavo.Jedini je bio taj slovenoil GL4.pošto je jeftin pretpostavljao sam da ima minimum aditiva za GL4,što bi po mirisu moglo i da bude,ima vrlo,vrlo blag karakterističan miris menjačkog ulja,za razliku od slya koji je mnogo inenzivniji a isto GL4.Sad ide ko u puter za razliku od ranije ko redak puter zamešan sa peskom(ovo je najbliži opis,bolje ne umem).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Nadam se da nije (samo) do viskoznosti. SAE 90 još uvek imaju tradicionalnih 18 ili 19mm2/s za razliku od 80W-90 koja su nekad imala isto ali sada (zadnjih 5-6 godina ili više) su bliža 75W-90 te na 100cel. imaju tek 15 do 16.
      Znači prva kao SAE 50 a druga kao 'gušća' SAE 40. Osim toga iako nemaju bog zna koliko veći indeks visk. ipak ga imaje pa je na 40cel. situacija 150:200 (80W90:90) što se itekako primećuje.
      Ipak čak i da je samo tako moguće da vredi.
      Možda si ipak uboo! Izgleda mi situaciju da dva-tri loša ubiše Miloša. Prvo GL-4 umesto trojke, proizvođač od koga ima samo PR (PiAr čovek koji priča 'istinu' narodnim masama) i na kraju SAE 90 umesto 80W-90. Sve se složilo i ispalo O.K.
      Onaj blagi miris teško da je (kao kod Statoil-a) zbog vrhunskih aditiva, pre će biti da ih je manje od propisa (GL-3+ ili sama granica četvorke). Kako za peglicu treba GL-3 ispalo je baš dobro.
      Kako opisuješ reklo bi se "so far so good". Ono sa peskom nikako nije valjalo, puter bolje zvuči.
      Kad smo već kod putera, mnogi (ugledni i renomirani) uljari ionako imaju puno putera na glavi. A tek proizvođači automobila (koji "prave" ulja i umišljaju da su neprovaljivi) ni na mesečinu ne bi smeli da izađu a kamoli na sunce. Mislim sa svim tim puterom
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

Originally posted by expendable
        ...
        Možda si ipak uboo!...
        videću još na minusu,zasad je ispalo po nekoj mojoj očekivanoj proceni,čak i da je pregusto neću puno štetiti ako ispustim 270 dinara ,no videćemo zasad sam zadovoljan, dobar (3)

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Možda je Total EP 85W-90 previše za peglicu? Ili možda nije? (za doživotnu zamenu).
          Inače bi idealna trebala da budu (pore pominjane Optime):
          1) INA Umol ZC (GL-3 i 80W-90)
          2) OMV gear oil V SAE 80W-90 (GL-3).
          Kad smo već kod OMV-a, možda:
          OMV gear oil EC4 ili OMV gear oil MP (oba 85W-90).
          Ili (možda i ponajbolje): OMV Truck SAE 50. Da je novija peglica (sa npr. 50k km pređenih) možda i SAE 40.
          Ova monogradna ulja su solidna za primenu kod menjača naročito GL-3 fabričku preporuku. Naravno 50-tica pati od iste boljke kao i SAE 90 a to je da nije baš mnogo dobro za zimu, najviše do -12cel. inače se oba geliraju na nekih -15cel.
          Sa 85W-90 bi mogli i do -18 ili -20cel. što je taman za naše klimatske uslove.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Nastavak diskusije započete na temi 'menjači' (gde joj mesto nije).
            Q8 ulja su jako kvalitetna i tu nema mnogo diskusije. Tamoil se u inostranstvu (ili donešen odande), pre svega, mada i kupovan ovde (pre par godina bar) se takođe solidno pokazao. Doduše Q8 je full premium klasa a Tam je više srednja no opet u odnosu na uložen novac su odlična kupovina. Međutim, kao što je Kuntalo (a i ja pre više meseci) lepo primetio, problem je zaista u distribuciji, naročito kod domaćih zastupnika. Čak iako su originali, odakle su, koliko su stari, kako su lagerovani. Mnogo pitanja malo odgovora.
            Moglo bi da bude izuzetno a (makar i sa malom verovatnoćom) čabar. Ko se jednom opekao (kod drugih) i omekšalog sladoleda se plaši a kamoli mlake vode.
            Kod Tamoil-a niske cene prosto odvraćaju kupce a čak i znajući da su u Italiji jeftiniji od većine konkurencije i meni to baš nije do kraja jasno i makar budi sumnje (razne vrste makar gore spomenute ako ne i same originalnosti).
            Što se Vatoil-a i Kroon Oil-a, možda Vatoil nije samo 'ćerka' kompanija, možda su zaista rođački odnosi u pitanju
            Kroon je ionako porodična firma, e sad da li je bilo 'oću moj deo, nećete da me prevarite!' ili holandsko fino 'deljenje imanja' teško je reći. Vatoil je ipak 'omladinac' jer postoji tek od 1982. za razliku od 'starca Foče od stotinu ljeta'.

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

kako je ovde sve lepo prikazano...http://sas-origin.onstreammedia.com/.../pc/index.html
              sad kad se preklopi vw 502.00/505.00 sa 501.01/505.00 vidi se jasno koliko je kvalitet lukoil luxa 10w40 pao...
              a cena porasla...

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

znači BIO je na nivou INA delta sint 10w40,OMV BIXXOL extra,extra diesel 10w40,MOTUL SYNERGIE 6100!!!!!!,barem po standardima...
                sad je utopljen u prosek,jedino odskaču što se tiče polusintetika gore pomenuta ulja...

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Nije sve u parama nešto je i u novcu a ima toga i u čekovima, kreditnoj kartici
                  Nije baš sve ni u standardima, ali ...
                  Od polusintetika si zaboravio MOL Dynamic Max 10W-40 koji Ispunjava: VW 502 00/505 00, MB-Approval 229.3, ACEA A3/B4-08, API SL/CF.

Naravno ne treba bukvalno shvatiti dijagrame kao apsolutni nivo kvaliteta i merilo uporedivosti, a naročito relativno velike razlike koje zapravo nisu tolike u suštini. Tako kaže i sam Lubrizol.
                  Ipak, zaista je ispunjenje standarda a naročito VW veoma dobar dokaz kvaliteta. Naročito ako je pravo odobrenje a ne samo nivo kvaliteta. I uvek više vredi čak i SL na API sajtu nego SM na etiketi.
                  Nisam hteo odmah da plašim ali činjenice su neumoljive, specifikacije proizvođača izdižu kvalitet a vodeći uljari čak kažu da ih i one sputavaju (kao EU Norvešku i Švajcarsku) a čak su delom i u pravu. Čuveni AMSOIL je dugo pričao kako im API nije interesantan jer ga ispunjavaju 300% te su i oni tu i tamo bili u pravu.
                  Lukoil bez VW standarda nije isto ulje i zaista je klasu nižeg kvaliteta (a uz to i skuplje) od prethodnog iz Rusije.
                  Ujedno možemo i da vidimo koliko nas poštuju i cena ne samo Lukoil nego i većina ostalih. I zato obratite pažnju ima li ulje VW odobrenja (MB, BMW) ili ne čak i ako nemate ni jedan od tih automobila.

Ujedno Zverku bi ovo mogao da bude "dokazni materijal" da LL-04 ispunjava sve što i LL-01 (i više) ali nema svega ni na graficima (npr. TBN-a). LL-98 je zaista lakše ispuniti nego novija dva i danas nije posebna dika za kvalitet.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Анониман је рекао...
                    samo da kazem nesto imam golfa 2 dizel 1990 god, ulje mu nije menjano od kad je imao 100000km do 188000km nego je samo dosipano sto potrosi , nesto jako malo, sto znaci da mozes ti i da sipas krs ulja, npr bazna, nece motor odma stradati, radices generalnu na 300 000 km umesto sa dobrim uljima na sigurno milion, sto nije mala stvar, samo da kazem da mi golf nije trosio ulje dok mi nije prokuvao prosle godine, a posle ga nisam popravio,Pazdrav

Komentar sa bloga. No comment.

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

zdravlje od boga profesore ali dogodine cemo da razmsljamo od LL01 ili 04 . za sada sam na 98 tj na ovim mojim kombinacijama sa pedeseticama i sezdeseticama
                      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Bože zdravlja Zverko,
                        možda za početak LL01 bolje se rimuje sa novom (2011.)
                        Mislim bar dok "rušenje monopola" NIS-a ne zaživi u punom obliku. Za 2012. već bi dilema bila veća pa bi LL04 mogao da pretegne.

Comment

• kuntalo
                          CBC Senator XXL
                          • 02.03.2007
                          • 342
                          • Predgradje

Originally posted by expendable
                          Анониман је рекао...
                          samo da kazem nesto imam golfa 2 dizel 1990 god, ulje mu nije menjano od kad je imao 100000km do 188000km nego je samo dosipano sto potrosi , nesto jako malo, sto znaci da mozes ti i da sipas krs ulja, npr bazna, nece motor odma stradati, radices generalnu na 300 000 km umesto sa dobrim uljima na sigurno milion, sto nije mala stvar, samo da kazem da mi golf nije trosio ulje dok mi nije prokuvao prosle godine, a posle ga nisam popravio,Pazdrav

Komentar sa bloga. No comment.
                          Ovo se bre neko zaj.bava...
                          Save the Panda!

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Pa zato i nisam komentarisao.
                            Bilo bi previše da objašnjavam da ovo "neće moći" ili da mu je motor crk'o baš zbog toga. Sve je nagađanje jer je pitanje ima li išta istine u ovome.
                            Ne bih ni pljuvao po ovome jer je možda i šala (mala).
                            Kopirao sam komentar jer zvuči zanimljivo. Zabave radi.

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

Profesore, ja sam ovako cuo od starijih i iskusnijih, a vi potvrdite ili odbacite kao netacno.

Ako auto npr. trosi 1l na 1000km, za 5000km, mi smo mu dosuli 5l ulja. Dakle zamenili smo ulje dosipavanjem, tako da nema potrebe za zamenom - NETACNO - kazu ovi stariji. Motor ce potrositi "kvalitetniji deo ulja, a u motoru ce ostati djubre".
                              Zakljucak - bez obzira koliko nam motor trosi ulja, te mi dosipamo ista, zamena na predvidjenim intervalima je neophodna.
                              Long Live CBC!!!

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Ja bih pre rekao da ce potrositi razgradjeni deo ulja dok ono sto valja ostaje...samo se zameni filter i teraj...moj drugar je vozio kadeta 1.3 osam celih godina i nikada nije zamenio ulje,samo je dosipao po 1l i to kakvo je nasao(naravno menjao je filter na 7-8000km)...ja sam bio ubedjen da ce motor da zariba...medjutim covek koji je kupio auto merio je kompresiju...serviseri kazu jos je dobar motor, nasta sam se ja ubio od smeha

Comment

Working...
                                X