Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

pa nemaju svi OMV karticu. Firme koje imaju velike i ozbiljne vozne parkove rade sa NIS-om ili LUK-om a ne sa OMV ...
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Veruj mi, najveći distributeri imaju ugovore sa OMVom, a najveći su potrošači jer su multinacionalke iz EU ili SAD!!!!!

Lukoil, NIS i MOL su se kasno prijavili za tu opciju!

Čak i Delta ima ugovor sa OMVom, ali se tamo ipak ne kupuju ulja i ostale tečnosti...
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

matori, dal ti znas koliko jedno javno preduzece tipa PTT ima vozila u svom voznom parku ili uprava za zajednicke poslove vlade srbije ciji vozni park recimo prelazi oko 750k km mesecno...

koja bre delta koje multinacionalke... odosmo u off... generalno, ima smisla to sto pises jer verovatno imaju svoju racunicu. no, ja kapiram da su ima vise ovih bez kartica sto dolaze svaki dan i ostavljaju po 1000din.

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Profesore mozete li da mi nadjete technical data za Omv classic 15w40...hocu da ga sipam letos...sto se Omv-a tice,razumem sto su im tolike cene...dosao lik sa A6 dosuo 2l ovog od 1890din,upalio auto i otisao...pumpacija poludeo,ja se ubio od smeha...

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

letos ces tesko da ga sipas osim ako se nekim cudom ne vratimo u proslost

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

U pravu si,mislio sam na leto...hvala ti sto me ispravljas...

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

sala mala... nego zasto bi menjao brend kad si kako sam kazes prezadovoljan elfom?

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Prezadovoljan sam sa Elf-om...nego...drugar kupio 4l da zameni u svom renaultu 5,a ja mu pre toga dovedem kupca i ulje ostane,a grijota da se baci...a svidja mi se sto pise

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

@Kristina Hvala puno

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Hvala Kris, (a i legenda je to učinio u toku mog pisanija)
                        legenda je objasnio šta će mu "leba preko pogače" jer "što je džabe i bogu je milo".
                        OMV Classic je dovoljno dobar (i više od toga) za vaš Opel. Ne sećam se kada si usuo Elf ali žalosno je da ga menjaš na manje od 9 meseci.
                        Znam kako će ti zvučati ali možda nije loše da na cca. 5000km ispustiš Elf u neku čistu posudu pa vratiš u ambalažu (njegovu ili od OMV) i sačuvaš za još jednu zimu. Lepo zatvoriš i kuliraš. Imaš samo trošak jedan filter ulja više ali i jednu zamenu ulja manje. Sa OMV-om možeš ladno od marta do novembra inače ćeš i njega baciti "nepotrošenog" zbog malo km koje napraviš godišnje (pogtovu zbog drugog automobila).

Samoregulacija, ekologija i sl.
                        Eto dokaza (Chubbs-u pre svih ) da se stvari mogu rešiti i same od sebe. Zverko uvideo da ja na granici off-a mada ne i potpuno ("skupo ulje") pa završio diskusiju.
                        Eon zamalo da postane "vanzemaljac" no (iako zaista nema boljeg) nije baš potpuno objašnjenje.
                        Zaista to jedino drži vodu a za EU je odlično objašnjenje (gde je razlika koju Zverko naglašava manja). Kod nas pak nije do kraja jasno. Ulje se ne mora (iako jeste zgodno) proveravati ili dosipavati baš na pumpi, već obično je to pre puta (pre svakog većeg, jednom nedeljno ili makar jednom mesečno). Velike firme imaju (valjda) i šefa voznog parka. Osim toga mogu da sklope ugovor za ulja sa drugom firmom i dobiju odloženo i po 3 meseca i/ili veliki rabat. I dalje mi ne pije vode ali zaista bolje objašnjenje ne postoji a za Zapad mi je sve jasno.
                        Ovde (iako ne toliko malo) tržište im je jako ograničeno.
                        I legenda je dao dobar doprinos. Ko vozi Audi A6 njemu i nije preskupo. A tip koji dosipava 2 litara je zaista to lako zaradio jer mu je ulje očigledno bilo ispod minimuma.
                        Delta kao privatna firma štedi (a i sama posluje sa mazivima, da nije samo zato?). Ako budžetlije zaista kupuju gomilu OMV ulja pa makar za dosipanje po (za neka od njih) frapantnim cenama onda nije ni čudo što je budžetski deficit toliki koliki je.
                        Iako je ovo samo kap u moru očigledno je da se troškovi mogu smanjiti.
                        Inače OMV-u svaka čast, ovcica su za šišanje!!
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

Hvala puno profesore...ako Vi kazete da sacuvam elf,sacuvacu ga...nasuo sam ga u decembru,u novembru ove godine ce biti 11 meseci...interesuje me posle koliko km se stvara zastitni sloj(staklasta masa) u motoru,naravno ako postoji nacin da se to utvrdi...da li mozda znate cija su Omv ulja(znam da su Austrijska ) i kom ulju su po karakteristikama najbliza

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Drugar prošao na mestima direktora prodaje, maloprodaje, razvoja i sl... Lukoil, OMV, Mol a uskoro prelazi u NIS. Kompletno zaokružena priča. On se stalno žalio kako su mu nadređeni uvek neki mađari koji sve znaju, zato je i promenio ovoliko firmi. E sada, politika razvoja svih kompanija je potpuno različita, ali UVEK pokušavaju da iskopiraju šemu iz matične zemlje. Dobar broj pumpi strahih lanaca je dat u podzakup menadžerima kojima je veći finansijski interes da teraju kompletnu uslugu, jer time šire potencijalne mušterije. Samim pumpadžijama je cilj da ostvare profit cenom ili količinom.

Zaključak: Jbe se OMVu za pojedinačnog kupca ulja. Logika im je da ni na zapadu ne kupuju ulje na pumpi da bi ga zamenili, već ga koriste kao dopunu kada im ponestane, a na putu su. Tamo se prelaze veće km, a manje se ima vremena za glancanje kola kao kod nas. Ne jedanput mi se desilo da dođe stranac službenim kolima i požali se da mu se upalila lampica za ulje, a nema rezervu. Šta će nego na pumpu da kupi, jer preko dana su sastanci a tada rade jedinom ovlašćeni servisi. I ko je onda veći kupac proizvoda na OMVu, onaj ko sipa 30l plina i 5l benza mesečno ili onaj ko za 3 dana 2x napuni rezervoar, kupi ulje, tečnost za staklo, pojede neko pecivo, popije par kafa, kupi eventualno neki alkohol...?! Renomiranost i prisutnost OMVa na više kvalitetnih tržišta mu omogućava da drži veće cene od MOLa i LUKOILa.

Inače, šef voznog parka, car fleet manager ili kako već baš i nema toliko vremena da proverava nivoe ulja i juri nabavku kod jeftinijih dobavljača zbog par stotina evra mesečno. On više zaradi ugovaranjem nabavke goriva uz rabat (a tu idu i ostale tečnosti za kola), vozila, servisa... a mi manje zaposleni, manje i zarađujemo, pa ćemo više voditi računa o ostalim detaljima.

I nemoj da me neko demantuje, jer je ovo ukratko odgovor na temu za cenu ulja na OMV pumpi!
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

@Eon:
                              Bravo kolega - čista desetka!
                              Nemam šta da zamerim. Jedino da se malo izvadim i pojasnim ono oko šefa voznog parka:
                              Naravno da on nema ni vremena niti mu je posao da vodi računa o dolivanju i proveri nivoa ulja. Mislio sam za nabavku za redovnu zamenu. Naravno, velike, naročito strane kompanije to obavljaju u zvaničnim servisima, najčešće.
                              O.K. prilično je jasno. A jasno je i zašto treba izbegavati službena vozila naročito stranih kompanija.
                              Doliva ulje kad mu se upali lampica (makar senzora za ulje, što nije baš isto kao "štapom i kanapom" - lošije je). Naravno dobar senzor jeste upotrebljiv ali je sigurno da se tokom godina nagomilaju slučajevi dolivanja pri samom minimumu ili čak ispod njega. Nije nešto što trenutno uništava motor ali mu sigurno skraćuje vek.
                              Ujedno smo i potvrdili da i moderna vozila (motori) troše ulje (inače na čemu bi OMV zarađivao).
                              Shema im je prilično O.K. Ipak puko kopiranje sistema iz jedne državu u drugu nije idealno rešenje no o tome ima ko da brine (akcionari OMV-a).

@legenda:
                              Malo sam se preračunao. Kad sam video odmah sam spazio da ste ulje zapravo promenili tek pre mesec ipo dana.
                              E onda ovako. Lageruj OMV dalje od sunčeve svetlosti. Vozi sa Elf-om do sledećeg marta (2012.) slobodno i opušteno (čak iako pređeš više od 10k km, no taman bi tu trebao da budeš). Onda sipaj OMV (ako ga u međuvremenu ti ili drugar ne prodate ili iskoristite u nekom drugom vozilu) pa do pred "kraj sveta" (21-12-2012), posle sačekaj šta će se desiti tog dana i ne bacaj pare za ulje u napred možda ti neće ni trebati
                              Ne postoji način da se utvrdi posle koliko km će ZDDP napraviti staklasti zaštitni sloj (indirektno preko hem. analize ulja) osim da se motor rastavi (šala mala). NO i ozbiljno, to je zaista teško reći. Proces je kontinualan i počinje posle par (3-4) hilada km, naravno do tad "posao radi" prethodni. Mislim da bi 5-6 hiljada bio neki minimum za taj proces.
                              Ipak uzeo bih čak vrednost od 7500km ispod koje ne treba (bez velike potrebe) menjati ulje u savremenim automobilima inače je čak kontraproduktivno.
                              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Jos jednom veliko hvala...vozim elf,pa izvestavam

Comment

Working...
                                X