Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

O.K. lako ćemo se složiti da je Motul 6100 najbolje rešenje za Nivu. U svakom slučaju bolje od mineralnih 15W-40. Ipak zavisi koje mineralno ulje, zavisti koji uslovi vožnje ...
    Znam nekoliko (uglavnom službenih) Lada koje su prešle po 200k km na mineralnom bez većih problema (i pored solidne terenske vožnje). Naravno da bi svako treće ili peto sipanje bilo dobro da bude neko ulje sa više detergenata. Vrhunska PS bi zaista bilo dobro rešenje.
    Dakle PS ulja su verovatno dobar izbor i za starije Lade. Naravno može lepo da se živi i sa mineralkom. Naravno ukoliko češće vozite u teškim uslovima (prava terenska vožnja) mineralno je bolje menjati na 7500km ili čak na 5000km. Sa PS lakše možete dogurati do (preporučenih) 10k km i uz teške uslove vožnje.
    U smislu uštede mogao bi i Motul 4100 da prođe kao i 2100 (smajli "stipsa").
    Filteri su važna stvar (skoro smo ih pomenuli u temi „ulja“ van ’horizonta’, mislim da sam baš MANN pomenuo u pozitivnom kontekstu).
    Sve je stvar dobre procene i kompromisa. Uz tek povremene terene i manje vožnje po gradu (gde je i potrošnja veća) mineralno ulje (sa povremenim ispiranjem motora ili samo korišćenjem PS ili čak Sint.) može da bude ekonomična alternativa.
    Za ultimativnu zaštitu (i čistoću) motora mora se (naravno) ići i na skuplja ulja.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• VAZ 21214
      CBC Član
      • 25.06.2010
      • 50
      • Crna Gora
      • Lada Niva

u pitanju je Niva 2010god (euro 4 motor)...presla 10 000 km...prvi servis joj je na 2000 km i sipan je Castrol magnatec 10w40 a filter ulja mislim da pise na njega Tecneco...za 8000 km(2000do10000) potrosila je od "max" do sredine između min i max..predpostavljam da je to otprilike 0,5l...(nije isla na servis pod garanciju vec mi je ulje mjenjao obliznji majstor....jer mi garanija od 2 god i onako nista ne predstavlja )..prema garanciji servis je na svakih 8000km dok u onoj knjizi koju sam dobio uz auto servis je na svakih 10 000km...pa posto sam i onako prekrsio garanciju mjenjat cu ulje na 10 000km nadam se da to nije kasno jer sam procitao da neki na ovom forumu mijenjaju na 6-7000 km... sad na 10 000 km sam joj sipao agip sint 2000(to je 10w40) a filter ulja je promjenjen opet tecneco ili tako nesto(primjetio sam da je ovaj filter malo veci od onog fabrickog koji je bio dosta mali tj manje dugacak).. znam da tema nije o ovome al imao bih jedno pitanje...kad je lada hladna tj..kad je palim ujutro lampica od ulja mi gori jedno sekund nakon paljenja motora ...dok kada ugasim motor i odmah zatim upalim (moze i posle 5-10 min) lampica se odmah gasi tj gasi se istog trenutka po paljenju...ovaka je od kako sam je kupio,,,al eto da pitam da nije to normalno?
      ...u svakom slucaju hvala za komentare o INI....
      Lada Niva 1.7i

Comment

• ragazzoni
        CBC Senator XXL
        • 24.02.2009
        • 774
        • Obrenovac i okolina
        • Opel Omega 2.0i-16v

Nekoliko tipova filtera se deklarišu kao orginalni, navoja 3/4''-16 koraka, bay pass ventilom i nepovratnim ventilom. Razlikuju se samo po zapremini, ja sam koristio i preporučujem FRAD. Ako te baš zanima zašto lampica gori sekundu ili duže, kad se motor ohladi preko noći odstoji, odvrni filter pa vidi da li ima ulja u njemu ili se iscedilo nazad kroz pumpu u karter. Neretko sam upravo sa firmiranim filterima imao ovakav problem.
        ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
        Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Poštovani "Niva",
          Možeš slobodno da voziš 10k km između zamena ulja sa svim pominjanim brendovima (Agip, Castrol, Motul, INA, ...) ako je unutar perioda od jedne godine. Ako ne menjaj na godinu dana. Može i npr. 12000km ali je mnogo preglednije ako ostaneš na 10k km (ko će da pamti 22, 34, 46 itd.).
          Potrošnja ulja koju pominješ je oko pola litra i sasvim je normalna i zapravo mala (za nov motor).
          Posle ragazzoni-ja bilo šta da kažem nema smisla (čovek o motorima i filterima za ulje sigurno zna više).
          Ipak potvrđujem da bi FRAD bio dobar izbor. Nije to baš Ferrari ili Mečka S klase pa da mu treba specijalan filter. FRAD možda nije vrhunski kvalitet ali jeste više nego solidan i stabilan. Za automobile ekonomske i donje srednje klase ne treba vam ništa skuplje. Sama fabrika ima ISO 9001 koji se natprosečno poštuje (ovo sam saznao od kontrolora ISO-a sasvim slučajno iz potpuno druge teme, te iako im baš ne cvetaju ruže - još se drže!).
          Ako pri jutarnjem startu lampica gori sekund-dva pa ako ugasite motor u prvih minut-dva i pri ponovnom paljenju se to ne dešava onda je ragazzoni sve rekao. Ako mislite na paljenje posle vožnje makar po gradu postoji još jedan faktor koji treba uzeti u obzir a to je da se ulje malo "razredilo" (zagrejalo pa mu viskoznost pala) te brže postiže min. pritisak ulja u sistemu (i naravno brže stiže do ampule). Sasvim normalna pojava. Ako se to dešava i dok je ulje hladno, manite se (što bi rekao Keba Kraba u crtaću) "fensi marke" (čak iako je original i kvalitetna) za filter ulja jer nije baš idealno rešenje.
          Koristite FRAD i uživajte.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• jeronimo
            CBC Senator XXL
            • 27.10.2005
            • 390
            • beograd
            • ваз 21214-20

problem je u velicini filtera(kada je veci pumpa sporije postize pritisak na hladnom motoru) a i mogucem odsustvu nepovratrnog ventila(ili njegovoj neispravnosti) kvalitetan filter je kvalitetan filter i 200 dinara razlike nece osiromasiti niciji budzet(frad nije nekvalitetan filter) ali ce recimo mann W 914/2 sigurno bolje odraditi posao...
            pozdrav...
            prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• VAZ 21214
              CBC Član
              • 25.06.2010
              • 50
              • Crna Gora
              • Lada Niva

znaci iduci put frad...fala na savjetima
              Lada Niva 1.7i

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

Veličina filtera nema veze sa brzinom postizanja pritiska ako DRŽI ulje i ceo sistem je PUN. Tečnosti su recimo nestišljive za razliku od gasova. Ako je filter neispravan, tj.prazan, tačno je da će većem trebati više vremena da se napuni. Savetujući FRAD prvenstveno sam mislio na dobar izbor u odnosu cena/kvalitet. Nikad nisam mislio da velike i poznate firme ne znaju da naprave nešto, pa i filter ulja. Naprotiv, ali problem je u falsifikatu, a vrlo velika je mogućnost i sam sam nalazio takve filtere sa DOBROM markom a unutra....toalet papir!!!! Cena dotičnog je niska pa je prostor za zaradu na falšu mali. Taj motor će preći uz prosečno održavanje sigurno 300 000km. Malo su ga usavršili, dobio je hidro podizače ventila, hidro španer lanca što je bio veliki problem ranije, glava se ne doteže, elektronika ga vodi, što se tiče gasova čistiji je u odnosu na predhodnike, dugovečniji su sklopovi klip-karike-cilindri......Dobar motor, servisiranje motora se odnosi na zamenu svećica, ulja i filtera. Usput šta se još pojavi. Tu možeš da ideš zamenu na nešto većoj km. bez straha, izbor ulja je dosta širok, samim tim što motor nije zahtevan i nije KNAP sa malim tolerancijama. (KAKO ME SAD EXPENDABLE ČITA I ZNA NA KOJE ULJE MISLIM, naravno na ona ulja koja su dosta dugo sponzorisala velike asove auto sporta -Batu Banićevića, Piera filippija, Vesniće, Komnenovića ....) Nemoj da te zbuni nešto POVEĆANA temperatura, koja kod nje ide lako do 100 stepeni, bitno je da ti ventilatori hladnjaka odrađuju i da je sistem za hlađenje hermetičan.
                ps. Svremena na vreme pregledaj donji postroj i prenosnike da li su dotegnuti, hoće da se olabave i razdrmaju sve. Najviše računa povedi o uključenju blokade, nikako ne uključuj na tvrdim podlogama. Ona ima permanentan pogon na sve točkove i oba diferencijala, s tim što ima UZDUŽNU blodadu vuče, dok nema poprečnu po osovinama. Izuzetno je prohodna, povedi računa da joj dijagonalno točkove ne dovodiš u proklizavanje.
                Srećno
                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• jeronimo
                  CBC Senator XXL
                  • 27.10.2005
                  • 390
                  • beograd
                  • ваз 21214-20

da to bi bilo to, uz rotiranje guma guma i kontrolu slobodnoh hoda hidlraulike kvacila na svakih 15 do 20 000...
                  inace fabricka preporuka(teh knjizica) za nase vremenske uslove je lukoil,shell polusintetika ili bas taj agip u gradaciji 10w40...
                  prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Lukoil je preporučen iz očiglednih razloga (zemljaci) mada ima i toga što Luk ispunjava i VAZ specifikacije iako one nisu dramatično drugačije od API ili ACEA. Shell je verovatno spomenut zbog toga što ima rafineriju (i blendaru) u Permu (Rusija) te zapošljava veliki broj Rusa. Agip . . . ?
                    Da se nadovežem na ragazzonija, baš zbog mogućih teških uslova rada (teren) možda baš treba birati 'sintetkska' (HC ili SHC) ulja.
                    Full HC ulja zaista imaju blagu prednost na visokim prosečnim temperaturama ulja. Tu su kao očigledna (za druge bi morao da kopam po tekstovima): Optima HC Power, Motul 6100 i 4100, Fuchs MC, Selenia Gold i 20k, Shell Helix Plus, itd.
                    To je što se tiče 10W-40. Samo da naglasim da bi Shell HC7 bio izuzetan izbor u ovoj kategoriji.
                    Inače novi (Euro 4) motor (kao i dizel varijanta) bi najbolje prošli (pogotovu što je motor nov) sa 5W-40 sintetičkim uljima.
                    Ovo čak i nije preterano skuplje od prethodnog, možda tek za frtalj (25%).
                    Ovim bi obezbedilli interval izmene od 15k km za benzin (ali za dizel ipak bolje ostati na 10k km).
                    Inače za TNG bi sa 10W-40 mogli svih 15k km a za 5W40 i svih 20k km ukoliko ih pređete u jednoj godini.
                    Naravno najbolje je za motor da ostanete na nešto manje ali lakše možete "prekoračiti" default interval za par hiljada km ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da zamenite ulje na vreme.
                    5W40 je naročito dobra solucija ukoliko vozilo dosta koristite zimi (lov i slično). Inače kao celugodišnja ulja za velike napore i leti i zimi (teren) treba razmotriti 10W-50 ulja (Elf, Total ili Q8) koja bi morali da menjate na 7500km do 10k km (uz TNG).
                    Za motor sa preko 100k km 15W-50 (Motul 6100) može biti jako zanimljivo rešenje.
                    Ne zaboravite na ulje u menjaču i (zadnjem) diferencijalu i centralnoj transimsiji (ukoliko je ima, a 4x4 obično ima).
                    Proveravajte jednom godišnje a pogledajte u tehničkom uputstvu da vas ne iznenadi ukoliko se neko od ovih ulja menja i na 40k km ili 50k km pa već za dve-tri godine da bude vreme i za to.

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Za 5w40 potpisujem sve sto je receno ...ako mogu u ovoj temi,interesuju me filteri za ulje...Ragazzoni je dobro provalio falseve...uvek sam kupovao GM-ove filtere za ulje i Mann-ove...zadnji put sam stavio Clean italijanski i gasi lampicu gotovo trenutno(mozda je i do ulja)...uliva mi poverenje,to sto pise made in italy,za razliku od drugih gde je u 90% slucajeva made in eu(to eu me mnogo nervira)...a cena Clean-a je 230din sto je smesno...frad-ove filtere retko vidjam,pa me interesuje gde se oni mogu naci...kako bi Vi profesore poredjali po kvalitetu f.za ulje i sta mislite o mahle filterima

Comment

• VAZ 21214
                        CBC Član
                        • 25.06.2010
                        • 50
                        • Crna Gora
                        • Lada Niva

jutros sam odvidao filter cisto da vidim dali u njemu ima ulja i kada sam ga odvidao nije iscurilo skoro nista ulja mozda par kapi ..a u ljemu samome bilo je nsto malo ulja(mozda pola decilitra) skoro nista...pa sam odlucio da zamjenim filter i stavim frad...ali frad ne mogu nigdje da nađem..uglavnom mi nude neki Unicofilter i kosta mislim 4 eur...ima li ko iskustava sa tium filterom..mislim da cu ga uzeti makar da probam ..a i 4 eur nije neka para..
                        a to sto se tice "made in Italy"to ama bas nista ne znaci ..jer na mog( tecneco ) pise isto to a vidi kakav je...
                        pozdrav
                        Lada Niva 1.7i

Comment

• legenda
                          CBC Senator XXL
                          • 28.03.2009
                          • 1345
                          • Beograd

Unico su BIH filteri,mislim da rade po licenci Mann-a...taj tvoj definitivno ne valja,ne zadrzava ulje,ne radi ventil ili vec sta...probaj sa unicom,pa ga kasnije odvij,da proveris sta se desava...profesor nije za unico,ali mozes da probas,4e vise ili manje

Comment

• VAZ 21214
                            CBC Član
                            • 25.06.2010
                            • 50
                            • Crna Gora
                            • Lada Niva

cu ga probam
                            Lada Niva 1.7i

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Uf! Legendo, "znaš ti znaš" (ali o tome posle) ali za Unico ga baš strefi kao na lutriji!
                              Unico mi ne ulivaju baš poverenje. Jesu nemačka licenca ali liče kao da su iz Moldavije.
                              Ne BiH preporučio (ovo sam već negde, i to više puta naveo). Doduše (ruku na srce) 4€ za filter za ulje i nije nešto.
                              Ako već nema FRAD-a, vredi probati, bar da se vidi da li zadržava ulje pa bolje i loš (kad već nema prosečan) nego katastrofa.
                              Ne treba se plašiti skidanja filtera. Ako nije prošla cela godina obično se ključem skida lako. Namažite što boljim uljem (sintetičko ili makar PS, tj. HC) zaptivni prsten i nekoliko nedelja kasnije je lako skinuti i vratiti isti (ako imate kanal u garaži ).
                              Inače kao i legendi ni meni se "made in EU" ič ne sviđa, no slažem se da ni Italy nije 100% garancija.
                              Filteri su važna stvar (odmah posle kvaliteta ulja) ali teško da će skoro biti teme o tome. Tu se više svodi na to da li je original i gde je filter pravljen nego koji brend vredi više.
                              " ... sta mislite o mahle filterima?"
                              Negde sam već rekao: "i tata bi sine!". Šta reći - "skupo ali standard".
                              Dakle Knecht/Mahle uz FRAM (i domaće uvoznike koji su pouzdani) mi se kod nas čine kao najbolje rešenje (i po mom ukusu).
                              MANN su sigurno dobri filteri. Filteri proizvođača automobila (makar ih pravili drugi) su sigurno solidno rešenje (makar i GM i Ford, malo šale, jer toga ima toliko da bi mogao i neki falš (kopija) da se provuče).
                              Naravno Bosch je sigurno dobar (ako je original i nije 'Kinez'), Acdelco i Delphi bi trebali (bar trebali) da su solidni.
                              Iako domaći FRAD je negde na sredini tabele, ako ništa drugo ko bi ga kopirao. Federal Mogul je toliki konglomerat da njihovi brendovi mogu biti super no svašta je moguće. Ipak Champion bi morao da bude O.K. (gledajte da je iz MC-ovih izvora).
                              Na kraju ali ne i po značaju: Clean je više ljudi hvalilo (iako cena dovodi u sumnju, mnogo je brate jeftino) od kojih bar dvojica (i legenda treći) kao neko kome bar za utiske mogu verovati (inače lampica se brže gasi i zbog Elf-a no to si sam skapirao) pa bi moglo da se kaže da su bar solidni i (sigurno) sa dobrim odnosom kvalitet/cena.
                              Ipak, priznajem da za njih do pre par meseci nisam čuo.
                              Neka ostane u ovoj temi. Kao što se vidi nisam bog zna šta rekao, a veći deo veći deo zna.
                              Ako se baš razvuče tema, možda ću prebaciti i u posebnu no mislim da, osim ako negde nisam totalno omanuo (više u smislu šta stiže kod nas), nema potrebe za tim.
                              Unico zaista ne uliva poverenje pa neka je i ET-jeva licenca.

P.S.
                              Koliko zbog cene toliko i zbog konkurisanja samom sebi, Plattner izbegava (na opštu žalost) da uveze Mobil filtere (sintetičke). Ako se dobro sećam prodaju se kao Mobil 1 (ko bi rekao).
                              Naravno da nisu obavezni uz Mobil 1. Problem je verovatno što se (izgleda) prave samo u USA te da ih ima smao za vozila koja se prodaju tamo (no tu su i VW grupacija, BMW, Mercedes, ... malo li je?!).

Comment

• VAZ 21214
                                CBC Član
                                • 25.06.2010
                                • 50
                                • Crna Gora
                                • Lada Niva

resio problem ...stavio sam taj unicofilter,vidim da ga ne preporucujeta..ali sa njim bar nema problema sa lampicom ulja.. hvala na savjetima
                                pozdrav...
                                Lada Niva 1.7i

Comment

Working...
                                X