Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

"Obično" 5W-40 (ACEA B4). Može i 0W-40 (naravno).
    Za razliku od 1.6HDI iz tog perioda koji može biti i sa DPF pa je ACEA C3 obavezno (inače bez DPF, naravno isto što i za mlađeg brata).
    Izbor je ... skoro neograničen.
    Motul X-cess, Mobil 1 TD (NL ili TD, svejedno), Shell Helix Ultra ili HX7 (oba u 5W-40), Castrol EDGE TD ili Magnatec, Valvoline SynPower, Kroon Specialsynth MSP 5W40, Emperol 5W-40, Helar 0W-40, Total Quartz 9000 i slična (bar još 10-tak).
    Ulje menjajte na 20k km/1god.
    Čak i za pretežno gradsku vožnju nema potrebe menjati ulje na manje od 15000km.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• noob
      CBC Član
      • 10.09.2011
      • 21
      • Beograd

Setih se da imam servisnu i pogledam (al imam kasno paljenje), 5w-40 je po servisnoj i sipano do sad. Nastaviću isto po preporuci kao što i ti savetuješ. Hvala za info

Da li da jurim neka ulja u metalnoj ambalaži ako se to teže falcifikuje ili da uzmem plastičnu koju nađem? Drugar mi savetuje HAVOLINE ULTRA S 5W-40, može?
      Last edited by noob; 04.05.2012, 19:43.

Comment

• gorans
        CBC Senator XXL
        • 09.03.2010
        • 1525
        • Beograd

U Veranu sipaju Total Quartz 9000.Ako sumnjas u originalnost u manjim radnjama,otidji tamo pa uzmi

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Može Texaco Ultra S a može i "samo" Ultra. Mala prednost za "S" (taman koliko je i skuplje).
          Total Quartz 9000 je dobro rešenje. Verano deluje jako pouzdano.
          Verano je uvoznik Pežoa (Peugeot vozila) pa je (valjda) logično da imaju originalno Total-ovo ulje.
          Osim toga Oil group je (bar bio) deo Verana i uvoznik (distributer -?) Mobil-a (jedno vreme paralelno sa Plattnerom).
          Ako sipaju i Mobil, i ako idete tamo, uzmite u obzir i Mobil 1 TD (0W-40) kao i Mobil Super 3000 X1 5W-40 (sa PSA B71 2296, što je u osnovi ACEA A3/B4 iz 2008 ali uz dodatne Peugeot testove).
          U svakom slučaju Verano nije jedini izbor ali jeste jedan od (boljih).
          Direktna kupovina od uvoznika je takođe dobro rešenje (preko net-a ili u njihovoj MP ko je ima).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• noob
            CBC Član
            • 10.09.2011
            • 21
            • Beograd

Od uvoznika direktno sam i mislio da kupim, hvala na savetima.
            Posetio sam blog iz potpisa, ne bih imao više nešto da pitam u vezi ulja, blog je

Comment

• strela75
              CBC Član
              • 02.07.2008
              • 64
              • Krnjaca

Postovani expendable,

molim preporuku za ulje za vektru c (1.8), sa plinom. Do sada je sipano GM 5w30 dexos2. Da li nastaviti isto ili preci na nesto bolje? I sta?

Unapred hvala.

Pozdrav.
              Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

"You are doing fine".

Ono, što jest' jest', za benzince je zapravo Dexos1 a Dexos2 pre svega za (modernije i sa DPF) dizel motore.
                Kako god, na http://www.gmdexos.com imate listu ulja (nisu sva dostupna kod nas, neka su tipično USA).

Zanimljivo mi zvuče "četrdesetice":
                Mobil ESP 0W-40
                Motul X-clean 5W-40
                Elf Solaris LSX 5W-40
                (šire gledano sva ACEA C3 i/ili MB 229.51)
                Da li da menjate nešto što je O.K. ?
                Pa ... ako ste radoznali. Ništa ne fali GM ulju ako je originalno (pravo Dexos2).
                ACDelco je skoro isto što i GM (isto je brend GM-a) a lakše ga je naći originalnog (bilo Dexos1 ili Dexos2) ako ga uopšte kod nas možete naći.
                Nije u pitanju puka originalnost nego i za koje je tržište (zapadno ili šljivropansko).
                Nabavite od uvoznika od koga kupuju ovlašćeni Opel servisi (no zaista ne znam da vam kažem ko je to).
                Pozdrav!

Comment

• strela75
                  CBC Član
                  • 02.07.2008
                  • 64
                  • Krnjaca

Hvala na odgovoru. Kupujem ulje u ovlascenom servisu. Ako oni diluju fals GM ulja, onda ja sipam fals ulje. Nista, ostajem do daljnjeg na GMu. Razmisljao sam inace o Motul Specific dexos2 ulju. Kakvo je ono u odnosu na GM?

Pozdrav.
                  Kad svi misle isto - znači, niko ne misli mnogo.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Upravo i ja (često) pričam da su ovlašćeni servisi dobar izbor za kupovinu ulja (ako ga prodaju posebno).
                    Ništa nije sigurno ali je to sigurno dobra varijanta. Naročito u slučaju GM i Opel servisa.
                    Ne bi trebalo onda o tome (mnogo) da brinete.

GM Dexos2 je sasvim O.K. ulje.
                    Pravi ga TOTAL.
                    Ima sličnu "aditivaciju" kao i Motul (dobrim delom zbog specifičnog odobrenja) tako da nisu mnogo daleko.
                    Ipak, to NIJE sintetičko ulje već pretežno mineralno, verovatno mešavina HC ulja ... nadam se većim delom III bazne grupe (trebalo bi bar).
                    Motul JESTE sintetičko ulje (100%, doduše to se misli na bazno ulje koje je 75-80% sastava ulja) te je sigurno bolje.
                    E sad, skuplje (verovatno) jeste.
                    Da li vam treba dodatni kvalitet ili vam je dovoljan solidan "fabrički" ... na vama je da odlučite. Vaš novac, vaš izbor.

Comment

• PnP
                      CBC Član
                      • 24.12.2008
                      • 34
                      • Beograd

U pitanju je Leon Cupra 2.0 TFSI...
                      Do sada sam sipao Motul 300V 5w40 medjutim do 7000km je sve super, a posle trosi kao nenormalan! Servis inace radim na 10000km.
                      Da li je ovo normalno kada je u pitanju 300v serija? Da li ostati na ovome ili preci na drugo ulje?
                      Hvala na odgovoru.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Nije neuobičajeno da motori troše Motul 300V, obično posle par hiljada km. Dešava se i na motociklima, mada obično kod motora koji vole da "srču" ulje.
                        Zavisi od konkretnog motora (vozila), načina vožnje i još sijaset faktora.
                        Po meni (iako ima i drugačijih mišljenja) Motul 300V i nije za više od cca. 7500km (ovo se slučajno poklapa sa vašim iskustvom, jer sam ovo tvrdio i ranije i na raznim mestima, a na CBC sigurno). Uzeo bih da je 10k km krajnji domet iako bi (zvanično) mogao da posluži i do 15k km.
                        300V serija nije za normalan način vožnje, jer onda svakako treba uzeti drugo ulje. Podrazumeva se da se malo gazi (uključivši i truck day) kada se sipa ovakvo ulje. Naročito imajući u vidu automobil koji posedujete (nije to baš da domaćica ode do pijace).
                        300V nije jeftino ulje a uz menjanje na 7-8k km postaje još skuplje.
                        Ipak, ni druga ulja (recimo Castrol Edge 0W-40 koje i nije baš pravo takmičarsko) a naročito racing (makar i "racing") nisu za više od 50 ili 100rh u teškim uslovima rada (visoki obrtaji i slično).
                        Ako povremeno vozite truck day ili slično ostanite na ovom ulju (ipak je estarska sintetika) ako ne jednostavno pređite na neko 5W-30 ulje sa 504/507 (recimo Motul Specific 504 00 507 00) i menjajte na 15k km.
                        Mogućnost je i 5W-40 sa ACEA C3, ako smo kod Motul-a, recimo X-clean.
                        Ipak, za ovako moderan motor iz VW divizije, 504.00 (i neminovno 5W-30 ali sposobno za sve) je (uvek) prvi izbor.
                        Hvala na poverenju!

Comment

• bax76
                          CBC Senator XXL
                          • 07.11.2006
                          • 605
                          • BG

Postovane kolege,
                          imam jednu nedoumicu, u svetlu nekih drugih problema sa mojim kolima Puntom mJet, sad mi se oprez jakio podigao.
                          Otprilike, garanciju je jako tesko ostvariti.

Naime auto je proizveden pre 2 godine, ali sam ga ja kao novog uzeo pre manje od pola godine.

Nedoumica je u vezi ulja koje je u njemu, da li je opasno da ja sad to ulje drzim 1 godinu u skladu sa redovnom preporukom za zamenu ulja?

Znaci sintetika, stajala je reda 1,5 godinu u kolima, i sad se auto vozi vec 4-5 meseci.

Ulje se ne trosi, providno je, lepo izgleda, ja sam presao oko 3000km.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Zanimljivo pitanje.
                            Nov auto i novo ulje nije ni za punih godinu dana ili 15000km ni kada ulje "taze" (mislim ... ako ćemo cepidlačiti).
                            ... no o ovome je već bilo (pitanje za Opel vozilo) ... možda i na PP pa da ipak odgovorim:
                            Sigurno treba skratiti period zamene na oko 6 meseci (može, recimo i 8) i ne više od 10 hiljada km, idealno pola redovnog servisa, znači nekih 7500km.
                            Nije nemoguće da ulje bude u dobrom stanju i podnese i celih godinu dana (pa i više) ali to se na osnovu "vizuelnih" analiza ne može (tek tako) tvrditi. U svakom slučaju kao kod pravde - bolje je ulje zameniti ranije nego kasnije, cena toga nikad nije prevelika. Sama analiza će koštati koliko zamena pa ... ne vredi.
                            U zvaničnom servisu će vam zahtevati i redovan servis na godinu dana ili 15000km, pa je onda bolje promeniti što pre (nisu naravno u pitanju dani nego nedelje), recimo u toku marta (taman kada zima prođe).
                            Znam, znam ... sa rukama će zamena ulja izaći malo više (bar pola rh u zvaničnom što je preko 10€), ali to nije velika cena za sigurnost koju dobijate ovim postupkom.

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

Hvala lepo, na dragocenom savetu, i ja sam bio skeptican oko cele price.

Comment

• mirdza
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2005
                                • 2437
                                • Katowice (PL) / Banja Luka
                                • AGP / W126

U vezi Motul 300V 5w40 - vozim na takvom vec dvije godine. Nisam primiijetio ni najmanje nedostatke medju promjenama (~10.000km). Jedini detalj koji me je iznenadio je da je ulje nakon ispustanja bilo potpuno crno i prilicno "gusto", kao da je vozeno u dizelu... Inace, nikakvih problema sa temperaturom i pritiskom, cak ni nakon 2h na stazi
                                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                                X