Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Imam dobru ideju o čemu se radi ali ne bih u etar!
    No nije ni bitno. A nije ni strašno uz to da se (mnogo) ne prelazi više od 10k km. Motul 300V je sam vrh ulja i podnosi ceo dan na stazi bez problema. Jedino što baš i nije za mnogo km, recimo tih 10k km, max. 15k km, uz solidnu preporuku da ostane na 7500km. Skupo zadovoljstvo? Samo ako vam nije neophodno.
    Slično važi i za druga slična (ali ipak lošija, ako ništa drugo nisu estarska a kamoli "double ester") "Racing" ulja: Selenia Abarth, Mobil 1 Racing, Eneos Racing ...
    Na blogu sam pisao o pravim Racing uljima te samo da napomenem da je Motul 300V ili u rangu sa njima ili između njih i "civilnih".
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zyx
      CBC Član
      • 20.11.2009
      • 10
      • Beograd

Evo ruskog bloga za ulja (malo vise okrenut ka BMW uljima i motorima):

http://bmwservice.livejournal.com/tag/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Dao sam kratak komentar na blogu.
        Pre par dana dobio sam mejl od jednog od redovnijih (i viđenijih) članova blog-a. Uz izostavljanje lične korenspodencije, evo mejla: "...
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Evo jedne anegdote (skorašnje, pominjao sam je ukratko možda i ovde ili na blogu, svejedno, ali bez detalja) koja 100% spada u temu (idealno se uklapa u naslov).
          Elem, dođe čovek sa Peugeot-om 106 1.1. benzinski motor kod mog majstora da promeni ulje. A "moj" majstor inače pedantan, gareže kao apoteka a u njima sve Castrol i Mobil ulja uz nešto malo Elf-a ("to dosipam ili sipam onima sa Renoima, ionako im na staklu piše Elf, ko će o tome da više raspravlja, zadovoljni oni, meni lakše").
          Ispusti on njemu ulje uz komentar da je crno kao katran i sa prekorom što ga ne menja češće. Odgovor je bio da je tačno godinu dana i da nije prešao više od 5-6 hiljada i to uglavnom po gradu. Uz prekor da baš zbog grada treba da češće menja sledio je i komentar da ovo u benzincu, naročito ovakom (relativno modernom i kvalitetnom) nije još video, bar ne skoro i bar ne na 5-6k km. Pita gde ti je filter a dobija odbovor da se filter menja na dve zamene ulja. Dobro zna mene a zna i njega, pa se samo smeje.
          Ovako ili onako promeniše filter uz puno natezanja. Ajd' da uspe novo ulje, šta ćeš? pita ga, a čovek (inače inženjer čak i direktorovao po RTB-u sad u penziji) kaže "ma skupo ti to "baki" (ime majstora)!" imam ja ulje, poneo sam. Pa dobro, ajd' da ga sipamo!
          Kad ono Exol 15W-40!!
          - A, pa lepa anbalaža nema šta (kaže majstor)
          - A tek što je jeftino, kaže čova - taman za moje potrebe.
          (tu sledi ceo rafal kritika da niti je 15W-40 za taj motor, ali čak i može, pa zašto nije (bar) Modriču kupio (dobija odgovor ma i to skupo, izbezobrazili se) a (bar) FAM? Nema da se nađe ... i još ponešto čega se ne mogu setiti.
          Celo vreme (znajući koliko se razumem u ulja, majstor mi namiguje a ja u sebi pucam od smeha).
          - Šta kažeš Stevo, da mu ipak sipamo ovo?
          - ma sipaj, vidiš kako je fensi ulje (namigujem), čovek ionako ne vozi brzo (na šta on potrvrđuje, da gazi gas kao po jajima).
          ...
          - Dobro, sada slušaj šta ću da ti kažem: najesen (događa se u maju) da dođeš i da mi promenimo to, ide zima i da sipaš neko 10W-40 idi makar na pumpu (NIS) pa kupi ulje ili da ti sipam nešto "skupo" nemoj da se igraš sa motorom.
          Ma nema problema (verovatno je mislio ma doneću ako insistiraš i 10W-40 Exol).

Naravoučenije:
          To što već dve godine sipa ulje koje nije adekvatno (na stranu neafirmirani proizvođač ali ni specifikacijama ne zadovoljava , API SG/CF ako je uopšte) pa "se ništa nije desilo" nije nikakav dokaz da to tako treba da se radi.
          Sama boja indirektno ukazuje da to nije O.K. ali (iskreno) i ne dokazuje takvu tvrdnju (morala bi da se radi laboratorija).

Ovim, pogrešnim izborom, nije samo motor u pitanju nego i renome same (skromne) firme Exol. Možda bi sa GAS (API SH) ili 10W-40 (API SL) ulje makar ne bilo tako crno, no i to je nagađanje.
          Dakle, ako već promašite viskoznost nemojte makar proizvođača, a ako promašite proizvođača makar viskonost i kvalitet nemojte. Malo više para u low end-u donosi VELIKI dobitak (u kvalitetu), dok je kod premium klase upravo obrnuto: mnogo više para donosi mali pomak u kvalitetu.

Comment

• tomamega
            CBC Senator XXL
            • 19.03.2009
            • 715
            • Beograd / Crna burma, prim. prev.
            • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Dobra anegdota. To je samo dokaz kako nasi ljudi sve gledaju kratkorocno i bez osnovnog razumevanja kljucnih stvari

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Kad smo već kod anegdota, jedna ne baš sasvim ekskluzivna jer sam je već opisao na jednom drugom vrlom forumu. Doduše, tomamega ju je tamo već apsolvirao

Prijatelj mehaničar koji održava mili mi auto, reče da mu jednom dođe poznanik/komšija, inače poprilično obrazovan:

Je l`majstore, je l` imaš da mi daš levak, al` baš mali.
              Pa koliko mali?
              Mnogo mali, baš malecki, da je uži od santimetar.
              Nemam, al` ako ti treba da sipaš nešto, možda može od papira da se napravi takav. Nego, za šta ti treba tolicki levak?
              Treba mi za motorno ulje, da ga nadolijem!
              A gde sipaš motorno ulje?
              Pa u auto, tamo gde se i izvlači ona šipka za merenje koliko ima ulja!
              Last edited by DS9; 04.07.2013, 09:02.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Like! (što bi rekla mađana generacija ... ili možda лајк!!)

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

Originally posted by DS9 View Post
                  Kad smo već kod anegdota, jedna ne baš sasvim ekskluzivna jer sam je već opisao na jednom drugom vrlom forumu. Doduše, tomamega ju je tamo već apsolvirao

Prijatelj mehaničar koji održava mili mi auto, reče da mu jednom dođe poznanik/komšija, inače poprilično obrazovan:

Je l`majstore, je l` imaš da mi daš levak, al` baš mali.
                  Pa koliko mali?
                  Mnogo mali, baš malecki, da je uži od santimetar.
                  Nemam, al` ako ti treba da sipaš nešto, možda može od papira da se napravi takav. Nego, za šta ti treba tolicki levak?
                  Treba mi za motorno ulje, da ga nadolijem!
                  A gde sipaš motorno ulje?
                  Pa u auto, tamo gde se i izvlači ona šipka za merenje koliko ima ulja!
                  pa brate, tu fali...
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• J21
                    CBC Član
                    • 26.03.2012
                    • 55
                    • BGD

Elem, dođe čovek sa Peugeot-om 106 1.1. benzinski motor kod mog majstora da promeni ulje. A "moj" majstor inače pedantan, gareže kao apoteka a u njima sve Castrol i Mobil ulja uz nešto malo Elf-a ("to dosipam ili sipam onima sa Renoima, ionako im na staklu piše Elf, ko će o tome da više raspravlja, zadovoljni oni, meni lakše").
                    A što fali Elf-u?

p.s.
                    pita vlasnik Dacie Sandero i piše mu Elf

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by J21 View Post
                      A što fali Elf-u?

p.s.
                      pita vlasnik Dacie Sandero i piše mu Elf
                      To što "mu piše".

Mislio sam da se razume iz konteksta (ali možda ipak nedovoljno posle ovog komentara pa da obrazložim).

NE fali ništa Elf-u, ali bi čovek (kad već nabavlja, godinama iz pouzdanih izvora, uglavnom ino kad god može) lepo sipao i Mobil ili Castrol po želji što može u bilo koji Renault motor (osim možda najnovije sa ACEA C4 zahtevima koje većina bojkotuje, jer su 'leba preko pogače). Dakle, ne bi morao još i Elf da nabavlja (uglavnom kupuje na kutiju zbog cene).
                      Ceo vic je u tome a ne da nešto Elf-u nedostaje (osim cene i što "guli" zaptivke punoletnih vozila, bar za 5W-40).
                      Slobodno Vi sipajte Elf u Dacia Sandero i uživajte u novom vozilu (ne može da ima više od 4 god.).
                      Slobodno sipajte i Mobil ili Castrol ... neće ga pojesti (naročito originali).

Comment

• J21
                        CBC Član
                        • 26.03.2012
                        • 55
                        • BGD

Sad si me zabrinuo, moj je napunio 5 godinu, i sipam elf 5w-40

Šalim se, nego kad smo kod Renoa, sipam gas pre neki dan na Lukoil i uzmem flajer za neko njihovo novo ulje Genesis 5w-40 poseduje pored VW 505, mercedes itd. i RN 0700 i 0710 koje ide i za moja kola, nisam doduše gledao cenu ali sam ranije u kola sipao njihovu mineralku 15w-40 i bili su ok mada je to bilo pre jedno 6-7 godina ne znam ,,dokle su stigli'' sa kvalitetom i cenom, jel znaš nešto profesore? Pozz

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Još jedan koji beži sa časova

(Šala mala, vidi prethodne diskusije u temi)

Eto, "slučajno" sam se baš time bavio recently.

OFANZIVA SA ISTOKA Modriča, NIS i Lukoil Sa istoka? Može se reći, a može se reći i “sa Zapada” jer ne samo da je Modriča zapadno...

i
                          Prvo da se ispravim (kratko i u izvornom tekstu) u vezi Lukoil Genesis. Nije za razvoj serije zaslužan Lubrizol (to je bilo kod Avantg...

Kao što ćeš videti dogurali su daleko (osvojili i Beč za razliku od Sulejmana Veličanstvenog).
                          Kvalitet su naštimovali za pravi Zapadni premium brend (pa i malo više).
                          Cena je potpuno primerena svemu tome, kod nas oko jedna crvena za litar.
                          Skuplje od Elf-a, ali ne i bez razloga.

Comment

• J21
                            CBC Član
                            • 26.03.2012
                            • 55
                            • BGD

Hvala profešore

Priznajem nisam skorije bio na času (blogu) mislim da sam u maju navratio isčitavao neke tekstove oko menjačkih ulja, no dobro popraviću ocenu u drugom polugođu, jedva čekam i preostala dva noviteta sa ,,zapada''!!!
                            Last edited by J21; 10.07.2013, 08:20.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Sam naslov govori o ovoj temi! koja ulja koristite za vase traktore pa cak i za automobile ? i koja maziva preferirate za koju namenu i njihove cene! Ja sam danas kupio OMV ulje 15W 40 superdiesel za rusa pa cemo videti kako se pokazao 290 din litra!

Čovek kupio bure Mobil ulja, kad ono (ispod) Modriča!
                              Nije opasno po motor (i nije neka razlika u kvalitetu) ali JESTE PREVARA!
                              Ovoga nije bilo još od '90-tih ili su prevare bile softificiranije (mogao je da sačeka da se farba bar dobro osuši ... izgleda da je i farba bila fake).

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Što lepo reče neko na tom forumu, ovo šteti i modriči i mobilu i kupcu, jedino bi varalica mogao da bude na dobitku, al` da se ponadamo da će bar novčano i njega da zaboli.

Hvala vrlo expendable, sjajan info, a mislili smo da je ovo davno prošlo vreme.

Comment

Working...
                                X