Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Odg: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

....zašto sam uopšte spomenuo ovu kategoriju ulja i gradaciju 15W40...ne znam tačno gde sam pročitao na blogu,ili CBCu za nekog finca ili šveđanina koji je prešao neku enormnu kilometražu(do meseca i nazad?),odgovor na pitanje u čemu je tajna je bio "zimi 15W40"....
    znači može se i bez sintetike i polusintetike u daleko oštrijoj klimi od naše,mislim da je tu zaštitnu ulogu u kritičnim momentima hladnog motora odigrao ZDDP jer pumpabilnost nije baš jača strana 15W40....
    znači može i jeftino a dobro,naravno za starije motore bez "racing "ambicija,sve do početka devedesetih...
    au što vreme leti,a nikako da se dočepam maloletnog vozila,nije to za meneradije ovo što imam generalno sređujem i dajem pare majstorima,nego švercerima polovnjaka od 150k km-170 k km(čitaj 350k km -500 k km)...

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Aha. Ovo je prilično dobro. Ne mogu da se ne složim.
      Nisam želeo da posebno ocrnim stare tipove ulja (SF/CC) a naročito ne gradaciju (15W-40) koja je i dan-danas pogodna za više od 90% vozila iako više ne i najbolji izbor.
      Naravno da se sa starim dobrim mineralkama može preći pola miliona ili više km. Česti su slučajevi da su ljudi 70-tih, 80-tih i 90-tih prelazili 600-800k km koristeći baš 15W-40 ili 10W-40.
      Zaista je pitanje isplatljivosti korišćenja modernijih ulja kod starijih motora veoma diskutabilno sa verovatnim odgovorom da se ne isplati (osim na Zapadu gde se starija ulja proizvode u malim serijama i teže ih je naći i obično su skuplja od moderinijih API SL).
      Nov auto je najbolji auto (ne računam baš Zastavu i slične tehnološke krševe), reče H.Ford i tako je već 100 godina.

Ostaje da ni API SG ne bi trebalo zaboraviti čak i u priči o starijim motorima (automobilima). Pa ni API SJ (15W-40, koje je čak teže naći nego prethodna dva). Sigurno su bar malo bolje varijante uz potpunu prilagođenost čak i najstarijim automobilima (naročito SG), praktično svim iz druge polovine XX veka.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

dobro se sećam da je 1991. godine castrol gtx3 imao "samo" SF/CD i sipao se u bolja vozila,ina delta sint je bila SF/CC ili SFCD i na kantici je pisalo,žuta kantica ko se seća ,da je rok izmene ulja 10.000 km...
        koliko vidim mnogi danas u vozila te generacije traže mnogo više nego što treba,čak je neko rekao da sf/cc nije stavljao ni u svoju ladu "ciganku"...
        Potpuno se slažem za SG,ali ga je teže naći na pumpama,također domaće mineralno SL,ne znam zašto je tako,ni lukoil mineralnog luxa SL nema svuda već samo na pojedinim pumpama...svi guraju SF,valjda što je najjeftinije i ima najbolju prodaju,ali stvarno za jugiće i stojadine,peglice sasvim dovoljno...
        da,sva ta ulja su 15W40...
        Last edited by kristina990; 27.10.2011, 11:06.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Svakako.
          U pravu si za SL mineralke, ovo zaista nisam uzimao kao pravilo, izgleda da ih sami proizvođači/distributeri manje forsiraju jer ko kupuje mineralno obično traži nižu cenu.
          U pravu si i za API SF. A šta li su mogli 1988. da sipaju (SG se pojavio tek 1989.)? ACEA C# (koji god broj) ?!
          ACEA postoji tek od 1996. (mada je imala i prethodnicu, ali o tome smo već dosta rekli).
          Ipak SG se može naći pa je bolje. Tačno da jugiše, peglice, starije Lade (samara traži SG ali ne i više od toga, mada itekako može), GI i II, Opeli kocke i suze, itd. mogu da troše i SF (ako su benzinci, dizeli bi morali bar CD ali uz jako preporučen CF), ali tek uz zamenu na 5-6 hiljada km. Sa SG mogu 'ladno da guraju i svih 7500km pa i 10 hiljadarki (uz plin i veći deo km van grada); naravno u toku jedne godine.
          Mogućnost da se sa malo km po godini (ispod 5000km) ulje menja jednom u dve godine, postoji ali nije preporučljiva.
          Ovde bi morali da imate makar API SL mineralno ili još bolje PS ulje (najbolje sintetičko) inače nikako nije da se radi (još je manje "preporučljivo").
          Čak i onda (osim kod sintetika) ne bih išao na više od 1,5 godina (18 meseci).
          Izbor sintetičkog ulja je i tad neisplatljiv jer za istu cenu mineralno koje menjate dva put, može biti bolji izbor (i bolje da štiti motor od korozije uz manje brige oko zaptivki).
          Last edited by expendable; 27.10.2011, 11:58.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Pošto je prethodno više konstatacija ajd' sad nešto što će i kod nas (i već počinje) biti aktuelno.
            Posle komentara (na blogu) o Storm brendu (nikad čuli? nije strašno nisam ni ja, odnosno setio sam se kad sam povezao sa Motus CEE). Ulja jeftina. Solidna čak. Iza svega stoji pre svega rafinerija Maribor ali je u pitanju veći (regionalni) poslovni projekat (za sada, a verovatno tu i ostaje, u pet država: Hrvatska, Slovenija, BiH, Mađarska i Rumunija).
            Pošto im poželeh sreću (a treba će im) uz nevericu da će uspeti (ako ih Lukoil, MOL, INA i Modriča puste, onda bolje da se sele iz ovih krajeva ili da si kupuju katance; ne treba zaboraviti ni NIS kao i Prista Oil koji bar na nekim od ovih tržišta imaju dobre pozicije ili planiraju da ih ostvare).
            E ono što je bolje od mog komentara je komentar jednog od čitalaca (inače iz Hrvatske, što se vidi i iz teksta):
            "Ne vidim zasto bi koristili domaca ulja koja su obicno klasu-dve ispod velikih a cijenom skoro isto ili cak i vise-
            U zadnje 2 godine je u HR gadno pala potrosnja domacih ulja iako INA ima nekoliko prilicno dobrih ulja (Star, Futura MB...) jer su se pojavila ulja poznatih velikih kompanija po pristojnim cijenama. Uglavnom, to se vidi po tome da sada INA ima stalno neke akcije gdje spusta cijene ulja i do 50% ali dzaba, prosla baba s kolačima :-).
            S druge strane polako propadaju "službeni" uvoznici jer lupaju cijene da boli glava i od njih gotovo više nitko ne kupuje. Ima tu i pozadina priče da su bili godinama totalno kruti, nisu htjeli uvozit cijeli ili bar prošireni asortiman i tretirali kupce (veleprodajne) doslovce ko stoku sitnog zuba i gulili ih maržama bespostedno.
            Uglavnom, ujednačavanjem zakona sa EU se postiglo da nitko više na tržistu ulja nema pravo "eksluziviteta" i svi mogu uvesti ulje iz EU. Tako su se pojavile firme poput kipor stroja, ulja direkt i sl. koja uzimaju sve veci dio kolaca. Ja ta "jeftina" ulja koristim već skoro 3g i u više auta sam zbirno prešao s njima preko 300kkm. Da je falsifikat ko što svi govore već bi se davno raspali PD i CR motori u tim vozilima.
            "
            Da sam na mestu uvoznika (ili NIS-a) već bih stavljao prst na čelo i pravio nove kalkulacije.
            Onako, paušalno, deluje da je NIS trenutno na 10-15% većoj ceni od tržišno prihvatljive za udeo od više od 10%.
            Većina starih uvoznika bi takođe morala (mogla svakako) da snizi cene bar (još) 5-10% ili ako već nisu i svih 20%.
            E tu bi imali pravu utakmicu, gde bi opstali samo najbolji i najjači. Verovatno bi sa stotinak prisutnih brendova dobili tek dvadesetak većih sa jako konkurentnim cenama. Naravno opstali bi i neki manji (bar desetak njih) i to pre svega jeftiniji (ako su domaći) i skuplji (ako su strani, a da takve cene imaju i napolju).

Priča o falsifikatima je nešto što podiže cene. Naravno da deo istine ima u tome, ali NE MORA svaka NISKA cena da znači falsifikat. Ko zna izvozne cene (ovo ponavljam), na šleper (a min. paletu po vrsti ulja), najjačih brendova (Shell, Mobil, Castrol ...) zna da nema razloga da one budu više od duplo veće u MP (a trenutno jesu, bar za većinu i bar za malo) i da mogu da budu i nešto niže (recimo 80-90% u odnosu na kupovnu) računajući: prevoz, distribuciju, maržu, PDV ...
            Znači (kako već kod kog) mesta za niže cene ima i to u rasponu 10 do 25%. Nekih 15-tak% u proseku. Skoro celi PDV viška.
            Zamislite cene Mejdžorsa (bar) 10% niže. Kakve šanse imaju ostali? Jako male.
            Total/Elf je već tu negde. Rukavica je bačena.
            Izaćiće na crtu i drugi (veliki). Za manje firme ... Apokalipsa ... koliko već sutra (ako već nije: Apokalipsa, Odma').

P.S.
            Ne pomaže priča o kvalitetu koji je uporediv ili neznatno lošiji ili neznatno bolji. Čak i kad je istinita (a nije uvek).
            Cenovno biti među mejdžorsima (glavnim globalnim igračima), ili makar blizu, možete jedino AKO IMATE JAK BREND.
            To je PRAVILO IGRE. Ko je ulagao u to, isplatiće mu se, ko nije, može biti i kasno.
            Mnogo ispod toga ... ili ste na granici profitabilnosti (i to ako imate odličnu a ne samo vrlo dobru organizaciju i logistiku) ili morate da snizite kvalitet ... sve ostalo vodi pravo u bankrot.
            Možete se koprcati koliko god hoćete. Ekonomske zakonitosti su takve, slično prirodnim, uglavnom surove ... za nespremne svakako, za spremne tek mogućnost da se bude bolji.
            Ko će kako proći - videćemo.
            Zavisi (naravno) mnogo i od političke situacije. Sve je moguće.

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

cena ulja mi nikad nije bila problem,gore pomenuti castrol ja sam plaćao za peglicu oko 12 maraka litar što je u odnosu na domaća ulja bilo više nego duplo.platio bi ja i sad,i zapravo platio sam za plavi šel diesel solidnu cenu,sve proverio kod uvoznika u kojoj prodavnici da kupim,kupio,deklaracija,račun,sve ok,ali ulje jedva izdržalo 4 hiljade km,čak od tri hilade je počeo grub i bučniji rad motora,vozio sam tako hiljadu još,dok nisam popi.deo i kupio lukoil lux 10w40 s kojim je motor radio kao singerica pun interval
              pošto niko u nas ne kontroliše uvoznike,a ni maloprodaja nema interes da prodaje domaća ulja,jasno je da ta velika imena imaju mnogo prostora za ugrađivanje svih redom pogotovo ako su sumnjivog kvaliteta...

...zato ja sad kupujem ne ulje imenom i prezimenom nego original,i kad mi motor promeni zvuk ili imam bilo koji drugi problem,npr potrošnja ulja,znam da je do motora i ne isprobavam te ovo te ono ulje ...
              najbolje ulje je original,ma koje marke bilo....sad sipam,nebitno, nisotec sa istom onom sigurnošću kad sam pre dvadeset i više godina sipao šel i kastrol...uvoznicima više ne verujem,još jednom ponavljam zbog nikakve kontrole,ko je još u u Srbiji zbog poštenja odreko se extra dobiti...to bi bila dobra bajka..

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Da izmenim samo jednu reč (prvu) i da se skroz složim:
                "...nikome više ne verujem,još jednom ponavljam zbog nikakve kontrole,ko je još u u Srbiji zbog poštenja odreko se extra dobiti...to bi bila dobra bajka.."

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

...slažem se u potpunosti...

Comment

• vlajko69
                    CBC Član
                    • 22.11.2009
                    • 12
                    • South Banat
                    • Golf mk3 TDI

Pitanje za "expendable"
                    Verovatno je vec diskutovano o tome,ali me stvarno zanima Vase misljenje, koje ulje sipati u Mercedesov 200d 55kw(W124/W201) sa predjenih 350000 i vise?Zanima me misljenje i o domacim i stranim(uvoznim) uljima.
                    Hvala unapred.
                    Mesto za Vasu reklamu...

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Mislim da je bilo (za 250D W124, što mu dođe isto).
                      Najkraće moguće:
                      1) Ne sporim mogućnost korišćenja čak i sintetičkih ulja (5W-50, 10W-50 i 10W-60).
                      2) Ipak, ubedljivo najbolje je da koristite 15W-40 ulja.
                      3) Dolaze u obzir sledeće Viskozne Gradacije: 10/15W-40 i 15W-50. Najbolje mineralna (osim 10W-40) ili naravno PS.
                      4) Ulja za teretni program? Da, naravno. Gledajte da (ipak) ima i MB 229.1 (obavezno, važi i za "obična" 15W-40 ulja).
                      5) Još bolje, ulja za mešovite vozne parkove (prepoznaćete ih po tome da API prvo ide dizelaški (Cx) pa benzinski koji je po pravilu API SJ).
                      6) Mogu li se koristiti diesel ulja bez API S. Naravno, da. Ipak, nije obavezno. Čak ni preporučljivo (posebno). Kao što sam već rekao MB 229.1 je sve (ali i obavezno) što vam treba. Kako je to i za benzince ...
                      7) Najracionalnije je (ipak) koristiti "najobičnija" (za automobile) diesel ulja 15W-40 i/ili 10W-40 zimi.

Ulje se menja na 10k km ali još bolje na 7500km. Ako prelazite 15-tak hiljada km godišnje, najbolje je zimi 10W-40, leti 15W-40 (ako više vozite leti, što je po pravilu, neka to bude toplijih 5 meseci ili 4,5).

Ako počnemo o brendovima ni do prekosutra nema kraja ...
                      Samo kao primer (jer imaju "posebne odnose", kao i BMW/Castrol): Mobil Super 1000 X1 Diesel (15W-40) i Super 2000 X1 Diesel (10W-40). TBN im je dovoljan, a ako vozite na D2 treba vam (bar) 9.
                      Ne bih baš škratario sa Mobil Multigrade (više je za W123).

Nisam baš razumeo "mišljenje i o domacim i stranim(uvoznim) uljima".
                      Svako originalno je O.K.
                      Gledajte cenu i ne morate biti "rodoljub" na svoju štetu.
                      Doduše ako ćemo u detalje ... ne možete ni biti rodoljubivi, a evo i zašto:
                      NIsotec nema ulje koje se uklapa u gore navedene kriterijume (ako ih malo olabavimo, naći će se par njih, zapravo 2 i tek eventualno 3).
                      FAM jeste preuzela država i stabilizovala ali znamo šta im se dešavalo (opljačkani), pa će trebati još neko vreme da povrate ugled koji su imali.
                      Galax ... može nije da ne može ali i tamo je situacija nevesela.
                      Manji proizvođači ... za ovakvo vozilo, opet - što da ne. Mada nećete uštedeti kako vam se čini. Najnepovoljnije je što MB 229.1 je tek "nivo kvaliteta" a i to je (vrlo) diskutabilno. Viskol ima par odobrenja (pravih) ali za teretni program. Možda može da dođe u obzir mada nešto sumnjam da se uklapa u gore navedeno.

Ostaju vam stranci.
                      Mejdžorsi se prosto nameću (Mobil/Esso, Shell, BP/Castrol, Total/Elf ...) a tu su i "pumpari" (pumpadžije), naročito OMV i Lukoil (za mineralna ulja). Valjalo bi razmotriti i Valvoline MaxLife 15W-40 i/ili 10W-40 Diesel (kao i Turbo Diesel, bela kanta).
                      Naravno ostaju "mali a veliki" tipa Motul-a (4100, naročito 15W-50 i 4000 15W-40 kao i 2100 10W-40; ipak TBN im je tek između 8 i 9 što nije baš za diskvalifikaciju ali nije strogo po kriterijumima koje sam naveo), Kroon, itd.

To vam je otprilike to. "Staro, dobro" 15W-40 mineralno, jeftino a dobro. I jare i pare. Nema toga uvek.

Comment

• VAZ 21214
                        CBC Član
                        • 25.06.2010
                        • 50
                        • Crna Gora
                        • Lada Niva

Ostaju vam stranci.
                        Mejdžorsi se prosto nameću (Mobil/Esso, Shell, BP/Castrol, Total/Elf ...) a tu su i "pumpari" (pumpadžije), naročito OMV i Lukoil (za mineralna ulja). Valjalo bi razmotriti i Valvoline MaxLife 15W-40 i/ili 10W-40 Diesel (kao i Turbo Diesel, bela kanta).
                        Naravno ostaju "mali a veliki" tipa Motul-a (4100, naročito 15W-50 i 4000 15W-40 kao i 2100 10W-40; ipak TBN im je tek između 8 i 9 što nije baš za diskvalifikaciju ali nije strogo po kriterijumima koje sam naveo), Kroon, itd.

To vam je otprilike to. "Staro, dobro" 15W-40 mineralno, jeftino a dobro. I jare i pare. Nema toga uvek.[/QUOTE]

I ja mislim da bi trebalo razmotriti upotrebu maxlife-a (s obzirom na pređene km,starost...)mislim da je maxlife 2000 ili neke druge godine proglasen za najbolji proizvod godine....
                        Lada Niva 1.7i

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

...neko 15W40 SHPD mineralno bi bilo idealno....

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

...i moji konkretni predlozi EKO Forza Premium SHPD 15W-40 ,NISOTEC Favorit 15W40,LUKOIL AVANTGARDE Extra 15W40,MOL Dinamic Transit 15W40....

Comment

• stavrov
                              CBC Član
                              • 11.03.2011
                              • 20
                              • Jug
                              • Taratajka

Citao sam nekoliko sati o uljima i shvatio da sve manje znam. Bolje da pitam strucne ljude koji su voljni da pomognu, nego da gubim uzalud vreme citajuci sve i svasta. Dakle, koje ulje najbolje sipati u Audi 80 B4, 94-to godiste? Motor je 1.6 multipoint, ugradjen plin, 200 000 na satu. Vise cu voziti leti i godisnje prelaziti oko 5 000 km. Ukapirao sam da je za njega najbolja polusintetika. Nasao sam uputstva na ruskom i nemackom i tamo se spominje 501.01 i 500.00. Auto sam kupio nedavno i majstor je bivsem vlasniku pri zadnjoj promeni ulja stavio etiketu Aral i mislim da je 10W40. Na etiketi je napisano zamena na 10 000 gradske voznje ili na 12 500 ako se vise vozi auto-putem. Otad je presao 7 500 i vidim da je ulje na meracu na minimumu. Mogu se pomuciti i sigurno nabaviti Aral iz inostranstva. Da li je ipak bolje kupiti nesto kod nas, posto Arala koliko znam nema? Gledam cene - za 4 litra su 1500-2500, tako da nekoliko stotina dinara vise ili manje mi ne predstavlja neku ustedu. Molim vas da mi kazete sta je optimalno da kupim, kao i gde da kupim kako bih bio siguran da je original. Po mogucnosti da salju u unutrasnjost.
                              Hvala i pozdrav

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Pozdrav i poštovanje.
                                Prvo i prvo: ne dopustite da vam nivo ulja bude na minimumu. Iako (bez posledica) motor može da radi (recimo par stotina km) i sa nivoom ispod minimuma (manjom količinom ulja) a na minimumu i više hiljada (teorijski neograničeno, ali lako sklizne "ispod") - to svakako nije dobra praksa. Loše po motor, ulje se više greje, lošije štiti motor, motor ga više troši (zbog toga ali i drugih razloga), itd.
                                Ulje se u motor doliva. Ne dolivati ulje između zamena (šatro kad to radite motor je gotov) je samo MIT. I ništa drugo. I to jedan od lošijih (po motor).Dolijte ulje čim vam nivo padne ispod polovine nivoa (min.-max.); ne mora baš za par mm na šipki.
                                Koje ulje?
                                Verovatno (još uvek) 10W-40 mada i 15W-40 dolazi u obzir.
                                VW 500 i 501.01 su stari standardi (odobrenja) ove kompanije (iz kasnih 80-tih i ranih 90-tih) te sad nisu od većeg značaja.
                                Ulja sa ispunjenjem ovih zahteva su za VW benzinske motore i dizele bez turbo punjača.
                                Naravno mnoga 10W-40 i 15W-40 imaju ispunjene ove standarde koji se često navode (još uvek u većini slučajeva).
                                Dakle treba birati ona koja imaju neki od njih (naročito 501.01) ali više kao ekonomično rešenje.
                                ARAL je solidno ulje srednje klase. Ako ćete se truditi da dobavite ulje iz inostranstva potrudite se za neko drugo, za Aral baš i nije nešto bitno. Unutar grupe Castrol/BP/Aral ova ulja su najjeftinija i nižeg kvaliteta od prva dva (ali ne koliko su jeftinija nego tek neznatno).
                                BP može da se kupi kod nas ali treba malo "tabanašiti" (više ih ima u servisima). Castrol slovi za "posebno" ulje za Audi ali nije baš tako u stvarnosti. Magnatec 10w-40 dolazi u obzir uz upozorenje da je to solidno skupo ulje.

U prvom redu bi trebali da koristite 10W-40 ulja sa VW 502.00 odobrenjima.
                                To su npr.:
                                Castrol Magnatec, Motul 6100 Synergie, Shell Helix HX7, MOL MAX ...
                                Neka od njih su i MB 229.3 ili API SM (ostala "tek" MB 229.1, API SL) što im daje i dodatnu preporuku.
                                Rešeno?
                                Pa baš i nije. Problem (zapravo nije ali je duga priča i već 100x ispričana) može biti u tome da su ova ulja osobina sličnih sintetičkim u smislu sadržaja detergenata koji će motor lepo očistiti ali to može (u početku i u prvoj i eventualno drugoj zameni ulja) povećati potrošnju ulja (koja nije velika ali ipak postoji; litar na 7500km nije povećana potrošnja ulja ali je već "troškarenje" ulja). Osim toga ova ulja su i prilično skupa (relativno).
                                Ostaju VW 500 i/ili 501.01 ulja u 10W-40 kategoriji. Da ne idem daleko, dovoljna su (a po pitanju originalnosti sigurna) ulja pumpara (OMV Bixxol Extra, Eko Megatron Ultra, Nisotec Autoline PS ...).
                                Sva ova ulja su pogodna i za TNG.
                                Na kraju krajeva 15W-40 je zaista više nego dovoljno za Vaše potrebe. Možda jedino da skratite interval zamene na 7500km za pretežno gradsku i 10 hiljada km za mešovitu vožnju (nekih 20-25%). Potrošnja ulja bi mogla biti manja nego sa PS uljima a zaštita motora (uz skraćenje intervala zamene) uporediva. Specijalna TNG ulja, mogu ali ne moraju biti primarni izbor.
                                Dobra mineralna ulja imaju: OMV, Lukoil, Total ...
                                Posebno bih skrenuo pažnju na Motul Motion 4000 15W-40 kao jedno od (naj)boljih mineralki. To ulje čak i nije (pre)skupo. Kad je na akciji pravi je "best buy". Ispunjava (između ostalog) i VW 501.01 mada je bitnije da je API SL a za vaš automobil API SH ili SJ je više nego dovoljno (a i SG bi bilo zadovoljavajuće).
                                Ulje možete naručiti na sajtu uvoznika (mass).
                                Još jedno izuzetno mineralno ulje - Kroon Bi-Turbo 15W-40. Malo je skupo (za jedno mineralno) ali vredi. Može se naručiti na sajtu Kedare (uvoznik).
                                Još dva ulja da pomenem: Shell HX5 je sasvim solidno ulje, ali ne znam odakle da naručite internetom (a da je bar 99% originalno).
                                I na kraju (ali ne i po značaju): Valvoline MaxLife 10W-40 ili 15W-40 (kako već procenite). Gde kupiti? Preko net-a teško. Bilo ga je u Tempu ... ima ga na raznim benzinskim pumpama. Ipak treba biti obazriv. Ako neko ulje vredi dovlačiti iz Nemačke onda je to ovo (kao i Shell koji onda nije iz Poljske, mada je već manje bitno).

Comment

Working...
                                X