Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Prvo izvin'te što kasnim.
    Drugo: evo lepe priče (šteta što nije na blogu bila bi u vrhu konkurencije za nagradu, komentar (pitanje) meseca).
    Fiat motor a traže se GM odobrenja?! Kako vam to zvuči?? Najblaže rečeno šizofrenično.
    Ajd' lepo Vi zaboravite Dexos2 pa čak i GM/Opel LL-B-025. Uzmite da to neće da škodi ali da nije obavezno.
    Ukoliko vaš motor ima DPF onda uzmite kao pravu meru kvaliteta ACEA C3.
    Kako vaš motor (koliko je meni poznato) nema DPF, e onda lepo uzmite ACEA B4 kao merodavan.
    Naravno pre svega ACEA B4-08 a B4-04 kao apsolutni minimum.
    API vam je ovde od male pomoći.
    Za DPF verziju ste naveli solidnu listu (mada prvo , no ne zaboravite da Fiat preporučuje Fiat 9.55535-S1 odobrenje, što je praktično ACEA C2. To mi onda zvuči (i miriše) na dva favorita:
    Mobil 1 ESP 5W-30 i Shell Helix Ultra Extra 5W-30 koja su ACEA C2/C3.
    Ne bih zaboravio ni Motul X-clean 5W30 a posle 100k km bi možda ponajbolje bilo Motul X-Clean 5W40.
    Za vaš motor bez DPF bi ipak malko drugačije postavio stvari.
    Prvo i prvo, sintetiku baciti posle samo 8000km, ima li šta žalosnije (a u vezi sa uljima)?
    Ipak, obzirom na gradsku vožnju ostanite pri godišnjoj zameni ili eventualno zameni na 18 meseci.
    Uzevši u obzir relativno nov (ali ipak ne i sasvim) motor i način vožnje:
    1) 0W-40 ulja, ACEA B4 i poželjno LL-B-025 (samo poželjno). Recimo Mobil 1 New Life 0W-40.
    U obzir bi došla i LM Energy kao i Kroon Helar.
    2) 5W-40 ulja, pre svega ACEA B4 (em jeftinije em ne toliko bolje koliko dovoljno dobro u odnosu na C3).
    Naravno, lista je duga a ne mogu a da ne pomenem: Motul X-cess ili jeftinija a O.K. Kroon Emperol ili Mobil Super 3000 X1.
    Naravno tu su i LM Leichtlauf HT, Shell Helix Ultra kao i Valvoline SynPower, te razna (Elf, Total, Sunoco itd.).
    3) (ili možda bolje reći 2.1) 5W-40 ACEA C3 ulja.
    Hmmm. Sad sam se već izjasnio, ali ajd' da se malo korigujem, ovo je možda i malo bolje od prethodnog (ukoliko zaboravimo cenu).
    Motul X-Clean, Castrol Edge TD, MOL Dynamic Prima ... Eneos Premium Hyper ...
    E sad ...
    Glavno (vam) je pitanje gde kupiti ulje.
    Motul kod Mass-a, za Mobil pitajte Plattner, MOL kupite na njihovoj pumpi. Imate i OMV (nisu loša ulja), Eko (može da prođe) a i NIS (Autoline Sint 5W40) ili ako vam se ne sviđa (mada je više nego dobro) a nije vam do par stotina dinara:
    G-energy F Synth 0W40 (uz Mobil 1 nekako najpogodnije) ili (ali tek pod dva) F Synth 5W40.
    Kupite ih na NIS pumpama.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• pirke kadet c
      CBC Član
      • 25.01.2011
      • 12
      • Srbija i Crna Gora

Mozda o ovome pise u temi al,mnogo je velika pa nemam vremena da je prelistam.
      Ako nije problem neka preporuka ulja za Opelov C20XE koji se vozi uglavnom u visokim obrtajima i misljenje o ulju Eneos.

Comment

• reb0rn
        CBC Član
        • 04.07.2006
        • 32
        • Novi Sad

@expendable
        Hvala na iscrpnom odgovoru, odluka je pala na Mobil 1 ESP 5w-30 posto sam ocekivao prisustvo DPF-a ali mi je kod zamene ulja podvrdjeno da nije prisutan na mom autu.... naravno kupljeno je direkt od uvoznika, takodje plan zamene ulja je na 18 meseci ili ~ 10-12 000km

Koliko sam skontao Opel-a oni za sva vozila skoro guraju zadnje ulje i specifikaciju koju imaju u ponudi

Comment

• kokot
          CBC Član
          • 13.12.2011
          • 12
          • Nis
          • Golf mk4 1.6 16v 77kW

Mr. Expendable, svaka cast na poznavanju materije, vidim da baratate... Odnosno, sticem takav utisak posto je, jelte, moje poznavanje dosta skromno
          Naime, i pored dosta dobre volje i dosta procitanog materijala, ne mogu reci da sam siguran da sam odabrao pravo ulje za svoj auto pa bih Vas zamolio za svoj komentar.
          Auto sam uzeo pre par nedelja, nemam nikakvu knjizicu koja ide uz njega i ne znam koje je ulje sipano ranije. Auto u pitanju je Golf IV 1.6 16v (105ks, oznaka motora je bcb, ako Vam je to od znacaja) kome na satu stoji 110kkm, realnu kilometrazu mogu samo da nagadjam ali necu .
          Moj prvi izbor je pao na ulje Motul Specific VW 505.01 5W40 5 L koje je na emass shopu (dakle, direktno od uvoznika ako sam dobro shvatio vasa prethodna pisanja) na akciji negde oko 7.5e/L (sto mi se cini kao povoljno). Inace, pored 505.01 koje stoji u nazivu proizvoda, ovo ulje ispunjava i 502.00 standard...
          Dakle, ako mozete, zamolio bih Vas za komentar da li sam nacinio pravi izbor i, ako nisam, sta bi pravi izbor bio...

Hvala i pozdrav,
          Milan

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by reb0rn View Post
            @expendable
            Hvala na iscrpnom odgovoru, odluka je pala na Mobil 1 ESP 5w-30 posto sam ocekivao prisustvo DPF-a ali mi je kod zamene ulja podvrdjeno da nije prisutan na mom autu.... naravno kupljeno je direkt od uvoznika, takodje plan zamene ulja je na 18 meseci ili ~ 10-12 000km

Koliko sam skontao Opel-a oni za sva vozila skoro guraju zadnje ulje i specifikaciju koju imaju u ponudi
            Sa ili bez DPF-a ulje koje ste odabrali je više nego dobro, kao i plan zamene ulja. Uz ostalo i dobro ste skontali šta Opel gura.
            Nemam šta da dodam.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Originally posted by kokot View Post
              Mr. Expendable, svaka cast na poznavanju materije, vidim da baratate... Odnosno, sticem takav utisak posto je, jelte, moje poznavanje dosta skromno
              Naime, i pored dosta dobre volje i dosta procitanog materijala, ne mogu reci da sam siguran da sam odabrao pravo ulje za svoj auto pa bih Vas zamolio za svoj komentar.
              Auto sam uzeo pre par nedelja, nemam nikakvu knjizicu koja ide uz njega i ne znam koje je ulje sipano ranije. Auto u pitanju je Golf IV 1.6 16v (105ks, oznaka motora je bcb, ako Vam je to od znacaja) kome na satu stoji 110kkm, realnu kilometrazu mogu samo da nagadjam ali necu .
              Moj prvi izbor je pao na ulje Motul Specific VW 505.01 5W40 5 L koje je na emass shopu (dakle, direktno od uvoznika ako sam dobro shvatio vasa prethodna pisanja) na akciji negde oko 7.5e/L (sto mi se cini kao povoljno). Inace, pored 505.01 koje stoji u nazivu proizvoda, ovo ulje ispunjava i 502.00 standard...
              Dakle, ako mozete, zamolio bih Vas za komentar da li sam nacinio pravi izbor i, ako nisam, sta bi pravi izbor bio...

Hvala i pozdrav,
              Milan
              VW 505.01 je standard za dizel motore ali neće da škodi.
              Za vas je minimum VW 502.00 a to ulje koje pominjete ima.
              Jedan od boljih izbora (vaš). Po ceni koju ste naveli ... veoma dobar.
              Uopšte su 5W-40 ulja najbolji izbor za ovakve VW motore sa 100 do 200k km. Tek bi na 150k km na satu prešao na 10W-40 sa VW 502.00 i više zbog cene nego što ne treba (zapravo više ne mora) da se koriste 5W40 ulja.
              Ulje menjajte na 15k km u mešovitoj vožnji ili na 10k km ako više od 80% vozite u gradu. I naravno na godinu dana ako ne pređete ranije navedene kilometre.
              Pozdrav!

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

Dizelsko ulje,a odgovara 100% za benzinca.
                I još Motul.
                Više nego dobro.
                Odlično.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by pirke kadet c View Post
                  Mozda o ovome pise u temi al,mnogo je velika pa nemam vremena da je prelistam.
                  Ako nije problem neka preporuka ulja za Opelov C20XE koji se vozi uglavnom u visokim obrtajima i misljenje o ulju Eneos.
                  Motul 300V 5W40 ili 10W40 pre svih.

Eneos je O.K. a Eneos Premium Hyper (5W-40) će biti sasvim dovoljan.
                  Ako bi ste vrhunsko rešenje od Eneos-a onda Eneos Racing 0W-50.

Neka sredina su 0W-40 sintetička ulja (Mobil, Kroon, Shell, MOL, G-energy). Naročito mi se sviđa MOL Star 0W-40 (no ne znam moželi se naći kod nas).

Najisplatljivija su (ipak) 5W-40 ulja od API SJ do API SN (uglavnom su API SM).

Comment

• kokot
                    CBC Član
                    • 13.12.2011
                    • 12
                    • Nis
                    • Golf mk4 1.6 16v 77kW

@Expendable
                    @kristina990

Zahvaljujem na odgovorima i preporukama za nadalje...

Pozdrav!

Comment

• jevrem
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2006
                      • 948
                      • Smederevska Palanka
                      • A4 2.0TDI quattro

Pozz za Expendable!

Zanimame tvoje misljenje u vezi ulja za motor iz audija S4 1992. AAN kod, 2.2l turbo 20v 169kw
                      Ja sam do sada koristio Motul 300v 5w40. Motoru je odradjena generalka pre jedno 15000km. Na prvo sipanje motula 300v 5w40 imao sam potrosnju od nekih 1.2l na predjenih 7000km. Posle sam opet nastavio sa istim uljem i evo vec sam presao nekih 6500km ulje se pomerilo tek za pola milimetra od max. granice. E sad posto menjam ulje na nekih 7000-8000km pa sam se razmisljao da predjem na motul 300v 5w30. Da li mislis da je pametno da odradim taj prelaz na redje ulje. Da napomenem da mi menjanje izlazi otprilike jednom godisnje, a kada ga vozim cesto volim da ga teram u vise obrtaje.

Hvala unapred!
                      Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
                      Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

"You are doing fine"
                        (Citat iz igrice Hobit sa (pra)starog Spekija)

5W30? Ma, ne.
                        5W-40 je verovatno idealno. Za par godina pređite na 300V 10W-40 i uživajte.

Comment

• jevrem
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2006
                          • 948
                          • Smederevska Palanka
                          • A4 2.0TDI quattro

Hvala profesore
                          Audi A4 2013. B 8.5 2.0TDI quattro 177ks+ABT chip
                          Peugeot expert 2009. 2.0HDI 140ks

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

golf 3 1.9 td sledi zamena ulja za 1000 km u bzir su došla,tri,originalnost i dostupnost su bili jedan od faktora u izboru

lukoil avantgarde ultra 10w40 http://lukoil-lubricants.ro/produse/...API CI4.SL.pdf

mol dinamic transit 10w40 http://www.mol.hu/en/business_centre...ransit_10w-40/

mol dinamic max 10w40http://www.mol.hu/en/business_centre...ic_max_10w-40/

lukoil 700 din jeftiniji od transita,900 od maxa za 4 lit ali transit ima zvanične apruvele,kao i max ,cenom me privlači avantgarde(a i pozitivno iskustvo sa luxom 10w40)??????
                            profesore,šta kažeš?
                            i da li borirani ester alkenske kiseline u maxu može dati prednost u odnosu na transit...
                            Last edited by kristina990; 28.12.2011, 14:58.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Nećeš pogrešiti ni sa jednim od tri navedena.
                              MOL Max je zaista najbolje ali ne (samo) zbog boriranog estra kao aditiva nego pre svega najkvalitetnije osnove sa najviše HC baznih ulja. Za tako malu razliku više nego da vredi.
                              Ipak, Transit je za starija vozila ipak pogodniji. Najviše zbog više ZDDP-a, ali i zbog malo veće viskoznosti (jeste akademsko pitanje ali 15 je više od 14 makar bilo i 14,5 do 15,5 a ovo drugo 13,5 do 14,5).
                              Lukoil Avantgard Ultra i MOL Transit su skoro ista ulja. Čak su im i approval-i (bar oni glavni) identični.
                              Za 700din. manje sa Luk-om Ultra možete uštedeti bez žrtvovanja kvaliteta.
                              Zapravo zavisi od afiniteta prema brendu pa je skoro svejedno, a ako vam je proizvođač manje bitan, ostaje prethodno rečeno te očigledno isplatljiviji LUKoil.

Ne bih odbacio ni Lukoil Avantgard Extra jer bi to ulje moglo da bude i favorit. Ispunjava starije standarde ali je to i više nego dobro za tvoj motor. Jeste da je skoro čisto mineralno (i to mu je mana) ali ostalo je skoro isto a ZDDP-a verovatno ima više od oba (tri) prethodna. TBN od 8 u odnosu na Ultra koje ima 9 i nije preterana mana, mada znam da će kod tebe biti jako bodovano.
                              Ako je cena iole niža od Ultre uzmi ovo ulje a ako je razlika simbolična onda trk po Ultru.

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

hvala! extra sam hteo da stavim još davnih dana,ali ga nema uopšte,ili samo po litar...

Comment

Working...
                                X