Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

...moram da kažem par reči...ne volim kad se peglica upoređuje sa jugom,to je daleko bolji auto od juga,pogotovo BIS verzija koja ima treća vrata i sasvim upotrebljiv prtljažnik,pogotovo kad se rasklopi,pravi mali karavan,dizajnerski neuporedivo lepši,bolje reći savršen,vanvremenski dizajn,u italiji nije nikad postigla toliku popularnost kao fiat 500 jer povećanjem standarda italijani su se okrenuli većim i skupljim modelima...voziti peglicu,naravno ispravnu i sređenu je daleko veći užitak nego voziti juga,položaj za volanom je daleko prijatniji unatoč manjim dimenzijama...

no da se vratimo ulju- selenia 20K?ima li ona salicilata?...malo sam dosadan,al dosad nisam imao problema sa zaptivkama,al bojim se jer ne bi želeo da otvaram motor i menjam semeringe...

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Posto pitas za salicilate,moram ti odgovoritiitaj Stevu ...na svako moje pitanje na standu Motul-a,dobio sam odgovor PITAJ STEVU...a na pitanje koliko ga placaju,kad vec sve njega treba da pitam...kazu nista...makar neki litar ulja?...opet nista...e pa gospodo draga nije to u redu...inace odusevljeni su profesorom i kazu da je stari kov ljudi(fin,kulturan,vaspitan)i da su morali da ga upoznaju(negde u Jagodini)...Profesore,jeste Vi jedini nezavisni i objektivni u Srbiji,ali morali bi oni na neki nacin da se oduze...izgleda da su shvatili da su im ulja preskupa,pa prave akcije po Tempu(doduse samo 2100)...dok god 6100 ne bude jeftiniji od castrol magnateca,ja ga necu kupiti...ustvari:Reko mi Steva da moze sintetika u kadeta i dok god se kotrlja,ja cu samo nju sipati(elf)...Kris,probaj slobodno,pre se zagreje,pre se ohladi,manje se greje,manje trosi goriva,lakse ulazi u obrtaje...sto se dihtunga tice,bali mi malo na poklopcu dekla i nigde vise(nije ni cudo kad se vrti drugom uz Kosutnjak na 6500rpm)

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Baš me ishvali Pomisliće ljudi da sam bogati naslednik ili lujka, a ne bi trebalo da sam bilo šta od ta dva.
        Nisam baš toliko gadljiv na pare (iako mi nisu najvažnija stvar na svetu).
        Ljudi iz Mass-a (na čelu sa g. Isakom) su zaista fer i korektni te u tom smislu moram da te dopunim (nemaš baš sve informacije).
        Da mi plate što sam hvalio Motul? A zašto? Pa nisam to radio iz te pobude a radio sam (mnogo) pre nego što sam upoznao (deo) tim iz Mass-a. Da podsetim da su bili praktično prva pomenuta firma na blogu još u aprilu 2009. (pre skoro tačno dve godine) i onom velikom tekstu "motorna ulja po proizvođačima, prvi deo" (pa drugog dela nije ni bilo naravno jer sam tekstove podelio u manje )
        Da sam uzeo neki litar ulja fraj, to bi već malo uticalo na moju objektivnost, zar ne?
        U svakom slučaju ljudi bi platili neki profesionalni angažman. Možda i na sajmu. Ali sam sam insistirao da to bude nešto interno kompanijski što bi mi ostavilo poziciju objektivnog posmatrača (autora).
        Kako god do toga (još) nije došlo te odgovorno tvrdim da ni od Mass-a niti od bilo koje druge firme (u ovoj branši) NI DINAR nisam uzeo.
        Uglavnom, imam ponudu da ulja dobijem po povlašćenoj ceni (za sebe i užu familiju i krug prijatelja; jednom rečju da nije za dalju preprodaju i time ograničene količine) što takođe nisam iskoristio.
        I još je bitnije da naglasim:
        Osim Mass-a u dobrim sam (i sličnim, manje-više) odnosima sa još nekoliko firmi. Tu su praktično svi veliki osim što sa dve multinacionalke imam "samo" kontakte drugog nivoa.
        Ko fali? Pa par njih ali najznačajnije bih pomenuo da sa Plattner-om ili bilo kojim zastupnikom Mobil-a nemam AMA BAŠ nikakve kontakte. Za to bi se pre moglo reći da nije baš u redu ali to me ne sprečava da preporučujem njihove proizvode (možda do sad i najviše od svih; možda sam malo i preterao. U svakom slučaju je uslovljeno i objektivnom okolnošću da se mogu naći i u pasivnim krajevima a dostupnost je bitna stvar kod kupovine, neko može a neko i ne da trkne do većeg grada samo zbog toga).
        Kako god, iskreno se nadam da (još uvek) prilično držim distancu i objektivnost.

Inače za 20god. star auto i oštru vožnju malo vlažne dekle zvuči jako dobro.
        Znači ima i gorih (zapravo boljih) od mene, ja uz slična brda drugom guram tek na 4500 do 5500 o/min.
        E stvarno sam 'penzos'

Selenia 20k i Gold Synth zvanično ne sadrže salicilate (mada imaju detergente). Nemam laboratoriju da proverim ali tako su sami naveli. Mada isto stoji i za Gas ulje pa nije (baš) tako.
        Moglo bi i da bude da ih nema ili da su u manjoj količini.
        Iako mi se (lično i uopšteno) Gold više sviđa, 20k bi po ovome moglo da bude u prednosti (i uopšte za peglicu) te bi to bila prva preporuka.

P.S.
        Nisam mislio da poredim peglu i jugo, nego sam ih stavio u istu kategoriju samo kao jeftine i sa motorima stare konstrukcije (naročito Jugo 45).
        Kako god, ni sa jednim od njih nisam oduševljen (kao i svojim 'kecom') - vreme ih je jednostavno pregazilo te su pogodni samo za ljude koji malo voze i nemaju velika očekivanja od auta (grad i prigradska vožnja i ne više od jedna duža mesečno).
        Kod nas se još drže samo zbog niske cene održavanja (mada nervira što malo-malo pa neka sitnica mora da se radi) i relativno niske potrošnje (RELATIVNO, zapravo - podnošljive).
        Već sam rekao da mi se sviđaju Japanci da cenim Francuze ali da ni jedne ni druge ne bih kupio (iz praktičnih razloga).
        Polovan je moguć samo Nemac, a da mi je potrebno (i da si mogu priuštiti) na sajmu bih (ipak) pazario Ford focus II (jeste bednih 80ks i 1.4 ali deset soma zaista zvuči dobro).
        I da ne ponavljam opšte poznato:
        Nov auto: Sandero ili Punto, zatim Chevrolet, KIA i Hyndai (koliki je već budžet, tim redom ili Korejanci da zamene mesta).
        Dakle do 10k (ili 11k) evra ne može mnogo ni da se bira. Ko bi za auto dao više (15k ili 18k) tu bi mogli već LETNJI DAN DO PODNE. Dati za auto više od 20k evra u zemlji Srbiji (ili 25k za službeni) a da se retko koristi u inostranstvu (ili uopšte ne) je više bahatost nego realna potreba (ma koliko para imali).
        Gore navedeno (o automobilima) čisto paušalno jer nije tema.

P.S.S.
        Da bih iskoristio povoljnije kupovine ulja trebao bi mi bar još jedan auto, par godina i da ulja menjam na 6 meseci (prava žalost jer sam se baš nameračio da ih ne menjam na manje od 15k km pa makar bilo i više od godinu dana, ionako su previše dobra za moj krš koji bi i na SAE 30 iz bureta, CD/SF, (bar leti) mogao da ide bez problema).

Oznaku za treću dopunu ne bih znao, zaista.
        Inače, cenovna politika Mass-a je već bila uobličena i započeta kada sam pomenuo na blogu da su (srećom i za nas i za njih) nešto spustili cene. Upoznavanje je palo posle. Dakle više sam podržao politiku umerenijih cena nego što sam nešto tu doprineo. Naravno bez nižih cena nema bolje prodaje ALI moram da napomenem da MOTUL ne može da bude previše jeftin.
        Znam da ti Castrol (zaista dobra ulja) za istu cenu zvuči bolje ali za istu (ii sličnu) cenu i iste specifikacije je zapravo Motul bolji izbor. Ne zbog Mass-a već iz objektivne činjenice da im je osnova (bazno ulje, bazni stokovi) bolja.
        Castrol je napravio marketing sa Magnatec-om i samo malim udelom estarske sintetike, šta bi trebao da radi Motul sa 100% iste (ako se oduzmu aditivi)? Makar u svojoj 8100 i v300 seriji. /Verovatno da se dere na sav glas! Tj. da se reklamira kao Coca Cola i Pepsi plus P&G zajedno).
        Castrol kao i druge velike kompanije (sve velike zapravo) masovno koriste bazna ulja III grupe i predstavljaju ih kao sintetička ulja (ovako ili onako).
        Ona jesu kvalitetna ali se ne mogu meriti sa PAO ili estrima (ni blizu zapravo, ma šta tvrdili).
        Castrol i Mobil više PAO-a (i/ili estara) koriste samo u vrhunskim (i vrhunski skupim) serijama: EDGE (i profesionalnim) i Mobil 1.
        I naravno nijedno ulje ne može da bude 100% PAO osnove (ovim se pokazuje koliko oni koji napadaju Mobil, zbog toga što im ulja nisu čisto PAO, nemaju pojma) jer PAO bazna ulja jako loše (ili pojedine nikako) rastvaraju aditive.
        Zato se aditivi (ako već nisu u paketu) rastvaraju prvo u mineralnim uljima (I grupe, izuzetno dobri rastvarači, čak za nijansu bolji od HC i/ili SHC a i ona su O.K. po ovom pitanju) ili (samo za vrhunska ulja) u ESTARSKIM SINTETIKAMA (ili naftenskim sintetičkim uljima).
        Iako su PAO 'stokovi' možda i u nekim osobinama za nijansu bolji (inertnost) od estara, ukupno gledavši estri su najkvalitetnija (i najskuplja) bazna ulja uopšte (koja se koriste u automobilskoj industriji). Naftenska ulja (naročito ih voli Mobil) ne bih uopšte poredio jer se dodaju kao mirođija (max. 10%) te ne utiču kao PAO (do 60-70% više kod menjačkih manje kod motornih) i estri (80-90% ili 100% kao bazno ulje).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Profesore,profesore...ok je to sto ste Vi lepo napisali i objektivno izanalizirali i Motul i slicne proizvodjace...ali neko javno da se poziva na Vas,a da spominje estre i usput ne zna sta je to,a prodaje je stvarno...autorska prava i prava industrijske svojine,kao i know how su zakonom zasticeni...znanje se placa...pa da ne bi vozili zastavu 101,a ja kupovao Motul,zato sto sam od Vas naucio(ili se trudim da naucim)a gospodin Isak i slicni punili dzepove,trebalo bi to regulisati na neki nacin...zna i Mile Stoiljkovic stosta o uljima,ali kaze Mrs.Isak,da njemu mora da se plati...i tako...

Comment

• m.trivic
            CBC Član
            • 06.09.2008
            • 88
            • Beograd

Veliki pozdrav za stručnjaka Expendable ,

Pročitao sam skoro sve vaše tekstove o motornim uljima i izuzetno cenim Vaše mišljenje.

Inače, vozim staru mazdu 323F 1.6 injection 1990.god., redovno menjam ulje i filter u intervalu od 8000km.

Do sada sam sipao Valvoline durablend 10-40, Eneos 10-40 i sad trenutno koristim Mobil 10-40.
            Osluškujući motor, dok je Eneos ulje bilo u motoru povremeno se javljao malo "grublji" zvuk i cesto su se culi hidropodizaci kad je motor hladan.

Po Vašem mišljenju, da li bih mogao za ovaj motor da nastavim sa Mobilom ili preporučujete nešto drugo?

Unapred zahvaljujem, Milan.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Poštovani 'm.tivic',
              Vaš automobil ima originalni zahtev za (tek) API SG i 10W-40 (uz dopuštene i druge VG) tako da bi (na prvi pogled) svako PS 10W-40 ulje trebalo da je dovoljno dobro. U teoriji da u praksi (očigledno) NE.
              Enoeos je O.K. brend (i više od toga) ali se na ovo 10W-40 ulje zaista mnogi žale. Da li je zaista za nijansu lošije od konkurencije (što nije nemoguće) zaista je teško reći. Inače u višim kategorijama su veoma dobri i svakako imaju moju preporuku.
              Mobil 10W-40 svakako nije najbolje ulje u svojoj kategoriji ali jeste iznad proseka i zapravo postavlja standarde (kao doduše i u drugim kategorijama). Ne vidim ni jedan razlog zašto ne biste nastavili sa tim uljem.
              Kao alternative (potencijalno bolja prva i siguno nešto bolja ali i skuplja druga) postavljaju se: Shell HX7 i Motul 6100.
              Naravno OMV, MOL i INA se takođe nameću sa MB 229.3 što je ipak natprosečno u klasi.
              10W-40 je sigurno najbolja viskoznost za vaš motor. 5W-40 je za (ipak) mlađe motore ili ukoliko 2x menjate ulje godišnje pa u zimskom periodu (mislim nije zabranjeno koristiti ni kao celugodišnje ali se mnogo ne isplati). U tom slučaju bi 15W-40 bilo najbolje za letnji period. Naravno za jednu zamenu godišnje najbolje je ostati na 10W-40.
              U fazi kada motor počne da troškari ulje, 10W-50 bi bilo najbolje za celu godinu (recimo Elf) ili da se 10W-40 koristi zimi a 15W-50 (Motul 6100) ili čak 20W-50 (razna, npr. Liqui Moly THT) leti.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

...pravim spisak polusintetičkih 10W40 ulja za automobil čiji je fabrički standard 15W40...koliko sam ukapirao,ako nisam neka me neko ispravi,bitne karakteristike,fizikalne, koje trebaju biti približne su viskoznost na 100 C približno 14,5 i HTHS 3,9...po tome bi Mobil super 2000 X1 bio idealan

dalje nisam stigao,ako je to u redu da nastavim...?

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Samo nastavi!
                  HTHS bi trebalo da bude vece od 3,7 no sire gledano tek 3,5. Naravno najbolje je da bude 4,0 (vise obicno nije).
                  (Inace trenutno sam bez Srb tastature).
                  Ne zaboravi Repsol Injection ulje koje sam zaboravio a ima MB 229.3 (tako da i tu listu prosirimo.
                  Doduse nije bas uvek lako naci ovaj podatak ali moze kad se malo vise kopa.

Definitivno nemoj 5W40, zaista bi zaptivke mogle (iako ne mora da znaci) i da popuste.
                  Ovo je mozda i glavni razlog da se i kod Zastave ista ne koriste, makar kod starijih automobila.
                  Veliki broj 5W40 ulja bi mogao i da se koristi (naravno totalno neisplativo).
                  Doduse znam cemu lista te se (za sada) koncentirsi na 10W40.

I ... ipak je 10W40 uslovljeno i relativno novijim motorom. Za 15W40 zahtev je 15W40 zaista (po)najbolje.
                  Zapravo, za 15W40 Fabr.Prep. bi mozda trebalo>
                  1) New Life faza, 0-20(25-30)% ocekivanog (prosecnog) veka motora; 10W-40 eventualno 5W-40 ili jos eventualnije 0W40.
                  2) Peak Life faza, 25-75(80)%, 15W-40 ili zimi 10W40 leti 20W40
                  3) End Life faza, 80-100% ziv. veka motora; 15W-50 ili 20W-50.
                  Naravno okvirno.
                  E sad, pegla je u "zreloj" peak life fazi (ili cak na granici), pa ...
                  No nista ne mora da znaci dok se ne proba.
                  Uzgred, biraj manji indeks viskoznosti (mada nije bas 100% znak da je manje polimera) I/ILI (u vezi sa istim) full HC ulja ili makar "sto vise HC" ulja. U tom smislu dobro zvuce Optima HC Power i HC City kao i Shell HX7.

Comment

• m.trivic
                    CBC Član
                    • 06.09.2008
                    • 88
                    • Beograd

Poštovani Expendable,

Hvala Vam na detaljnom objašnjenju.

Malo me samo brine ovo pakovanje Mobil ulja jer na njemu ne piše čak ni gde de proizvedeno, pa pomalo sumnjam u originalnost .

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Pazi sad!
                      Stize odgovor ... za minut-dva!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Obrati paznju na zadnju etiketu. Na dnu desne strane imas (pa recimo) trougao crvene boje sa oznakom i.
                        E pa ti lepo odlepi nalepnicu ... i pred tobom ce se ukazati sasvim novi svet, skoro kao kada je Alisa otisla iza ogledala.
                        Tu lepo pise "made in Turkey".
                        Ako nije onda si jos u vecoj nevolji, jer bolje TURSKI ORIGINAL nego NEMACKA (BELGIJSKA) KOPIJA.
                        Narvno iz nekih drugih izvora stize i (bas) nemacki Mobil tako da je gore navedeno vise figurativno (za dojcland).
                        Kako god, zaista se u toku 2008./2009. Mobil za nase trziste pravio u Turskoj. Ali zaista nije bio los (ne primetno losiji od zapadnih pobratima, mozda tek u nijansama).
                        I naravno Plattner je najavio da bi u toku 2011. Mobil trebao da stize iz Italije. Iskreno ovo zvuci tek malo bolje od prethodnog tako da nisam (bas) odusevljen.
                        I na kraju da naglasim: vazi samo za serije 1000, 2000 i 3000. Mobil 1 serija nije stizala iz Turske. Bar koliko sam pratio situaciju.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Čisto da znate odakle tako jeftin (povoljan) Mobil.
                          Obratite pažnju i na uvoznu deklaraciju (na čepu ili negde sa strane). Najsigurnije je da je Plattner.
                          Ovo je potreban (što bi rekli matematičari) ali ne i dovoljan USLOV da ulje bude originalno.
                          Dodatno bi morali da kontaktirate samog uvoznika oko toga da li zvanicno saradjuje sa prodavnicom u kojoj kupujete Mobil.

P.S.
                          Prelepljivanje nalepnice je urađeno MAJSTORSKI (alal im ćufte; Tursko nacionalno jelo, koje volimo da svojatamo).

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

profesore,jedno kratko pitanje... da li se može očekivati kad je viskoznost na 100 C veća da je veći i HTHS,pošto je viskoznost na 100 uobičajen podatak koji uljari pokazuju,a hths je teško iskopati?

Comment

• m.trivic
                              CBC Član
                              • 06.09.2008
                              • 88
                              • Beograd

Odličan trik

Na žalost sam bacio staru ambalažu (kanticu od 4l), ali pri kupovini nove ture ulja ću obratiti pažnju na gore navedeno.

Još jednom zahvaljujem.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Uglavnom DA. Mada male razlike tipa 14,4 ili 14,8 ne znace mnogo.
                                13,5 ulje najverovatnije ima manji HTHS nego ono koje ima 15-15,5 (mada su takva retka).
                                INA ima podatak o HTHS i Prista ima, za druge se stvarno mora kopati (i rukam i nogama).

Comment

Working...
                                X