Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Gresis sinko...kao sto se pravi biznis u svim oblastima,tako su i proizvodjaci vozila sklopili ugovor sa proizvodjacima ulja...niko ne kaze da fabricka preporuka nije ok,ali to ne znaci da nema i bolje i da se od toga ne moze odstupiti...imas motorna ulja by Steva Boranin Strasni,blog pa malo procitaj o preporukama za punta...u auto od 20 god.sam nasuo elf 5w40 i ne cuje se motor kao ni na astri g...pribojavao sam se sintetike,ali bez razloga...malo me stra' od predstojeceg leta,ali Steva Strasni ce opet biti u pravu...tako da prica renault choisi elf ne pije vodu

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Tako i moj teca za Yugo koristi saMO Galax ulje i Bosna svecice,valjda misli da ce da mu se razboli auto ako mu sipa Castrol i stavi Champion svecice.Vrhunac je bio kad sam mu farbao Yuga i trazio je da to bude strogo Duga boja jer mu je to fabricka preporuka

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

A da nisu svecice FE 65p

Comment

• Alekre
          CBC Senator XXL
          • 12.09.2005
          • 780
          • Smederevo

Momci, Bardahl, Silkolene? Tocio bih u moto, mada nisu ekstremni obrtaji.
          Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

legendo i gorans (za sve skorašnje post-ove):

Alekre:
            Fuchs Silkolene i Bardahl pa fali još (samo) Motul (i eventualno Castrol) i šta drugo i da sipaš u bajk!
            O.K. su oba. Duga je priča a već godinu-godinu i po dugujem tekst o uljima za motocikle (ovde i na blogu).
            Pokušaću u toku marta da se ispravim jer bi u aprilu trebala da počne sezona!
            Za sada ovoliko (a i nema drugih detalja).
            Pozz...

P.S.
            Naravno "Paja i Jare", "Mirko i Slavko", Mobil i Shell sve imaju pa i ulja za motocikle (ali nije zanimljivo baš toliko).
            Kroon ima stvarno solidan program baš po onome što je opisano (normalna vožnja sa povremenim zalaskom u "crveno"), ali prvonavedeni su baš za sportiste (ili samo 'sportiste').
            Sreća te Lukoil nema ovaj program (bar ne kod nas) inače bi morao da odlažem penziju dok diskusija umine.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• VAZ 21214
              CBC Član
              • 25.06.2010
              • 50
              • Crna Gora
              • Lada Niva

primjetio sam da kod nas skoro niko ne koristi ova EKO ulja(a koliko vidim po netu ih hvale i opisuju kao ulja vrhunskog kvaliteta)pa bi htio cuti vasa misljenja
              Lada Niva 1.7i

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Nisam baš siguran na šta tačno misliš. Ako su EKOloška ulja, to je posebna tema i mora da dočeka kalendarsko proleće (možda i iduće godine) ali izbor je mali i obično su to ulja do API SG ili max, SH mada ima i izuzetaka (čuveno Fuchs 0W-20, pre deset godina "Alien Technology" a i sad je najekološkije u svojoj klasi ili bar tu negde).
                Ako je EKO zapravo EKO Hellenica, e to je bar lako i brzo:
                http://motornaulja.blogspot.com/2010/02 ... -ulja.html
                autora viđam ponekad (bar u ogledalu).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Alekre
                  CBC Senator XXL
                  • 12.09.2005
                  • 780
                  • Smederevo

Hvala, imas kriglu ako prolazis kroz Smederevo
                  Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• VAZ 21214
                    CBC Član
                    • 25.06.2010
                    • 50
                    • Crna Gora
                    • Lada Niva

mislio sam na EKO hellenic...i dobijo sam pravi odgovor....znaci ipak je dobro ulje ....cu vidim pa ga mozda iduci put uspem
                    Lada Niva 1.7i

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by Alekre
                      Hvala, imas kriglu ako prolazis kroz Smederevo
                      Hvala na ponudi! U zdravlje da voziš bajk!
                      Može i krigla na Borskom Jezeru kad bude skup motociklista! (ako dolaziš naravno, jedna tura je moja ipak sam tu domaćin)

@Stratos: ovo je bar 50-to pivo koje "moram" da ispijem, mora i neko bezalkoholno (pa makar palo zezanje) ko će toliko da podnese!

@VAZ 21214: slobodno sipaj, ulje je O.K. i verovatno sa najboljim odnosom kvalitet/cena od "pumpara" (uz NIS koji je za nijansu slabiji u celini, mada su tu negde, kako gde), naročito od kad je MOL skuplji (nego pre godinu i kusur) a Lukoil rumunski.
                      Original 99,999% (na njihovoj pumpi). Naročito je 10W-40 veoma dobro u svojoj klasi (tu negde pri vrhu).

Comment

• ragazzoni
                        CBC Senator XXL
                        • 24.02.2009
                        • 774
                        • Obrenovac i okolina
                        • Opel Omega 2.0i-16v

Galax ulja, BOSNA svećice, razvodnik PLATINAŠ, ako ima dvogrli WEBER karburator, odmah bacaj i TURAJ jednogrli IPM, ako karičiš, guraj karike za specijalu veće, pa ih turpijom NAPASUJ, ako su lošiji ležajevi radilice, poturaj žilete ispod njih, ne menjaj dihtunge, samo maži silikonom, a DIHTUNG GLAVE TOVAT GRAFITNOM MAŠĆU, steži IZ RUKE, šta će ti KILAĆ ključ, kad diskove obrađuješ ubaci u prvu i prisloni brusilicu na disk, ........da nisam malo otišao u OFF??? Ili pričam iz sećanja?
                        ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                        Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Pa sad Rag ... da li si u off-u zavisi da li je sećanje iz 80-tih i 90-tih ili si se od ove krize (SEKS-a, mada je zovu SEKA inače je normalno: Svetska Ekonomska Kriza u Srbiji) malo PODSETIO GRADIVA.
                          Naročito mi se svidelo pasovanje turpijom
                          Ovo drugo je toliko uobičajeno da (na žalost) nije toliko ni smešno
                          Doduše ni za žilete nisam znao
                          Doduše kontekst je dvoznačan od onog da nije samo što piše u uputstvu do toga da to i ne valja pa si na "pola off-a" u tom smislu. Ipak drago mi je da si nas podsetio na vrhunske izume domaće radinosti.
                          Hmmm ... koliko bi bilo blesavo (na skali 1 do 10) ugraditi dvogrli Weber (ili jednogrli IPM ali 25/250) umsesto jednogrlog IPM fabrički ugrađenog? Ovim sam se zanosio pre plina (i novih cena goriva koje samo što nisu, ako nisu).
                          Računao sam na 10% veću potrošnju goriva ali i 10-tak KS više (doduše, ispravi me ako grešim, i izduv bi morao da korigujem u 4-2-1). Odavno nisam čitao o ovome ali mi je ostalo u pamćenju još iz SAM časopisa iz sredine 80-tih (kada sam 5-6 godina kasnije hteo to na starom 101B da uradim).
                          Tada su došle devedesete i projekat napušten, a sada nam stiže nafta skuplja od zlata (i još ponešto, no nije za temu ...) pa teško da će i sad to moći ali čisto me interesuje.
                          Znam da nemam prava ni da zucnem o temi "... ne orte drumova ...." (moj tekst o monogradnim uljima kasni ceo mesec, doduše i zbog toga što ću na kraju da kažem "ma za.eb.te, kakva crna monogradna " mada nije baš tako prosto) ali čisto da te podsetim da bi mogao nešto da baciš na roštilj (mislim, pored onoliko pominjanog piva u 'horizontu', neće bez mezetluka ), recimo neki motokultivator

Comment

• gorans
                            CBC Senator XXL
                            • 09.03.2010
                            • 1525
                            • Beograd

Resih posle 14hkm (jbg-finansije) da zamenim ulje i posle raznih saveta i kolebanja uzmem ono koje je vec u njemu a to je Mobil Super DSL 2000 10w40,kantica od 4l/1549din

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Što i nije tako loš izbor. Cena je izuzetno dobra! Jel' to bez PDV-a? U svakom slučaju svaki izbor je neka vrsta kompromisa (osim ako ne navališ na skuplje nego što ti treba) a ovaj je jedan od boljih!

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Kad smo već kod beskompromisnosti: lično bih najviše voleo (kod sebe i za keca) da sipam Motul 6100 i kad se finansije ne bi pitale (mada je i do dostupnosti) ovo bi koristio u 50% slučajeva (svaku drugu zamenu ili dve zaredom od 3-5). I to samo zato što bi mi "dosadilo" da stalno koristim isto. E sad, čak se verovatno i isplati ali je zaista više nego što treba za keca.
                                Sigurno ću (bar jednom) probati ali priznajem da je potpuno preterano. Iako sam koristio (i trenutno koristim) ulja slične (nešto manje) cene to je više u istraživačke svrhe. Pričam o normalnom korišćenju i izboru.
                                I naravno ne bih preporučio drugima jer je 2100 ili 4100, mobil (samo ne DSL) 2000, Emperol i drugi (te srednje cene za 10W-40) više nego dovoljno i više nego dobar kompromis.
                                I na kraju: da li bi 8100 X-cess bilo beskompromisno rešenje? DA. Ali to je tek potpuno preterivanje.
                                Dakle M 2000 diesel, šta ćeš više? (nije li ovo neki slogan za neku robu široke potrošnje?).

Comment

Working...
                                X