Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

Što se tiče nivoa ulja, pitanje sam postavio sa razlogom, jer se vodila polemika milimetar gore milimetar dole, pa sam i pogrešno shvaćen u jednom delu kad sam dodao dozu humora. Nepovratni ventil je velika široka gumica oko središnjeg otvora sa navojem i ne treba ga zameniti sa unutrašnjim by- pass ventilom. Neka kućišta filtera imaju u sebi ovaj ventil.
    Filteri indirektnog protoka nemaju nikakve sigurnosne ventile.
    Što se tiče sipanja ulja u filter otprilike 20% proizvođača je reklo DA, 60% NE, ostatak mudro ćuti. Šta mislite zašto???
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

ja sam na audi 80 stavljao fradov koji je zatvoren,ne može se uopšte uliti ulje u njega pre montaže,onaj hengst
      što mi je duže gorela lampica bio je drugačiji mogao se videti kroz sredinu papirni uložak sa strane,kupljen je u poznatoj prodavnici,odgovara po katalogu,ali nije bio dobar.sad šta je u pitanju bilo neznam

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Možda bi ovo trebalo ipak u posebnu temu o filterima za ulje.
        Zanimljivo je da ragazzoni zna i da napravi filter ali je otvorio diskusiju o sipanju ulja u filter. Zaista je finesa te bi možda mogao još ponešto da nam kažeš što ne znamo.
        "Zoranbg" - savet: nešto zaista nije u redu te iako ne izgleda za veliku brigu ipak bi trebali da ispitate malo detaljnije.
        Zaboravih koji auto imate ali kao što kaže "kristina990" zašto ne biste probali sa FRAD filterima?
        Oni su zaista solidnog kvaliteta. Čak i ako se složimo da nisu vrhunskog. No "zvučna" imena i "originali" su zaista često ili kopije ili "original: made in Turkey" ili tako već nešto što nije isto kao "Made in West Europe" ili barem Češka, Poljska što bi još nekako i moglo da prođe. Frad je mnogo lakše naći original što vam garantuje potreban kvalitet po specifikacijama proizvođača motora (automobila) kome je konkretan filter namenjen.
        Ako se pojave koje navodite nastave (a možda još bolje pre zamene ulja) obavezno posetite servis ili dobrog mehaničara da vide nije li tu i nešto drugo u pitanju (da ne nagađam, može biti svašta od beningog do prvih znakova da je nešto ozbiljnije).
        I na kraju: Ragazzoni je u pravu što se tiče procenata (manje-više da ne cepidlačimo) preporuka. I zaista: sipanje ulja u filter nije obavezno i ne spada u "standardnu" proceduru zamene ulja. Ulje će prilikom dolivanja ili bar startovanja motora ionako biti u njemu (zavisno od konstrukcije). Naravno da ćete ukoliko je filter vertikalan (i prazan) doliti nešto ulja prilikom zamene no ionako nivo morate proveriti posle kraćeg rada motora.
        Najlakše je odlučiti kod filtera kod kojih se ulje i ne može sipati. Trebalo bi svakako poslušati i savet proizvođača filtera.
        Jesam rekao da se u principu treba filter napuniti uljem, no svakako nije neophodno (a i to sam rekao).
        Rasprava je baš za akademsku (i cepidlačku) jer zaista NE MORATE da sipate ulje u filter i to je sasvim sigurno.
        Kod starijih automobila i ako (bar onih 20%) proizvođač filtera kaže Da, možete (ali ne morate) i da sipate ulje u filter. Dobitak je samo od teorijskog značaja te mislim da se serviseri pomalo razmeću svojim znanjem, više nego što zaista nešto znači.
        20% koji mudro ćute (makar odvalio odgovorom) ćute jer je (ako se ulje može sipati u filter) potpuno svejedno.
        Iskreno ja lično ne sipam ulje u filter kad menjam ulje.
        Sigurno je da NE MORA da se sipa (ulje u filter; znam dosadan sam a i podrazumeva se a i nije ni bilo kao pitanje ...) a da li treba, mož' bit da mož' bit ne ali pretežno ne. Ako je moguće neće škoditi te ...
        Ragazzoni kaži završnu reč i "presudu".

P.S.
        Ma očigledno nisam koncentrisan, mlatim praznu slamu. Ragaci, završi temu promašio sam od starta, ali navodi su tačni. Tvoje finese ionako neće mnogo ljudi razumeti vidiš da sam i ja pisao romane, a mogao sam i kratko - NE (ne treba da se sipa ulje u filter, ali nije zabranjeno).
        Ionako si od početka znao odgovor te nam zaokruži temu.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
          CBC Senator XXL
          • 24.02.2009
          • 774
          • Obrenovac i okolina
          • Opel Omega 2.0i-16v

Evo o čemu je reč, na primer poznati proizvođač dizel motora Mercedes, u svojoj familiji teških dizel motora OM 402,403, 404........ svakako savetuje da se ulje nalije u kućište filtera, a kako i nebi kad staje 2-3l ulja u filter, a u sistem 35-40, i ništa nije pogrešno. Po logici stvari svakako ga treba sipati tamo gde je to moguće da bi se uspostavio što pre pravilan režim, iako objektivno niti je motor apsolutno nepodmazan, niti je to nešto dug period bez hidrodinamičkog podmazivanja, praktično mu ne preti nikakva opasnost od HAVARIJA. ALI, to je ono ali koje se u praksi uvek javlja i remeti teoriju, tojest situacija navodi na nove aspekte terijskog razmatranja. Šta se događa, kada naprimer perfekcionista ostavi da se iscedi ulje tokom noći, ujutru stavi filter napunjen uljem, nalije ulje i krene start. Pumpa je skoro sasvim suva, dobro se iscedila, a i nije baš u top formi, ispred sebe ima tečnu barijeru u filteru, ona dosta dobro radi ali je puna vazduha-vazdušni čep i ne može progurati, povući ulje iz kartera. Verovali ili ne nastaje problem i ne može se ulje POVUĆI i potisnuti u vodove, sve dok se ne popusti filter da se izbaci vazduh. Nebrojeno puta se dogodilo, a nemojte zaboraviti da je tek tad motor dooobro suv a nema podmazivanja. Ove pojave su negde izraženije manje negde više u zavisnosti od tipa pumpe-zupčasta, ekscentrična sa rotorom i td, i od VISINSKE razlike u odnosu na površinu ulja. Neke FIATOVE pumpe na telu imaju malu kalibrisanu rupicu u potisnom vodu, koja služi za eliminisanje vazdušnog čepa, a kasnije ističe ulje. Radi se o jako malom otvoru, koji pomaže. Nekada je čak potrebno kroz kućište naliti ulje prema pumpi da bi se podmazali i uljem smanjila zazore da bi počela da funkcioniše-IMR-PERKINS motori. Ove stvari su nebrojeno puta potvrđene. Neretko se ovo događa i na LADAMA, JUGIĆIMA... Zato moja dva saveta:
          -Nemojte auto PREVIŠE i predugo cediti
          -Ipak nemojte sipati ulje u filter(provereno u praksi) osim navedenih izuzetaka
          -Kada radite zamenu ulja i filtera, kako uljnih tako i gorivnih, potrudite se da motor bude u radnom, toplom stanju, naročito nemojte menjati filtere goriva kad ne uspete da startujete na zimskoj hladnoći. Obzirom da su dizeli izraženiji sa problemima starta, pokušajte da zagrejete gorivni filter, takođe startujete motor,urežimite ga-zagrejete, pa tek onda menjajte, jer muke nastaju kad motor povuče vazduh u gorivo, a potpuno je hladan, smanjenim brojem obrtaja el. pokretača usled otpora i težak je za start. Ako nekog interesuje nešto više, a smatra da bi mu možda mogao pomoći, neka pita. Pozdrav RAGAZZONI

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Hteo sam da se bunim na ceđenje preko noći ... ali sve si rekao kako jeste i toga se treba pridržavati
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Bravo Ragazzoni!!
              Evo da priznam, bar 10% navoda nisam znao a za 10-tak % nisam bio siguran.
              Kako je ostalih 80% ne samo O.K. nego i moje ubeđenje, samo pohvale za tekst.
              Ono sa ceđenjem preko noći je sasvim O.K. ima i takvih (no oni ionako sipaju ulje u filter). Nema potrebe (čak i nije dobro) ionako si već rekao da ulje treba ispuštati na radnoj temp. (ili blizu nje, bar 80 cel.) uz obazrivost zbog mogućih opekotina (rukavice, naočare ...), a onda je pola sata-sat maksimalno potrebno (leti i 15-tak minuta ako niste osetljivi na 5 do 10% zaostalog ulja).
              Sve si rekao a za neki naučni rad neka te neko kontaktira ostalima je više nego dovoljno.
              Pozdrav!
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

Moji tekstovi su svakako samo skroman dodatak na tvoje savršeno posmatranje fenomena poznatog kao MOTORNA ULJA. Nadam se da dobar deo prisutnih prati temu, a bilo bi od koristi i da je preporuče i drugima, svakako sa svojim pozitivnim komentarima i pomalo kanališu celu stvar. Svakako TI si ZAČETNIK JEDNOG NOVOG..., rekoše Topalovići, a ja bih dodao stručnog, korisnog i nadasve interesantnog poglavlja u auto industriji. (biciklističku i industriju šivaćih mašina još nismo dotakli, što ne znači da i nećemo!)
                Može li neki komentar u kratkim crtama za MODRIČU OPTIMA ECO SAE 5W-30, OPTIMA 0W-30 SAE 0W-30, OPTIMA MAGNUM PLUS SAE 0W-40, DVOTAKTOL BIO MX.
                Mogli bi malo da razradimo i temu dvotaktnih motora, njihovog podmazivanja i šta se događa u praksi kada se sipa OBIČNI dvotaktol u olovni super i sl. Potrebna mi je podrška hemičara, za neke procese koji se odigravaju.

Comment

• kuntalo
                  CBC Senator XXL
                  • 02.03.2007
                  • 342
                  • Predgradje

Originally posted by ragazzoni
                  Mogli bi malo da razradimo i temu dvotaktnih motora, njihovog podmazivanja i šta se događa u praksi kada se sipa OBIČNI dvotaktol u olovni super i sl. Potrebna mi je podrška hemičara, za neke procese koji se odigravaju.
                  Podrška hemičara kad naiđe Stalker, za sada samo iskustvo vlasnika: Sipao sam svakakav dvotaktol u Wasu, najčešće Optimu i FAM-ov, ali do neke veće promene u radu došlo bi samo kada bih sipao gorivo koje je i predviđeno- "obični" benzin, tj. 88 oktana, kojeg je i inače slabo bilo, a potpuno obustavljena proizvodnja 2006-e. U tom slučaju je 353 preo k'o maca.
                  Save the Panda!

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Ragazzoni,
                    Ako bi za nekog za tebe bih uradio ali ulja za dvotaktne motore kao tema mora malo da sačeka. Nadam se da će doći na red pre 2012. i kraja vremena
                    Biće na kraju post-a osnovno.
                    Uzgred ili ne čitaš blog ili ga odavno nisi posetio (za podsećanje www.motornaulja.blogspot.com) jer za ulja:
                    MODRIČU OPTIMA ECO SAE 5W-30, OPTIMA 0W-30 SAE 0W-30, OPTIMA MAGNUM PLUS SAE 0W-40 imaš opis i kratki komentar (znam da bi nešto više ali kao osnova je O.K.) jedino nema dvotaktnog.
                    Sve je to u tekstu: "Modriča motorna ulja" od septembra prošle godine.
                    MOTORNA ULJA ZA DVOTAKTNE MOTORE
                    Šta se dešava kad se ulje dolije u gorivo? U principu ne bi trebalo da se odigrava bilo kakva hemijska reakcija ili proces osim "rastvaranja" a preciznije rečeno mešanja čime se dobija smeša goriva (benzina) i ulja. Smeša bi trebala da bude što idealnija i što uniformnija i tu male razlike među (ovim) uljima postoje.
                    Velika je priča da li "super" benzin škodi motorima koji troše smešu običnog (88 oktana) benzina i ulja. I više je za sferu (oblast) motora nego ulja.
                    Što se tiče ulja nema velikih razlika pri stvaranju smeše, jer i običan (regular, premium) benzin od 86-88 oktana u sebi ima tetraetilolovo samo u manjoj koncentraciji. Kako je ranije ograničenje bilo (čini mi se) 0,4g/lit. ali je kasnije (na zapadu već krajem ili tokom sedamdesetih ili u nekim zemljama u osamdesetim) uzet standardno ograničenje od 0,15g/lit. uz kombinaciju sa drugim aditivima. Ovim je postavljena osnova da se ukine regular benzin jer se ta koncentracija približila ili čak izjednačila. Naravno oktanski broj deluje drugačije na dvotaktne nego četvorotaktne motore ali držim da su priče o štetnosti pomalo preterane. Ponavljam: nije isto ali 4-taktni mogu koristiti goriva visoke oktanske vrednosti (TNG, kerozin, V-Power Racing i slični benzini kojih samo kod nas nema a već u Grčoj i Bugarskoj koliko hoćeš i na svakoj trećoj pumpi), od preko 100. Doduše nema neke velike ni koristi od toga te i oni koji kažu da nema potrebe prilično imaju pravo osim što su prevideli da 95 ponegde (ko je spomenuo Srbiju?) nije baš toliko nego i 92 ili 93 mada i svih 95 te bi 98 bilo baš ono što se traži. Naravno malo su se stvari popravile u poslednjih par godina ali još nije kako bi trebalo. Dakle malo mirniji rad motora (snaga od par % nije posledica oktanske vrednosti već opšteg kvaliteta benzina) jedva da opravdava veću cenu (u odnosu na kvalitetan 95 ili 98 oktanski benzin).
                    Da se vratim na ulja.
                    Postoji nekoliko klasifikacija ovih ulja (ISO, JASO, ...) a navešću samo API (ASTM) kao najkarakterističniju.
                    Jeftinija mineralna ulja kao što je: Galax Ditaktol imaju samo API TB i relativno lošu mešljivost sa gorivom. Naravno shodno primeni (za motore koji imaju do 50ccm). API TC ulja imaju već dobru mešljivost sa benzinima i mogu se koristiti sa super benzinom i USLOVNO sa bezolovnim (FAM to navodi a Optima i Galax mudro ćute navodeći samo dobru mešljivost). U ovu grupu spadaju: Galax ditaktol Mix, Fam DUOTAKT EXTRA N, Optima Dvotaktol. U ovoj grupi verovatno je najbolje Galax Ditaktol Mix plus.
                    Još bolja su polusintetička ulja za dvotaktne motore i ispunjavaju TC+ ili TD.
                    Strogo gledavši API TD jedini garantuje dobre karakteristike sa bezolovnim benzinima, no i TC+ je dovoljno dobro za visokooktanskim benzinima (super 98 koga više nema i bezolovni 95).
                    U TC plus grupu spada: Galax Ditaktol Ultra (polusintetičko) i Optima ditaktol SINT koje je potpuno sintetičko ulje.
                    Ova poslednja dva su garantovano pogodna za bezolovne i olovne super benzine mada i sa prethodnom grupom ne bi trebali da imate problema.
                    Kod ovih ulja su neke druge karakteristike bitne (bitnije od same mešljivosti) kao što je bezdimnost izduvnih gasova i ispunjenje specifikacija proizvođača specifične opreme (motorne testere i slično).
                    Daleko bi nas sada odvela diskusija no nadam se da je osnovno navedeno dovoljno za odgovor koji ste tražili (može i ditaktol ali je bolje, i strogo gledavši za razliku od prethodnog i standardima pogodno, ditaktol SINT).
                    Pozdrav!

Comment

• bax76
                      CBC Senator XXL
                      • 07.11.2006
                      • 605
                      • BG

Malo pitanje, da mi se objasni cudna situacija na novoj Astri 1.7 CDTI 80ks - Isuzu.

Bicu kratak, posle prvih 6000 km dosuo sam 0.4 l ulja da podignem nivo ulje.

E sad nastaje zbun, merim ja posle nekih 800km, voznje ono nivo po starom, ko da je sve sprzio, i ja se vec nerviram...

Dakle merim uvek na isti nacin 10 minuta posle voznje.

Ono sto je u celoj prici cudno, je da sam slucajno porvalio da posle jace voznje od 100km, nivo ulja bude dramaticno visi, nego posle voznje od npr 5 km. Dakle 75% naspram 35% ?

Odakle dodje ovih 4 deci u karter, kad se auto razvuce na otvorenom?

Kad premotam film ,ovaj detalj sam primetio i tek kad sam preuzeo vozilo, posle prve voznje, da je podigao nivo, u odnosu na lagerovano vozilo.

Comment

• Srdjan
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 2416
                        • Bajina Basta/Beograd

Da nema veze sa temperaturom ulja. Da ti ulje postigne veliku temperaturu i kao takvo ima vecu zapreminu nego kada je hladnije.
                        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Slažem se sa Srđanom. Nema razloga za brigu. Vaših 4dcl su razlika između veće zapremine na višoj temperaturi ulja sa jedne strane (2 do 3dcl) i bolje "oceđenog" ulja unutar 10 min. nakon vožnje. NIje isto gradskih 5km i deonica od 100km.
                          Za 5km se ulje i ne zagreje na radnu temperaturu. Pogledajte u tekstu "10 najčešćih pitanja o motornim uljima" na blogu.
                          Ako vam u servisnoj knjižici piše da proveravate 10 min. nakon vožnje to je za vožnju gde se ulje zagreje na radnu temp. što je bar 10-tak km a zimi i više. Posle samo 5 km morali bi bar da sačekate pola sata mada bi i u tom slučaju nivo bio niži bar za 1 do 2 dcl zbog manje zapremine hladnijeg ulja.

Comment

• SchoneNK
                            CBC Senator XXL
                            • 17.04.2006
                            • 564
                            • Beograd
                            • Honda Accord CL7

Verovatno je bilo reci na slicnu temu, a interesuje me sledece ako nije. Svi proizvodjaci su predvideli neke maksimalne granice tolerancije nivoa ulja (min i max), kao i optimalnu, recimo na sredini. Da li je onaj min nivo dovoljan za normalan rad motora u nekom srednjem roku bez veceg habanja vitalnih delova? Ako jeste, da li se situacija menja ukoliko vozac nadprosecno napreze motor ili vozi u otezanim uslovima sa mnimalnim nivoom ulja? Po kom principu i kada se uopste pali lampica za nedovoljan pritisak ulja i da li se sme osloniti na ovu vrstu upozorenja?
                            www.nacionalnaklasa.com - Vesti iz automoto oblasti, noviteti, aktuelnosti iz domaceg i stranog automoto sporta.

Comment

• ragazzoni
                              CBC Senator XXL
                              • 24.02.2009
                              • 774
                              • Obrenovac i okolina
                              • Opel Omega 2.0i-16v

I ulje se na povišenoj temperaturi širi-povećava zapreminu. Taj 1.7 ISUZI motor malko ima nesvakidašnji karter, ima veću dubinu a smanjenu površinu, te je ''drastičan u razlici'' na meraču prilikom zagrevanja-dosta podigne nivo. I zbog takve konstrukcije, karter često strada od direktnog uticaja vode i abraziva sa puteva te zna i da korodira, satruli i procuri. Ali je motor zato perfektan.

Comment

• bax76
                                CBC Senator XXL
                                • 07.11.2006
                                • 605
                                • BG

Hvala na INFO.

Comment

Working...
                                X