Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

@Boost Filtere za ulje kog proizvodjaca preporucujete...za moj auto konkretno mann-ov filter,po katalogu je manje zapremine od originalnog GM...hengst je takodje manji...kakvi su mahle filteri ili varijanta da se kupi k&n,mada je cena 15e...hvala..pozz

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Plavu seriju GM filtera. Mada sta god da uzmes, dok imas mulja u motoru isti ti djavo po pitanju ispravnosti nepovratnih ventila u filterima, naslage nalegnu na ventl jako brzo i nezatvara korektno. Ulje curi nazad dok je vruce i tecno vrlo brzo. Previse varijabla se nakupi u temi, od kvaliteta ulja, nivoa odrzavanja motora, koliko je ulje preslo, od filtera zavisi najmanje ovo pitanje jer ukoliko su ostali parametri nepovoljni, problem je prisutan.

Merite ulje posle kratkog paljenja hladnog motora (5-10 sek upaljen), sacekajte 30 sek do 1 minut i to je to.

Po pitanju komparacije filtera nemam podatke testa koji je mladji od 5 god tako da nisu relevantni sa danasnjim izmenama (svi uvek nesto rade).
      PS: Za tvoj motor, promeni filter jednom ekstra na pola intervala menjanja ulja ma koji da stavljas.
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Boost hvala puno...tako cu uraditi...gde da kupim tu plavu seriju GM,kako da je trazim

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

uh.. pa meni treba GPS da kupim burek u Srbiji , nemam pojma, vidi ko prodaje Opele i trazi filter za niskofrikcione motore od posle 2005 godine. GM je tada izbacio svetlo plavu seriju filtera (radi lakse identifikacije) koji su savrseni po pitanju hvatanja mulja u motoru. Long Life su ali nebi ih terao preko 5K km u Srbiji. Naravno osiguraj se da je isti navoj.
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Boost konza...jes' ladno al' standard...kad nadjem javljam...thank you very much

Comment

• bax76
              CBC Senator XXL
              • 07.11.2006
              • 605
              • BG

Originally posted by bax76
              Moj Isuzu, ovaj koji varira, je i dalje sa fabrickim filterom ulja.
              Pogledacu ovih dana ponovo, kakva je situacija.
              Evo kao sto sam i obecao, pogledao sam ulje.

I dalje je ista situacija.

1. pre voznje, tik iznad minimuma.
              2. minut posle voznje od 15km tik ispod minimuma
              3. 10 minuta posle voznje od 15 km, ide preko pola skale.

Dakle opet oko pola litra razlike.

Potrosnja nije strasna oko par deci na 6.000km.

Ali ovo ocitavanje je vrlo zbunjivo.
              Da napomenem da je situacija ista od kad je auto uzet, do sada je presao 12.000km. NA 15.000 je servis.

Zvao sam ovl. servis, po njima je validan nivo posle voznje, ali im je nebicno sta se desava, tj nemaju objasnjenje.

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

a da uvedes stavku 4. naprimer 1 sat posle stavke 3.
                milsim nije ni meni jasno,ako auto stoji na istom mestu posle stavke 3. ... jedino moze da se povetja nivo ulja ako nije sve ocedjeno,ali da se smanji ?!?
                Imam jednu ideju .. .a da nemenja karter zapreminu usled grejanja i hladjenja ?!? koji je materijal u pitanju.
                ali to bi bio onda neki materijal koji se skuplja kad se zagreje pa se podigne nivo ulja koliko znam takav materijal nije uobicajan ,ili ga ja neznam.

Nemogutje je da posle stavke 3. ulje bude na pola ..i ti ga tako vise ne pomeras i posle naprimer 3 sata on padne na minimum.
                mozda ima nekih delova koji "rade" na razlicitim temperaturama i menjaju volumen.

Dos'je X ebote.
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Druze odlicna ideja, pogledacu nakon 1 sat posle voznje, a moze jos i sutradan na primer...

Inace u servisu nemaju pojma, to ce da odagna i zadnju sumnju u eventualne sporedne uzroke.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Zaista dosije X.
                    Slažem se da očitate nivo ulja 5min. posle duže vožnje, sat vremena posle i izjutra. To bi bilo zanimljivo uporediti. Ili sad za vikend (malo više ili manje vremena kako kad) čak i više puta, npr. 5min. pa 30min. zatim 1 sat, 2sata i posle izjutra (više bi bilo preterivanje).
                    To što ne znaju ni u servisu je samo potvrda da je pojava neuobičajena. Zaista mislim da je više vezano za sam automobil nego ulje te ne mislim da sam najadekvatniji sagovornik. Ipak ukoliko se nečega setim javiću se. Kontaktirajte druge vlasnike možda bi vam oni mogli najviše pomoći.
                    Pozdrav!
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• bax76
                      CBC Senator XXL
                      • 07.11.2006
                      • 605
                      • BG

Nikako da odvozam neku duzu voznju radi merenja, ali na Opelovom cro forumu, ljudi mi opet pisu da je moje stanje normalno, jer Isuzu ima filter ulja montiran iznad motora, i da iz tog razloga takodje sporije gasi lampicu za pritisak ulja, sto je takodje tacno u mom slucaju...

Neki komentar na ove nove info?

Comment

• zoranbg
                        CBC Senator XXL
                        • 23.03.2005
                        • 4098
                        • Rooster's Hill , Beog
                        • Grande Punto 1.2

Meni je motor ISUZU 1.5 diesel , i odkad imam auto ( 1,5 godine) lampica mi kod prvog jutarnjeg paljenja gori od 4 do 8 sekundi,sto je napolju hladnije duze gori... e sad posto sam ja taj auto kupio vrlo jeftino,bio sam ubedjen da nesto nije u redu sa pritiskom ulja..ali posto sam malopre procitao na cro opel forumu da je to normalno na 1,7 isuzu motorima,i na generalno isuzu motorima.onda mozda moj motor i nije neispravan . btw ja ga tako teram vec 14 000 km. potrosnja do 300gr ulja na 1000km.
                        Nikad mi se lampica nije upalila u voznji,cak ni kad mi je ulje bilo na minimumu..samo kod paljenja.
                        do malopre sam bio ubedjen da mi nesto nevalja na motoru..makar davac pritiska ulja

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Zaista je teško reći i sa novim informacijama. Ocigledno da su Isuzu motori malo specifičniji.
                          (odgovor je i za zoranbg i bax76 pa je malo uopšteniji).
                          Informacije sa foruma vlasnika automobila su uvek korisne i možete da uporedite svoja iskustva sa drugima.
                          Zaista nisam znao da pri paljenju kod iole modernijeg motora lampica pritiska ulja ostaje upaljena više od sekunde.
                          No, zaista ne mora da bude za uzbunu. Probajte minimalnu preporučenu viskoznost koja se preporučuje za vaš motor (izvinite ali zaboravio sam tačan model) npr.ukoliko može i 5W-40 i 5W-30 uzmite ovo drugo ili ako je samo 5W-40 onda 0W-40 ili 5W-40 ako je default 10W-40. Ovo bi trebalo da smanji i skrati pojavu makar i filter bio postavljen "odozgo". Doduše to može i povećati potrošnju ulja naročito leti te ako je već uobičajeno terajte kao do sada.
                          3dcl na 1000km nije velika potrošnja (iako veća od novijih modela) bar ne u smislu da je zabrinjavajuća ili da traži posetu servisu.
                          Motor bi mogao da pređe još par desetina hiljada km ali da ne nagađam jer je teško reći samo na osnovu tog jednog podatka.
                          Ne bi bilo loše da pređete za ulje za motore sa velikom kilometražom (Valvoline MaxLife, Mobil High Mileage, Castrol High Mileage ...) i to viskoznosti koji ste i do sada koristili ili leti tek nijansu više (10W-40 umesto 5W-40 ili 15W-40 umesto 10W-40).
                          Uzgred, totalno neozbiljno ali zanimljivo bi bilo (možda i za poseban tekst) "takmičenje" u tome koje ulje prilikom zamene (prazan filter) drži lampicu ulja najkraće upaljenu. Naravno, zavisi od: vrste vozila (Isuzu su baš superiška za ovakvo zezanje), temp. ulja, motora, spoljnje temperature itd.
                          Naravno lakotečljiva ulja su u prednosti ali razlike postoje (uvek je par sekundi u pitanju ali nekada vas iznenadi trenutni odziv).
                          Bilo bi zanimljivo čuti iskustva.
                          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

Trenutno mi je u motoru gulf 15w-40 ,pre toga je bio lukoil 15w-40.Isto se ponaša što se tiče vremena gašenja lampice za ulje kod hladnog starta,ovih dana oko 3-4 sekunde.Kada sam kupio auto,prvu turu ulja SHell 15w'40 sab nepotrebno bacio posle 1000km jer sam pomislio da je nesto do ulja ili filtera.posumnjao sam i da filter nema zadržni ventil i da ne zadrži ulje u sebi pa se kod svakog hladnog starta ponaša kao kod promene ulja.medjutim nije ni do toga,promenio sam par filtera sa predhodnom debelom kataloškom proverom odgovarajućeg modela pre kupovine,ali nije ni do filtera..filteri su bili OK.Prošla je i jedna tura Mobila 10w-40 kroz njega i isto se ponašao. Kod hladnog starta na -10 C i do 8 sekundi je svetlela.Nikakve promene u zvuku nema neko kliktanje ili tako nešto dok ne ugasi lampu,sve isto zvuči.
                            Inače fabrička preporuka za ovaj motor je 10w-40.ja mu sipam 15w-40 jer malo duva na iber i troškari ulje.motor uvek upali iz prve sa 4 sekunde rada grejača,zimi pustim do kraja da odrade oko 8 sekundi i isto pali iz prve.Kada upali baci malo ili malo više sivog dima a posle ne.
                            Izgleda da je to sa produženim sijanjem lampice za ulje kao normalno,mada meni nedeluje normalno ali je tako.Izgleda da nije ni kod svakog tako,nepoznajem nikog sa istim motorom pa da podelim iskustva,ako neko zna neka napiše svoje iskustvo sa ovom motorima u vezi lampe za ulje.
                            NAjveći problem je nekog kod prodaje ovakvog automobila ubediti da je to normalno , mislim bar ja nebih naseo na tu priču.Izgleda bezveze..kupiš auto ,a lampa za ulje kod prvog paljenja sija li sija...
                            Doduše čitajući ovaj strani forum : http://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/ ... 28143.html
                            to je tako.. oko 5 sekundi kod hladnog starta.

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

Moje ulje 5w40 GM sintetika.

Lampica pritiska izrazito dugo traju u odnosu na druga vozila, bar nekoliko sekundi...

Imam i 1,6 opela benzin, gasi u roku od odma...

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Tih par sekundi obično kod drugih vozila bude kod promene ulja. Čak kod onih gde je filter mali (kec) može biti tek sekundu-dve (LM MoS2; i kod drugih automobila : Opel, Lanos, BMW, Golf (zadnja dva iz devedesetih i osamdesetih) slično bar za malo manje od drugih iste viskoznosti no bez štoperice može biti i subjektivno).
                                Iskreno, teško bi me neko ubedio da je ovo normalno (kad bi kupovao auto) ali iz svega priloženog izgleda da je moguće.
                                Možda bi ovlašćeni servis imao šta da kaže ali mislim da bi više vlasnika bilo još korisnije.
                                U svakom slučaju ne polazite dok se lampica ne ugasi!! Zapravo još bar toliko što leti znači podnošljivih 10-tak sekundi a zimi bi trebalo i do ceo minut (zavisno od temp. tj. hladnoće) iako se radi o modernijoj konstrukciji motora kod kojih zagrevanje nije neophodno (ili tek koliko da ne poletite iz starta).
                                Čitaoci koji imate isti motor javite vaša iskustva!

P.S.
                                Zoranbg ne treba da brine, motor pokazuje prve znake istrošenosti ali bi trebao da pređe bar još par desetina (50-60?) hiljada km bez većih problema i bez potrebe za većim viskoznostima od 15W-40 (što je za sada odličan izbor); ukoliko jednom godišnje menjate ulje ostanite na 15W-40 a ako dva puta zimi koristite 10W-40.
                                Eventualno ako poraste potrošnja ulja možete probati Valvoline MaxLife 15W-40 ili neko slično ulje za starije motore (Castrol, Mobil, Liqui Moly, ...) ili da pređete na dve zamene: zimi 15W-40 a leti 20W-50 ili 15W-50 kao celugodišnje. Naravno pre toga treba proveriti zaptivke i ukoliko je zamena moguća obavezno zameniti iste, eventualno bi neki aditiv za zaptivke (redak tip aditiva koji je koristan u većini slučajeva) mogao takođe da pomogne mada ih u manjoj koncentraciji već ima u uljima za starija vozila. Ukoliko se odlučite za solidno Optima LongLife pokušajte da nađete 20W-50 varijantu a ne (odmah) 20W-60 i koristite ga leti.

Comment

Working...
                                X