Brate ... svaki proizvodjac automobila ima postupak "preciznog merenja" nivoa ulja u motoru.
Recimo, Opel kaze da se ulje meri 5 min po gasenju motora, Hyundai kaze da se ulje meri kad je temperatura motora 20 stepeni (dakle, pustite ga da se ohladi preko noci) i tako redom ...
Bas da je razlika pola litre na vruce i ladno ulje - i nije, ali nije ni mnogo daleko od toga ... zavisi i od motora.
Nece, sto je najcudnije, nivo skoci tek kad se auto provoza posteno, preko zime tokom gradske voznje od npr. 5km, nivo bude na 30 posto, tek kad ga razvucem na distanci 20-30 km, nivo dodje na 80 posto, i tako svaki put....
Burazer ode do aerodroma i nazad, kad oce da meri ulje
Ne valja u smislu da pogresno meris, jer jos nisam cuo da je razlika hladno/toplo TOLIKA. Moguce je da se desi da je u stvari potrebno jako dugo vremena da se posle te tvoje voznje i grejanja ulja i motora, nivo ulja vrati na normalu. Drugim recima, rekao bih da ti je pre nivo ulja nizak i da pogresno meris, nego da ga u stvari ima dovoljno, mereno posle grejanja i voznje. Izmeris na hladnom motoru, pokazuje nizak nivo (sto je i tacno), medjutim ti mislis da u stvari treba vremena da se podigne nivo jednom duzom voznjom i grejanjem. Odes zagrejes auto, i posle voznje pokazuje normalan nivo (a u stvari od silnog buckanja merac pokazuje visi nivo). Nemam drugo objasnjenje, jer nebitno koji je auto u pitanju, jednostavno je van pameti da se ulje "rastegne" posle nekog vremena ili se odnekud volsebno pojavi nazad u karteru. Ulje nema od cega da se rastegne osim aerisanjem, odnosno da nakupi mehurice vazduha koji mu hoce malo povecati zapreminu, ali toliko da ti to primetis na meracu nece sigurno. Ulja ce posle perioda stajanja najvise biti u karteru, jer je, naravno, svo slije u dno motora, gde bi drugde. Meni isto tako, upalim motor da radi minut, recimo, sa hladnog, ugasim, ostavim 2-3 minuta. Izmerim ulje, sve OK. Odem provozam se, stanem, ugasim motor, proverim, a nivo ulja otisao van skale preko maksimuma. Da sam izmerio nizak nivo na hladnom, bilo bi verovatno OK kad ga izmerim drugi put na toplo, ali mi je ovo prvo merenje merodavnije i pokazuje STVARNU sliku.
Nema teorije da ulja u karteru posle perioda rada motora od xx minuta i grejanja na yy stepeni, bude vise nego na hladno, kada je maltene svo sliveno u karter - gde bi uopste moglo da se zadrzi? Da se i zadrzi negde, znaci li to da se onda odatle i isprazni kad pokrenes motor? Van pameti. Razlika u preporuci proizvodjaca je u tome sto je neko predvideo metodologiju merenja hladnog motora jer je projektovao motor tako, njemu je merodavan podatak kada je svo ulje u karteru, pa kad je merac na sredini znaci da ga ima dovoljno da podmaze sve sklopove u motoru. Nekom drugom proizvodjacu je merodavan podatak kada je ceo motor, svi sklopovi, filter, glava itd. puno ulja, i kada je merac u karteru na sredini.
Zato i kazem da tu nesto ne valja, po meni metod merenja.
The difference between men and boys is the price of their toys
Kontrola nivoa ulja mora da se vrši kod vozila
na ravnoj podlozi i pri iskljuèenom motoru
(koji mora biti na radnoj temperaturi). Pre
kontrole saèekati najmanje pet minuta,
da bi se ulje, koje se zadržalo u motoru,
vratilo u korito motora.
Ne verujem da je do vazduha, prosto precizna je stvar, na zagrenom motoru nivo uvek bude isti....
A u gradu zimi ovaj dizel ne moze ni rashladnu tecnost da zagreje na voznji do 10km, a kamoli ulje na neku radnu temperaturu.
Ne znam sta koji proizvodjac pise,ali meni je merodavno kad auto prenoci,odnosno svo ulje se slije u karter i da auto bude na ravnoj podlozi...sve drugo nije mi merodavno...@Bax76 druze ako nisi siguran imas li ili nemas dovoljno ulja,ispusti kompletnu kolicinu i vidi koliko ce da izadje...nekih 200ml ce ti ostati u hidropodizacima i uljnim kanalima(odprilike 100ml gore-dole)
Poštovani,
zbog obaveza sam malo odsutan sa foruma.
Velike varijacije toplo-hladno ne treba da bude iako postoje.
"prolupator" je lepo rekao da zapravo svaki proizvođač automobila (motora) daje svoje upute o tome kako se i kad meri nivo ulja.
U novije vreme preovladava da se to radi 5 do 15 min. nakon gašenja motora. To doduše i stvara veće razlike jer zavisi koliko se i kako pre toga vozilo.
Bez obzira na zadatu proceduru (koju valja odraditi) dodatna proveru treba izvršiti kad je motor hladan (prenoćio) a da je napolju (u garaži) umerena temperatura, npr. 10 do 25 stepeni. Razlika će postojati ali opet ne bi trebala da bude velika. Otprilike se potru faktori temperatura i slivanje u karter ulja mada bi nivo mogao da bude nešto manji posle ohlađenog motora.
"206" je dao dobre komentare i predlog o kratkom paljenju motora.
Ipak, čini mi se da je stvar u tome da u ZIMSKOJ gradskoj vožnji ulje ne dobije radnu temperaturu (makar ne za 5km vožnje) i da se zbog (opet zimske) temp. ne slije u karter u potpunosti. Sada (ovaj vikend npr. ako prognoza bude tačna) je bolje vreme za proveru. Izvozite bar 20-tak km u vangradskoj vožnji normalnog tipa pa onda primenite proceduru da nivo utvrdite nakon 5 min. Vodite računa da je podloga ravna.
Optimalno bi bilo da je nivo između sredine min.-max. i max. (sigurno nije previše a malo manje od max. pa neće da škodi), ako nije dolijte ali kako kažete da je na 80% do max. ne bih ništa dirao u tom slučaju.
I na kraju (ali ne po značaju) kao što je "legenda" naveo, najduži, najprljaviji ali i ubedljivo najtačniji način da se utvrdi koliko ulja imate u sistemu je da ga ispustite pa ponovo nalijete. Zaostaće nekih frtalj litara pa uporedite sa kataloškom vrednošću koja bi trebalo da da optimalan (max.) nivo.
Još bolje (ako ste na sintetici i pri parama i na nekih pola intervala izmene) promeniti i filter pa uzeti katalošku vrednost uz zamenu filtera (ali iscediti i ulje iz njega), ovim ćete potrošiti najviše para i umazati se do guše ali bez muke nama nauke. Najbolje je obično i najskuplje bilo ulje bila procedura provere.
Naravno šipka je zakon jer je ušteda vremena (minut-dva umesto pola sata-sat zavisno od uslova) ogromna a od potrebnog materijala samo krpče.
Pozdrav!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Filter koji sadrzi nepovratni ventil, nema garancije da isti radi svoj posao.
Takodje gde ne treba da je prisutan u sistemu, nema garancije da filter ne zaustavlja ulje u kontra smeru.
Ovo je JEDINO mesto gde mozete traziti greske sa buferima u sitemu!
O&O
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment