Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

@Boost Oprosti,ali ako mozes da objasnis sta su to lateralne sile i kako one deluju i sta je to ogranicenje totalne visine pogonskog agregata...i ja na kadetu imam na vrhu kartera nekakav poklopac(pregradu),gde postoji samo okrugla rupa za uljnu pumpu i rupica za karter...kad bih to isekao brusilicom sta bi se desilo ...inace u motor sa filterom staje 3l

Ovo su resenja gde da bi se u motorima sa manjim zapreminama ulja obezbedilo dovoljno ulja za motor, jer gde je mala zapremina ulja posebno je osetljivo na lateralne sile. Ogranicenje totalne visine pogonskog agregata moze biti takodje jedan od razloga kosntrukcije kartera.

Comment

• mirdza
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2005
      • 2437
      • Katowice (PL) / Banja Luka
      • AGP / W126

Lateralne odnosno bocne sile - rijec je o "bjezanju" ulja u karteru pri prolasku kroz krivine, kao i pri ubrzavanju / kocenju
      Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Hvala Miroslave...ako se ne varam to je ona stara seljacka metoda ako ne pali lampicu u krivini ima dovoljno ulja...recimo u ladu samaru sa 1300cm3 staje 3.5l ulja a u mog kadeta 1400cm 3l...samara nema nikakav poklopac i nikakve pregrade u karteru-provereno...zbog toga mi je palo na pamet da fizicki uklonim te pregrade i dolijem jos 0.5l...znam da ja ne mogu menjati fabricke proracune ali me zaintrigiralo...veliki pozz

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ne zovu te džaba "legenda".
          Da ukloniš prepreke i da dobiješ - šta? Da dolivaš pola litara ujla više? Štos i jeste u tome da se obezbedi dobro podmazivanje prilikom ubrzanja i u krivinama, sa manje ulja, tako da ne moraš da brineš fabrika je to već uradila.
          Mada ...
          Mada to tako dobro zvuči da se proba!
          Šalu na stranu, veliki posao a možda dobiješ gore nego bolje a svakako ćeš više ulja da trošiš.
          E kad bi ragazzoni ili boost imali vremena pa da odgovore na ovo ma koliko neozbiljno delovalo na prvi pogled.
          Da imamo 0,01% budžeta "TOP GEAR" emisije, već bi ti ja to lično "izšlajfovao" pregrade čisto da vidimo šta se dešava.
          Naravno i pre toga odradio bar 1001 analizu ulja u dobro opremljenim laboratorijama ili čak nabavio opremu pa sam to radio, eh kako malo za sreću treba ...
          Ovako ne šali se šalom jerbo lako ćeš pregrade ukloniti ali kako ćeš ih vratiti?
          Najiskrenije, zvuči besavo ali COOL...
          Pozdrav!
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

Profesore imam ja jos nenormalnih ideja...ovo mi je delovalo da 0.5l vise ulja ce bolje da podmazuje motor i manje ce ulje da se razgradjuje...ni fiat 132 od 2000cm3 nije imao nikakve pregrade pa je prelazio 300.000km...nego sta Vi mislite da ugradim flash lube u kadeta i da ga palim iskljucivo na plin...deluje mi da sa flashom mogu da ga przim na plin bez ikakvih posledica
            http://www.vanmeenen.com/LPG-autogas-Vl ... shlube.htm evo pogledajte ovo,pa mi recite sta mislite

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Legendo,
              Flushlube nije nenormalna ideja. A baš sam se pitao što to neko ne napravi a kao što obično biva - već jeste. Doduše jednako bi voleo da se ubrizgava neki "boost" za veću snagu ili tako nešto ali teško je reći šta bi to bilo a da nije opasno.
              Flushlube vam neće rešiti sve probleme vezane za plin a i nije sigurno koliko vam treba.
              1) Problem sa sedištima ventila i uopšte izduvnim ventilima nije toliki koliko se predstavlja. I bez flush-a možete "pržiti" vaš Opel skoro bez ikakvih posledica.
              Sama tečnost i nije previše skupa ali postoji i ceo uređaj za (elektronsko) doziranje. Ukoliko ne vozite više od npr. 25k km godišnje pitanje je da li uopšte razmišljati o tome. Mislim da Opeli iz devedesetih nisu na listi onih koji su osetljivi na ovu pojavu. Uopšteno su osetljivija vozila koja su predviđena za "olovni" benzin (sa tetraetil olovom, MB95) ali i tu nije posebno strašno te kec, lada samara i slična bratija odlično odoleva kako suvom sagorevanju tako i nedostatku tetraetil olova koje je glavni aditiv u smislu koji se pominje na sajtu koji ste pomenuli.
              Dakle, ukoliko vozite relativno malo i još znate da vaš motor nije posebno osetljiv na pomenutu pojavu (raspitajte se ili vidite na net-u učestalost problema sa izduvnim ventilima za vaš tip vozila) mnogo je korisnije da vozite 5 do 10% na benzin nego da nabavljate (relativno) skupu skalameriju.
              2) Pomenut proizvod je više za vozila koja koriste bezolovni benzin a nisu za to predviđena te u tom smislu jeste koristan. Naravno više poverenja imam u Liqui Moly (lead substitute ili Blei-Ersatz) i Magna grupu, SLS (Omega 991) koji su slični i idu u istom odnosu, 1:1000.
              3) Nisam baš siguran ali ako ide i u benzin proizvod mora da je zapaljiv. Zapaljiv proizvod u motornom prostoru - potencijalna opasnost. I pored relativno jednostavne ugradnje ipak bi trebalo konsultovati stručno lice, bar ovlašćene servise za ugradnju plina.
              4) Da bi palili isključivo na plin treba vam zapravo instalacija za grejanje TNG-a pre isparivača (drugačije se to zove ali bitna je suština) koja bi vam omogućila paljenje plina i zimi, mada je to skupo i neisplativo, jer motor ćete brzo zagrejati do 30 ili 40 cel. pa prebacuj na plin.
              Mada se preporučuje jutarnje paljenje na benzin i leti, čim jutarnja pređe 15 cel. (početak maja do kraja septembra) nije baš neophodno (ovih dana je možda i potrebno). Preko dana naravno osim po mrazu palite na plin (ima "pametnjakovića" koji uvek pale na benzin ili voze svaku veću uzbrdicu na benzin itd. - koliko ljudi toliko ćudi, sve to spada pod "narodni folklor").
              5) Osim paljenja na mrazu ili jutarnjeg na nižim temperaturama, korisno je provozati na otvorenom nešto kilometara na benzin pogotovu ako vam je vozilo predviđeno za benzin sa olovom (što kod vas nije slučaj koliko mi se čini).
              I još jedanput: svi minusi plina su preuveličani te nemojte da brinete mnogo. Lično sam veliki pristalica ovog goriva jer benzin je prava katastrofa u svakom pogledu. Izduvni ventili jesu malo (termički) opterećeniji ali ... pročitajte već tekstove iz serije "do meseca i nazad" na blogu. Između ostalog 10 do 20% kraće trajanje ventila u odnosu na 30 do 50% duži vek motora pa vi vidite šta je bolje. Duži vek trajanja svećica (i čistije su) i motornog ulja (50% ili više ukoliko su ulja za tu namenu ili polusintetička-sintetička) i sitnica u vidu približno duplo manjih troškova za gorivo ...
              Ma cepaj plindžu i nemoj da se mnogo sekiraš.
              Uređaj je poreklom iz Australije. Zbog klime tamo ima vozila koja rade samo na LPG (TNG) bilo fabrički bilo da je sistem za benzin potpuno uklonjen prilikom ugradnje plina. Od razvijenih zemalja tamo je plin i najpopularniji (uz Italiju možda). Ne kažem da uređaj nije koristan ali verovatno samo za slučaj kada praktično nemate benzin ili kod automobila (motora) koji su posebno osetljivi (i navedeni na sajtu).
              Pozdrav!

P.S.
              Iako dosta znam i o gorivima ipak bi Ragazzoni i Dora mogli više da kažu o ovome jer ih smatram stručnijim od sebe. Obojica znaju o plinu a prvi i o motorima više nego što ću ikad znati te bi mogli da me dopune.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
                CBC Senator XXL
                • 24.02.2009
                • 774
                • Obrenovac i okolina
                • Opel Omega 2.0i-16v

E pa evo me posle 40 dana rada po 14 sati. Naravno upadam kroz prozor, a ne kroz vrata pa nemojte zameriti na eventualnim nepreciznostima. Prvo pozdrav za sve, naročito za tebe EXPENDABLE koji ćeš me razumeti. Možemo do detalja i do sitnih creva, ali samo nekoliko sugestija, obzirom da sam samo PRELETEO postove, pa bežim.
                Prvo enormno povećanje količine ulja u karteru, dovodi i do njegovog sporijeg zagrevanja i sporijeg ispoljavanja karakteristika, suprotno težnjama pri vožnji na kratkim relacijama,
                Drugo, uklanjanje pregrada i povećavanje mogućnosti da pumpa POVUČE vazduh pa da se javlja neko pulu hidrodinamičko podmazivanje, hm.... zeznuto
                Treće, po neki uklanjaju pregrade, ali ubacuju kugle- uslovno rečeno koje uz pomoć inercijalnih sila beže na istu stranu gde i ulje, ali obzirom da imaju i zapreminu, potiskuju ulje na suprotnu stranu te pumpa uvek ostaje zarobljena u doooobroj količini tečnosti. Recept primenjen na nekim trkačkim modelima.
                Četvrto, što se tiče gasa i ventila imate jedan moj mali tekst na www.intergas-zavoli.rs pa pogledajte

Još jednom srdačan pozdrav i izvinite na brzini i eventualnim greškama u kontekstu.
                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Hvala Ragazzoni! Čujemo se!

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Sta reci...hvala i profesoru...hvala i Nesi

Comment

• Flojd016
                      CBC Član
                      • 21.06.2010
                      • 32
                      • Leskovac

Pišem ovo ovde ponovo jer me tako expendable posavetovao. Inace sa prviput ovo napisao na
                      viewtopic.php?f=337&t=50209&p=768775#p768775

Na mom automobilu Corsa 1,3 cdti z13dt pali se lampica za Ulje na ler gasu kada je motor zagrejan preko 80c ispod te temperature sve radi OK.
                      Majstor je proverio pumpu za ulje ,radilicu lagere itd, i kaže da je sve ok. Ja sam menjao ulja i filter za ulje ulja od 5w40 do 10w40 nisam probao sa 5w30 za koje piše u servisnoj knjižici da su stavljali. Inače povremeno se pali i EGR i ako je očišćen. U Radu motora se neprimećuje da kadje lampica upaljena a kad nije uvek je isti.

Moj je merač ulja saoznakom TRW 126 PRESION 0,2-0,5 piše i nešto b365
                      Novi koji sam kupio je saoznakom FAE 12430 PRESION 0,3-0,6 PIŠE NA KUTIJI DA JE ZA Z13DT

Da li je 0,2-0,5 neka tolerancija ili nešto drugo?
                      Sa novim merače pritiska je još mao gore

Pozdrav svima koji imaju neki savet.

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

Kod Opel-a se ulje meri na vruće. Meni se na istoj toj Coprsi palila lampica kad ulje dođe na pola. Iako ima ulja i to dovoljno - ona se pali. Dospi malo ulja i vidi situaciju.
                        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

0,2-0,5 i 0,-0,6 je distres i ukazuje da je lampica upaljena sve do 0,5 bara po paljenju a da se pali ponovo kad pritisak padne na 0,2 Bara .
                          Sa ovim koji si stavio se ro desava sa gasenjem lampe pri prelasku 0,6 bara a da se pali sa padom ispod 0,3 Bara.
                          U pitanju su relativni mariginali, problem je u tome sto sa ovim novim bi trebala da se upali ranije po padu pritiska , dakle vec ispod 0,3 bara umesto 0,2 sa onim koji je bio na motoru.
                          Ovu bi preporucio kontrolu pume za ulje i njenog protoka, jer je sa padom dotoka automatski nizi i pritisak ulja jer je odtok kroz lezajeve veci od priliva.

Elem, sumnjam na pumpu za ulje.
                          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

• BOOST
                            Founder - Admin od Začetka
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by prolupator
                            Kod Opel-a se ulje meri na vruće. Meni se na istoj toj Coprsi palila lampica kad ulje dođe na pola. Iako ima ulja i to dovoljno - ona se pali. Dospi malo ulja i vidi situaciju.
                            Ovo ima smisla samo ukoliko se prelivni kanal posle reduktora pritiska ulja u tom slucaju nasao ispod nivoa ulja. Sto ocigledno i jeste sudeci po iskazima.

GM konstrukcije sa reduktorima, cesto je u pitanju da se aluminijumski klip koji je potisnut oprugom , zagrebe i da je oun riseva usled depozita u ulju. Kao takav zna da sagradi ekstra debelo sediste takodje i da nesedne u dno te iz jednog ili drugg razloga prelivni kanal ostane u blagoj "bleed" funkciji gde ulje iz pumpe otice i sve to zna da redukuje pritisak.
                            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                            move your mind

Comment

• Flojd016
                              CBC Član
                              • 21.06.2010
                              • 32
                              • Leskovac

Ulje je do vrha, mislim na meraču do MAX više nebi smelo a zar nije žuta lampica kad je nizak nivo ulja.
                              Jel kod tebe svetli na levoj ili desnoj strani table. meni na levoj.

Pozdrav!

Comment

• Flojd016
                                CBC Član
                                • 21.06.2010
                                • 32
                                • Leskovac

BOOST, Ništa te nisam razumeo ustvari razumeo sam ali nisam shvatio. Koji je Lek i kako to proveriti, Šta treba raditi?

Pozdrav, prijatelji!

Comment

Working...
                                X