Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bax76
    CBC Senator XXL
    • 07.11.2006
    • 605
    • BG

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

Hvala puno na korisnim informacijama.
    Dakle moglo bi da se predje na Seleniu K, tokom cele godine, kao kvalitetnije resenje, posto prelazim oko 10.000 godisnje, ili manje...
    Tu bi ubio 2 muve jednim udarcem

Comment

• cameleon
      CBC Senator XXL
      • 30.01.2008
      • 315
      • Obrenovac

Pratio sam ovu temu od samog otvaranja..., malo oklevao da se ukljucim prepustajuci stvar ljudima koji o tome znaju vise, hteo nesto vise i da naucim..., dosta korisnih stvari je ovde i izreceno.

Sto se tice provere ulja, kao i svih ostalih provera fluida, pa i pritiska pneumatika, izgradio sam neku vrstu male bolesti, pa mi to nikada ne pada tesko...Bar se bolje osecam za volanom nakon tog rituala...Mozda malo i preterujem u proveri nivoa motornog ulja, ali to je stvar licnog izbora..., sto uvek praktikujem kada je motor hladan.

Iskoristicu ovu priliku i da se nadovezem na tvrdnje "legende"...Konkretno iz licnog iskustva, Nissan 200sx u intervalu od zamene do zamene ne zahteva dolivanje ulja, ne belezi nikakav pad sa max. nivoa na meracu..., s tim sto je motor senzitivniji po pitnju intervala zamene, jer fabrika navodi da je posle predjenih 5000km, sa zamenom filtera na 10 000km, sto i praktikujem, ali sa stalnom zamenom filtera ulja, opet iz licnog izbora .Nisam naisao na podatak u servisnoj knjizi za ovo vozilo da postoji nominalna potrosnja ulja, mozda to i pise negde...,ili nisam dobro video. Motor je benzinski turbo punjiv, a vozilo je proizvodjeno od kraja osamdesetih do druge polovine devetesetih.

Sto se tice fabrickih zazora, moj majstor, inace covek koji je i rasklopio, sklopio ovaj motor u operaciji pune generalne, uvek govori kako je uopste specifican po svojim precizno odredjenim vrednostima, izrazenim u 0,01 , u odnosu na vecinu motora, pa je i samo sklapanje dosta duze potrajalo i bilo daleko zahtevnije u odnosu na uobicajeno. Njegova ubedjenja su takodje da je realno da motor trosi odredjenu kolicinu ulja, sto i ja shvatam cistom logikom ...., ali u ovom slucaju nije bas tako.......,ili je meni u praksi nekakvo prividjenje zbog nekih minimalnih vrednosti koje merac ulja ne moze da registruje.
      Nakon sklapanja, i vec blizu 80 000km stanje se nije promenilo, motor u punoj snazi.

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

@Cameleon Serviser iz opel servisa Komnenovic(da ne bi bilo rece mi jedan coek,znas ga valda,onaj sto torbu nosa)kaze da ne moze svako da odradi kvalitetno generalnu na issuzu motoru ...prema njegovim recima nemaju svi odgovarajuci alat i potrebno znanje a zazori su veoma mali...takodje kaze da ti motori neznatno trose ulje...a tvoj nissan je cudo(ubica bez lica)-znam da je drugar jos krajem 90-tih platio svecice za taj auto 100dm,neke zlatne ako sam dobro zapamtio

Comment

• cameleon
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2008
          • 315
          • Obrenovac

@legenda

Ne poznajem licno tog majstora, ali sam ga vidjao..., znam na koga mislis.

Napomenucu i "lapsus" u jednoj prodavnici Nissan delova kada sam insistirao na originalnom filteru ulja, da bi me prodavac usluzio i rekao da bez potrebe zahtevam kvalitet, jer je to najgori auto koji je Nissan napravio, a kao jedini razlog naveo da ne postoji majstor u Srbiji koji moze da odradi motor, jer ima zahteve velike preciznosti.......,intresantan argument...
          Pokusao sam da razumem prodavca i shvatim njegovo neznanje, ali i danasnje majstore(koji sebe tako nazivaju)..........,cast izuzecima, postoje i ljudi(majstori) sa posebnim pristupom koji su veoma posveceni i zainteresovani za svoj rad !

Edit za svecice: ..., nisu zlatne..., u pitanju je platinum svecica, licno sam je zamenio nesto savremenijom, u "iridium-power" varijanti...

Odoh malo u off...,izvinjenje !

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by cameleon
            ....
            Sto se tice provere ulja, kao i svih ostalih provera fluida, pa i pritiska pneumatika, izgradio sam neku vrstu male bolesti, pa mi to nikada ne pada tesko...Bar se bolje osecam za volanom nakon tog rituala...Mozda malo i preterujem u proveri nivoa motornog ulja, ali to je stvar licnog izbora..., sto uvek praktikujem kada je motor hladan.

....
            Ma to su samo mali rituali. Vrlo često "oboljenje". Ništa se vi ne sekirajte. Pre svakog većeg puta neće škoditi. Jednom nedeljno ukoliko vozite malo više (npr. 500km nedeljno) je sasvim O.K. Češće je malo gubljenje vremena ali je sigurno bolje nego (kao većina) to raditi izuzetno retko (čitaj nikad) pa posle nam je kriv ... đavo, država, proizvođač automobila, majstor, prodavac auto delova, ....
            Veoma mi je drago da vaš Nissan dobro funkcioniše. On je primer motora koje malo troši ulja te je ono skoro "nulto".
            Neka potrošnja ipak postoji a nije primetna zbog kratkog intervala zamene. U svakom slučaju nastavite sa dobrom praksom da fabrički preporučen interval ne premašujete. Osim toga koristite originalne filtere za ulje ma šta vam pričali drugi.
            Pozdrav!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• -Vedran-
              CBC Senator XXL
              • 03.10.2004
              • 3255
              • Beograd

Originally posted by mirdza
              Hondina B-serija potrosi 0,5l / 1000km pri iole dinamicnijoj voznji. Tako da prica ne pije vode...
              Da, ako radi u vtec rezimu. Popice onda i vise.
              Svaka honda i svaki auto potrosi ulja kada se vrti visoko. A za hondine motore je to poznata stvar da se vrte malo vise.
              Kada se vozi u normali, trosi nesto mizerno, maltene ne mora da se doliva nista na 10k km.

Za dizele ne znam...
              Power of dreams !!!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Poštovani bax76, "neverne Tome" i naročito Calemeon (ispašće jedan od retkih, uz autora i šačicu drugih koji je objektovno pedantan):

Iz drugog razloga (možda griža savesti zbog praktično nezavršene priče o njima) skoknuh do Total sajta.
                http://www.lubricants.total.com pa dalje je lako. Šta kaže VELIKI i pre svega OZBILJNI Total o proveri ulja?
                Da ulje proverite na 1000km (maksimalno a ne min.) i da je sve ispod MAX. zapravno nizak nivo ulja!!
                Tačno 110% (bar). Mislim da im je procedura koncizna i vrlo precizna te možete i sami da se uverite.
                Ipak i pored tolikog autoriteta ostajem da je kod nas (uskoro šljivi međ Srbljem kao što bi ragazzoni rekao) OPTIMALNI nivo nije Max. već između Sredine rastojanja i Max. oznake. Zašto?
                Sami ste se uverili da HORIZONTALNOST nije lako ugoditi, da smo skloni da "add little at the time" pretvorimo u "sipaj brale!" pa da lako i premašimo oznaku max.
                Ako se radi o par mm (1 do 2dcl; ili max. 5%) više nije tako strašno inače treba (bez panike) što pre kod majstora (servisa) da "pijanca" ispumpaju!!
                Pozdrav!!

P.S. Ovo će Vam se tek "svideti". VELIKI I MOĆNI TOTAL kaže da je granični uslov za posetu "garaži" (servisu, mehaničaru) što se potrošnje ulja tiče: 1lit. na 1000km!!! Ipak ostajem na preporuci da se to uradi već na 0,5 lit. na istom rastojanju jer smo skloni da ni sebi samom ne priznamo realnu potrošnju ulja i da je bar "prepolovimo".
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

evo ja cu da posvedocim da je HORIZONTALA ali ona prava vrlo bitna stvar jer sam jedno vreme bio u zabludi da mi auto stoji na ravnom i dolivao ko kreten misleci da mi auto trosi ulje. sta se desilo, pogadjate, probio semering radilice sva sreca pa onaj napred a ne pozadi... inace ulje uvek drzim na max tj cekiram sipku jednom nedeljno i cim dodje na pola dolivam do max eventualno 2-3mm ispod max da ne bi prelio.
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ragazzoni
                    CBC Senator XXL
                    • 24.02.2009
                    • 774
                    • Obrenovac i okolina
                    • Opel Omega 2.0i-16v

Da ne sredim te seemerrniiinge(radijalne zaptivne prstenove) i ako ne znam kako se sređuju sa malo više ulja, odlučio sam da ne dolivam ulje, ja produžavam šipku merača! što vama ne savetujem! Morali bi mi platiti za ORGINALNOST.
                    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• cameleon
                      CBC Senator XXL
                      • 30.01.2008
                      • 315
                      • Obrenovac

@expendable

Uvek sam dotakao malo dublju polemiku sa ljudima u vezi originalnog filtera, al nebitno..., znam da se ukazuju razlicite dimenzije u "aftermarket" varijanti, jer mislim da nije slucajno fabrika odredila odredjenu dimenziju, manju ili vecu zaprminu filtera, ako ni zbog ceg, onda bar zbog kvaliteta filtriranja i protoka ulja kroz sam filter, sa druge strane preporucene kolicine ulja u fabrickim specifikacijama su precizno odredjene uz koriscenje fabr. filtera, ali se naprotiv mora voditi racuna zbog odredjene kolicine koja moze ostati u sistemu. Ovo su samo neke finese, ali u odredjenoj meri i pouzdane stvari.

I moja ubedjenja su uvek bila da se nivo ulja mora odrzavati na max. stupnju, a laicki sam shvatao da je taj opseg izmedju min.i max. opseg u kom motor moze da radi do prve mogucnosti za dosipanje. Verovatno su naveli "check" maximalno do 1000km, jer smatraju da motor koji je i najveci potrosac ulja, u tom intervalu moze da ostane bez istog u opsegu dozvoljene granice.

@ragazzoni

...htedoh reci da cu poceti da sumnjam u duzinu meraca..., ali nisam hteo da narusavam ozbiljnost teme

Comment

• ragazzoni
                        CBC Senator XXL
                        • 24.02.2009
                        • 774
                        • Obrenovac i okolina
                        • Opel Omega 2.0i-16v

Što se filtera tiče, njihova osnovna karakteristika je kvalitet prečišćavanja u μm, i absorpciona moć u kg.
                        Prva veličina je vezana za zazore u motoru i veličinu čestice koja pliva, a koja bi bukvalno mogla da ZAGLAVI ILI propara klizne delove. Viđeno xxx puta na ležajevima radilice, naravno treba razgraničiti šta je zaribavanje a šta paranje nepoželjnom česticom.
                        Absorpciona moć-Ao, je količina nečistoće koju filter može da SAKUPI do momenta kada izlazi iz funkcije i dozvoljava ulju preko sopstvenog ventila sigurnosti ili ventila koji se nalazi u nosaču filtera, da neprečišćeno iz pumpe podmazuje motor. Od očekivane količine nečistoća u motoru-zavisi gde motor i u kakvim uslovima radi, računskog stanja motora, a za očekivano vreme veka izmene ulja, projektuje se i veličina filtera.(sećate se vremena kada su bile dve izmene ulja a jedna filtera, jer ulje nije imalo baš neki vek u poređenju sa današnjim)
                        Postoje još neki detalji oko konstrukcije, direktno-indirektno protočni, položaj i sl. ali to je drugi deo priče. Da ne ulazim u formule, bilo bi isuviše detaljno.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Hvala Ragazzoni,
                          Nekoliko puta sam izbegavao da dajem bilo kakvu formulu (pola bi ljudi pobeglo sa teme) a ako se uzdržim i kod dolivanja ulja biću ponosan na sebe a vaš će udeo biti bar 49% jer sam siguran da bi nam to predstavili sasvim stručno.
                          Elem ako već imate spremno pošaljite mi mejlom ili bar na PP čisto da vidim da li koristimo istu literaturu.
                          Pozdrav!

P.S.
                          Produženje šipke ... ovo ti je jedana od NAJ ideja ... nisu li te zvali vragolanom dok si bio klinac?

Comment

• ragazzoni
                            CBC Senator XXL
                            • 24.02.2009
                            • 774
                            • Obrenovac i okolina
                            • Opel Omega 2.0i-16v

Uvaženi EXPENDABLE, pređimo iz stanja Vi u stanje Ti, ja sam to već uradio. Pojuriću formule, ove sam iskopao iz glave davno beše, a i ne konstruišem filtere svaki dan.
                            Pogledaj moj današnji tekst viewtopic.php?f=358&t=47577
                            Što se tiče jednog interesantnog dela, a u vezi motornih ulja, onako sa granice mogućeg, da li si našao podatak da je CNIDI-centralni naučno istraživčki institut SSSR-a, svojevremeno, a doooosta davno imao rešenje sa razređivanjem ulja benzinom radi lakšeg starta. Kada motor startuje, zagrevanjem se izaziva isparavanje benzina. Svašta se radilo u tom delu zemaljske kugle, a start motora na -40 i manje stepeni, ma ma to bilo i loženjem bukovine ili nekim drugim patentom, moglo je život da znači u pravom smislu. Danas u 21. veku na -12 smo jakoooo smrznuti i dosta nepokretni.
                            Mi smo takođe patentirali dvotaktni dizel motor tip SD-II, AKADEMIKA DOBROSAVLJEVIĆA

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Izvini druže,
                              zaista si dobro obavešten. I naravno više znaš o motorima od mene. Zaista nisam znao ama baš ništa od onog što si rekao.
                              Ona ruska domišljatost nija loša ali mislim da je prevaziđena zbog sintetičkih ulja naročito 0W. Osim toga malo je tržište za takve zime do -25 je 95% te kapitalisti nisu baš ludi da razrađuju te kombinacije. Inače Lukoil ima (dan danas) rashladnu tečnost koja ne smrzava od -65 (za Sibir). Inače kod benzinaca glavni krivac za razređenje je naravno benzin u ulju te je TNG bolji no još bolja je vožnja izvan grada i bar deo u visokim obrtajima da benzin ispari. U gradu ćete nakrkati benzina toliko da će na 15k čistog grada 20W-50 postati 10W-30!! (Dobro malo preterujem ali nije daleko).
                              Nisam pročitao tekst ali čim budem mogao eto mene.
                              Omaklo mi se Vi po navici u mejlovima smo odavno na ti kako i treba da ostane makar se oko nečeg i ne složili. Više puta sam rekao da sam samo i samo (i jedan) čovek te ni samo motorna ulje ne mogu da znam u potpunosti a kamoli prateće oblasti.
                              Pozdrav!

Comment

• mirdza
                                CBC Senator XXL
                                • 14.03.2005
                                • 2437
                                • Katowice (PL) / Banja Luka
                                • AGP / W126

Originally posted by expendable
                                Ona ruska domišljatost nija loša ali mislim da je prevaziđena zbog sintetičkih ulja naročito 0W. Osim toga malo je tržište za takve zime do -25 je 95%
                                Zime 2004/05 temperatura je bila ispod -20 skoro mjesec dana. Od toga je 5-6 dana za redom bilo ispod -30 po noci Govorim , naravno, o Poljskoj i gradu gdje zivim
                                Sa paljenenjem nije bilo problema iako je anlaser veoma tesko vrtio motor prvih nekoliko trenutaka - u autu (Rover 200) je bio Mobil 1 5W50. Problem je postojao sa mjenjacem gdje su brzine jedva ulazile...
                                To me je navelo da Vas zamolim da u nekom sljedecem tekstu napisete nesto vise o transmisionim uljima (kako za mjenjace tako i za diferencijale). Koliko se razlikuju od motornih, sta je bitno a sta manje, da li mogu da se mijesaju (posto skoro svi tvrde da ne smiju), itd.
                                Zahvalan!
                                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

Working...
                                X