Ovo je vec rascisceno u jednoj drugoj temi - radi se o ogradi i bezobrazluku proizvodjaca. Ako je potrebno, skeniracu original servisnu knjigu od BMW-a iz 1981. gde jasno stoji da je normalna potrosnja ulja 1.3l na 1000km.
Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?
Collapse
X
-
Normalan auto, a i kod mnogih auta je slicno napisano, samo one knjige koje dobiju ljudi kada kupe auto, niko i ne cita. I kao sto rekoh u nekoj temi je ovo vec obradjeno, i profesor je zakljucio da se radi o ogradi proizvodjaca, a ne stvarnoj potrosnji ulja.Long Live CBC!!!
Comment
-
-
Normalan motor, naravno, i to savrseno ispravan, stvar je u tome da taj motor mozda ne potrosi ni 0.5l na 10.000, ali je isto tako OK ako potrosi i 3x toliko za 10x manje kilometara. Uglavnom zavisi od uslova i nacina voznje. Meni se desi da mi auto leti potrosi po 1l na 2000km kad moze da se vozi malo...brze, a zimi istera i interval zamene ulja od cca. 20.000km sa istom potrosnjom. Dakle...
Comment
-
-
Originally posted by 206 View PostUglavnom zavisi od uslova i nacina voznje...
Međutim, nikako se ne bi moglo reči, da je normalno, pod uslovima proizvođača, da novo vozilo, prvih 100 Kkm (ili bar do velikog servisa), troši toliko.
Većina, učesnika ovog foruma, sa problemom veće potrošnje motornog ulja, ima problem sa motorom. Mnogo radnih sati (pređenih km), a često, problematičnim održavanjem.
Rekao bih, ipak, da se radi o štamparskoj grešci! Obično se u uputstvu navodi i propisani interval servisiranja (zamene ulja), pored količine i preporučene vrste ulja. To bi se moglo povezati, jer korisnik (vlasnik) vozila, nije dužan svaki čas, da kontroliše nivo ulja. Zato sam i pitao, koliko ulja maksimalno prima motor. Ako je propisani (ne preporučeni!!!) interval 10 Kkm, a motor zariba na 3-4 Kkm zbog nedostatka ulja, proizvođač je dužan, da zameni motor! Ne može da se ogradi na takav način. Ili, mora, da velikim slovima, ili boldovanim tekstom, naznači obavezu kupca, da sa sobom nosi pomenute čantre.
Comment
-
-
Nijedan proizvodjac ne priznaje bilo kakvu garanciju ako se utvrdi da je nedostajalo ulja u motoru,a sto se tice fabricke potrosnje u originalnom uputstvu za VW golf 2 za sve motore je navedena dozvoljena potrosnja ulja na 1000km i ona iznosi 1.0litara pa cak sam imao uputstvo takodje originalno gde je bilo navedeno i 1.5 litara na 1000 km.E sad cete reci da je mnogo ali sam vozio golfa 2 1.6d koji je trosio 2 litra ulja ali ne na 1000km nego na 100 km ej pa je opet palio i isao normalno cak nije ni dimio mnogo.
Comment
-
-
Originally posted by 206 View PostZnate li da je za pojedine motore novije generacije prihvatljiva potrosnja i do 1.5-2l na 1000km?
Samo radi podsećanja: nije istorija (svet) počeo ni 1804 ni 1903, 1945, 1989 (1990), 2000 a ni 2012. (možda će doduše nestati 21.12. iste, ali blizu je pa ćemo već videti šta dalje).
"Dozvoljena" potrošnja ulja od 1,5lit. na 1000km je bila karakteristika navoda proizvođača iz '80-tih godina.
Posle je to smanjeno (i zaokruženo) na 1l/1000km. Praktično koncenzusom, iako ima i navoda od 0,8l (mercedes) pa sve do Fiat-ovih 400g (kao da se radi o salami, al' nema veze, bar ne zavisi od temperature) što je nekih 450-500ml.
Ali da ne ponavljam ni sebe ni druge (i opterećujem temu). Koga zaista zanima moje mišljenje, preporučujem tekst na blogu:
Pre svega: šta je normalna potrošnja ulja? Za putnička vozila 0,2 do 0,6% od potrošnje goriva. Iako staro, ovo tvrđenje uglavnom važ...
Nemam posebno šta da dodam.
U vezi ove diskusije samo da ponovim da nije isto 0,5l/1000km i 5 litara na 10k km (ovo drugo je SASVIM SIGURNO - POVEĆANA POTROŠNJA ULJA).
I citat (samog sebe), bez obzira na motor i uslove vožnje SVAKA potrošnja ulja koja dostiže količinu ulja koja u motor staje za vreme (preporučeno) zamene (10, 15 ili 30k km) je sigurno VELIKA potrošnja ulja.
ITD. (tekst je na blogu)
Inače zaista je poražavajuće da I kod NOVIJIH motora stoji (u uputstvima) da se toleriše (i do) 1,5 pa čak i 2 litara na 1000km.
Kod Hyundai-a je veća potrošnja karakteristika 1,5 dizela više nego benzinaca ali u praksi je potrošnja ulja 2-3 puta manja od "dozvoljene" (pa i do 5 puta).
Dakle "faktor sigurnosti" je sa (ionako prevelikih) 2 otišao na 3 ili 5 što nije pohvalno za proizvođače.
Nije svaka potrošnja preko 5dl na 1000km nedvosmisleno problem sa motorom (ili znak da je za generalnu) ali JESTE razlog da se ode u servis (kod mehaničara).
BILO KOJI MOTOR, BILO KOJI USLOVI VOŽNJE. (naročito ako je više od 3 litara na 10 hiljada km).
Ko ignoriše toliku potrošnju ulja veliki je optimista ... ili igra ruski rulet (sa svojim motorom, ako ne proverava na svakih 500km nivo).
Naravno, dokle god ulja u motoru ima dovoljno, neće stradati (motor); kao što je chaboo već naveo na primeru. Ali dosipavanje celog (litarskog) pakovanja na par nedelja (ili neki duži put) ili sipati svih 5 litara do mora i nazad ... kako zvuči? Makar skupo (da ne kažem ... psihodelično ili nešto što će biti cenzurisano).
U svakom slučaju (lično) ja bih takve motore zaobilazio "na kilometar" (1000km, pa bi uštedeo litar-dva ulja), onim ako nije rotacioni ("vankel") iz Mazde (ma nek troši ulja koliko hoće, zadovoljstvo je veće od ove "male neugodnosti").Last edited by expendable; 23.09.2012, 09:48.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Jos nikada nisam uspeo tacno da utvrdim koliko mi auto trosi ulje. Pogledam tu i tamo merac, ako fali, dolijem i vozi dalje. Druga stvar, kontrolisanje - nekada je to ispred firme pa ispred kuce, zgrade, kafica, restorana... kad se setim i toliko sam hrabar da sve to radim bez da nosim libelu sa sobom da prekontrolisem podlogu.
Podatak "trosi xx litara, grama na xxxx km" ne znaci puno. Da li je kod zamene menjan proizvodjac, gradacija, ako nije, da li je isti, proveren, izvor tog ulja, da li se potrosnja ulja odjednom pojavila ili postepeno povecavala, pretezno gradska voznja, otvoren put ili "przenje" gde god se stigne.... za kvalitetan odgovor ima milion potpitanja i zato langsam, bolje nikakav odgovor nego povrsan.You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Comment
-
-
Pre par godina sam obrazlozio jednom clanu foruma, ako se dobro secam, Cacanin, Audi A6 2.4 ( sestak), kolika je dodirna povrsina carika i cilindra sa prosecnih 2000 rpm na relaciji od 1000km. Racunica je dala neku povrsinu od 20ak fudbalskih terena, dakle, ako se ulje razlije na povrsinu koja je dobijena i zatim "ostruze" sa iste, nisa cudo da ce mikronski film koji je ostao u perforacijama paterijala izgraditi 1 ili cak i 2 L volumena. Cinjenica da su niskofrikcioni motori u cilju smanjenja frikcije dobili karike koje su tanje, uobicajeno sa starih 2mm na 1.5mm da je sila ekspandiranja karika draticno smanjena. Za stare konstrukcije je uobicajen gubtak efekta motora bio reda oko 3Bara ekspanzionog pritiska dok na danasnjim lezi na nivou ispod 2 Bara.
Malo je matematike i logike potrebno za sloziti kockice i prihvatiti ovo sto je 206 napisao. Honiranje je proces koji postoji u starim konstrukcijama, koji daje kao rezultat manju potrosnju ulja ali vecu frikciju. Zamenjen je sa coatingom tipa nikasil, u zadnje vreme alusil koji je niskofrikcioni coating sam po sebi ali sa vecom apsorbacijom ulja te samim tim i potrosnjom.
Nije mi svrha da stavljam tacke na diskusije vec samo da iznesem cinjenice protiv kojih se nemoze!
Pozz // BoostAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
I sve se to radi radi neki procenat nize potrosnje, radi zadovoljenja euro normi, da bi svaka novija generacija izbacivala sto manje co2...itd. I sve se to nama kupcima servira kao ultra mega kvalitet, a u sustini su motori losiji nego generacije pre 2000god.Lancia Kappa 2.0 20v
Comment
-
-
... nivo ulja u motoru?
Meni je Xsara Picasso sa EW7 motorom popila 2l ulja od Zrenjanina do Katerinija (~900km).Slučajno sam proverio ulje i šlogiao se.Auto je sa tim uljem napravio 10.000km i doliveno je pre neki mesec 2dl.
Proveren nivo pred put, ulje je bilo na maksimumu.
Da napomenem da je količina ulja od maksimuma do minimuma na sipkici 1.5l,po fabričkim podacima.
Dolio sam litar ulja,i po sipkici za merenje je nivo bio na pola,između maksimuma i minimuma.
Vozio još 450km do Atine i nakon provere nivo je još uvek bio na polovini!?
Ajde objasnite to!?
Znači za 10.000 pređenih je potrošio 2dl, zatim za sledećih 900km oko 2l, i potom se potrošnja opet vratila u normalu.....
Ja ne mogu da objasnim.
A gledao sam ispod auta,motor i podvoz nije mastan,antifriz je ok (prva pomisao kad sam video da je auto odozdo čist).
Eto male misterije....
Comment
-
-
"Znači za 10.000 pređenih je potrošio 2dl, zatim za sledećih 900km oko 2l, i potom se potrošnja opet vratila u normalu....."
Prvo, ulje koje je preslo 10.000km ima poprilicno razbijene aditive te se na opterecenju i povecanim temperaturama izrazi ekstremna potrosnja, umesto da se satire sa cilindra, ostaje i sagoreva.
Dodavanjem vece kolicine ulja sa friskim aditivima vraca stvari u "normalu".Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Originally posted by BOOST View Post"Znači za 10.000 pređenih je potrošio 2dl, zatim za sledećih 900km oko 2l, i potom se potrošnja opet vratila u normalu....."
Prvo, ulje koje je preslo 10.000km ima poprilicno razbijene aditive te se na opterecenju i povecanim temperaturama izrazi ekstremna potrosnja, umesto da se satire sa cilindra, ostaje i sagoreva.
Dodavanjem vece kolicine ulja sa friskim aditivima vraca stvari u "normalu".
Najverovatnije su "ciknuli" polimeri (za povećanje indeksa viskoznosti) pa je ulje skliznulo jednu (ili čak i dve - dešava se i to) viskoznu gradaciju naniže.
Uz veliko opterećenje motora i visoke (letnje) temperature prilično je moguće (a dešava se tu još što šta, ali bilo je o tome pa ne bih sad da davim).
I uz Boost-ovu obzervaciju samo jedna ispravka (malo sam prevideo motore sa 6, 8 ili vše cilindara). Onih 0,5 je za 4-cilindraše a za višecilindarske može i ceo litar (pre nego odete do servisa).
Naravno (ali o tome ima ceo tekst, i data web adresa) ukoliko se radi o teškim uslovima eksploatacije ne mora se baš trčati u servis.
Boost je dobro naveo to da se honovanje napušta a osim navedene "sadašnjosti" radi se na raznim kreamičkim (i to "mazivim") materijalima unutar projekta "Zero Wear" u koji je uključeno više evropskih univerziteta i (skoro) sve veće kompanije iz oblasti maziva (Total, Fuchs, Shell i drugi).
Rezultati su zaista jako dobri (za početak, od nekoliko godina) i ako nije baš "nula" trenje (friction) je zaista manje do te mere da se može uštedeti i do 10% goriva (u priseku nešto manje).
Međutim ... od trajanja motora nema ništa jer će cela konstrukcija biti "nežnija" (lakša) te ostaje "sve po starom", nešto uštede goriva i manje zagađenje vazduha (pre svega emisije CO2 jer nema više šta da se prečisti, tj. nešto NOx, H2S i SO2 će ostati, kao i kompleksnih ugljovodonika).
Iako ni elektromobili nisu baš "najčistiji" (termoelektrane ili nuklearke ostaju opcija iako manjeg udela u proizvodnji struje) ipak su (uz neminovne gorivne ćelije) JEDINA prava EKOLOŠKA alternativa, motorima SUS.
(mada je Džeremi "lepo" rekao da "to nisu kola" ... "ua ekologija" ... "long live the R&R", itd.)Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Prvo, želeo bih da se zahvalim nekolicini ovde najaktivnijih članova kojin su pokrenuli i upotupunjavali ovu temu - jer se u njoj nalaze neke vrlo ključne činjenice i stručna objašnjenja do kojih se ne može lako doći.
Svojom sledećom pričom, tačnije sa dve priče - pokušaću da pomenem i još po nešto što možda nije pominjano a što može donekle biti interesantno, prvenstveno onima sa PSA vozilima.
Inače, to je nastavak ove priče. http://www.cbc.rs/threads/27744-Pita...325#post613325
U slučaju da sam objavljivanjem slika prekršio neko od pravila foruma, izvinjavam se vrlo, pa ukoliko je potrebno to ću promeniti da bude kako se nalaže.
Dakle, u poslednjoj izmeni (citroen c3 1.4 hdi 8v, 2006., tačna kilometraža nepoznata, najverovatnija oko 300,000 km), u januaru je uliveno famovo Fenix Energy PSA 5W-30 (ACEA C2, PSA B71 2290)
Pre uvoda, recimo da zamislite situaciju u kojoj nekom serviseru bez pardona kažete - da ne zna da izmeri nivo ulja na vašem vozilu. Ako ste skloni opasnim i ekstremnim sportovima, možda bi ste to mogli da probate. A evo vam teorijsko-praktične podloge da to činite.
Servisna dokumentacija za većinu Citroena u poslednjih petnaestak godina - navodi da su kapaciteti (motornog ulja) odmereni tako što se vrelo ulje sa temperaturom od 80 C ispuštalo 15 minuta (ili vakumom/sukcijom 15 minuta), i da je nakon toga ulivano novo ulje, te da treba nakon rada motora (da povuče novo ulje) motor ugasiti i ostaviti 5 minuta da miruje. Dakle implicitno navode da posle pet minuta od gašenja motora treba izvući merač šipku.
Dole je link do servisnog uputstva za C5-C8 iz 2005. godine (a isto se navodi i u ranijim kao i kasnijim uputstvima, koje sam za do 2007. godine imao priliku da vidim).
Uputstvo C15 i Berlingo2 2003. http://service.citroen.com/dtt/CDP/d...us_vu_2003.pdf pogledati stranu 33.
Uputstvo C5 i C8 2005. http://www.c5club.cz/files/navody/2005-C5_C8.pdf pogkledati stranu 5. tog uputstva
Međutim, kako stoje stvari, tačan interval čekanja pre nego se nakon gašenja izvadi merač/šipka se najpre nalazi u - korisničkom uputstvu.
Ovo navodim iz razloga jer čak i za iste motore, istih kapaciteta, ali različitih godišta - korisnička uputstva za po neka vozila navode različit vremenski interval. Takođe, koliko vidim čak i u istoj godini (npr. ako biramo korisnička uputstva koja pokrivaju 2007.-2008. godinu) za različita vozila se navodi različito vreme. To navedeno vreme čekanja u korisničim uputstvima može da bude 10, 15 ili 30 minuta, u zavisnosti dakle od tipa vozila i njegovog godišta, odnosno godišta korisničkog uputstva.
Koliko vidim, trend je da se kod bitno novijih vozila (recimo od oko 2010. god.) navodi duži interval tj. "najmanje 30 minuta".
Sa obzirom na ovakvu raznovrsnost, sklon sam da verujem da takvi navodi imaju realnu podlogu - ali me ne bi začudilo ni da se samo radi o tome da je jedna ekipa inženjera učestvovala u pisanju uputstva za jedan tip vozila, a druga za neki drugi tip. pa se možda samo nisu uskladili ili recimo da su različito smatrali kolika je dozvoljena varijacija usled slivanju ulja nakon 15 minuta, i nakon 30 minuta.
Takođe treba imati u vidu da korisnička uputstva podrazumevaju da se isto odnosi i kada se vrši merenje senzorom nivoa (kod motora koji ga imaju). Pa, malo blesavo deluje da ukoliko želite da znate na nekom novom citroenu da je nivo motornog ulja adekvatan - da treba da čekate najmanje pola sata
Što bi neki rekli - francuska posla, pa i nije čudo.
Slede slike ovih navoda iz po koje korisničke knjižice sa citroenovog servisnog sajta, a ko ima pristup to lako može da proveri ako odabere par uputstava iz različitih godišta, i za par različitih vozila.
Mislio sam da crvene strelice kod vremena stavim i na ostalim slikama osim prve, ali mislim da je i bez toga sasvim jasna ova raznovrsnost vremena.
Citroen C3 uputstvo za 2007. god.
Citroen C6 uputstvo za 2007.
Citroen C3 uputstvo za 2009. god.
Citroen C3 uputstvo za 2010.
Da se vratimo na osnovno pitanje zbog kojeg sam i započeo ovo, shvativši da je očitavanje nivoa na meraču najblaže rečeno sasvim varijabilna disciplina - i da zavisi od nekoliko sasvim varijabilnih stvari.
Dakle, kako meriti tj. očitavati nivo ulja na meraču/šipki?
Svi ovde znamo da auto mora biti na sasvim ravnom, da se motor ugasi, da se sačeka neko vreme (pogledati korisničku knjižicu), te da se zatim vrši sledeće (kod automobila koji imaju merač/šipku):
1. Izvući merač/šipku.
2. Prebrisati merač/šipku.
3. Vratiti u motor merač/šipku.
4. Izvući ponovo merač/šipku.
5. Pogledati merač/šipku, tj. konstatovati nivo motornog ulja (najpre držeći je što ravnomernije horizontalno kako se ulje ne bi slivalo u bilo kojem pravcu).
Ono što mogu da kažem je da u zavisnosti od viskoziteta ulja, a u kombinaciji sa konstrukcijom merača - nivo ulja na meraču može prilično da zavisi i od intervala tj. vremena koje protekne između stavke 3. i 4.
Dakle prosto rečeno, zavisi koliko brzo izvučete šipku, odnosno zavisi od toga koliko vremena dozvolite da deluju sile koje se tiču površinskog napona (i eventualno onim što fizika definiše kao kapilarne pojave) zbog kojih se nivo ulja na meraču može donekle povećati.
Šipke tj. merači su kod mnogih današnjih vozila plastični, a mislim i da su hrapavije površine, uz to da postoje horizontalne prečke na određenim razmacima između minimuma i maksimuma - pa sve to mislim da doprinosi ovolikoj varijabilnosti.
Dokaz:
Donje slike nivoa su dobijene tako što je motor ostavljen na ravnom, ugašen, sačekano petnaestak minuta - i pri tome je brzo izvađen merač, ili sačekano dve/tri sekunde, lii sačekano nešto više od pet sekundi, respektivno.
Šta reći? O ovome nema reči u korisničkom ili servisnom uputstvu. A zaključaka ima više (recimo da mislim da je ova pojava izraženija što je ulje manje viskozno), ali je suština da merenje uvek činite na sličan način da bi varijacije bile što manje. Takođe zaključak je da ovo ume što se nivoa na meraču tiče, da utiče u sličnoj meri koliko i čekanje da se slije ulje iz gornjih delova motora, verovatno do oko desetak procenata kapaciteta.
Sasvim lično mišljenje - pošto se što dužim držanjem, tj. buljenjem u šipku ulje sliva na jednu ili drugu stranu - računajte da je najbolje odnosno da je najadekvatniji nivo onaj koji odmah vidite.
I naravno, ako se neko pita koji je pravi nivo - to bi trebalo/moralo da bude prva slika Jer, mi sa meračem merimo nekakav nivo ulja u karteru, pa je bitno da se uverimo tačno u njega. Ako duže ostavljamo da deluju kapilarne pojave - dobijamo neistinit a za nijansu viši nivo Ovo naravno da nije izraženo kod merača koji su glatki/metalni ali očigledno jeste kod ovakvih plastičnih. Dakle, relativno brži pokret prilikom vraćanja šipke i ne zadržavati je u cevi, nego koliko samo da ulje ostavi trag pa isto relativno brže izvlačnje i odmah pogled na nivo.
Kod poslednjeg, treba takođe imati u vidu da plastični merači umeju dobrano da se deformišu i pretvore u spiralu sa jednom ili dve krivine pa treba biti pažljiv jer mogu tada lako da puknu. U nekim slučajevima, dešava se da automobili imaju pogrešno odabrane zamenske merače (koji se prodaju jeftinije, jer kataloški originali koštaju ne manje od 20ak evra) pa treba biiti sasvim siguran u fabričke podatke o kapacitetu i razlici između maksimuma i minimuma.
Toplu vodu sam otkrio odavno, a sada mi je bilo bitno da otkrijem toplo ulje
1 sekund
3 sekunde
5+ sekundi
Za 1700 km koliko je prošlo od prethodnog reseta, board prikazuje prosečnu brzinu 23 km/h, prosečnu potrošnju eurodizela (u poslednjih 1000 km ecto - lukoil) 5.4 L /100 km
P.S. Pošto sam najpre ja ovim eksperimentom nešto naučio, može se računati da su moja prethodna merenja bila nešto manje pouzdana (mada je ta nepouzdanost zavisna od viskoziteta ulja) te će se nivo ulja od sada meriti tačnije.Last edited by DS9; 18.04.2014, 19:01.
Comment
-
-
Impozantno. Pročitao sam svaki red teksta. Jeste malo "izvrtanje na postavu" i dugačko ali svako će preskočiti šta smatra da treba (kao i kod mojih dugačkih tekstova, pa sve više skraćujem).
"Toplo ulje" je dakle izmišljeno (sviđa mi se izraz).
Ne bih mnogo dodavao (a i vremena baš nemam) ili komentarisao ... par reči (samo).
1) Obratiti pažnju na "najmanje x(y) minunta". Uvek je bolje produžiti (bar za) 5 min. ili (zapravo) duplirati ono što se spominje u uputstvu (do 15min.) ili ostati na 30 min. što mi se čini najmerodavnijim (novija uputstva su verovatno i na osnovu iskustava, makar amatera vozača, koja ne moraju biti identična kao kod test timova profesionalaca, dakle treba uzeti i subjektivnu komponentu).
2) NARAVNO da se NE mora ovoliko "cinculirati" ali "DS9" izlaže svoju priču i svako će gubiti manje ili više vremena kako smatra (čak i kod motora nove generacije, bolje je češće gledati nivo ulja nego ređe, kao i pred svaki duži put ako već ne svaki što je sigurno najbolje ali nije praktično i (čak) potrebno ako se prati redovno i poznaje motor; sam proizvođač navodi 2000km kao optimalan period što je već (gore) navedeno).
3) 15.000km nije previše čak ni za pretežno gradsku vožnju (jer je tako propisao proizvođač za teške uslove eksploatacije). Naročito sa ACEA C2 uljem. Inače (za 5W-40) je bolje malo skratiti (ipak je pređeno ... pa skoro do meseca).
4) Nije da ne može da se koristi 10W-40, može. Ipak, ne mora. To smanjuje troškove eksploatacije i donekle (vrlo upitno) prija većim zazorima (ipak) istrošenog motora ali kako je isti u solidnom stanju 5W-40 bih (bar) držao što duže (bar dok je potrošnja ulja manja od 1,5 ili 2 litara na 10.000km).
5) Na kraju ali ne i po značaju, 5W-30 ACEA C2 nije mnogo "tanje" (definitivno moram jedan tekst o tome, ali na blogu, i ne pre sredine maja) ali ipak jeste (i Low HTHS). Definitivno smanjuje potrošnju goriva (makar za 1-2%). Potrošnja ulja? Videćemo. Ne mora nužno da bude veća. Suprotno uvreženom mišljenju ovo ulje BOLJE štiti motor u iole pristojnom stanju (noviji) od 5W-40. Naročito kod pretežno gradske vožnje. Doduše na 300k km i više je pomalo upitno ALI proizvođač daje svoj "default" za ulje uzevši u obzir i preriod "Peak Life" životne faze motora, dakle sve dok je u granicama tolerancije (nije ispunio uslove remonta). Naravno, da li jeste ili nije može se pre rasturanja motora samo proceniti ali ne i izmeriti (i to je zaista "kvaka 22").
Za laganu vožnju ne bih (ali uopšte) brinuo. Uljni film neće popustiti. Isparljivost jeste nešto veća ali ne i posebno. Potrošnja u letnjim mesecima može biti malo veća ali ne posebno (kvalitetnija osnova).
Toliko.
P.S.
Dobro je da je ulje "jednu crvenu za litar". Iako su C2 ulja jeftinija u proizvodnji od C3 (a naročito VW 504/507) nije dobro da i u prodaji budu jeftina (mogu samo i trebaju biti jeftinija od pomenutih, isto u 5W-30). Jednostavno, koriste se savremeni aditivi a bazna ulja (stock-ovi) su sintetički i kao takvi skup(lj)i. Doduše stoji i da nema posebnog razloga da takva ulja budu skuplja od 5W-40 (ili tek neznatno) ALI je uobičajeno (ne samo kod FAM-a) da jesu (možda malo više nego što bi trebalo ali verovatno je uslovljeno time da to koriste novija vozila gde se o stotinak din. po litru manje vodi računa nego kod starijih automobila) kao i činjenicom da se manje troše (manje serije) od 5W-40, koja su sustigla 10W-40 ulja koja verovatno još uvek drže primat u Evropi.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment