Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Koliki vam je ... nivo ulja?

Franjo ...nemoj samo češljati temu,malo i žvaći pa nećeš biti neupućen a naš profa je uvek raspoložen da objasni što nije jasno

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Očekujem mišljenje Profesora! Sažvakao sam dosta i nisam baš neupućen.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

O originalnosti imate i na http://www.maziva.org, nešto malo po tekstovima (bloga), ali poseban tekst nisam pisao jer treba i dokaza o tome (da se nešto sigurno falsifikuje). Osim toga to je i Tricky Business da ne kažem i više od toga (opasan po zdravlje).
        No od Septembra na blogu pokrećem akciju "kupujmo originalno". No više o tome pred početak akcije (ili dan-dva posle).
        Što se tiče osnovnih pitanja o motornim uljima o tome imate na:
        http://motornaulja.blogspot.com/2010/01 ... ljima.html
        http://motornaulja.blogspot.com/2010/02 ... ljima.html
        http://www.mycity.rs/Servis-odrzavanje- ... lja_4.html

Više nego dovoljno.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

....čini mi se da dolazi vreme nekvaliteta i falša....iz prve ruke pojava UNICO filtera koji ne propuštaju ulje i ne gase lampicu ulja(čuju se podizači)...biće toga sve više,važi i za ulja tako da se dobro pripazi pri kupovini....najbolje nazvati uvoznika i pitati za radnju u vašem mestu...pumpadžije su mi za sada najsigurnije,ali cene su im na nivou najjačih brendova,ali mislim da vredi...

Comment

• Srdjan
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 2416
            • Bajina Basta/Beograd

A ova akcija za Motul, jel to za distributere ili i za nas krajnje kupce? Jel ima zainteresovanih na forumu za neki group buy Motula 8100?
            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Ako se kupi direktno od Mass-a mislim da mogu da budu i fizička lica (99%) preko distributera isto važi samo za STR-e, tj. pravna lica.
              Cene su (naravno) bez PDV-a ali i pored toga izuzetne.
              Valjda se mogu naći četiri CBC-ovca da kupe povoljno (lično nemam gde da stavim te mi je daleko od neophodnog inače bih ga sipao rado i u "keca" a kamoli da imam iole bolji auto). Zbog dalje distribucije nađite se Beograđani, Novosađani, Nišlije ... (redosled samo po veličini grada) pa uživajte u niskim cenama.
              Svako ima svog favorita i kao što znamo postoji bar desetak izuzetnih brendova i bar još toliko odličnih i još toliko veoma ispativih.
              Glavna zamerka Motulu, Castrolu ili Mobilu (makar M1 seriji) je visoka cena, verovatno i neproporcionalna kvalitetu.
              Ali ko hoće nešto što je vrh (dodajmo još Shell Ultra seriju ovde, računajući samo velike te Elf Solaris) to MORA malo i više da plati (nije samo naš narod izmislio da ne idu i jare i pare ili Englezi da nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino).
              Ove akcije su prilika (ima i individualnih, te naravno i za druge brendove, Eneos recimo još traje za 10W-40) da kupite nešto vanserijsko za cenu industrijskog standarda.
              Zašto to ne iskoristiti?
              Sigurno ćete sa bolje osećati (makar) ako vam je u motoru Castrol Edge, Mobil 1 ili Motul 8100 nego (makar uz minimum u razlici kvaliteta) desetak drugih i sasvim solidnih brendova.
              Mislim da možda prevoznici, industrija i slični više treba da vode računa o ceni maziva a automobilisti i naročito motociklisti mnogo manje. Dati 10 ili 20% više (recimo 500 do 1000 din. više po zameni) ne znači tako mnogo.
              Toliko vredi i osećaj da ste sebi priuštili najbolje te vam nijansa u kvalitetu dođe gratis.
              Isto naravno važi za bilo koji brend koji vam je iz bilo kog razloga omiljen.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

Semering radilice je,primetio sam juče, odgovoran za potrošnju,stavio stop leak,kod sledeće zamene vraćam se na mineralno 15W40,selenia vision,možda i 10w40 max life...ono čega sam se bojao zadesilo me...odsad samo kvalitetno mineralno,neću da čujem ni za polusintetiku,a kamoli za sintetiku...
                ovo bi možda bilo još najbolje http://www.liqui-moly.de/liquimoly/p...oiladb=web.nsf
                Last edited by kristina990; 05.07.2011, 10:41.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Kad ja tamo a ono međutim ...
                  Što bi rekao naš narod što si spominjao semering radilice, eto izbaksuzirao si stvari (Dora, gde su smajliji??).
                  Što bi rekli "jeste sintetika najbolja, ali ne za moj (stari) auto".
                  Ne, nije Vladd toliko u krivu, Kris, stvarno si (težak) baksuz po ovom pitanju!
                  Nekoliko ljudi su u razne krševe sipali 5W40 ulja pa nisu toliko nadrljali ...
                  Dobro što si se javio jer kad god ljudi počnu da kukaju kako ima motor troši ulje (posle MOL MAX-a, MObil-a i slično) uvek kažem "aman ljudi, teško da je ulje krivo, pogledajte da negde ne curi", onda ide priča "ma nema šanse", ali na kraju "šanse ima".
                  Ispade moj drug Gavra (ali ne Gavra sa foruma) u pravu, sipaj prvo Oil Leak Stop pa onda sintetiku (u stari auto).
                  Aditiv ima veći učinak kad deluje preventivno.
                  MaxLife 15W40 ili pomenuto Liqui Moly. Oba obožavaju dva (od pet-šest najboljih majstora u moje selo) majstora.
                  Nisu uvek u pravu ali kako kažu oba su "majka" za motore iz osamdesetih i devedesetih (početka). Uz majstorski "garantovano". Malo sam im sporio ali sam se složio da ako nije najbolje, "najzgodnije je".

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

bio sam duboko ubeđen da ne troši na sklopu klip karika,pa video si i sam snimak da ne duva ni malkice,na 100 komada TD i TDI motora naći ćeš samo jedan da ne duva nimalo,malo zamašćenje zvona menjača bio mi je signal da ga nateram na kanal.kad ono nekoliko kapi na dnu zvona menjača....
                    imam i objašnjenje zašto se nije primetilo...naime ulje se gubi dok motor radi i vozi tako da sitno kapanje se dešava po putu,čim se stane i ugasi motor prestaje curenje,eventualno kapne po koja kap i ostavi malu mrlju koja se i ne primeti...stavio sam engine stop leak pa čekam još several days ko što kaže uputstvo za upotrebu da prestane,ako ne potražiti pomoć profesionalca(čitaj vataj se za novčanik)

što je najgore od generalne je prošlo nepune 4 godine,toliko o kvalitetu delova,tako da odsad te delove koji nisu preterano skupi a traže puno posla za zamenu kupujem u originalu,pre svega mislim na semeringe i gumice ventila...
                    Last edited by kristina990; 05.07.2011, 21:25.

Comment

• Vladd
                      CBC Senator XXL
                      • 09.07.2006
                      • 581
                      • NBG

Nece mineralno ulje popraviti radilicu. Ako je radjena generalka, pitanje je risa na mestu kontakta semeringa. I da li je semering distancom malo izmesten van zone risa na radilici.
                      Uglavnom, dorade i sredjivanje riseva na radilici se ne rade na Balkanu, odnosno, takvi zahvati su retki kao i zirafe.

No, nije problem u tome, po meni, veci je problem intenzivna zelja za proglasavanjem krivca, po svaku cenu, pa makar bilo dijametralno pogresno.
                      Bolje sintetizuj majstora, nego sto optuzujes ulje

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

želja je što bezbolnije da se problem reši...ako može sa mineralkom,zašto ne,mada mislim da je kasno..videćemo šta je posredi,najjeftinija mi je opcija mineralno ulje tipa max life s aditivima za regeneraciju zaptivki,mada može biti u pitanju loš kvalitet semeringa,mala privreda i sl. nešto ni ja nisam ubeđen da će mineralno ulje popraviti situaciju,ali što ne probati,ako ovaj stop leak što sam stavio zaustavi curenje..

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Mineralno ulje neće zaustaviti curenje. LM aditiv u dobrom procentu slučaja hoće. Ipak moraš u nedelju-dve pa pređeš 500 do 1000km inače nećeš imati potpuni efekat. Samim stajanjem i kratkim vožnjama iscureće i aditiv (pa posle ni on neće valjati).
                          Prilično dobro krpi mala curenja u koje se tvoj slučaj savršeno uklapa. Deluje jače i brže nego ulja sa (manje sličnih) aditivima.
                          Posle je prilično svejedno šta koristiš. Malo je sigurnije sa mineralnim ali opet ne koristi diesel varijante jer imaju jače detergente (potencijalno i salicilate). TBN od 8 ti je više nego dovoljan za sve živo. Pogotovu što ne prelaziš mnogo km godišnje.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

prelazim 30,40 km dnevno ...aditiv je ABRO....kako misliš da će iscureti aditiv kad je pomešan sa 4 litre ulja....inače u uputstvu piše da se stavlja u vruć motor i da radi pola sata i da treba par dana da ispolji efekat...sačekaću,ako ne rešim menjač ide napolje i menja se semering...naravno ovaj put ću da stavim original vw pa onda polusintetika koja je i bila...čim je propisao semering znači da je dobra...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Mislio sam da će iscureti 5 do 10% aditiva (sa uljem sa kojim se idealno meša).
                              Da, caka i jeste da se sipa u vruć motor i da stvara zaštitnu "opnu" na visokim temperaturama (samo na nemetalnim delovima).
                              O.K. mislio sam na LM koji stvaro deluje malo sporije, min. 500km a sigurno tek na 1000km.
                              Dobar ti je zaključak za PS koja je odradila posao sintetike :-)
                              Trebalo bi da aditiv odradi posao jer to nije bilo lako primećeno a i potrošnja je bila relativno mala što sve navodi na to da je curenje kapilarno ili kroz mali zazor za šta su aditivi dobri. U svakom slučaju ako to ne uspe, srećno skidanje menjača

Comment

• Bok !

Tema je bila nivo ulja pa da se uključim .
                                pravo hladan motor ( VW 1.9 tdi 74 kw PD ) nivo do maximuma
                                Kad ga upalim , on radi par minuta , ugasim i nakon 5 minuta je na minimumu ?
                                Da li je to dobro ili ne ?

Koje mi ulje možete preporučiti osim Castrol edge a da odgovara proizvođačkoj normi i
                                da sam siguran da se ne falsifikuje . Cijena nije presudna već kvaliteta i da je za PD motore .
                                Hvala

Comment

Working...
                                X