Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Re: Menjate li Menjačko ulje?

Ne bih se usudio da pričam ono što ne poznajem dobro.
    Ragazzoni je na žalost (i očigledno) zauzet ovih dana ali se nadam da će za vikend da svrati na forum. I meni je potreban za temu "... podmažte traktrora".
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Test uradi ovako: Izvozaj se 20-ak kilometara, stani, izbaci menjač u neutral, pusti kvačilo, stisni kvačilo i probaj u rikverc! Sad mi reci da li zakrči? Motor radi neprekidno.
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• vlada0902
        CBC Član
        • 26.11.2010
        • 38
        • Beograd

Probao sam i tako i upada bez problema ... Probam sutra ponovo, pa javljam ako "zakrci"...

Comment

• kuntalo
          CBC Senator XXL
          • 02.03.2007
          • 342
          • Predgradje

@ragazzoni: Šta ako ovaj test daje krčanje za rezultat?
          Save the Panda!

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Javi će se ragazzoni. Malo strpljenja. Udarila zima. Mora da ispušta vodu iz traktora (više njih)
            Lepo ja pišem da treba da se sipa 30% antifriz pa tek na -5 danju i -10 noću da se ispušta
            Navikli ljudi da sipaju kišnicu pa to ti je

Mora malo i ciničan da budem ne bi li prizvao ... kišu ... pardon, ragazzoni-ja
            Javi će se sigurno. Vrlo brzo. Znam da ga smajliji jako (ali JAKO) nerviraju
            Ako ni ovo ne pomogne, sledi "Marko Jarić" ...
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
              CBC Senator XXL
              • 24.02.2009
              • 774
              • Obrenovac i okolina
              • Opel Omega 2.0i-16v

Meni su opsesija trkački automotori, automobili VANSRPSKOG tipa, lepe dame, spavanje, odmaranje, leto, plivanje, filozofiranje..... Izgleda da me stiglo sve suprotno, traktori kombajni, zima, led....
              Ako takav test daje za posledicu krčanje, znači da nešto sa sklopom zamajac, spojnica i korpa kvačila nije uredu. (NIJE U REDU ZNAČI SVAŠTA-NESAOSNOST SKLOPA, POHABANOST, NEDOZVOLJENII ZAZORI, ISKRIVLJENA-OŠTEĆENA SPOJNICA, PUKLA KORPA.........) Na ovakav način smo eliminisali da nešto sa ovim sklopom nije u redu. Dalje je pored mogućeg neadekvatnog ulja(probati sa promenom istog) moguće da je došlo do oštećenja uređaja za sinhronizaciju i to kao posledica isteklog veka eksploatacije(sve ima svoj vek) istrošenosti sinhrona i tela sinhrona koji nije u mogućnosti da odradi svoj deo posla i savlada obrtni moment pa mu HLADNO ulje to i pomaže kočeći ulaznoo vratilo sa prenosnim. Moguće je da postoji još nekih povećanih zazora u menjaču, ali ovako na daljinu...?? Probao bih sa uljem za nijansu veće gradacije(pod uslovom da je ovo koje je u menjaču orginalno), ali tu će EXP. biti od veće pomoći. I na kraju moj savet: U koliko nemaš zaista OZBILJNIJIH problema u vezi sa tim menjačem, posle ovih eksperimenata, ja bih ti savetovao da vozišdok je to moguće. Razloga je dosta...

ps.Probaj da malo usporenije menjaš brzine, pa će možda biti lepše
              ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
              Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Iako sam puki amater (mehanika) u odnosu na ragazzoni-ja i moj stav nema toliku jačinu ipak moram da naglasim da se slažem da za manje probleme (problemčiće) ne vredi rasturati menjač (skupo i nepredvidljivo) te da bi trebalo da se tera dokle je to moguće (do pojave većih problema).
                Ulje nije loše zameniti jer novo ulje ima i veći koef. trenja. Iako ne obožavam lekare ne mogu a da ne napravim analogiju sa njima: prosečan će ići na umerenu terapiju a onaj bolji ili je neće dati ili će dati duplu dozu!
                Tako i ja (kao malko sam bolji ):
                Ako je već moguće nešto od onoga (a moguće je) što kaže ragazzoni, pa makar i u početnoj fazi, onda treba ići na drastičnije mere:
                Najbolje bi bilo koristiti ulje 85W-140 i to mineralno. Možda sačekati proleće pa onda a možda čak i ne.
                Dve stvari su ovde bitne:
                1) Ne koristite API GL-5 ulja, nego tek GL-4, GL-4+ ili GL-4/5 (po redosledu navođenja).
                2) Birajte ulja višeg kvaliteta jer ona prosečna imaju tačku tečenja od tek -15cel. dok bolja i ispod -20 što ih čini jako upotrebljivim i zimi.

Dakle, iako bi 75W-90 odradilo posao zimi, a 80W-90 možda i preko cele godine (još se može razmotriti) ipak sam mišljenja da su oba samo kompromisna rešenja, uzevši sve u obzir.
                Ne koristite MoS2 jer će samo pogoršati stvari.
                Devedesetice su tek 50% viskoznije (na 100cel.) od SAE 80(W) i 20-25% od SAE 80W-85 tako da tu velike razlike nema.
                SAE 140 je nekih 2x viskoznije na 100cel. a u opsegu 20 do 80cel. (koliko najčešće menjačko ulje ima) je opet 2 do 3 puta viskoznije.
                Problem je što 85W-140 obično budu čista GL-5 ulja. Tako to imaju: Mobil, Shell i Valvoline.
                Dakle mineralna API GL-4 ulja.
                Predlog je:
                1. Fuchs Titan Supergear 85W-140. Ovo je API GL-4/GL-5 ulje a odlikuje se tačkom tečenja od -24cel.
                o njemu imate na: http://motornaulja.blogspot.com/2010/12 ... ils-i.html
                2. Addinol GETRIEBEÖL GS 85 W 140. Čista je četvorka (API GL-4). Raspitajte se kod Addinol d.o.o. Srbija za podatak o tački stinjavanja jer bi morala da bude bar -20 ili manje da bi bilo upotrebljivo zimi.
                Zimi zaista ova ulja mogu biti i pregusta pa bi JOŠ BOLJE bilo koristiti PS 80W-140. Jedni je problem što ih nije lako naći.
                Dakle ubedljivo najbolje rešenje (i vredi se pomučiti pa naći) su ulja koja nisu čiste 'petice' (API GL-5) a da su 80W-140.
                Čiste četvorke je skoro nemoguće naći a kao rešenje se nameću:
                1) Motylgear 80W140 Technosynthese (vrhunska polu-sintetika)
                2) Texaco MULTIGEAR 80W-140.
                Oba su API GL4/GL5. Tačka tečenja im je do oko -30cel. Motul ima prednost jer je više za automobile i može se naći i u manjoj ambalaži dok Texaco kao ulje za teretni program ima najmanje pakovanje od 20lit. ili čak i veće bure.
                Ova ulja su na radnoj temp. nešto viskoznija od SAE 60 a najbliže ih je opisati kao 15W-60 ulja (malo gušća na višim temp.) ili kao '15W-65' (70 je već reteko ulje i to je gradacija za menjače, 70W; otprilike viskoznosti kao ATF ).
                Ako u dotrajali motor ide 20W-50 i 20W-60 može vala i u (makar u početnoj fazi) istrošeni menjač (zapravo neki njegov deo) i 15W-60 (i još 50% više na 100cel.) ionako do 80cel. nije viskoznije od SAE 50 na 100cel.

Comment

• vlada0902
                  CBC Član
                  • 26.11.2010
                  • 38
                  • Beograd

Probacu sa uljem, mada mi je mehanicar rekao (nakon 10min voznje) da sumnja na korpu, ali mi je i takodje rekao da nije siguran i da vozim tako, pa cemo videti sta ce se desavati... Poslusacu savet i menjati "sporije" brzine, jer je tako malo bolje...
                  Samo jos jedno pitanje u vezi ulja, zvao sam radnju u kojoj kupujem delove i oni su mi rekli da sipam samo OPEL-ovo ulje (kod njih je oko 800din/l), kao zaribace ti menjac ako sipas drugo... Mislim da su to nebuloze, pa molim EXPENDABLE-a da da svoj "doprinos"!!!
                  Hvala ljudi na iscrpnim odgovorima...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Ma da ... Opel je poznati proizvođač maziva Nije nego.
                    Aman, za aman. GM nikada nije i nikada neće proizvoditi ulja za bilo šta (bicikl, a kamoli automobil) i tačka.
                    To što je neki njihov nadobudni komercijalista izmislio "posao veka" sa GM brendom već im se olupalo o glavu ali posle miliona pacijenata (naročito trgovaca) sad im se ne odustaje. Još da mi neko kaže da je neko (Mobil?) za GM razvio specijalno ulje za menjač bez koga ovaj ne može sa specijalnim komponentama sa Kriptona, Jupitera ili neke druge planete, e zakasnio je bar 35 godina (od kad ne verujem u ni u Deda mraza).
                    Ako ćete najbliže fabričkom punjenju (sa SAE 80 W GL4 zahtevom) uzmite makar MOBILUBE GX-A 80W. Inače (zbog simptomatike) makar OMV 75W-90 (SLY) koje je GL-4. Zaista je 85W-140 ili 80W-140 samo (i samo) za slučaj da je sigurno dijagnostifikovana istrošenost delova. To se može samo na licu mesta. Ragazonni je vanserijski stručnjak ali nije baba Vanga da vidi na daljinu. Njegova je dijagnoza bar 80% tačna (a verujem i svih 90%) ali svakako je sigurnija ona na terenu (još kad bi našli nekog sa makar 13% znanja Ragazzonija).
                    Ako čak i nije velika istrošenost delova 75W-90 neće prouzrokovati nikakva neželjena dejstva jer posle tolikih godina menjač sigurno nije baš kao nov te bi mu malo veća viskoznost prijala. Znači sa tim nema greške.
                    Svakako proverite korpu kvačila.
                    Opel u Opel, Ford u Ford, BMW u BMW i nikako drugačije su samo NEBULOZE. Blago rečeno. Jenkiji bi rekli - bull shit. Na srpskom jeziku se to kaže ... (nije za javnost).

Comment

• Chubbs
                      Everybody lies
                      • 29.01.2006
                      • 5807
                      • Novi Sad
                      • Audi A6 1.8T

@vlada0902

otvori novu temu u delu foruma koji je i namenjen za to. Ocigledno kod tebe ima jos problema sa menjacem koji nisu vezani samo za ulje.
                      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

O.K.
                        Transmisije i menjači ili menjači i ...
                        Malo kasnim, no već sam spomenuo da mi crk'o comp. A taman sam hteo da mu za 10 godina u maju. E sad sam "osuđen" da kuckam po onim malim tipkama na laptop-u. Moram da skratim odgovore

vlada0902 : pitanje je bilo zanimljivo. Postavi ga u temi koja je relevantna (ima je na forumu). Ajd' javi odgovor na PP. Hvala!
                        Možeš i Ragazzoni-ja na PP ali samo ako niko ne odgovori par dana, mislim da je zanimljivo za 'širu javnost'.

Comment

• Uzelac
                          CBC Senator XXL
                          • 03.12.2006
                          • 1717
                          • munZe

Jedan komentar, gornji auto iz potpisa.

Ranije sam vozio Motul GEAR 300 75W90 u menjacu i nisam imao zamerke, presao preko 50 hiljada, tada je auto bio star izmedju 5 i 9 godina.

Pre par meseci sam zamenio na Motul MotylGear 75W-90 i nema razlike, sem kad je hladno.
                          Prvo ubacivanje u brzinu, kada se krece, znacajna razlika, mnogo teze. Kada se ugreje nisam primetio razliku, isti djavo.
                          work in progress

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Odličan izbor u oba slučaja.
                            Razlika je u tome što je V300 full sintetičko ulje te se na hladnom bolje ponaša od "običnog" motylgear-a iste viskozne gradacije.
                            Ipak je on PS (mada skoro sintetički) te se na niskim temperaturama ne može meriti sa čistom sitnetikom.
                            Apsolutni šampioni u ovoj disciplini su Statoil i Castrol sa 75W-90 uljima koja imaju tačku tečenja ispod -50cel.
                            No Motul je sasvim O.K. za Subaru WRX.
                            Vidi se da ste savesni i da ulje menjate na 50k km. Doduše ne bi ništa falilo da sa V300 izgurate i koji više (makar 60k km ili čak i do 75k km) no kako je vremenski period bio dug možda ste i najpravilnije postupili.
                            Promena na 2 godine je malo previše rigorozna čak i za takav auto no bolje je ne prelaziti 3 god. Kao maksimu uzeti 4 god. ali i 50k km. Inače unutar 2-3 godine sasvim je O.K. izvesti i svih 60k km.
                            Naravno proizvođač sigurno zna najbolje te se pridržavanje njegovih rokova za dug život automobila najviše isplati.
                            Ipak ako negde može malo da se prekorači to je ovde. Mada zašto bi ste to radili? Zbog uštede od 10-20€ godišnje? Za takav auto?
                            Nema šanse!!

Comment

• radebgyu
                              CBC Senator
                              • 03.02.2009
                              • 244
                              • Beograd

Evo i mog iskustva.Imao sam problema sa menjacem tacnije sa II i III brzinom.Kada je hladno ulje tesko se menjaju brzine,a kad se ugreje lakse ali kao da zapinje pa mora malo nazovi na silu.Sipao 75-80w sintetiku(zamenio) i isto se ponasao.Posle cujem da napolju sipaju ulje za automatske menjace i probao .Sipao ATF Dextron 3 CASTROL nisam mogao da prepoznam menjac , nema vise nikakvih problema ni hladno ni toplo prezadovoljan.
                              http://www.mitsubishiclubserbia.com

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

možda je dobro trenutno,a nije zdravo za menjač...neznam..pitanje kakvo i koje sintetičko si pre stavljao...a što se tiče viskoznosti koja mu odgovara ja bi pre probao neko 75W npr. TITAN SINTOFLUID FE SAE 75W čija viskoznost otprilike odgovara tvom dexronu...

Comment

Working...
                                X