Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Menjate li Menjačko ulje?

a i ti si bio na "tavanu" kad sam ja postavio pitanje

Originally posted by kristina990
    neznam u koju temu da smestim pitanje- moguća primena moto 4T ulja u automobilu,naravno benzincu starije generacije,neki SG,SH standard,npr.
    npr. Valvoline Durablend 4T 10W40 API SG,JASO MA....?!

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Ne samo da sam "bio na tavanu" nego izgleda da sam baš i hrkao!
      kristina990 je napisao:
      "ne znam u koju temu da smestim pitanje- moguća primena moto 4T ulja u automobilu,naravno benzincu starije generacije,neki SG,SH standard,npr.
      npr. Valvoline Durablend 4T 10W40 API SG,JASO MA....?!"
      Ne znam ni ja baš gde bi ovo svrstali (motocilistička ulja?) no odgovor je (skoro) prost:
      - Ne da može, nego je Extra!
      (Razmišljao sam dugo da li da ovo stavim u tekst o podmazivanju u visokim obrtajima, pa ostavio za deo II, a dela II ni na vidiku; bilo je malo i straha od "zloupotreba" ovog "patenta").
      Ovo je naročito korisno kod "goniča" visokih obrtaja. Neke starije Honde iz 90-tih (prvi V-Tec sistemi) i slično.
      Znači pre svega sportska upotreba (malo starijih) benzinaca.
      Obavezno voditi računa o dva stvari:
      1) API nivo mora biti min. traženi ili još bolje za jedan više (mada nije obavezno)
      2) Birati nešto veće viskoznosti od "default", recimo za Hondinih 10W-40 najbolje 15W-50 ili za Zastavinih 15W-40 opet 15W-50.
      I naravno: prilično je skupo da bi se u većini slučajeva (preko 95%) isplatilo. Čak i za malo žešću vožnju možete dobro proći sa PS ili čak sintetičkim uljima za automobile po manjoj ceni.
      I naravno, ulje morate menjati na kraćim intervalima (1/2 do 3/4 uobičajenih) što bi kod starijih automobila moglo biti (uglavnom) 5000 do 7500km.
      Ima nekoliko razloga za ovo ... ulja za motocikle imaju u proseku i manju vrednost TBN ... imaju manju koncentraciju nekih aditiva bitnijih automobilima a sa druge strana mnogo veću bitniju motociklima ...
      U principu je to ista vrsta ulja i međusobno razmenjiva. Možete i automobilska ulja koristiti u motociklu ali samo do API SH ili eventualno SJ ako isti ima mokro kvačilo, ako vozite u manjim obrtajima i tako to. V-twin motori lepo koriste i automobilska a neki čak i ulja za teretni saobraćaj.
      Ipak male varijacije postoje te bez većeg razloga ne treba menjati kategoriju primene. Ako ništa drugo ne isplati se.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• sasa965
        CBC Član
        • 14.05.2008
        • 29
        • desptovac

Vollsynthetisches Getriebeöl (GL 5) SAE 75 W-90 Liqui moli za Daihatsu cuore 2001.Originalna preporuka je gl 4+ pa sam u dilemi dali da menjam za trazeni gl4+.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ovo mi je toliko poznato ... odgovorio sam bar 2x (PP? mejl?) ... nit znam šta nit gde.
          Rizikujući da se ponavljam (to je bolji slučaj) ili da opovrgnem sebe:
          - U principu API GL-5 ulja nisu za zahteve 4 ili 4+. PS ili sintetička koja su GL-4/5 pre dolaze u obzir (i uglavnom idu, preko 90%).
          - Pogotovu kod automobila koji nemaju RWD (pogon pozadi), manjeg su obrtnog momenta, ...
          - Liqui Moly Vollsynthetisches Getriebeöl (GL 5) SAE 75 W-90 se sa druge strane dobro pokazao u automobilima koji imaju zahtev za "čistom četvorkom". Recimo Daewoo Lanos i slična.
          - Fabrička preporuka je preporuka.

Verovatno ne bi bilo problema ali ako ikako imate priliku da zamenite ulje (makar i malo izgubili pri tom) uradite to.
          Vollsynthetisches Getriebeöl 75W-90 je nešto kvalitetnije ulje ali razlika je mala (u opštem kvalitetu) dok je u kompatibilnosti ... velika. Dakle, ipak Hochleistungs-Getriebeöl (GL4+) SAE 75 W-90. Ovo je baš "puška" za vaš menjač. Nit vam treba bolje (niti gore).
          Čisto da znate: kod vas bi se dobro pokazali (kako to zovem) "streptomicini", ulja koja pokrivaju više API GL kategorija (obično od 3 do 5 ali i od 2 do 5). Imaju ih: Castrol, Kroon, OMV, Valvoline, Statoil, Fuchs ...
          I ne zaboravite:
          ulje u menjaču se menja i kada nema propisan interval, a kod vas je on 90k km/6god. (a nije loše da bude i 80k km/5god.)
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Boki Ar
            CBC Senator XXL
            • 11.11.2004
            • 2827
            • Aranđelovac
            • Vektra

Poštovanje Gospodo,
            Radi se o vag-ovoj specifikaciji (ovo vag namerno malim slovima, oni nešto ne vole da se taj njihov naziv koristi ).

G 052 990 A2. Sintetičke je osnove, to znam. Koje bi komercijalno ulje bilo adekvatna zamena, uz povoljniju cenu? Možda "Mobil SHC ATF"? Za "Febi-Bilstein" znam ali ne i gde kod nas da ga nabavim...

Unapred hvala,
            BP

Comment

• sasa965
              CBC Član
              • 14.05.2008
              • 29
              • desptovac

Hochleistungs-Getriebeöl (GL4+) SAE 75 W-90. Sipano.O ovom modelu smo pisali jesenas ELF 5/40 koje se uzgred pokazalo dobro.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Poštovani,
                Kod VW-a uvek treba biti oprezan i gledati da se ispoštuju propisane norme.
                Vrlo je specifična stvar.
                Kao i uvek kada se radi o uljima za menjače VW grupe, prvo treba pomisliti na Fuchs (ionako verovatno on i pravi sva ta Audi i VW ulja, za Skoda ulja može da bude i Češki Mogul a za Seat i Repsol, no teško je reći).
                Fuchs je SIGURNO najbolji izbor kad god su specifični VW standardi u pitanju.
                U ovom konkretnom slučaju to je: Fuchs Titan ATF 4400.
                Verovatno i Pentonsin ima ulje po tom standardu ali me baš mrzi da "kopam" po snimljenom ili net-u.

P.S.
                Ima i nastavak

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

evo jos http://www.motul.fr/system/product_d...pdf?1290086772

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Nastavak prethodnog. (mog posta)
                    Pentonsin je ATF-1. Možete sigurno da koristite i Kroon ATF SP2032 koje je praktično identično prethodnom.
                    Samo nemojte da me pitate ko je koga kupio i zašto, pojma nemam. Mislim da ovo konkretno ulje pravi Pentonsin za Kroon.
                    Neka saradnja je sigurno postoji a detalje zaista ne znam.

Od sada pa na dalje smo u "sivoj zoni" (zona sumraka)
                    Ovo (pomalo) kao povremena i sve ređa klasifikacija tekstova (delova) na blogu - OVO VAM NISAM REKAO!
                    Kad ga neka kompanija (VW, Peugeot, Renault ...) tupi oko nečega to je pravo čudo .
                    Ova VW specifikacija je izvedena iz Dexron III-ke što opet ne znači da je Mobil 1 ATF dobar izbor (iako ispunjava IIIH i IIIG).
                    Ipak najbliža je (takođe posebnoj i posebno zaj*b*n*j CHRYSLER ATF +4).
                    Logičan je zaključak da bi +4 ATF mogli da zamene VW G 052 990 A2. Doduše logika nije uvek pouzdana
                    Izbor je solidan. Ako smo već kod Mobil-a trebali bi da tražite Mobil Super ATF+4 (e da li je to kod nas moguće naći, takođe ne bih znao da kažem). Naravno i druga sa ovom specifikacijom.

Ipak od pominjanog Fuchs-a (ili eventualno Pentonsin/Kroon) bolje nećete naći.
                    Probajte da ga nađete kod mulitcompany-ja (bar za info).

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by kristina990
                      Hvala Kris!

Pa, demantovan sam!
                      Eto naćićete i bolje (ili bar istog nivoa): Motul Multi ATF je em ekstra kvalitetno em ima i VAG G 052 990 A2.

Dakle, mora malo i da se "kopa". Setio sam se Multi ATF-a, koje je jedno od univerzalnijih ATF-a (a da nije DEX VI) ali me mrzelo da proverim ima li VW (napamet mi se činilo da nije).

O.K.
                      Zato i služe prijatelji.

Za Fuchs sam proverio ima upravo pominjan standard.
                      Ipak Motul ćete lakše naći (u Bgd.) a cena je verovatno slična.
                      I uopšte, čim je "+4" cena je automatski cca. 15€ za litar u MP. Onda je bolje uzeti ono sa VAG standardom.

P.S.
                      I posle forsiram Motul
                      Ma zezam se, nisam se samo setio u trenutku (trenucima).

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Originally posted by sasa965
                        Hochleistungs-Getriebeöl (GL4+) SAE 75 W-90. Sipano.O ovom modelu smo pisali jesenas ELF 5/40 koje se uzgred pokazalo dobro.
                        Drago mi je da se Elf dobro pokazao. Uz sve nije ni skup (za svoju klasu).
                        Sa GL4+ ćete sigurno biti zadovoljni. Kvalitetno ulje i sa pravom specifikacijom, nema greške!
                        Javite (recimo posle par meseci ili bolje godinu dana) utiske. Naravno ako se setite.
                        Ko što kaže legenda, da smo mi živi i zdravi i sledeće godine u ovo vreme a lako ćemo za ostalo!

Comment

• sasa965
                          CBC Član
                          • 14.05.2008
                          • 29
                          • desptovac

Nije odgovarajuca tema ali da dopunim predhodni post do zime ce u motoru biti Super Leichtlauf 10 W-40.ELF je malo popustio na kraju ujutro su poceli dase cuju podizaci ventila .Sada posle zamene toga nema mada je motor 170000km.Bili ste od pomoci i hvala na tome.

Comment

• X9
                            CBC Senator XXL
                            • 28.06.2005
                            • 3179
                            • Wien-Sabac
                            • RX-8 i X-9

pitanje za Joe Gibbs ulja(menjac ,diff)?preporuke,itd,iskustva?
                            "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• nikaragva
                              CBC Senator XXL
                              • 03.06.2008
                              • 521
                              • B. Palanka
                              • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Pomno pratim pisanija za ulja i maziva na forumu, a ovo sto cu pitati mozda ipak nema veze sa uljem, ali ko pita ne skita.

Prvi problem - nisam 100% siguran, ali mislim da postoji otkako imam ovaj auto (1g8m ili ~50,000km) - dok je auto/menjac hladan (pogotovo zimi kad je i napolju hladno) desava se da tesko ulazi u prvu brzinu, a malo lakse i u drugu. Nasao sam u upustvu za opel astru H 1.9cdti (110kw, 6brzina, 2005g) da je to neki common problem sa menjacima u opel vozilu, ne mogu sad da nadjem to upustvo, ali cini mi se da je pominjana 3ca brzina Kada se ugreje sve shljaka ok.
                              Drugi problem - ranije se sigurno nije desavalo, odnedavno pocelo da se desava - kada iz 5te brzine vratim u 4tu, ne bas u brisucem letu, onako sa preko 90-100 mozda cak i 120 (ali retko posto imam i 6tu, pa prvo vracam u 5tu ), dok idem nizbrdo, hocu da se sto pre zaustavim/usporim pre krivine i sl. menjac mi iskoci iz brzine u neutralnu poziciju - sto nekad zna biti prilicno zeznuto kad se oslonite da je menjac u brzini, a kad jos stisnete gas, a auto urlikne . I to se desava samo sa 4tom i samo kada je brzina >90-100, a verovatno i vise. Probao sam sa ~80 i sve je ok.

Da li je moguce da ijedan od ovih problema ima veze sa uljem (pogotovo onaj prvi)?

Za ovaj drugi problem sumnjam da je zamajac i kvacilo pri kraju. Nije nikad menjano. Auto ima 175,000km (verujem pravih, jer sam kupio od poznatog prodavca njegov auto). Auto ima solidan broj konja, pa se nekad i malo zustrije krene/vozi verujem da je to kumovalo tim problemima. Da li je to neka realna kilometraza za zamenu kvacila, zamajca?

I kad pisem da dodam i to da se cuje neko lupanje, nije ritmicno, i definitivno dolazi iz tog sklopa kvacilo/menjac. Ujutru kada se upali hladan auto, najvise se cuje. Kad stisnem kvacilo - nista, pustim kvacilo - opet se cuje. Menjan je druk lezaj - samo on. Onda cuje se nekad kada se auto zaleti, ide, ide, pa treba stati na semaforu, kocim polako uz menjanje brzina nadole, i onda pri 30-40 izbacim u neutral i dokocim samo kocnicom. Onda se (ne uvek) cuje nekad lupanje, to isto. Tako isto, ako pustim auto na leru da ide, sto je oko 850o, u prvoj, drugoj, nebitno, isto se cuje neka teskoca/zvuk/cangrljanje/tresenje, dok ne krene malo tecnije.

Nadam se da nisam zagadio temu

Comment

• Boki Ar
                                CBC Senator XXL
                                • 11.11.2004
                                • 2827
                                • Aranđelovac
                                • Vektra

expendable: Kad ga neka kompanija (VW, Peugeot, Renault ...) tupi oko nečega to je pravo čudo .
                                Tačno tako. Vag je to "razbacao k'o đubre po livadi". Saznanja su:

G 055 025 A2 (6 brzina, tiptronic) - Fuchs Titan ATF 4400

G 052 990 A2 (5 brzina, tiptronic) - Febi Bilstein, Motul Multi ATF - hvala Kris!

G 052 162 A2 - Pentosin ATF 1

G 052 182 A2 (DSG menjači) - Pentosin FFL 2

Stariji automatici (3 i 4 brzine, do 96-e god.) - Mobil 1 Dex III, nije dozvoljeno za Tiptronic menjače.

Comment

Working...
                                X