Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Re: Menjate li Menjačko ulje?

Originally posted by banekg
    .
    Brick, ti si mi bio najjasniji, ali po onome sto procitah u tvom postu, dobar sam posao uradio sa ovim menjacem, ali i veliku glupost istakanjem ulja, posto je isto otislo u nepovrat.

Da, i da.
    Ulje koji si istocio je bilo tacno prilagodjeno za taj manuelni menjac i njegovu konstrukciju i takvo ulje ces danas jako tesko pronaci, to je poenta zasto da se ne ispusta.
    Naravno da je bolje novo ulje od starog ali samo i jedino ako je isti model tj potpuno odgovarajuce i identicno po osobinama.

U manuelnom menjacu je potrebno ATF ulje sa povecanim trenjem, izmedju ostalog i zbog sinhrona kojima je u osnovi rada trenje kao pojava, odnosno formulacija paketa aditiva koja to omogucava.

Vecina ulja pod nazivima ATF je pravljena za automatske klasicne menjace kojima je osnova rada potpuno drugacija, na primer razni Dextroni su previse "klizavi" u manuelnim menjacima.
    Uprosceno, ometaju rad sinhrona.

U manuelnim menjacima nema stalnog prepumpavanja ulja i ulje ne sluzi kao prenosni medij pa nema pregrevanja ulja niti povecane temperature.

Za ATF ulje osnovni element za kvarenje osobina je temperatura, temperatura i temperatura a sto je u automatiku uslovljeno stalnim viskoznim trenjem ulja koje prenosi obrtni momenat sa motora na sam sklop prenosnika u menjacu (planetarni sklop).

Stoga je osnovni kriterijum za trajnost ulja u automatik menjacu radna temperatura koja zavisi najvise od 3 elementa:

-nacina upotrebe vozila (voznja po brdima ili kreni stani u gradu npr u odnosu na otvoreni put po ravnom)
    -rashladnog sistema ulja menjaca (termickog kapaciteta hladnjaka ulja, podesenost termostata, brzine protoka ulja)
    -klimatskog faktora gde se koristi auto (srednja ili severna Evropa je drasticno razlicito od Balkana, Spanije ili Severne Afrike)

Dodatno i upotreba lock-up u sto vise prenosnih odnosa produzava radni vek ATF ulja.
    Time je uglavnom i odredjen radni vek u klasicnim automaticima.

ATF ulja za manuelne menjace cine u ukupnom udelu svih ATF ulja marginalne kolicine pa to nije finansijski kurentna roba niti za trgovce niti za proizvodjace jer se vrlo malo koriste (i onda 70tih i 80tih a isto je i danas) u manuelnim klasicnim menjacima.

Stoga ih je jako tesko naci danas, a pogotovu kod nas.
    Cak iz mog iskustva 99+% trgovaca i servisera uopste ne poznaje i razlikuje da postoje bitno razlicita ATF ulja za klasicni automatik i klasicni manuelni menjac.

To staro ulje koje si ispustio je imalo tacno pozeljne osobine, i stoga je bolje nego neko novo neodgovarajuce ulje.

Ne znam za bas tvoj model menjaca i bas tvoj model ulja, naveo sam sazeto iskustvo stotina hiljada korisnika Mercedes i Volvo manuelnih menjaca sa ATF uljem a to je da visedecenijska praksa pokazuje da ulje zadrzava sva potrebna svojstva i osobine i pored proteklih godina i kilometara.

Tako kaze fabrika, tako kaze praksa pa ima vrlo malo prostora za pogadjanja.
    Pri tome takve menjace (konstrukciju i izradu) ne treba posmatrati na osnovu iskustava sa obicnim menjacima nalik Fiat/ Zastava i slicno iz tog doba koja koriste gusta menjacka ulja GL4-5 specifikacije.
    U tim menjacima se ulje obavezno periodicno menja kako kaze fabrika, koliko se secam na Fiatima je to bilo predvidjeno svake 3 godine ili 40.000km.

Ja bih ti preporucio da pokusas da upotrebis ulje bas onaj model, tip i oznaku koju je fabrika propisala i koje si ispustio, i tada sigurno nema greske.

Takodje, umesto posebnog ATF za manuelne moze da se koristi i motorno ulje 10w40 koje ima bolje osobine u manuelcima od ATF za automatske menjace (specijalizovanog za njih) po ponasanje menjaca prilikom menjanja brzina. No to bi bilo privremeno dok ne pronadjes bas ono pravo originalno ulje.

Iako ATF skracenica oznacava ulja za automatske menjace generalno, pod vrsta, tipova, modela sa bitno razlicitim osobinama ima toliko da bukvalno ne vazi ATF je (isto ulje) ATF vec za svaki model treba jako dobro iscitati brojke u tehnickom listu specifikacije.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

...vrlo jednostavno pitanje se postavlja...šta je bilo od palete fluida u ponudi kad je taj menjač konstruisan...testovi su rađeni u to vreme i sa raspoloživim fluidima tog vremena ,iz tog vremena je i preporuka...
      da li bi možda da je menjač danas konstruisan i preporuka za ulje drugačije glasila...ja verujem da bi...a to dokazuju i pojedini proizvođači( OMV,Liqui Molly,Fuchs)svojim preporukama za menjačko ulje tipa 80w,75w80,80w85 za taj isti menjač...

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Ovaj put se slažem, valjda je za 30 godina nešto napredovalo u toj uljarskoj industirji. Čak i crkava ponekad promeni stav pa valjda može i automobilska industrija.

Sa druge strane postoje razna ATF ulja pa i ona koja povećavaju trenje, nisam ni ja verovao ali piše tako Zanimalo me zbog špera pa svako lepo napiše nije za te menjače ili jeste za te menjače. Kažem menjač pošto je to kod mene u istom kućištu sa diferencijalom ali to ne čini razliku za poseban diferencijal jer je napravljen slično i od sličnih materijala.

Ova doiznad poruka mi liči na jednog što ej dolazio sa žutom Tojotom, to se ne dira, pa radi kao tenak jel ne čuješ? A neee, kad se jednom otvori da se menjaju svećice udje vazduh unutra i mašina je kaput... Istina, nije vic.

Tako i ovo, Banekg ispustio si čarobni dim iz menjača i sad neće raditi.... Radiće ne sekiraj se, današnja ulja mogu biti samo bolja od onomadskih...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

Sad ću ja da lupim i da ostanem živ,bar danas .
          Dok sam vozio Opele Corsa A , Corsa B . u menjač je išlo neko čarobno ulje boje trešnje , nije pisala nikakva SAE gradacija.
          relativno skupo oko 1000 din je bilo za litar.
          e sad postoji priča da je to neko ulje slično ATF uljima,a predvidjeno je za manuelne menjače Opela.
          to jest da postoji podela ,prema tome da li mauelni menjači imaju igličaste ležajeve ili ležajeve sa kuglicama.

a naprimer vozio sam automobil koji ima jedna karter i za menjač i za motor, i istovremeno ga koriste.
          to je bio Pežo 305 1300ccm iz 1987 godine.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Evo da javim koje sam ulje pazario, pa kako mi bude. Od ovoga sto je preporuceno, od strane ucesnika u debati, po prodavnicama u Kg-u, sam naisao na Mobil i Castrol, a posto ja pripadam, po nacinu razmisljanja, starijim generacijama, izbor je pao na Castrol. Cena Mobila 550 din., a Castrola 750 din.

Castrol ATF TQ DIII is recommended for use in all Ford(1983 to 1996) and GM(before 2005) automatic transmissions. Also suitable for most powershift transmissions, power steering and hydraulic units. Do NOT use where Type F, MERCON V, MERCON SP. or DEXRON VI fluids are required.

Ja kupih, sipah, vozih - radi...u menjac mi je stalo 1,8l (autodata kaze 2l)...
            Long Live CBC!!!

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Bravo Dora!
              Čuo sam za to sa svećicama ali iz druge (treće) ruke, pa mi ličilo na vic.
              I naravno, napredovali su, napredovali ... samo mi IID fluidi liče kao da su vremeplovom stigli iz sredine 80-tih (baš iz vremena filma "back to the future").
              I šalu na stranu, to je to isto, samo malo bolje! Naravno, IIIH će sigurno zameniti IID bez većih problema.

MTF 10W-40 takođe nije loša ideja ali je to malo viskoznije. Možda 10W-30 pre nego četrdesetica.

Jedno je izvesno:
              ne treba menjati ulje u menjaču (naročito starijem) pre nego što se uverite da ćete naći odgovarajuće!!

Zaista je svašta moguće (u automobilskoj industriji) ali je činjenica da je većina tih "specijalnih" ulja, npr. pominjani Esso, neko ulje koje se šire koristi (proizvodi u većim količinama), inače bi bilo preskupo da se proizvede jedna serija i šlus. Osim toga makar 7 ili 10god. tehničke podrške znači da nešto ulja mora postojati i u servisima jer džaba je fill-for-life ukoliko ulje iscuri iz menjača (udes ako ništa drugo). I ulja više nema nigde, šta onda?
              Naravno treba biti oprezan ali to se već svi slažemo pa bi sa time i završio.

P.S.
              I banekg pazario Castrol, za Dex III pristojna cena (pretpostavljam da je Mobil bio dvojka).
              Ako je Cast. III a Mobil II cene su praktično iste (relativno). Verovatno bih i ja za "bendžu" kupio Castrol mada nema mnogo veze.
              Zoranbg, da postoje ATF slična ulja (čak se i boje isto), koja i nisu za automatike. Obično su u 75W viskoznosti. Selenia ima par takvih, a koriste se kod raznih vozila (pa i Opel).
              Tu treba vremena (i sreće) da se nađe ekvivalent pa bolje kupiti GM ulje. Ionako se u menjaču ulje ređe menja pa malo viša cena (i ekstra profit) dođu kao "pravila igre".
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
                CBC Senator XXL
                • 03.06.2008
                • 521
                • B. Palanka
                • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Jel postoji neki "iskren" sajt gde moze da se proveri koje ulje ide u koji menjac?
                Znaci odaberes model auta, motor, godiste, i on ti izbaci koji je menjac(e) mozes da imas i u koje ulje ide u koji od njih. Kao sto to recimo postoji za motorna ulja, ili za filtere.
                Auto data mi ne kaze nista, barem ova sto ja imam. Odnosno kaze mi da se obratim ovlascenom opel servisu
                Na astra forumima svi kazu da u ovaj moj menjac (za koji opet kazu da je M32, opel astra 1.9cdti, 2005g, 110kw) ide gl4, a na nekom gearbox oil selektoru (link) pise da ide gl5. U oba slucaja ide 75W-80. Mada u prodaji dosta cesce nailazim na 75W-90.
                Posto vidim da ga neki pominju i na alfa forumima, pretpostavljam da je to neki fiatov, ili barem neciji drugi koji i fiat i opel koriste.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Stvarno dobro pitanje. Svima bi nam olakšalo posao makar ja tu bio nebitan (u 90% slučajeva bi se sami snašli).
                  Inače tvoj slučaj je "lakši" inače zaista ima raznih nebuloznih koje ne znaš odakle ni da počneš.
                  Recimo Ragazzonijev Opel (Omega).
                  Ovo je srećom tipičan slučaj pa se "tipično" i rešava. Samo da napomenem da imaš ti još bar 4 godine do menjanja ulja ukoliko ne pređeš pre toga više od 350k km.
                  Za M32/1 menjač u tvom opelu traži se specifikacija Opel (GM) 1940768.
                  Najjednostavnije je da koristiš Fuchs Sintofluid 75W-80 iako (verovatno) ima još (neka) alternativa.

P.S.
                  Zaista ne znam jedan (ljudski) sajt koji bi ovo rešio (i meni bi pomoglo) nego mora da se kombinuje nekoliko njih.
                  Od oil finder-a Addinol najčešće daje potrebne specifikacije (i svoja ulja, ako ima) pa posle na osnovu nje se lakše nađe. Na žalost ne baš za sve automobile ili su nekad nedorečeni.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• gaga75
                    CBC Veteran
                    • 08.01.2010
                    • 157
                    • Vranje

Originally posted by expendable
                    Stvarno dobro pitanje. Svima bi nam olakšalo posao makar ja tu bio nebitan (u 90% slučajeva bi se sami snašli).

P.S.
                    Zaista ne znam jedan (ljudski) sajt koji bi ovo rešio (i meni bi pomoglo) nego mora da se kombinuje nekoliko njih.
                    Od oil finder-a Addinol najčešće daje potrebne specifikacije (i svoja ulja, ako ima) pa posle na osnovu nje se lakše nađe. Na žalost ne baš za sve automobile ili su nekad nedorečeni.
                    Pomenuli ste ovde Addinol, moj majstor ga trenutno preporucuje (do pre godinu dana je preporucivao Motul, koga ja i dalje sipam u motor) i on bi da to ulje stavi u moj menjac (kad se resim da menjam).
                    Moje pitanje je kakvo je to Addinol ulje, gde je u poredjenju sa Motulom jer cena je pristojnija od Motula?
                    Pozz

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

... Pa bolji je Motul, ali ne koliko je skuplji

Addinol prilično cenim kao brend iz razloga što su veoma povoljni. Nisu sigurno vrh ali uredno ispunjavaju sve specifikacije a umeju i da se "razigraju" u smislu da su neka 0W-30 i 5W-30 u samom vrhu i "rame uz rame" sa najboljima.
                      Nešto kao reprezentacija koja skoro redovno ide na svetska (evropska) prvenstva ali je uglavnom u kvalifikacijama a kad ih prođu stižu do polu-finala.
                      Nešto kao "zlatna sredina" u kvalitetu. Ne premašuju mnogo specifikacije koje ispunjavaju ali ih ispunjavaju (što je nešto što bi se moglo zvati optimalnim).
                      Uz taj solidan kvalitet (mada ne vrhunski) imaju jako niske cene.
                      U programu za teretnjake su još konkurentniji.
                      Kao i još nekoliko manjih i srednjih nemačkih proizvođača. Nemački pedantno bez ekskluziviteta.
                      Jako dobar odnos kvalitet/cena.

Ako vam finansije dopuštaju držite se Motul-a (ili velike trojke, Shell, Mobil, Castrol) a ako vam prigusti Addinol će zadovoljiti zahteve i biti jako dobar za normalne uslove vožnje.
                      Što se menjača tiče njihova su 75W-90 ulja (oba-tri) PS (doduše i Motyl Gear je) ali mislim da baš za vaš Audi nemaju dobru ponudu. Možete se registrovati pa zatražiti savet na njihovom sajtu. Javite mi šta su vam rekli (da naučim i ja malo više).

Comment

• gaga75
                        CBC Veteran
                        • 08.01.2010
                        • 157
                        • Vranje

Hvala Vam na odgovoru, drzacu se ja Motula bar dok to finansije dozvoljavaju!
                        Sto se tice menjackog ulja vec sam uspostavio kontakt sa prodavcima Fusch ulja u Srbiji i nasao sto ste mi preporucili po ceni negde oko 13€, tako da cu kad menjam da se odlucim za njih ili opet za Motul, videcu za koju godinu (po vasoj preporuci).

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka
                          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Nisam nasao da postoji neki zastupnik za Fuchs u srbiji, barem ne sa fuchsovog sajta, a trebali bi biti tamo, ako ih ima, zar ne?

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

P.S.
                            Kad odeš na pijac autodelova da ne kažem bubanj ili najlon, ako pitaš jel imate šlajzvrcnu za škodin cincilator iz 92. odgovor je kao iz topa imamo, to ti je ova tu levo pored patike.

Ispravno pitanje glasi " od čega je ta (ili za čega je) šlajzvrcna što liči na cicnilator.

Ispravan odgovor od prodavca će biti a za čega ti treba...

Ti opet ispravno pitanje on odogovr i kad vidi da nema nazad on će najzad reći to je šlajzvrcna za ....

Odeš na sajtove proizvodjača ulja i čitaš za šta prave ulje... Čitaš na ovom ili sličnom forumu šta se preporučuje iz iskustva i to je to...

Ako pitaš om delove oni će uvek preporučiti onog ko je napravio najbolji dil sa njma...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

http://www.kroon-oil.com/en/products/ca ... olen-voor/

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

A trapajzla za Golfa dvojku?
                                - Ma pasuje ti to (cincilator za Škodu), šta misliš zašto su ih pa kupili?!
                                - Ono što jest' jest', mada više liči na gemufnu al' kad tako kažeš, sigurno je tako.

Kataloški brojevi, standardi ... ajd' spomeni u STR-u pa da vidiš scene za skrivenu kameru. Doduše ima i hajp trgovaca sa lap-topom, bale - Hi-Tek, jedino što u 80% slučajeva nema baš što tražiš, ali zato ima "cincilator" koji ti menja to što si tražio ...
                                Tehnologija ne menja sistem ... sama po sebi, treba malo i glava da se mućne, ali to se ovde (nigde zapravo, ali ovde posebno) ne isplati kao šibicarenje i zelenašenje ...

Comment

Working...
                                X