Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Javite se!
    Zaista je bruka šta "olašćeni" rade. Već smo više puta zaključili da ne samo što kod mnogih nećete dobiti "najbolje" mazivo (što većina ljudi očekuje, ali očigledno pogrešno), nego je čak i sreća ako dobijete odgovarajuće. Većina sipa po standardima iz servisne knjižice (ruku na srce) ali obično to bude minimalni standard i kvalitet. Verovatno ima i pozitivnih primera ali je činjenica da vas za ulje oderu, zamenu naplate (bar) hiljadu din. tako da bar za to (čim istekne garancija) ne morate baš u zvanični servis. U većini slučajeva ćete bolje proći sami (em uštedite em sipate bolje ulje).
    Kod novijih Aveo modela zaista nema servisnog intevala za promenu ulja u menjaču.
    Ovo je verovatno "servisna" zamena pa je sledeća nedefinisana ("fill-for-life" uz dopunu).
    Ipak, dobra je praksa da se ulje u menjaču menja kao što je i na početku teme rečeno.
    Kod menjača gde je propisana provera na godinu dana (na redovnom servisu) je bolje ne ići na duge intervale već tek 5 do 10 god. i 100 do 150k km.
    To je kao "sitna slova" iz ugovora (banke, osiguravajućeg društva ...), ako se proverava na 2 ili 3 god. onda postupiti po navedenom iz početnog teksta.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• passatCL
      CBC Veteran
      • 03.11.2007
      • 120
      • Nish

Postovanje expendable,

Mondeo iz potpisa, na satu ima oko 130K Km, ali bi ja rekao da je pre okolo duple cifre. Motor je dobar i ne trosi ulje, ali bi zajedno sa motornim uljem, zamenio i menjacko. Stil voznje je 95% grad, kratke relacije, do 10km.

Znam da ulje treba da ispunjava Ford wsd-m2c200-c standard, ali ne znam koji proizvodjac i koja kolicina mi je potrebna.

Unapred hvala,

Milan
      Ford Mondeo MK3 2001 2.0 107KW Petrol

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Za motor: neko po Ford 913C standardu.
        Recimo, Motul Specific 913C 5W-30. Zbog starosti možda čak i X-cess ili kako kaže Motul, dolivajte sa ovim 5W40 uljem.
        Naravno i neka druga (pogledajte blog, jul 2009. "odgovor na pitanje", prvo uopšte na blogu pa je dobilo i poseban tekst).

Za menjač: ako ste sigurni za Ford ... 200C, onda vam je odgovor na strani deset ove teme (#185).

Ipak, moguće je da vaš Ford ima MTX 75 manuelni menjač.
        Dobro proverite jer bi onda rešenje za vas bilo Kroon SP 1031.
        Uostalom ... ako vam je ulje crvene boje i "retko ko voda" onda je to to.
        Ovo vam je nešto kao ATF za manuelni menjač.
        Naravno dolazi u obzir i Ford-ovo ulje ali ... (seti se bolan, seti se!). Snaćićete se već, izguglajte malo ili vidite u servisnoj knjižici, vašoj ili nekog vlasnika istog automobila.

Treba vam 2,6 litara (praktično 3) za menjač i nekih 5 litara za motor (može i 4+1 ako ste na Motul-u).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Poštovani g. Milane,
          dozvolićete mi da se malo dopunim (juče beše kasno te nisam baš bio koncentrisan). Ništa posebno ali mala pojašnjenja.
          Prvo i prvo: svi Ford standardi su i za benzinske i za dizel motore. Uzgred, čak sam i ja (bar nekad) napisao da je 913A za benzince a 913B za dizel što nije tačno ali se dešava, kada se brzo piše (“ruka brža od pameti”).
          Za vaš motor je FORD WSS M2C 912-A (zapravo A1) minimum zahteva. Međutim to je stari standard koji je (odavno) zamenio, da ne ponavljam prefikse, 913A. Uzmite da je to praktično minimum koji vama treba. To je praktično ACEA A1/B1 uz ILSAC GF-2 (API SJ).
          Ford 913B je malo zahtevniji standard i to je nešto čemu trebate težiti (a kompatibilan je sa A). On je praktično ekvivalentan sa ACEA A5/B5-04.
          Ulja sa 913A ili B su za vaš motor (automobil) veoma povoljna kupovina. Cena im nije visoka te su ekonomično a dovoljno dobro rešenje. Ipak, ne zaboravite da su ta ulja (po definiciji) PS ulja a ne potpuno sintetička. To što na nekima piše da jesu, ne zaboravite da i na tarabi svašta piše.
          Zbog toga je moja (lična) preporuka da idete na ulja sa 913C (ACEA A5/B5-08) standardom jer su ona po definiciji sintetička (iako III bazna grupa). Iako je ova finesa važnija kod dizel motora ipak nije zanemarljiva ni kod benzinskih. Cena ovih ulja jeste veća, ali “koliko para toliko i muzike”. Uostalom u uslovima pretežno gradske vožnje, PS ulja bi trebali da menjate na 10-12k km dok sintetička na 12 do 15k km (neka bude slobodno 15k km, ali ne više od toga; uslov da koristite uvozni ili makar evropremium benzin sa manje sumpora dok sa BMB95 nemojte ići preko 12 ili čak 10 hiljada km).
          Za zamenu vam treba nekih 4,5 lit. (4,3 u motoru plus 0,4 za filter, u koji ne treba sipati ulje mada nije zabranjeno, znači 4,7 ali krenite od 4 pa dolivajte jer uvek nešto ulja zaostane u motoru; ili izmerite koliko ste ispustili. Ako niste sigurni idite pre na polovinu nivoa min. do max. iako je pravilno ići na max. nivo, lako ćete dosuti ulje posle 1000km) ali za eventualno dolivanje nije loše imati još neki dl.
          5W40 ulja (kao “premix” ili za dolivanje) možete ali ne morate koristiti. To sam naveo zbog većeg broja pređenih km inače (ako motor ne troši mnogo ulja) dolivajte istim koje je u motoru. Od 5W40 ulja treba koristiti … praktično bilo koje, jer ACEA A3/B4-04 je sasvim dovoljno. Ipak, najbolje je da bude od istog proizvođača kao i 5W30. ACEA C3 može ali ipak ne kao prva opcija. Birajte čista A3/B4.

O.k. to smo rešili (što bi rekli u crtaćima).

Menjač … e to je malo komplikovanije. No, ajde da uprostimo (malo).
          Prvo i prvo: vam menjač jeste MTX75. Ulja vam ne treba 2,6 nego 1,9litara, što znači da trebate da kpite 2 litara za zamenu.
          I u pravu ste Ford M2C200-C je ono što vam treba.
          Imate (kod nas) samo tri ulja koja ispunjavaju taj zahtev a to su: Ford (???), Kroon SP 1021 te Fuchs Titan sintofluid 75W-80.
          Budući da je vaš automobil sa (bar) 230k km (ili više kako sami navodite) pre bih išao na Kroon jer je viskoznije (potpuno obrnuto za malo novija godišta te isprod, ali pravih, 150k km).
          Uzgred, ako niste potpuni “čistunac” i ne plašite se “kršenja pravila” možete “profitirati” korišćenjem “streptomicina” (API GL-3 do GL-5 i 75W-90) ili standardnih 75W-90 sintetičkih ulja (API GL-4/5 ili GL-4+). Mogućnosti su razne: Castrol, Liqui Moly, Motul, OMV, Valvoline ...
          Izbor je na vama.
          Pozdrav!

Comment

• passatCL
            CBC Veteran
            • 03.11.2007
            • 120
            • Nish

Postovani expendable,

hvala na ovako iscrpnom odgovoru!

Pre svega, sto se tice motornog ulja, nemate predstavu koliko je tesko naci ulje za Forda u Nisu a da nije recimo Ford Formula F. Znaci apsolutno nema ni jednog drugog ulja (Castrol Magnatec A1, Valvoline MaxLife FE, Valvoline SynPower FE, Motul 913B/C...) Za Valvoline zvao uvoznika, Castrola nema po prodavnicama, a od Motula nasao samo Motul Eco-nergy 5W30 koji nije bas jeftin sa svojih 1350din/l)... Tako da sada gledam da nadjem Texaco Havoline Energy 5W-30 (mada po netu na par mesta procitao da je Ford Formula F prepakovani Texaco Havoline Energy 5W-30)...
            Ili ici na Ford Formula F (pa kraci period zamene od recimo 8K Km) mada sam hteo da castim motor je ne trosi ulje "it'ch".

Nije mi jasno zasto toliko mala (nepostojeca) ponuda ulja za Ford motore kao da ih nema po ulicama uopste.

Sto se tice menjackog ulja:
            Marke koje si naveo necu ni da pokusavam ovde da trazim jer sam siguran da ih nema. Motul oil finder mi nudi GEAR 300 75W-90 to ukoliko treba da kupim 2 litra nije strasno (3000din za 2L, a verujem da co to da bude jedina zamena dok je auto kod mene), ni njega nema u prodavnicama vec bi moralo da se naruci. Sta mislite o njemu?

Pozdrav i veliko hvala,

Milan

Comment

• passatCL
              CBC Veteran
              • 03.11.2007
              • 120
              • Nish

p.s. isteklo mi je vreme za edit posta:

sta mislite o http://www.eneos-srbija.rs/storage/m...ENEOS_5W30.pdf

vidim da ga je moguce naci u Nisu. Mada ima neki cudan standard za Forda (FORD WSSM2C-917A) mada mislim da je to stamparska greska.

Comment

• mirdza
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2005
                • 2437
                • Katowice (PL) / Banja Luka
                • AGP / W126

Originally posted by expendable View Post
                Ko se seća Abarth-a, poštovanog Mirdze, i problema sa 75W-90 uljem na -30 ili -32cel. seća se i da smo zaključili da 75W samo po sebi nije garancija da će menjač glatko raditi na takvim temperaturama. Tu pomažu samo 100% sintetička ulja.
                Ispravka - nije bio u pitanju Abarth nego Rover, ali nebitno

Abarth je imao probleme pri promjeni I i II brzine preko 5000rpm. Promijenio sam na Motul 300 i razlika je dijametralna - u nedelju sam presao ~200km na stazi (cijelo vrijeme >5000rpm) i nisam imao ni najmanje probleme sa mjenjacem a ni sa motorom (takodje Motul). Gume se malo negodovale, ali to nije tema danasnje emisije
                Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Mirdza (druze stari), "samo" 200km na stazi?! Šta je bilo, nestalo benzina?
                  Samo ti meni pravi zazubice ... sa trkačke staze bi (kod mene a verovatno i još mnogih) bilo "dva ga vuku a trojica tuku" (jedino bi tako bio odvučen ...
                  Nije tema pa da nas ne oduva neki uragan (Irine ili Dora ) ... a da si malo ispustio gume (nekih 0,2-0,3bar)? Iako zapravo za pistu treba da se toliko više naduvaju (ovo zbog "topljenja" asfalta te manje trakcije).

No za to verovatno već postoji tema (gume, pritisak u gumama) pa možemo nastaviti tamo (signaliziraj samo gde si).

passatCL:
                  O Eneos ulju - sve najbolje, ali nije "perfect match" za tvoj motor. FORD WSSM2C-917A je zapravo isto što i VW 505.01 i prvenstveno je namenjen VW dizelima sa sitemom "pumpa-dizna". ACEA A3/B4 (07) and C3 (08) i MB 229.31/51 zvuči lepo ali i označava da je ulje sa visokom vrednošću HTHS viskoznosti (>3,5mm2/s). U principu ništa loše osim što je tvoj motor konstruisan za HTHS od 2,9 do 3,5. Mada zbog pređenih km može da se koristi (uz nekih 1-2% povećanje potrošnje goriva) ipak bih ga uzeo kao rezervnu varijantu.

Ako već naručujete 300V (a zašto ne bi, da sam na vašem mestu uzeo bih ga iz zaleta; uostalom kad ga sipate računajte da je "fill-for-life", tj. do raspada karoserije, a 2 lit. te 30€ za takvu namenu nije previše) naručite i 913B (doduše stvarno ga nema na sajtu ... pozovite telefonom za svaki slučaj).
                  913C jeste skupo ... a eco-nergy u dinar isto. Dobro mora da bude i skupo ali ako ne prelazite mnogo km godišnje jeftinije ćete proći ako zamenite lošije ranije (kao što ste primetili), inače ne.

Texaco Havoline Energy 5W-30 je sigurno dobro ulje za vas a nekoliko čitalaca bloga se hvalilo da je za svoju cenu (nekih 8-8,5€) veoma isplativo. Terajte 10 hiljada km makar sve bilo grad. Ionako su iskustva bila iz "pera" taksista (2 ili 3 slična).

Voleo ne voleo Ford ulja (automobili su tu malo bolji) ne mogu da kažem da ne može da prođe. Kao što ste sami rekli, menjajte na 8k km i neće biti problema.

Najnezgodnije je što se sa njima (kao i npr. GM) ne zna odakle su i ko ih pravi.
                  Ford ulja pravi (verovatno) više kompanija. U Evropi je to uglavnom Total (u Belgiji) i ta ulja sigurno stižu na tržište Zapadne Evrope. Verovatno za neka tržišta ide i Texaco (Havoline), doduše nemam baš proverene informacija iako kolaju net-om.
                  GM takođe najviše pravi Total (u istim pogonima), zapravo "kompanije pod Total-om", mada za UK, USA i Mobil (pa verovatno delom i za Evropu) ...
                  Šta od toga stiže kod nas i ko pravi ulja koja se kod nas prodaju ... e to bih zaista voleo da znam.
                  Ako pođete od "follow the money" i stavite se na njihovo mesto (eh, da mi je), verovatno bi ste tražili neku respektabilnu naftnu kompaniju iz REGIONA. Koja od njih, teško je reći.
                  Kao što pesnik reče:
                  "Na kome spratu, teško je reći, boli ga čitav drugi i treći"
                  Na kom kvalitetu, teško je reći, proteže kroz čitav drugi i treći!

Comment

• vulkan
                    CBC Veteran
                    • 03.09.2011
                    • 151
                    • sabac
                    • mazda nisan

Imam par pitanja na ovu temu a u pitanju je Mazda 323 bg 88 god 1,3 ajnspric:
                    1.Koje ulje u njen menjac? Cuo sam od jednog da treba 75-90, a inace mi vlazi na levoj poluosovini i cini mi se da je u njemu sad ulje izrazito crvene boje.
                    2: Kako da izmerim nivo kad nema srafa sa strane ni bilo kakvog drugacijeg meraca nivoa? Da ispustim i to sto je ostalo unutra i da naspem iznova odredjenu kolicinu, koliko tacno treba da naspem?

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

gornja crta iznad zupčanika je full,crta na sredini zupčanika low(označava nizak nivo)
                      naravno na speedometru
                      sredi pre zamene curenje ulja
                      treba da kupiš 3 litra ulja(ovisno o menjacu 2,68-3,2l )
                      Last edited by kristina990; 20.09.2011, 17:36.

Comment

• vulkan
                        CBC Veteran
                        • 03.09.2011
                        • 151
                        • sabac
                        • mazda nisan

Veliko hvala Kristina, vadio sam ovo ispod sajle ali se nisam setio da zagledam da je to ujedno i merac. A kazi mi molim te i za vrstu ulja, jel 75-90? Moze li neka jeftinija varijanta i smem li samo da dospem na ono sto vec ima unutra (neko crveno ulje)?

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

@323:
                          "smem li samo da dospem na ono sto vec ima unutra (neko crveno ulje)?"
                          A je li znate koje je to ulje? Ja pojma nemam!
                          Sva je prilika da je to em teško saznati em toga verovatno više nema u prodaji. Možete da probate u Mazda servisima ali mislim da je uzaludno.
                          Bolje od toga je naći uputstvo za vozilo i preporuku Mazde. Jeste da je stara pa se može i modifikovati ali je to dobar početak.
                          Koliko sam našao na net-u vama je fabrička preporuka 80W-90 API GL-4 ili GL-5.
                          Najbolje je da koristite API GL-4/5 ulja (koja ispunjavaju obe specifikacije, što će reći GL-5 sa novijom generacijom, manje agresivnih, aditiva) koju god viskoznost da izaberete.
                          Preporuke?
                          1) Najbolje i najskuplje - 75W90 sintetička ulja
                          2) Vrlo dobro i znatno jeftinije - 75W90 polu-sintetička ulja
                          3) Dobro i ekonomično rešenje - 80W90 mineralna ili HC ulja
                          Sa 75W-90 viskoznošću imaćete bolje ponašanje menjača zimi a jednako dobro (ili bolje) leti ali je i 80W90 zadovoljavajuće sve do -20 cel. a sasvim O.K. do -10 ili -15.
                          Zavisi koliko mislite da ćete automobil još moći da vozite. Ako je to do 5-6 godina, 80W90 bi bilo racionalnije rešenje. Ako ocenjujete da bi moglo i više od toga onda je sintetika O.K. jer više ne bi morali da je menjate.
                          Ne zaboravite da je kod vas preporuka da ulje u menjaču menjate na 5 godina ili 75000km. Ako je u njemu još uvek originalno ulje ... a jeste ... bolje promenite što pre. To zapravo ne dokazuje da se ulje u menjaču ne treba menjati ili nešto slično već da ste imali puno sreće sa menjačem. Zbog toga još jedan plus za nešto 'gušće' 80W-90 varijante.
                          Dobro iscedite staro ulje i isperite ga (ko zna šta je i u kom stanju, ne mora da je ATF jer postoje i klasična ulja obojena u crveno). Najbolje naftom (D2) ili lož-uljem (što može biti i isto; no sa lož uljem zadržavate crvenu boju ).
                          Možda je još bolje (ali i skuplje) menjač isprati nekim lakim parafinskim uljem (kozmetičkim) male viskoznosti (ISO VG 15 ili 22) a velike čistoće. No to je komplikovano naći (naročito u malim količinama).
                          I najbolje je isprati sa par dl (najbolje 0,5lit.) ulja koje ćete sipati u menjač. To je malo skuplje ukoliko izaberete verzije 1 ili 2 ali za 3 i nije. A nije i iz razloga što vam treba 3,2lit. te morate da kupite 4 litara pa deo možete i žrtvovati (zadržite par dl za eventualno dolivanje).
                          I ubedljivo najbolje je da provo ide nafta ili retko ulje pa samo da "properete" sa malo novog ulja.
                          Da pouzdano znate šta je u menjaču (i da je neko normalno ulje) mogli bi ste da prođete i bez ispiranja (u većini slučajeva nepotrebno) i sa "samo" 3 litara (malo zaostalog ulja, 10-tak % nije od većeg značaja).
                          To je to.
                          Brend izaberite po sopstvenim afinitetima i verovanjem da je ulje originalno. Tu je teže dati pravi savet (ili bi zvučalo "navijački" i komercijalno). Imate bar 10 jakih brendova (ili više) kod nas koji svi dolaze u obzir. Ipak izaberite sami a ne da vam bira trgovac po njegovom nahođenju.
                          I da ipak ne budem (kad do sad nisam bio) toliko "drven" navešću šire opcije.
                          ako želite najbolje - kupite "jače" (i skuplje) brendove: Mobil, Motul, Castrol, Shell, Total, Valvoline, Havoline, Kroon, OMV, Eneos ...
                          ako hoćete da gađate (bez garancija da ćete pogoditi) dobru vrednost za novac: Elf, Addinol, EKO, MOL ... NIS, INA ... FAM (još uvek postoji i drži se ali ga je teže naći) ... Lukoil ...

P.S.
                          "Brendiranje" je u smislu ujla za menjače (o čemu se govori) kod motornih ulja bi možda "karte bile drugačije promešane" (mada ne mnogo). Nedorečenost znači da ima tu još (mnogo) firmi ali sam spomenuo one koje je lakše naći ili gde je originalnost lakše naći.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

....turi druže domaće API GL5 80W90 i ne razmišljaj...pre zamene dobro provozaj auto da se ulje ugreje da bolje iscuri,najbolje bi bilo po toplom danu nakon barem nekih 30ak km i odma ispusti,sačekaj pola sata,zavrni čep ispusta,ubaci 2,5 litra pa polako dosipaj do tačnog nivoa....obavezno auto da bude na 100% horizontali...

Comment

• vulkan
                              CBC Veteran
                              • 03.09.2011
                              • 151
                              • sabac
                              • mazda nisan

Cujem da mi malo zuji menjac (prvom i drugom, kad pustim gas posebno), pa ajd da ispustim da vidim kakvo je i koliko ima (ne vidim merac). Ulje jako crvene boje, cisto, masno pod prstima, samo deluje malko redje, al ajd, mislim sintetika; Taman stade u dve prazne litarske flase od motornog ulja. Pitam komsu mehanicara za kolicinu, kaze "japance sam slabo radio, nisu kvarljivi, inace u vecinu menjaca sa tom snagom motora ide oko 2 litre. Rekoh valjda malo popustio menjac (2oo i kusur hiljada kilometara na satu). Vratim ono ulje, nek sljaka taj menjac jos neko vreme, ako crkne skroz znam gde imaju polovni. Znaci fali lagano litra! Nije ni cudo sto zuji. Danas je praznik, valjda cu vec sutra naci vremena da zagledam i vidim crtice na onom ispod sajle brzinomera. Samo dal da dospem neko, bas mi se i ne kupuju 3-4 litre dok ne prodje plata. A i tad...

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

Ja bi trazio ovo,ima najpovoljniju cenu i odličan kvalitet,finansijski gotovo da ne osetiš

Comment

Working...
                                X