Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kokot
    CBC Član
    • 13.12.2011
    • 12
    • Nis
    • Golf mk4 1.6 16v 77kW

Odg: Menjate li Menjačko ulje?

Hvala na odgovoru.

Ovo je ono sto sam uspeo da nadjem na netu, posle silnih (neuspesnih) peripetija sa instaliranjem autodata.

Масло МКПП VW GOLF IV 1997 - 2005 в наличии на складе и под заказ по низким ценам, подбор по VIN, доставка по Москве и в регионы.

Interesantno je da se (ovde, kao i na par drugih lokacija) spominje jedino ono u sta Vi sumnjate - G 052 726, odnosno, jedino to sam prepoznao (citaj "nemam pojma sta je sve ovo")

Hvala jos jednom i pozdrav!

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Koje ulje ide u menjac Focus 1.8 tdci iz 2003god?
      Hvala

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Videh pitanje ali nisam bio u prilici da odgovorim.
        Bilo koje 75W-90 univerzalno (Total Drive Line) menjačko ulje. Obično su API GL-4/5 a mogu biti i GL-3 ili čak GL-2 do GL-5.
        Može i PS što je jeftinije a dovoljno dobro, a može i sintetičko uz veću cenu i naravno kvalitet.
        Ako ćeš malo više Ford prilagođeno, Kroon SP 1021 je pravi izbor (mada može i SP 1011 a razlike između njih su akademskog tipa).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Yugo45
          CBC Član
          • 16.01.2012
          • 59
          • Macedonia

Pa ponekada je bolje ne menjati ulje menjaca.Evo zasto i kada. 10 TAXI vozila, Opel Astra 1.7 td .Posle oko 300.000 km gazda resio da promenimo ulje u sve.Ali ono Opelovo crvene boje skupoooo .Kupio on ulje istih oznaka ali sa benzinske ,ne secam se tacno koje marke.Promenio ja na 8 vozila i nije bilo za jos dva menjaca.Ulje iz svih osam vozila na oko kao novo,nikakva prljavstina ,zagadjenje crvene boje isto ko ono novo .Sa se desilo? Posle samo 30 000 km svi menjaci ,onih na koje sam menajo ulje PROLUPALI .Svima pao valjkasti lezaj na snopu . . .. . zanimljivo je da na one dve Astre na koje nismo promenili ulje dostigli su 500.000 km i nista,nikakvih problema.dalje ne znam.prodao ih. . . . Zanimljivo je da kada sam jedan menjac od one dve sa originalnim uljem koji sam otvorio zbog promene zvona slomljenog u saobracajnoj nezgodi video nesto zanimljivo.Svugde gde je trenje vece ,recimo na sve lezaje ULJE se pretvorilo u crvena mast,Mast dobre gustine i onako medju prste odlicno klizi. Najverovatnije je da je samo ulje takvo,gde je veca temperatura sgusne se . . .Znaci pazite koje ulje stavljate kod zamene ako ne valja ili nije po specifikaciji proizvodjaca ocekujte probleme

BMW ? Na dve sedmice obe 1995 godine sa automatskim menjacem NIKADA nisam menjao ono FOR LIFE ulje unutra.jedan auto do sada je prosao oko 230.000 milja drugi stao zbog totalke- havarija na oko 180.000 milja,Do sada menjac radi svrseno . . . . .

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Naravno.
            Ako menjate ulje, morate paziti ŠTA sipate.
            Samo ulja koja ispunjavaju zahteve su pogodna.

I dalje mislim da je bolje (u većini vozila) zameniti ulje bar na 5 do 10god.

BMW je posebna priča (i ima je u temi).
            To Fill-for-life jeste (praktično) to, i zaista drži 15 pa i 20god.

Što se km (milja) tiče u automobilima se može preći i više od 500k km (sa fill-for-life).
            Malo je pitanje godina ali o tome je već bilo (dosta) reči.

Jedina ulja koja su zaista blizu "dožvotnih" su (zaista retka) ulja na bazi P(A)G, Poli-alkil glikola.
            Ne mešaju se sa drugim uljima, a u menjačima mogu da traju i traju. U principu i više od 10.000 radnih sati pa i svih 20 hiljada.
            Obično toliko motor ne izdrži (i ostali sklopovi, te karoserija).

Naravno, sa promenom ujle u menjaču treba biti oprezan.

Ipak, menjanje po preporuci proizvođača (po approval-ima: MB, MAN, Volvo) kod teretnih vozila dokazuje da iako ulja mogu i više, menjanje na 2 do 3 godine (sa doduše, 300 do 400k km) itekako produžava vek sklopovima.
            Kod automobila su obrtni momenti manji pa ulja obično traju i duže. ITD.
            (već je bilo pa da ne ponavljam).

Dakle slažem se sa vama: ako ne znate šta da sipate, nemojte ni sipati (ulje u menjač). Čak je bolje ostaviti staro ulje
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• allroader
              CBC Član
              • 21.03.2012
              • 14
              • rijeka

.molim savet da li sam pogrešio u izboru menjačkog ulja za nissan almeru 1.5 2002 god 105 000 km
              ulio commu 80 w 90 API GL 5 ? hvala

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Na žalost da, potpuno ste pogrešili, i to sve što ste mogli: i viskozitet i kvalitet (sam proizvođač je najmanje sporan ali ste i tu mogli da izaberete boljeg).
                Za Vaš automobil (menjač) osim specijalnog (ili "specijalnog") Nissan ulja, možete koristiti bilo koje ali po sledećim specifikacijama:
                75W-80 i API GL-4.
                Pre svega ovde vidim Motylgear 75W-80 kao odlično (i ne tako skupo) rešenje.
                Kroon SP 1051 je još bolje (čisto sintetičko) i još skuplje, pa eto još jednog predloga.
                Treće (dobro) rešenje vam je Statoil GearWay PS 45 75W-80.
                Pa šta više volite.

Ne trebate da paničite, jer ni viskoznost ni višak EP aditiva neće doći do izražaja brzo (trenutno), viskozitet bar ne do početka zime a EP aditivi nekoliko meseci pa ne morate da žurite (kao da je u pitanju dana) sa zamenom a kratko korišćeno ulje možete upotrebiti u drugom automobilu (makar poklonili prijatelju), ali svakako ne u Zastavinim vozilima kojima 80W-90 jeste O.K. ali ne i API GL-5.

Comment

• allroader
                  CBC Član
                  • 21.03.2012
                  • 14
                  • rijeka

Originally posted by allroader View Post
                  .molim savet da li sam pogrešio u izboru menjačkog ulja za nissan almeru 1.5 2002 god 105 000 km
                  ulio commu 80 w 90 API GL 5 ? hvala
                  da li bi mogle ipak nastupiti neke posledice po menjač ukoliko bi ulje koristio do dve sezone dakle oko 20.000 km ?
                  nakon toga bi sipiao odgovarajuće ulje.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Mož' bit' da, mož' bit' ne.
                    Teško je reći.
                    Verovatno se ništa neće desiti (posebno) u periodu koji ste naveli ali je bolje da to bude što kraće (max. 6 meseci).
                    Sa viskoznošću je bar lako, ako ne zapinje pri prebacivanju u bilo koji stepen prenosa (zimi, sada verovatno NE), onda bi dve godine sa API GL-4 'ladno prošli. Korozija sinhrona i uopšte negativno dejstvo visoke koncentracije (verovatno klasičnih sulfatnih) EP aditiva se ne primećuje odmah ali je dugoročno štetno. Sam sklop bi od habanja trebao da bude dobro zaštićen, a možda u prvih godinu dana ili čak i dve ne primetite ništa, onda sipate odgovarajuće ulje, pa vam ono "bude krivo" a stvar je u "dotadašnjoj biografiji".
                    Sa ovim se nikad ne zna, a većina stručnjaka bi vam rekla: menjaj što pre, oni bolji (opušteniji) za par meseci, a ja im se pridružujem uz to da bih dao i vreme do zime, više od toga je već teranje na svoju štetu.
                    Uz malo sreće ćete proći i godinu pa i dve, ali ... da li vas sreća uvek prati?
                    Ulje je zaista za korišćenje tamo gde su zahtevi za takvim uljem.
                    Inače ulje (odgovarajuće) menjajte na 4-5god. i 60-75k km.

Comment

• ludidzora
                      CBC Senator XXL
                      • 09.01.2012
                      • 310
                      • Banatsko Veliko Selo
                      • Fiesta 200 iz mesta!

Evo jedno pitanje, svratim danas do prodavnice da kupim ulje za menjac, posto nemam pojma kad je zadnji put menjano, i da li je. Hteo sam da uzmem GM, posto je u pitanju Daewoo Nexia, cena je malo veca, blizu 1000 din za litar, jedno od najskupljih za razliku od motornih, no nije ni bitno, ali prodavac nije hteo da mi proda. Kaze bolje prvo vidi kod majstora koje je sipano, jer ako sipam sad neko drugo, procurice na gumice, semeringe... ka navikao je na to staro ulje. Ali problem je sto pojma nemam koje je sipano, auto je kod mene 6 meseci, a majstor ne verujem da ce da umoci prst, lizne i kaze ovo je GM ili neki fush... i da li ova prica prodavca ima smisla? Menjao bi svo ulje, a ne da dolijem ako fali...

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Iskreno, kako ti zvuči?
                        Da doliješ možeš bilo koje a da zameniš samo isto!?
                        Nema to veze sa životom. Ako će zaptivke procureti od zamene ulja, onda nisu ni za šta.
                        Nego proveri da li negde već curi ulje jer je donekle tačno da će ako već curi da curi više, mada nije čvrsto pravilo (često je staro ulje retko kao "voda" ali može biti i "mast")
                        Bilo koje API GL-4, 80W ulje će biti O.K.
                        Može i 80W-85 pa (čak) i 80W-90 ili 75W-90 ali (opet) samo u API GL-4 izdanju ili (eventualno) TDL verziji.
                        Treba ti 2litara za zamenu. Posle tolikih godina (i verovatno nikad zamenjenog menjačkog ulja) ispiranje menjača ne bi bilo loše odraditi i to najbolje onim koje ćeš sipati (mada je to dodatnih 1000din., mada i sa pola litar može da se odradi a da ti pola ostane za eventualno dosipavanje u nekoliko sledećih godina).

Comment

• Srdjan
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 2416
                          • Bajina Basta/Beograd

Kroon Syngear 75w90 ili SP1011? Mislim znam sta je bolje kad sipam u novo vozilo. Da li postoji neka prepreka u koriscenju potpuno sintetickog ulja SP1011 u 12godina staroj Lanci i sa kilometrazom koja iznosi kao da sam poceo da se vracam sa Meseca ... Ovo prvo je ispod 900din a ovo drugo 1300din. Jel ima jos neka preporuka za odlicno menjacko 75w90 ulje a da se vrti oko cifre do 1500din i da je lako nabavljivo kod nas. Osim Mobilube1 shc?
                          Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Mislim da su Kroon ulja zbog kursa nešto skuplja. SP 1011 naravno ali zbog cene mu dođe na isto "koliko para - toliko muzike".
                            Motul gear 300 je do skora bio oko 1500 ali sada je više, Motylgear 75W-90 je nekih 9€ i sličan je (ista klasa) Syngear-u.
                            Mobil si već pomenuo ... Fuchs Sintopoid bi možda prevazišao tu cenu.
                            Možda da se vidi Statoil (PS je sigurno ispod navedene cifre, dok se za sintetičko ne bih kladio).
                            Castrol, da ali verovatno prevazilazi cenom a treba imati i pouzdan izvor.
                            U principu bi trebao da koristiš PS ulja Gl-4/5 ili TDL sintetička ulja. Total ne bih potpuno zanemario (TDL 75W-90), kao ni OMV.

Comment

• ludidzora
                              CBC Senator XXL
                              • 09.01.2012
                              • 310
                              • Banatsko Veliko Selo
                              • Fiesta 200 iz mesta!

Evo opet sam bio u jednoj prodavnici i opet zabuna... Ja trazim menjacko ulje. naglasim da je API GL-4, prodavac me gleda kao da sam pao sa marsa, i ubacuje mi u ruke GM-ovo, on misli da je to to, ali na njemu ne pise skoro nista. Pa da li to GM odgovara, ili da uzmem nesto vako:

I da dodam da je prodavac rekao da zna da je to GM retko i crveno... I na ambalazi pise: "For all, Not for Antara..." i jos neke, ne mogu da se setim koje...
                              Last edited by ludidzora; 04.06.2012, 16:29.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

"Baš ti ide" (po ovom pitanju) ... ali kao bosom po trnju.
                                "Retko i crveno" GM ulje je verovatno 75W-80 pa je tek za "ne daj bože".
                                Valvoline je O.K. samo ako pažljivo pogledate, dali su podatke za 80W a na slici 80W-90. Jeste iz iste serije ali "sačuvaj me bože".
                                Ništa, obratite pažnju da uzmete 80W (iako 80W-90 dolazi u obzir "pod razno"). Bar su oba GL-4 što je sigurno bolje nego GL-5 (za vaš slučaj).
                                Znam, znam ... tražiti specifično ulje (koje nije 80W-90 API GL-5) ponekad bude kao traženje igle u plastu sena ali je utešno što nećete morati to često da radite (verovatno ćete ovom zamenom nasuti "fill till life (end)", mislim na vozilo, pa se malo potrudite).
                                Pozz ...

Comment

Working...
                                X