Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • YUgisa
    CBC Senator XXL
    • 05.06.2008
    • 793
    • Subotica
    • Yugo 1.1 EFI

Da stoji toliko ali kad sipas 3l to mu dodje taman do cepa pa se majstor ne muci da sipa jos, a i vlasnik zadovoljan jer nije morao da kupi jos jednu kanticu Kad se sa malo ulja vozi, odu lezajevi pa se cuju, kad se napuni do kraja, manje se cuje i lakse upada u brzine

Jos kad se izbaci onaj elasticni zglob sa poluge menjaca i zameni za metalnim profilom...

Brzine krenu stvarno da idu u H Ali da ne idem u off
    Last edited by YUgisa; 29.09.2013, 09:23.
    Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

I posle ne valja menjač (a manja količina ulja ili loši delovi ... to "nema uticaja").

Ipak, stajemo ovde inače smo upali u debeli off.
      Tema su ulja za menjače a ne konstrukcije istih.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BJL
        CBC Senator
        • 20.05.2013
        • 275
        • backa palanka
        • golf 3 1.8

pozz svima, preporuka ulja za menjac, vozilo golf 3 1.8 66kw 90ks, 95 god, ide u njega full sintetik, samo me zanima koje da sipam

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Nemački auto - pa verovatno bi mnogi vlasnici istog najzadovoljniji/najsigurniji bili sa njemačkim menjačkim uljem (a u Rimu sam rimljanin)

Liuqi Moly - Vollsynthetisches Getriebeöl SAE 75 W-90, ili

Fuchs - Titan Sintofluid 75W

Al` sasvim lično, da je moj taj Golf ja bih mu sipao - NISOTEC HIPO SINT TDL SAE 75W-90.

Mada, još milije bi mi bilo famovo MULTIHIPO 75W-90 SINT (ipak, ovo poslednje je teže pronaći)
          Last edited by DS9; 13.10.2013, 23:35.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

"Po specifikaciji". Pogledaj uputstvo (ili izguglaj isto) za svaki slučaj.
            Sredina devedesetih je bilo doba "renesanse i antihumanizma" kada je u modi bilo sipanje motornih ulja u menjač (ne kod VW-a) i ATF-a ili njima sličnim fluidima.
            Malo me je zbunilo što je DS9 (sigurno ne napamet) naveo Fuchs 75W što bi značilo da je u pitanju neki od "VW G 052" standarda.
            75W-90 mi zvuči logičnije (G52 standardi su "mlađi" i tipični pre svega za šestobrzince) a 75W ili 75W-90 nije "baš" (nimalo) slično. Verovatno je bilo raznih verzija menjača (transmisija) pa zato i tako različite preporuke (iz različitih izvora).
            Ipak, za "običan" GIII 1.8 mislim da ide 75W-90 po VW "G50" standardu (iz tog perioda i u nekim prvim modelima GIV).
            Dakle, traži se VW 501.50 odobrenje (i/ili API GL-4, GL-4+), što ima nekoliko (sintetičkih) ulja, na primer:
            Castrol Syntras Transaxle ili Shell Spirax S4 G (oba 75W-90), kao i OmV SLY.
            U slučaju da treba 75W-90, navedena domaća ulja bi bila sasvim odgovarajuća, i tu se slažem sa DS9 (oba su GL-4/5).
            U svakom slučaju, proveri u uputstvu ili auto dati, mada je izvesno da je G50 i 75W-90 sintetika u pitanju.

P.S.
            Jednostavno deo dokumentacije mi je "zarobljen" na starim HDD-ima (nikako da prebacim). Zbog toga mi nešto izgleda da je bilo više tipova menjača pa je 75W za jedne a 75W-90 za druge. Sećanje je nesigurno, ali nešto mi se čini da je G50 bio aktuelan za sve "obične" GIII.
            Last edited by expendable; 14.10.2013, 10:00.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BJL
              CBC Senator
              • 20.05.2013
              • 275
              • backa palanka
              • golf 3 1.8

pozz, sad gledam na vagcat da u moj menjac ide sintetika 75w gl 4, pa sve mi nesto sumljivo, a ima lepo slika mog menjaca i to ulje za njega pise, pa se ne poklapa ni sa vasom pricom, i kakav je taj nisotec po kvalitetu sto je DS9 predlagao

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Pa sa pričom se poklapa "prvo pogledaj uputstvo" a ne poklapa se sa predlogom (doduše uzdržanim, uz napomenu).
                Zaboravite prethodno rečeno (osim Fuchs-a) pa ajd' Jovo nanovo.
                A lepo ste mogli da počnete sa specifikacijama da ne gubimo vreme ni Vi ni ja (ranije sam sam tražio uputstva automobila, mnogo toga skinuto sa net-a, ali mi sada nije pri ruci, a vremena nemam).
                Verovatno se traži VW TL 521 78 (G-052-178-A2) ili slično što je manje bitno jer obično ulja 75W pokrivaju sve VW standarde za 75W i GL-4.
                Dakle za tu preporuku (75W, GL-4), nema mnogo izbora:
                1) Fuchs Titan Sintofluid FE SAE 75W
                2) Febi Manual transmission fluid SAE 75W
                3) Kroon SP Gear 1081
                Ili otići u VAG servis.
                Holandski Eurol teško da ćete naći kod nas ...
                Treba vam (verovatno) 2 litara.

Ovakva sintetička ulja su "fill for life" ali se menjaju na oko 200k km, pa je verovatno vreme.
                Nemoj se iznenaditi, ovakva ulja su "retka kao voda". Viskoznost je praktično kao kod (hidrauličnih, kompresorskih, za amortizere) VG 32 ulja, ili 10W motornih (slično ATF, ili nešto manje, čak).

P.S.
                Vidi, vidi ... ala su bili napredni za to vreme (VW) ... mada je BMW već "harao" sa manuelnim menjačima sa ATF (ovo je "varijacija na temu").

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

Napravio sam ličnu grešku i donekle lapsus, ne proverivši specifikacije i osobine (izvinjavam se za to)

Ili grešku pravi jedan od dva nemačka uljara (tj. njihove baze podataka, vodiči). Autodata za menjač golfa trojke iz 96., 66 kW precizira samo 75W-90 synthetic. Pa sam u slučaju fuchsa najpre mislio na njihovu sintetiku 75W-90, čiji je pandan donekle LM-ova navedena sintetika 75W-90. Usled toga su u sledili domaći predlozi.

Da donekle sumnjam u izbor 75W me navodi da i fuchs-ov selektor za Passat istog godišta i kubikaže daje izbor (klasičnog) TITAN SINTOPOID SAE 75W-90. Doduše, ono je GL-5.

Eto još jedne (stalkerove) potvrde da sa selektorima treba biti vrlo obazriv.
                  Last edited by DS9; 14.10.2013, 13:50.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Ma sve je O.K.
                    I ja sam se složio (prvi put). Uostalom da nisi dao dve mogućnosti ne bih ni posumnjao.
                    Eto, napamet bih izgubio opkladu, jer su u VW automobile tog vremena tipično išla G50, 75W-90 ulja (već rečeno) kao što je i kod Pasata.
                    Dakle, tema je osetljiva (a ova ulja se retko menjaju) pa ne treba raditi napamet.
                    Nije problem priznati grešku ... zato i postoje uputstva.

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Originally posted by expendable View Post
                      Ipak, za "običan" GIII 1.8 mislim da ide 75W-90 po VW "G50" standardu (iz tog perioda i u nekim prvim modelima GIV).
                      Dakle, traži se VW 501.50 odobrenje (i/ili API GL-4, GL-4+)
                      Proverih i sa softverom Vivid Workshop Data (koji je panda autodati, ali ume da bude detaljniji)

Prema njemu, kako si tačno naveo, sve varijante GIII tog godišta za svoju transmisiju traže VW G50. Isto se pominje u hayness uputstvu za Polo 2002-2005.

Al` ako VAG kaže isključivo 75W GL-4... onda bi me npr. zanimalo kakav bih odgovor dobio od Liqui Moly. Jer, dođe mu da su vrlo omašili ulje za jedan od najprodavanijih modela u svetu. A to su takođe kroz svoje online vodiče učinili i još neki vrli uljari. Obaška i autodata i workshop data (koji umeju da omaše tačan podatak)..
                      Last edited by DS9; 14.10.2013, 20:46.

Comment

• BJL
                        CBC Senator
                        • 20.05.2013
                        • 275
                        • backa palanka
                        • golf 3 1.8

hvala na odg. ali sad ste me zbunili skroz , koje sad da uzimam po vagcat u ili 75w 90 po auto dati,
                        Click image for larger version

Name:	300100.png
Views:	1
Size:	17.5 KB
ID:	881371
                        eto url slike, moj je isti ovaj dole levo menjac br 3 G 052726A2, to mu je seriski broj ulja, ne bi da pogresim i zeznem nesto sa menjacem

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Ako mu je to serijski broj ulja, onda je to VW-ovo ulje sa tom oznakom.
                          Takvo se sada teže nalazi jer je VW za petobrzinske (uglavnom) menjače sredinom prošle decenije (oko 2005.) uveo G 060 (pa sve isto) umesto G 052. Dakle G060726 A2 menja G052726 A2 (ovo A2 označava samo da je litarsko pakovanje, može i A1 ... valjda 1/2 litara; iako mislim da baš kod G 052 i G 060 nema takvih, tj. ima ali ne za 726).
                          "Zamenska ulja" za VW sa ovom oznakom su gore navedena ulja, 75W i API GL-4. Idite po redosledu navođenja (Fuchs kao prvi izbor, svakako).

G 052 171 (A2) su ulja za šestobrzinske menjače (od GIV na dalje). U principu idu i petobrzince ali se NE isplati (jako su skupa, mislim na original VW). To što Fuchs ima i jedno i drugo je samo plus, uz umerenu cenu (mislim da je oko 15-tak € za litar).
                          Znam nekoliko njih koji su u šestobrzince (Skoda ili VW) sipali (na moju preporuku) Fuchs i sve je bilo više nego O.K.

Jedino sam zaista "po osećaju" (verovatno) pogrešio, jer je već od 1993 VW počeo da uvodi 75W u svoje menjače, mada ostaje da je sredinom devedesetih bilo malo "šareno". Ipak kod GIII modela preovladava G 052 726.

U USA je jednostavnije ali to je druga stvar (tamo je za sve GIII bilo G50 ulje, 75W-90 a od 1999. (GIV) je počelo sa G 052).

P.S.
                          Ovo na osnovu vašeg navoda i malo "guglanja" (tek sam sada video kakvo je šarenilo u oil-finderima, prava katastrofa, ali najviše njih se ograđuje "specijalnim" fluidom (upravo 75W, API GL-4).
                          Vidite sa nekim VW znalcem koje su prave specifikacije za vaš model. (vagcat deluje ubedljivije od auto data-e, ali ...)
                          Zaista ne mogu 100% da tvrdim, izgleda da je G 052 726 iliti SAE 75W (GL-4).
                          75W-90 neće (brzo) uništiti menjač, ali će otežati šaltovanje i dugoročno mu skatiti vek trajanja. Obratno je još opasnije mada bi izvesno vreme funkcionisalo bez problema*. Baš zbog toga nađite (negde i nekako) ORIGINALNU SERVISNU KNJIGU VW za vaš model automobila (i godište!!).

* pa prvi utisak može da bude veoma nepouzdan kao kriterijum.

P.P.S.
                          Da ne ispadne ono što uvek tvrdim "da je malo znanja, najgora stvar".
                          (ovde moje priznajem, što se tiče tipa menjača kod VW, Golf III)
                          Last edited by expendable; 15.10.2013, 09:54.

Comment

• mirdza
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2005
                            • 2437
                            • Katowice (PL) / Banja Luka
                            • AGP / W126

Nisam se dugo javljao
                            Prema vasoj preporuci, prije ~3 godine i ~60.000km promijenio sam mjenjacko ulje u Abarthu na Motul Gear 300 75W90. Prije dva dana sam pri promjeni motornog ulja promijenio i mjenjacko - cisto preventivno, mjenjac radi OK i nema nikakvih problema. Sta je iz njega iscurilo, nisam mogao da vjerujem... neka cudna tekucina, daleko rjedja nego motorno ulje, sivo-smedje boje (originalno crvenkasto). Eto, cisto kao zanimljivost i kao upozorenja svima koji tvrde da to "nema potrebe".
                            (Da, cisto da napomenem - ovih 60.000km auto je nekoliko puta vozen na Track Day-evima.)
                            Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Hvala što ste se javili g. Miroslave.
                              O tome da se ulje u menjaču ne menja znaju već i vrapci na grani. Više sam se smorio od raznoraznih profesionalaca i znalaca koji tako tvrde i spreni su da poginu da obrane taj (pogrešan) stav. Meni se (brale) ne gine pa nisam toliko UPORAN (a nisam ni MALI pa da isterujem istinu po svaku cenu).
                              Neke ni izgled ulja posle par godina ili 100.000km ne bi uverio ali većinu bi.
                              Uzgred, skoro promenih ulje u menjaču (preventivno i teška srca, pre zamene). Posle samo 30 hiljada km, Motul HD Gear 80W-90 API GL-4/5 je potamneo. Ništa posebno loše (izgledalo je kao motorno ulje, mineralno ili PS, posle 5000km ili 7500km za PS, u benzincu) ali jeste bilo iznenađenje. Menjač je lepo radio, bez ikakvih znakova da ulje treba zameniti. Moglo je ulje i 40k km (plan za zamenu) pa i 2x duže ali mi nije bilo žao što sam ga promenio (ipak nije bilo svetlo, mada je ostalo prozirno, što kod Zastave nije ni moguće nakon (makar samo) 2,5god.).
                              Posle 5 god. i 100k km, čak i u lakim uslovima eksploatacije i menjačkih kutija skoro hermetički zatvorenih i/ili sa filterom, ulje ne može da izgleda ni blizu novog, u 95% slučajeva je bitno tamnije, manjeg indeksa viskoznosti, ima vlage u sebi i uopšte ako i ispunjava zahteve (bar 51% ne) na samoj je granici). Čak i "super sintetička" (i pride "Fill for Life").
                              Ko neće NE mora. Jedino što je dobro to uraditi (makar ako zadržavate automobil više godina za Vas).

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Menjam li menjačko ulje? Huh, i češće nego treba!

Citroen C3 1.4 HDi 70, 2006. (kupljen polovan, iz francuske, 2011.) menjač MA5

Transmisiono ulje je promenjeno koji mesec nakon kupovine polovnog auta (po fabričkoj preporuci totalovo transmisssion bv 75w-80) ali je menjač izgleda nakon toga počeo da se bitno čuje – tj. bruji u nižim brzinama. Naravno, to ne znači da ulje nije trebalo da se promeni. Osim toga bilo je vrlo crno (i nagorelog mirisa)

Jedan od semeringa menjača je posle par hiljada km procureo (ostavljao je fleke danima pa sam pomislio da je dosta ulja iscurelo ali se kasnije ispuštanjem ukapiralo da je u menjaču ostalo 1.8 L, tj da je iscurelo nešto oko 0.2L) pa mu je to zamenjeno, Ovih dana, dakle nakon oko 25000 km, sam primetio manje fleke ispod auta pa se uspostavilo da je prokapao taj drugi semering menjača, koji nije zamenjen. Taman imam razlog da se opet menja ulje u menjaču i da se starom izmeri zaprima i osmotri sadržaj.

Što se transmisionog ulja tiče, izabrano je takođe francusko, ali motulovo. Naravno da je u preporučenoj gradaciji, međutim za razliku od većine ulja u toj gradaciji (i onih koja imaju odgovarajuću PSA normu PSA B71 2300) ovo je nešto viskoznije odnosno deblje/gušće.

Dole su njegove specifikacije uz referentno totalovo, cena je bila oko 830 din za litar.

Generalno uzevši sva ulja ove 75W-80 gradacije su praktično najtanja ulja za manuelne menjače i sva se uglavnom smatraju da su namenjena uštedi goriva (jer su lakotečljiva). Ipak, ovaj motul je praktično najdeblji u okviru te gradacije a njega sam izabrao jer će biti zanimljivo videti šta će svojom nešto većom viskoznošću doneti menjaču koji bruji. Najverovatnije neće ništa, ali će takođe biti interesantno da se vidi da li će razlika od dva centistoksa (10,1 vs. 8 @100 C) minimalno uvećati potrošnju goriva. Ako se pre toga menjač/diferencijal ne raspadne.

Naravno, kada bi FAM, Galax, NIS ili Modriča/Optima pravili ulja u toj gradaciji sigurno bih izabrao neko od njihovih (makar i bez pomena odgovarajuće norme odnosno pogodnosti proizvođaču vozila) ali oni ne nude 75W-80. Pa, bar bi i ovo motulovo trebalo da bude dobro.

Što nisam opet sipao odgovarajuće totalovo? Pa, meni bi bilo dosadno a ne bi bilo ni priče. Osim toga, ne bih morao ni da ga menjam

Servisna dokumentacija koliko vidim ne pominje striktno da se ulje menja (jer se navodi da je "fill for life") ali gotovo svi selektori maziva navode podatak od 60,000 km, te proveru curenja na svakih 20,000 (što važi za sve od par manuelnih menjača za sva vozila PSA grupe tj citroen/peugeot, u poslednjih petnaestak godina).

Pošto se uz operaciju menjanja semeringa diferencijala ispuštalo ulje iz menjača i menjalo motulovom varijantom - uspostavilo se da je starog bilo i više od 2 L. Što takođe znači da je relativno vrlo mala količina curela/kapala zbog propalog semeringi.

Ono je prikupljeno u lavoru, a dok je moj prijatelj završavao posao ja sam iz lavora prebacio ulje u slobodnu ambalažu, čisto da se vidi da je više od dva litra, otprilike oko 2.2 L.

I u punom lavoru je bilo jasno da je ulje u mnogo boljem stanju nego ono koje je prvi put ispušteno pre više od dve godine i koje je bilo sasvim crno. Ovo jeste izgledalo tamno smeđe u lavoru, ali u tankom sloju se videlo da je relativno svetlije.

Ostavih za kraj najključniju stvar, tj malo ulja u lavoru u kojem se vidi i značajan talog.
                                Na sredini slike, iznad sloja ulja (lavor je nagnut ka donjem delu slike) sasvim se jasno vidi masa metalnih opiljaka (kasnije je potvrđeno da ih magnet privlači)

Pa, verovatno nije čudo što menjač bruji jer je očigledno nekako oštećen. Dokle će tako, ne zna se (dva mehaničara koji su provozali auto najpre tipuju na ležajeve deferencijala, ali ni oni nisu savim sigurni). Činjenica je da je počeo da bruji nakon prvobitne izmene ulja. Mehaničar se seća da je prvobitno ispušteno ulje bilo sličnog viskoziteta kao i nakon toga uliveno BV Transmision 75W-80 (pošto sam mu ja izrazio teoriju da možda nije brujao jer je u njemu bilo gušće ulje). Takođe je činjenica da je sa takvim menjačem pređeno gotovo 30,000 km (za više od dve godine) i da se brujanje ustalilo na nekom nivou. Čuje se pod određenim uslovima, pod određenim ne. Kada se brujanje čuje ono je konstantno, dakle nema nekakvog preskakanja, zvuk je dublji i povećava mu se frekvenca sa brzinom. Najizraženije je u 1. i 2. manje u 3., a u 4. i 5 mislim da se ne čuje ili vrlo slabo. Kako troškovi eventualne popravke menjača mogu da premaše i cenu polovnog menjača (oko 200-250 evra), uglavnom otpada da se menjač skida i otvara.

Sada mu je sipan gotovo bezbojni motul pa ćemo videti šta će biti dalje. Nakon probe od par kilometara mislim da se može reći nema nikakve bitne razlike, isto je kao i pre.

Auto se ponaša normalno i vrlo ekonomično troši gorivo. Menjanje brzina je praktično glatko i sa time ne postoje problemi (tipa krćanje pri promeni, ili ispadanje iz brzina). Kada se sluša muzika u autu ili se na zvuke ne obraća pažnja - ne postoji nikakav problem sa menjačem.

Hvala

P.S. Tek sada videh da sam o ovome pisao gotovo tačno pre godinu dana, na prethodnoj strani
                                Ako nešto menja onda se i to MENJA. Menjačka Ulja - Uvod, Gear Oils - Introduction Ulja za zupčaničke prenosnike suštinski nisu veoma različita u odnosu na motorna. Označavaju se drugačijim SAE oznakama viskoznosti ali nisu čak ni toliko drugačija u odnosu na motorna. Veća razlika je u aditivima, dok je osnova manje-više ista
                                Last edited by DS9; 20.10.2014, 15:13.

Comment

Working...
                                X