Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • b_samardzic
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 1557
    • Smederevo

A daf 44? Koje ulje ide u njega?

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Pa nije ti štos, ima kaiševe ali ima i ulje u "menjaču"
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Da se vratimo odakle je "sve" počelo:
        Sve tajne ...
        1) Nisu tajne, postoji o tome dokumentacija (javno objavljena)
        2) Motorno ulje u principu ne sadrži olefin sulfid, a može se upotrebljavati u nekim menjačima automobila (vozila, šire gledano).
        3) Potreba za EP aditivima potiče najčešće od konstrukcije menjača (vrste ležajeva, vrste zupčanika, način prenosa ...) ali i MATERIJALA KOJI SE KORISTE.

Pre novogodišnjih praznika nemam vremena da "kopam" po literaturi (i istu povezujem sa linkovima (ako ih ima na web-u), zbog autorskih prava), na koju bih uputio a možda to i nije toliko neophodno (svako može, ako je uporan i naročito ako zna engleski, da izgugla).

Dobar primer (sa osnovnim objašnjenjem) može se videti na:
        Die Mercedes-Benz Betriebsstoff-Vorschriften zeigen eine Übersicht der Anforderungen der im Fahrzeug benötigten Betriebsstoffe und der empfohlenen Produkte. Betriebsstoffe sind alle zum Betrieb eines Mercedes-Fahrzeugs / Aggregats erforderlichen Flüssigkeiten bzw. Schmiermittel z.B. Kraftstoff, Motoröl, Getriebeöl, ATF, Bremsflüssigkeit, Kühlmittel, Scheibenwaschmittel, etc.

Obratiti pažnju na:
        1 Hypoid gear oils, Sheet
        235.0/.6/.7/.8/.9/.15/.20/.31/.61/.62
        (zašto motorna ulja NE zadovoljavaju za ove zahteve/standarde/odobrenja)

2.1.2 zatim 2.4.1 i 2.7. (kada, gde i zašto se ALTERNATIVNO mogu koristiti motorna ulja)

3 . Automatic transmission fluids (ATF), sheet (ukratko o ATF)

Naravno, ovako dato (kao pregled sopstvenih odobrenja uz po pasus teorije) može postaviti više pitanja nego odgovora ali je dobar početak.

I svodi se na to: ulje se koristi po preporuci proizvođača.
        Problem nastaje (uglavnom) iz dva razloga:
        1) Nedostupno preporučeno ulje
        2) Nepoznata preporuka proizvođača

I onda se traže alternative (zbog čega dođosmo i do olefin sulfida kao EP aditiva)

No daleko je to od "svih tajni" ... pisano je o tome stotine knjiga i hiljade stručnih i naučnih radova.
        Koga posebno ineresuje, neka se posveti tome, kupi ili na drugi način dođe do tekstova i studira ih ... (kao deo ispita ili naučnog rada posle diplomiranja).
        Mislim da je korisnije da se držimo teme.
        Kad smo već kod teme (tekst je i ovako i onako, za diskusiju ali u pricnipu o.k.) dobar link je:
        Transmission School | Best Ways to Destroy Your Transmission | Mister Transmission
        Kako i naslov teksta kaže "najbolji načini da uništite vašu (automatsku) transmisiju".
        Pod 3. je "nikad ne menjajte fluid" (odnosi se pre svega na automatsku transmisiju ali ovo važi i za manuelne menjače ... većinu).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BJL
          CBC Senator
          • 20.05.2013
          • 275
          • backa palanka
          • golf 3 1.8

stigao fusch 75w, ako stignem sutra zameniti javljam utiske a nadam se da ce biti ok

Comment

• BJL
            CBC Senator
            • 20.05.2013
            • 275
            • backa palanka
            • golf 3 1.8

ulje zamenio jutros i vidi se tj oseti se razlika, lakse salta i lepo ulazi u sve brzine, e sad sta me brine, kad sam ispustio ovo neodgovarajuce ulje iz menjaca koje sam vozio u njemu nekih 1000-1500 km video sam i sicusne metalne opiljke na dnu posude, da napomenem da kad sam menjao ulje prosli put tj pre neke dve tri nedelje nije bilo nikakvih opiljaka, pa sad sumljam da mu je ovo ulje cija gradacija nije odgovarala na neki nacin doslo glave tj nesto nacelo unutra, nadam se da nije mnogo posto nema nikakvih simptoma pa se nadam da ih nece ni biti

Comment

• b_samardzic
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 1557
              • Smederevo

Originally posted by b_samardzic View Post
              Odma vrati staro ulje dok jos imas sinhrone.

Meni po opisu simptoma lici ko da si sipao obicno sae 90 ulje.

Cak i u zastavin menjac ne ide sae 90. Neznam koje ide al znam da je 90 god. bilo

svetlo crvene boje i ako sipas sae 90 stradaju sinhroni druge pa prve i dalje redom.

Otuda i stoji ta prica da se ulje u menjacu nikako ne menja jer po iskustvu

ko ga je zamenio brzo je pokvario menjac.
              Ja ti reko na vreme.

Kad ga zaletis prvom do 4-5 hilj. obr. brzo ga presaltaj u drugu i vidi dali ce rucica da ti zakrci.
              Last edited by b_samardzic; 20.11.2014, 18:45.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Malo opiljaka je normalno posle više godina ... posle par hiljada km baš i nije.
                Doduše, pitanje je šta je od sad a šta od pre. Kako god, sada bi trebalo da je sve u redu.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Ljudi,koje menjacko ulje u opel astru h 2004-to,1.7cdti 74kw...ili F23 menjac,5/1
                  Na stranim forumima sam iskopao da mi je potrebno ulje vauhall/opel part number: 09 120 541
                  Inace,fabricki je crvene boje...Na Castrolovom sajtu nema informacija,kazu da je to specific oil-refer to dealer...
                  E sad ne znam sta je pametno sipati...Uglavnom stranci preporucuju od Castrol SMX-S,preko Amsoil-a 75w90,do Fuchs Titan ATF 3000 multipurpose Dexron II ATF,pa sve do nekog RED LINE syntetic manual transmission MTL 75w80 GL-4...
                  Na Totalovom sajtu savetuju Transmission Syn Fe 75w90,a Kruna ulja neko njihovo SP1011,koje je po technical data veoma slicno Totalu,GL-5+ ulje...
                  Nisam pametan uopste,sem Total-a i Kroon-a,druga ulja je veoma tesko naci kod nas,Opelovo sa trazenim specifikacijama kod nas ne drze-kazu skupo im u nabavci...uglavnom po Opelovim radnjama drze Febi i Swag,ali Swag ima recimo 75w80 ali je GL-4 ulje...LM savetuje GL-3 ulje...
                  Nisam verovao da je ovako tesko naci odgovarajuce ulje...please help

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Pravo ulje kod nas naći nećeš (i ne pokušavaj ... ipak smo mi Šljivropa, i još neko vreme sigurno to ostajemo).
                    Treba ti 75W-85 API GL-4 ... što je izuzetno teško naći ... osim Selenia kombinacija (najbliže originalu).
                    Castrol SMX-S je odlično rešenje ALI je zamenjeno Univerzalom 75W-90 pa ga je teško naći.
                    LJudi zamenjuju sa 75W-80 ili 75W-90 GL-4 ili TDL (GL-3/4/5, navedena Kroon i Total).
                    Dakle Selenia Tutela Matrix (Matriks bato) je nešto najbliže traženom.

Ili da očitaš Opel(o).

Ma posle GM-u kriv (neki) đavo što je bankrotirao ... ma da ...
                    Problem je što GM servisna ulja (motorna) možeš kupiti na svakom kiosku (pa i brze hrane još malo) a menjačko ni u servisu (e baš su im servisi) jer zna se u Srbiji se menjačko ulje NE menja (zakon, zakon iznad svih, ma Ustav), ne menja se ni za živu glavu, ni ako ulje iscuri, znaš (već) ... zabranjeno je).
                    Histerija ide dotle da ljudi procede ulje staro 10 ili 15 godina jer je bolje od novog ... a kad ih pitaš a čime da dolivaš (jer se dolivati može, mora i obavezno je) onda NE znaju da ti kažu (uglavnom SAE 90 API GL-5, bato, cepaj!).

P.S.
                    Osim ostalih kvaliteta, pomenuta Selenia ima NAJVEĆI OD SVIH (I NAJBITNIJIH, posebno u (voljenoj nam) Šljivropi) - CRVENE JE BOJE.

Znači to je to - 120%

Any questions?

Comment

• legenda
                      CBC Senator XXL
                      • 28.03.2009
                      • 1345
                      • Beograd

Svaka cast...nemam reci...bolje da nisam nista trazio,trebao sam odmah da pitam...Stevo,hvala do neba

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

a kad ih pitaš a čime da dolivaš (jer se dolivati može, mora i obavezno je) onda NE znaju da ti kažu (uglavnom SAE 90 API GL-5, bato, cepaj!).
                        Svaki normalan majstor ima uvek nekog preradjenog ulja koje je sasvim ok za dolivanje...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Auto-data kaže za taj menjač: SAE 09 120 541. Ustvari, to je opel(o) part 09 120 541 i nisam našao o kojem ulju se radi?

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Zato je i bilo sve priče. Legenda je već pomenuo da mu treba ulje pod tim brojem.

Originally posted by legenda View Post
                              Ljudi,koje menjacko ulje u opel astru h 2004-to,1.7cdti 74kw...ili F23 menjac,5/1
                              Na stranim forumima sam iskopao da mi je potrebno ulje vauhall/opel part number: 09 120 541

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Sporo pamtim - brzo zaboravljam!
                                Znači, tajna receptura!? Šta li piše u servisnim knjižicama, ili user manuals? Pao sneg i baš pošteno duva severac, pa mi teško 100 m do komšije, majstora Duška, da ga pitam, šta tura u njegovu astru. Možda je zabranjena zamena LL ulja!

Comment

Working...
                                X