Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • megan82
    CBC Član
    • 03.01.2022
    • 66
    • Pirot
    • Zlatno doba

Hvala puno uzeto ulje.
    Antifriz je ovaj plavi nisov?
    Vidim slican sastav kao ovaj euro u buretu.
    Ili da gledam adeco,vidim ima i Lukoil G12 a kod njih ima i Galax plavi i crveni g12.

https://imgur.com/a/IpaD3aL

Last edited by megan82; 17.11.2022, 23:35.

Comment

• megan82
      CBC Član
      • 03.01.2022
      • 66
      • Pirot
      • Zlatno doba

Uzet Adeco Frizantin G11 100,to sam imao u prodaji pored gore pomenutih a ima specifikaciju kao sto ste rekli VW/Audi/Seat/Škoda/Porsche TL 774-C (G11).
      Mada ne smeta odgovor da li NIS plavi isti ili je slican?

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Dobro ste uradili (uzevši adeco varijantu g11).

U vezi nisotecovih antifriza - ako se pogledaju lako dostupne specifikacije, samo na osnovu boje bi neko mogao i da pogreši (izvan toga, može se računati da su varijante istih specifkacija adeco/nisotec prakticno istovetne) .

Jer, postoji varijanta koja je suštinski g11 i koja je obeležena Euro, pa joj naznačena plavo-zelena, dok je kraće trajnijoj varijanti (do dve godine) bez oznake Euro, boja plava.

U celoj priči, jasno je da adekvatan antifriz treba izabrati na osnovu specifikacije - dok su boje poprilično arbitrarne. Odnosno, postoje individualne razlike među ljudima u smislu da mnogi ljudi određene nijanse drugačije vide/opisuju usled fizioloških razlika, preciznije jer mogu biti kompletno ili delimično slepi za određene boje/nijanse.

Japanski oftalmolog dr Šinobu Išihara https://en.wikipedia.org/wiki/Ishihara_test
        je otprilike pre sto godina kreirao tablice tj. test viđenja boja koji se i danas najčešće koristi. Originalne tablice/slike su čini mi se bleđe nego istovetno sa ekrana (skenirano) - ali rekao bih da ni ovi testovi sa interneta ne greše. Dijagnostikuju me isto kao i lekar pre gotovo 40 godina na regrutaciji za JNA, koji mi je prikazao samo nekoliko išaharijevih tabli.

Odradite test - možda se iznenadite (zašto je nekome plavo-zeleno i plavo isto).

https://www.color-blindness.com/ishihara_cvd_test/ishihara_cvd_test.html?iframe=true&width=500&heigh t=428
        Last edited by DS9; 19.11.2022, 10:32.

Comment

• sErGiO
          Moderator
          • 30.01.2007
          • 2769
          • Neko selo pored Beogr
          • Alfa Romeo 156SW

Samo jedan netačan i jedan delimično tačan odgovor, znači nisam slep na boje

Comment

• megan82
            CBC Član
            • 03.01.2022
            • 66
            • Pirot
            • Zlatno doba

Hvala puno.
            Ajd za kraj da ne smaram vise,da li nije lose zameniti ulje menjaca,kociono,servo?
            I preporuka za neko jeftinije nis,adeco,lukoil...

Comment

• bili
              CBC Senator
              • 13.11.2007
              • 208
              • NS

Koje ulje uzeti za Suzuki Swift 2015, gradacije 5w30?

Najradije bih uzeo Ecstar, Suzukijevo original ulje, ali kod nas ga nema. Ovlašćeni pored njega nude i Mobil 1 (ne znam koji tačno).

Trenutno se troumim između Mobil 1 ESP, Eneos Hyper i Castrol Edge. Na sajtovima ovih proizvođeča ulja se preporučuju između ostalih i ova koja sam naveo. Jedino što Castrol preporučuje Edge 5w30 M, a kod nas se može naći LL, a ne znam ni u čemu je razlika. Cenovni rang ovih ulja je isti,

Sam Suzuki u korisničkom uputstvu nije previše zahtevan, za naše podnevlje 5w30, i da zadovoljava SL, SM ili SN sandard.

Otvoren sam da razmislim i o nekom drugom ulju.

PS: benzin, 1,2, K12B
              Last edited by bili; 19.11.2022, 12:36.
              VW über alles.

Comment

• megan82
                CBC Član
                • 03.01.2022
                • 66
                • Pirot
                • Zlatno doba

Sto se tice kocionog za astru vidim ide dot4,sad ne znam koja kolicina ide,ima ga adeco i nis.

Kočiona tečnost, namenjena za hidraulične kočione sisteme motornih vozila, poljoprivredne i građevinske mehanizacije kod kojih se zahteva visoka pouzdanost. Preporučuje se za disk kočnice, kao i za doboš kočione sisteme. Obezbeđuje potpunu stabilnost u širokom temperaturnom inetrvalu od -40°C do 100°C. Omogućava visoke temperature ključanja preko 220°C. Ne sme se mešati sa mineralnim uljima. Preporučuje se interval zamene do dve godine.

NISOTEC K4 je sintetska kočiona tečnosti na bazi poliglikolnih estara i poliglikolnih etara. Namenjena je za hidraulične prenosne mehanizme za kočenje motornih vozila gde se preporučuje upotreba kočione tečnosti kvaliteta DOT 4. Zahvaljujući niskoj viskoznosti preporučuje se za kočione sisteme sa ABS i ASC-om. Mogu se koristiti i za slične hidraulične sisteme za koje proizvođači preporučuju takav tip fluida. Ne sme se mešati sa uljima za kočnice na bazi mineralnih ulja.

Sto se tice kocionog ide 75w90 negde pise 75w80,1.5 litra.

Za servo nisam nasao podatke nikakve.

Koliko znam u japanska vozila sipaju Eneos ulja.

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

Za Astru iz 98. god. 1.6 16v - naravno da je preporučivo zameniti sve fluide.

Kočna tečnost po DOT 4 - bilo koja, sve jedno, bitno je zameniti kompletnu (jer zbog higroskopnosti povlači vlagu, pa proizvođači automobila po pravilu navode vrlo kratak period zamene, od uglavnom dv godine, jer je to sigurnosno kritičan deo. Već sam pisao da onaj kome je na nizbrdici otkazala kočnica zbog isparavanja vodene pare iz kočne tečnosti, ako je preživeo taj užas nikada neće zaboraviti, a ako nije obitava na groblju.

Za menjač - iako nemam zvaničnu potvrdu na osnovu neke opelove servisne dokumentacije, po mazivnim selektorima bih se zakleo da je Opel propisao varijantu 80W po API GL3 ili GL4.
                  Bitna stvar u priči je da je ulje tog viskoziteta nešto deblje/viskoznije od ulja koja su obeležena 75W-80, mada u nemogučnosti da se obezbedi baš 80W, mislim da ne bi bilo problema ni sa 75W-80 (sa obzirom da i neka 75W-80 ulja imaju identični radni viskozitet, tj. oko 9 mm2/s na 100 C)
                  Nisotecovo Hipo GL4 bi bilo odgovarajuće

a sa obzirom na ono što piše u specifikaciji možda bi adeco varijanta 75W-80 bila idealna.
                  Polusintetičko visoko kvalitetno hipoidno ulje koje omogućava nesmetano podmazivanje menjača, diferencijala, bočnih reduktora drumskih vozila i off-road mehanizacije u svim temperaturnim uslovima.

Motul ima ulje MotylGear 75W-80 koje za razliku od većine 75W-80 ulja ima radni viskozitet na gornjoj granici (10 mm2/s) - pa se može razmatrati i kao 80W.
                  Koristio sam ga bez problema ( i na najnižim zimskim temperaturama ispod -15) u MA5 menjaču C3ojke kome je preporučeno totalovo ulje 75W-80, a koje je na 100 C oko 8 mm2/s.
                  Generalno uzevši, ako se uzme deblje ulje od propisanog (kada npr. majstor umesto 75W-80 sipa 75W-90) šaltanje nezagrejanog menjača na niskim temperaturama je problematično.
                  I naravno - ni transmisiona ulja nisa večna, sklona su oksidaciji i trošenju zaštitnih aditiva - pa ih treba promeniti. Kada se to učini o tom ulju ne mora da se razmišlja sledećih 80-100k km.

Ulje za pumpu servo upravljača za tu astru je ulje koje se koristi za automatske menjače tzv. ATF, i takva ulja (raznih normi, najčešče Dexron) su se široko koristila za serva mnogih vozila do oko 2000-2005. god. od kada se najčešće koriste drugačije koncipirane sintetičke tečnosti sa serva novijih vozila.
                  Konkretno, za taj servo je najverovatnije propisano ATF ulje po Dexron II, ili po nekoj od Dexron III normi. Najzgodnije bi bilo da se ismeni cela tečnost, ali ako treba samo da se dopuni, mislim da treba prvo potražiti ulje po Dexron IID.
                  Adeco to ima
                  Visokokvalitetno menjačko ulje namenjeno podmazivanju svih tipova automatskih menjača, servo upravljača i pretvarača obrtnog momenta motornih vozila.

kao i NIS

dakle uzmi šta ti je najzgodnije ili ekonomičnije.

Prema ravenolovom selektoru, koji ume da bude detaljniji kada drugi nisu - potrebna zapremina za servo je 1 L.

Originally posted by bili View Post
                  Koje ulje uzeti za Suzuki Swift 2015, gradacije 5w30?

Najradije bih uzeo Ecstar, Suzukijevo original ulje, ali kod nas ga nema. Ovlašćeni pored njega nude i Mobil 1 (ne znam koji tačno).

Trenutno se troumim između Mobil 1 ESP, Eneos Hyper i Castrol Edge. Na sajtovima ovih proizvođeča ulja se preporučuju između ostalih i ova koja sam naveo. Jedino što Castrol preporučuje Edge 5w30 M, a kod nas se može naći LL, a ne znam ni u čemu je razlika. Cenovni rang ovih ulja je isti,

Sam Suzuki u korisničkom uputstvu nije previše zahtevan, za naše podnevlje 5w30, i da zadovoljava SL, SM ili SN sandard.

Otvoren sam da razmislim i o nekom drugom ulju.

PS: benzin, 1,2, K12B
                  Ecstar 9000F 5W-30 je ulje kome nisu istaknute nijedna specifičnije norme (očekivao bih npr. npr. ILSAC GF-4) osim API SM. Živimo u Evropi, a tu je opšti standard neka od ACEA normi.

Sad, nema veze, ako znamo kakvo je to konkretno ulje, možda ćemo naći približnu alternativu - koja eventualno može da se pokaže i zgodnijom za konkretnu kombinaciju motor-uslovi_ekploatacije. A kakvo je vidi se iz kataloga.

Dakle viskozitet ecstara na 100 C je 10.5 mm2/s - s tim što to ne znači da ne bi odgovaralo i nešto deblje ili tanje ulje. Sa obzirom da ulja po ACEA A5/B5 zadovoljavaju stariji API SL, iako su uglavnom odgovarajuća po viskozitetu - verovatno je širi izbor sa uljima po ACEA C normi.

Suštinski, alternativa ima mnogo, i po nekoliko normi - s tim što se o svakoj može raspravljati u smislu koliko je identična/različita od ecstara.

Mislim da je ravenolov FEL najadekvatniji ako se traži identičan viskozitet
                  RAVENOL FEL SAE 5W-30 is a synthetic, Mid SAPS low-friction engine oil with CleanSynto® technology for passenger car gasoline and diesel engines, with and ...

Mobil ESP 5W-30 je dobar/odličan izbor, ali je on nešto deblji/viskozniji - što može i da bude povoljno zanaše područje, leti.

Castrol Edge M 5W-30 je klasično ACEA C3
                  https://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/94D4687C5DE5A84D802586570031BEFC/$File/bpxe-bc6k7v.pdf
                  dok se LL varijanta
                  https://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/65FC0919475E9CAD80257FA400508B12/$File/BPXE-A9S7ZE.pdf
                  može smatrati da je to isto samo možda na (za nijansu) nešto višem nivou (koja je nešto tanja od M varijante).
                  U tom smislu, po castrolu je odgovarajuće svako ACEA C3 ulje.

Btw, recimo da bih lično vrlo razmislio o totalovom Ineo Efficienty 0W-30 (slično koncipirano/viskozitet kao mobil1 ESP 5W-30, ali bih ga više preferirao za suzuki zbog 0W..).

Verovatno je i da bi Eneos Sustina 5W-30 bila dobar izbor, s tim što je ono za nijansu tanje tj. 10.1 mm2/s na 100 C.

Da je moj taj Swift, ne bih imao mnogo dilema, sipao bih mu Galax Racing 0W-30
                  sintetsko multigradno motorno ulje namenjeno za podmazivanje savremenih benzinskih i dizel motora putničkih vozila

ili Galax Syntec 0W-30

ili njihove varijante u 5W-30 gradaciji ukoliko ne bih našao 0W-30.

Sad, ako ne bih našao galaksove varijante sipao bih nisotecovu 5w-30icu.

Srećno
                  Last edited by DS9; 19.11.2022, 16:05.

Comment

• megan82
                    CBC Član
                    • 03.01.2022
                    • 66
                    • Pirot
                    • Zlatno doba

Hvala puno,uzet cu sve od adeca.
                    Servo litar,menjac litar ipo,kociono pola litar.
                    Last edited by megan82; 19.11.2022, 15:27.

Comment

• bili
                      CBC Senator
                      • 13.11.2007
                      • 208
                      • NS

Hvala na brzom i iscrpnom odgovoru.
                      VW über alles.

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Last edited by DS9; 19.11.2022, 23:16.

Comment

• megan82
                          CBC Član
                          • 03.01.2022
                          • 66
                          • Pirot
                          • Zlatno doba

Majstor greskom sipao ovo cudo sa fam nalepnicom i pakovanjem valvoline,opis jadan,na web stranicama ga nema.

Discover the magic of the internet at Imgur, a community powered entertainment destination. Lift your spirits with funny jokes, trending memes, entertaining gifs, inspiring stories, viral videos, and so much more from users.

Last edited by megan82; 20.11.2022, 21:56.

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

Kruševački antifrizi su dobri - njihov long life g12+ se koristi u mom autu više od deceniju (iz nekoliko izmena).

Druga je priča što je Valvoline (tj. njihova evropska ispostava Ellis Int.) napravio papazjaniju na svom i na famovom sajtu. Koliko vidim(šteta što se ne vidi prednja nalepnica), to je FAM Univerzal, predviđen za zamenu do dve godine. Odradiće posao za tvog opela sasvim korektno.
                            Last edited by DS9; 21.11.2022, 12:20.

Comment

• megan82
                              CBC Član
                              • 03.01.2022
                              • 66
                              • Pirot
                              • Zlatno doba

Hvala.
                              Ima je slika prednje strane,pise Fam Univerzal Coolant Conc EU.
                              SRPS H.Z2.010, tip 1,konvecionalni
                              ASTM D 3306/D4656
                              BS 6580
                              NFR 15-601
                              na bazi etilen glikola.
                              Nema oznake G11,samo na pakovanju pise sa strane Valvoline.

Click image for larger version

Name:	5137-2.jpg
Views:	1
Size:	45.2 KB
ID:	882963

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Nema oznaku g11 zato što i nije takav. Ovo je klasični (koncentrat) antifriz za vozila od pre nego je g11 bio ušao u upotrebu. Identičan mu je korsantin.

Neće štetiti tvom automobilu, ali ga treba promeniti na do dve godine.

Comment

Working...
                                X