Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bossanac
    Banovan
    • 04.01.2015
    • 94
    • Tuzla, Bosna
    • Golf 6

Originally posted by expendable View Post
    .... Vidi i koja ti cena više odgovara...........
    NARAVNO da je uvjek bilo i bit će SKUPLJE long life, inače linija Professional, od linije FST ili Magnatec, za istu gradaciju

Comment

• Eon
      Moderator
      • 10.03.2005
      • 4225
      • Beograd-NBG-44
      • Superb 2.0 4x4 DSG

Amin!

Inače, sada ću malo da zapržim čorbu. Komšija za svoj Touran od kada je izašao iz garancije stalno ulje naručuje iz Nemačke. Dovoze mu vozači autobusa ili kamiona sa sve računom. To cimanje košta oko 10 evra. Ako te ne mrzi, probaj jedanput.
      Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
      Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sambol
        CBC Veteran
        • 30.12.2014
        • 126
        • BL
        • T9

Da je viskoznost na 100°C jedini bitan parametar koji govori o kvaliteti ulja, vjerovatno bi on stajao na etiketi mjesto 5W-30. Vjerovatno se taj parametar može napraviti još "boljim" nauštrb drugih karakteristika; da li će u ovom slučaju biti dobijeno bolje ulje? Vjerovatno ne. Moja logika je da treba poštovati specifikaciju proizvođača, pa tek onda birati kojeg proizvođača ulja i koju konkretan proizvod, a to već spada u stvar ličnog izbora. Isto tako, ne pašu sva ulja svim motorima. Eto, ja imam bolja iskustva sa Shellom nego sa Castrolom u svom autu. Da li postoji cifra koja govori zašto je to tako? Možda i postoji, ali ja ne znam koja je to (iskreno ). Dakle, tvoj motor traži 502.00 (na osnovu slike uputstva koju si okačio). Želiš nasuti Castrol EDGE Professional LL koje zadovoljava jaču specifikaciju i ima bolju viskoznost na 100°C? Slobodno, nećeš napraviti nikakvu štetu, a imaćeš satisfakciju da si uradio pravu stvar za svoj auto. I to je to, nema potrebe da mjerimo čiji je duži

Comment

• Zikki
          CBC Član
          • 15.01.2007
          • 52
          • Beograd

Pitanje u vezi izbora ulja

Ja za passat sa CR motorom 2.0 TDI sipam Castrol Edge Professional 5W-30, kupujem ga od drugara koji drži prodavnicu VW delova i znam da je originalno jer ga on uzima od uvoznika. S obzirom da Castrol Oil Selector takođe kaže da ovo isto ulje ide u tvoj golf, ne razmišljaj dalje, sipaj ga slobodno i nema greške. Eventualno možeš da sipaš Liqui Moli 4200 ili Shell ultra za VW. Samo je bitno da bude 504 ili 507.

Comment

• sambol
            CBC Veteran
            • 30.12.2014
            • 126
            • BL
            • T9

Nek provjeri PR kod na naljepnici u gepeku, ako je QG1 - onda je LL servis, ako je QG0 ili QG2, onda ide 502.00 ulje. Mada, sa 504.00 nema greške.
            Kod CR motora uvijek ide 507.00.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Shell ima par njih sa 504/507 (Ultra Extra 5W-30 npr.)
              Mobil 1 ESP 5W-30 je isto dobro rešenje ...
              Listu ulja sa zvaničnim odobrenjem možeš izguglati (svako sa liste je (makar) solidno).
              FAM sigurno ima 504/507 odobrenje (možeš naći na njihovom sajtu), Optima je imala a da li je još u važnosti nisam (baš) siguran.
              Ipak, slažem se sa "Zikki"-jevom listom (kao primarni izbor uz Mobil, Total i Texaco).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Bossanac
                Banovan
                • 04.01.2015
                • 94
                • Tuzla, Bosna
                • Golf 6

Originally posted by sambol View Post
                Da je viskoznost na 100°C jedini bitan parametar koji govori o kvaliteti ulja, vjerovatno bi on stajao na etiketi mjesto 5W-30. Vjerovatno se taj parametar može napraviti još "boljim" nauštrb drugih karakteristika; da li će u ovom slučaju biti dobijeno bolje ulje? Vjerovatno ne. Moja logika je da treba poštovati specifikaciju proizvođača, pa tek onda birati kojeg proizvođača ulja i koju konkretan proizvod, a to već spada u stvar ličnog izbora. Isto tako, ne pašu sva ulja svim motorima. Eto, ja imam bolja iskustva sa Shellom nego sa Castrolom u svom autu. Da li postoji cifra koja govori zašto je to tako? Možda i postoji, ali ja ne znam koja je to (iskreno ). Dakle, tvoj motor traži 502.00 (na osnovu slike uputstva koju si okačio). Želiš nasuti Castrol EDGE Professional LL koje zadovoljava jaču specifikaciju i ima bolju viskoznost na 100°C? Slobodno, nećeš napraviti nikakvu štetu, a imaćeš satisfakciju da si uradio pravu stvar za svoj auto. I to je to, nema potrebe da mjerimo čiji je duži
                jebiga ipak u ovom slučaju iste vw spec 504/507 i istog SAE razreda 5w30 između FST-a i Professional LL
                jedina razlika je upravo u toj viskoznosti !! što sve upućuje da je ipak bolje ono ulje kod kojeg je ta vrijednost MANJA

čudno mi je da se ne sjećaš mog prvog posta i upita na tvom blogu
                rekao sam da je DO SADA u ovlaštenim servisima sipan Castrol Professional LL 504/507 i da li bi mogao preći na 502 ubuduće kad više ne mislim ići u servis da me oderu za zamjenu ulja (ulje zadnji put naplatili 4lit=50 eura + 15 eura "ruke") nego sam mijenjati
                a ne obratno...da pređem sa 502 na 504

Comment

• Bossanac
                  Banovan
                  • 04.01.2015
                  • 94
                  • Tuzla, Bosna
                  • Golf 6

Originally posted by expendable View Post
                  Shell ima par njih sa 504/507 (Ultra Extra 5W-30 npr.)
                  Mobil 1 ESP 5W-30 je isto dobro rešenje ...
                  Listu ulja sa zvaničnim odobrenjem možeš izguglati (svako sa liste je (makar) solidno).
                  FAM sigurno ima 504/507 odobrenje (možeš naći na njihovom sajtu), Optima je imala a da li je još u važnosti nisam (baš) siguran.
                  Ipak, slažem se sa "Zikki"-jevom listom (kao primarni izbor uz Mobil, Total i Texaco).
                  i toga se ne sjećaš
                  rekao da bi prije uzeo domaće, preferiram potrošnju domaćih proizvoda
                  Optima...ljudi imaju sve VW certifikate !!

Comment

• sambol
                    CBC Veteran
                    • 30.12.2014
                    • 126
                    • BL
                    • T9

Za početak, treba prvo raščistiti sa servisnim intervalom. VW poravnava ostale servise sa intervalima zamjene ulja (tzv. interval service). Kada je u pitanju LL servisni interval, koristi se LL ulje (u tvom slučaju 504.00) i interval mjenjanja ulja se proračunava na osnovu stila vožnje (da se ugrubo izrazim) i ne može da traje duže od 2 godine ili 50000 km (obično se poruka o servisu ispiše mnogo ranije, ovo je samo limit). Ostali servisi (inspection i brake fluid change) su fiksni. Dakle, stvar je kada će putni računar prijaviti da se ide u servis. Kada je u pitanju fiksni servisni interval, ulje se mjenja svake jedne godine ili po pređenih 15000 km (šta se prije desi), te se interval service radi svaka dva mjenjanja ulja (2 godine ili 30000 pređenih kilometara).
                    Dakle, ako hoćeš da sipaš 502.00 ulje, a dopušteno je sa fiksnim servisnim intervalom (kao što piše na slikama koje si postavio), drži se izmjene koja je propisana fiksnim servisnim intervalom (jedna godina ili 15000 km), ignoriši šta ti govori putni računar (tj. resetuj servisni interval, to se lako radi) i vozi bez brige.

PS Brkaš me sa expendable​, obojica nemamo avatar... čisto da primjetim
                    Last edited by sambol; 06.01.2015, 12:36.

Comment

• Bossanac
                      Banovan
                      • 04.01.2015
                      • 94
                      • Tuzla, Bosna
                      • Golf 6

zemo, slabo prelazim, max 10.000 godišnje, uglavnom 7-8.000 km
                      tako da bi mi više odgovarao nastavak sa LL 504 uljima, jer ih bar mogu mijenjat svake 2 godine pri nekih 15-20000 km

ali s druge strane pošto je 90% gradska vožnja možda je pametnije mijenjat svake godine sa 502 uljima
                      ajd budi pametan ???

Comment

• sambol
                        CBC Veteran
                        • 30.12.2014
                        • 126
                        • BL
                        • T9

Onda sipaj 504.00 ulje po svom izboru i to je to.

Comment

• Bossanac
                          Banovan
                          • 04.01.2015
                          • 94
                          • Tuzla, Bosna
                          • Golf 6

možda definitivno najbolja opcija
                          sipat 504 na svakih 10.000 km, pa kad god vremenski ispalo

Comment

• Zikki
                            CBC Član
                            • 15.01.2007
                            • 52
                            • Beograd

Ako pozoveš ovlašćeni VW servis, reći će ti da za tvoj auto treba 504/507.

Razlika u ceni između 502 i 504/507 ne verujem da takoreći postoji. Ni ja ne prelazim veliku kilometražu (10.000 - 15.000) godišnje ali i pored toga ne bih se razmišljao o promeni ulja nego isključivo onako kako piše u knjižici odnosno kako ovlašćeni servis kaže (15.000 ili 1 godina).

Brend izaberi po afinitetu, ja koristim Castrol iz razloga što VW preporučuje Castrol, zato što ga uzimam od drugara i znam da je provereno original, i zato što mi se do sada pokazao OK. Moj drugar koji vozi isti passat (2.0 TDI CR) koristi Shell 507 i takođe je zadovoljan.

Comment

• Bossanac
                              Banovan
                              • 04.01.2015
                              • 94
                              • Tuzla, Bosna
                              • Golf 6

druže uz dužno poštovanje mislim da ne kontaš te stvari
                              servis ti nudi izbor (pogledaj prethodno stranu gdje sam postavio stranice iz knjige,http://www.cbc.rs/teh-dokumentacija-...tml#post624460 a ako je imaš i sam se uvjeri)
                              između longlife servisa (uostalom tako ga i zovu po nazivu ulja) kada sipaju LL ulja 504 specifikacije i ne ogranićavaju te ni vremenski ni kilometražno
                              kao u slučaju kad ti nudi "običan" sevis kada sipa 502 i TADA "moraš" mijenjat ili na godinu, ili na 15.ooo km, ovisno šta prije dođe
                              kapiš ??

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by Bossanac View Post
                                možda definitivno najbolja opcija
                                sipat 504 na svakih 10.000 km, pa kad god vremenski ispalo
                                Definitivno najbolja!! (ali može da bude skupo, sasvim je dovoljno na 15000km pa da ne bude više od 2,5 god. idealno ne više od dve)
                                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

Working...
                                X