Dragi moji savetodavci. Posto vidim da ima vise nego strucnih lica ovde po pitanju ulja, resih da i ja potrazim savet. Kao sto sam na vise mesta ovde pomenuo, radi se o suzuki swift-u, 1.3 GL sa dvogrlim karburatorom i oko 70 konja. Auto je uvezen 2000.-e god iz Austrije sa ( na satu ) 120 Kkm, a sada vec ima oko 196 kkm. Zadnja 2 puta sipao sam neko nemacko ulje, Liqui Molly, 10W-40, polusintetika. E sad , s" obzirom da je auto vec oldtajmer ( 84.-o je god ), treba li da menjam il da nastavim u tom stilu? Ulje se nije pokazalo lose, cak i ne primecujem da ga nesto strasno trosi ( od zadnje zamene je presao oko 6000 Km i "otislo" mi je oko 600 grama ulja, s" tim da je isao za CG prosle god i da se stalno vozi po gradu, retko negde van ).
Na nalepnici i spod haube stoji fabricka preporuka za polusintetikom, i to bas 10w-40, ali me samo zanima kojeg proizvodjaca, jer bas ne znam sta je vise original a sta fake.
Između dva mita* (o jednom je već bilo a drugi tek sledi u drugom delu, na blogu) na prvi pogled odgovor ne izgleda lak.
Kako god, zapravo je lako (što bi se reklo - blago tebi šta god da sipaš dobro je).
* prvi - da u stare automobile ne ide (polu)sintetika.
drugi - da jedno ulje i jedna viskoznost idu od "kolevke pa do groba" (jednog automobila)
"Neko" nemačko ulje je zapravo najbolje njihovo i svakako ima preporuku (Aral je pod BP-jem).
LM (Liqui Moly) Super Leichtlauf 10W-40 je jedan od boljih izbora (uz MaxLife Valvoline).
Ne morate ulje menjati (baš) na 6 meseci što je fabrička preporuka sa ovakvim PS uljima može i cela godina a po ponašanju je sasvim O.K. i bolje je za zimu. Ako mnogo km godišnje prelazite onda bi 10W-40 zimi a 15W-40 ili eventualno 20W-40/50 bilo idealno (uz fabričkih 5 do 7 meseci za zamenu).
" jer bas ne znam sta je vise original a sta fake" - e prijatelju, to ne znaju više ni oni koji to prodaju!!
U tom grmu i leži zec (prilikom izbora). "Pumpari" (OMV, NIS (+ Gazprom), Lukoil, MOL, Eko) su ti za nijansu pouzdaniji, kao i direktna predstavništva samih proizvođača (ne čisti trgovci, uvoznici), kao što je Optima (Modriča), Addinol ... pa i nema ih bog zna koliko. Bilo koje 10W-40 od pomenutih je više nego dovoljno za tvoj motor. Samo cepaj!
P.S.
Formalno je min. za vaš automobil API SF ali je to za max. 5000km ili 6 meseci. Pravo rešenje je API SG ili više od toga. Sva su 10W-40 API SL tako da ni o tome ne moraš da brineš. Tačno da od toga nema mnogo koristi ali viši kvalitet uvek dobro dođe. Zbog godišta motora 15W-40 mineralke (čak ne bih išao po svaku cenu na SL, SJ - idalano ali i SG) mogu se pokazati čak i boljim ("boljim", sličnim), osim naravno u zimskim uslovima.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
E pa resio sam i tu dilemu. Danas sam kupio ulje za mog japanca. Ovog puta sam uzeo isto Ligui Molly, ali mineralno, 15W-40 MOS2. Nadam se da nije greska.... S" obzirom da posle 200 kKm pomalo troskari, nadam se da ce se pokazati ok. Ali videcemo vec. Za par dana sledi zamena seta kvacila ( prva do sad ), ulja i svih filtera, kao i ulja u menjacu, pa cemo videti sta se desava posle toga..
NIje greška, samo je moglo mal(k)o bolje (doduše i skuplje pa je više zbog drugih članova, uopšteno):
"isti" taj MoS, samo 10W-40 i Super Leichtlauf (pominjano) 10W-40 koje je iz kategorije ulja za starije motore (slično Valvoline Maxlife). Naravno oba su skuplja, prvo i ne toliko a drugo već osteno.
Pozdrav!
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Poštovani Stevo,
potrebna mi je pomoć oko izbora ulja za moj auto. Isčitao sam skoro sve što je napisano o uljima na forumu i na blogu i dalje nisam siguran za koje ulje da se odlučim. Što se tiče ulja u motoru u uputstvu piše da može od 0w-30 do 20w-50 i da ispunjava VW 505.00 (kaže uputstvo za turbo dizel). Ja sam do sada sipao 10w-40 plusin. Lukoil Avangarde Ultra API CL-4/SL, koje ne ispunjava VW 505.00. Zanima me da li sam pogrešio oko izbora i ako moze neka preporuka koje ulje da mu točim?
Da se dopunim, auto je '97.-mo godište 90KS-a
I još jedno pitanjce (malo gnjavim, ali bolje da pitam ), koje ulje da mu sipam u menjač (auto je prešao oko 300K km)? Razmišljao sam OMV sly (čitao ovde na forumu), ali ako nema koje drugo? Po uputstvu ide sin. 75w-90 API GL-4 i da ispunjava G50
Unapred hvala
Niste (mnogo) pogrešili sa Lukoil uljem ali svakako to nije idealan izbor. To čak i Lukoil sam tvrdi (posredno).
5W-40 jeste najbolje ali za motor koji nema više od 2000 rh (nekih 100 do 150k km) posle ... teško je reći šta je baš najbolje ali je najjednostavnije koristiti što kvalitetnije 10W-40 PS ulje. Praktično sva ona (automobilska) imaju VW 505.00 tako da tu problema ne bi trebalo da bude.
Koje od njih? Ajd' i 101. put:
Motul 6100 ili 4100, Shell Helix HX7, Mobil Super 10W-40 ... Optima HC Power, INA, MOL, OMV ... NIS , G-energy, Lukoil LUX itd.
Kad bi se našlo Mobil 1 Peak Life 5W-50 bilo bi više nego dobro, kao i Fuchs 5W-50 SuperSyn. Elf nemojte koristiti jer je samo API SG/CD (5W-50). Mobil ima VW 505.00 za Fuchs nisam siguran ali sam siguran da je O.K.
Većina 10W-60 ulja takođe dolazi u obzir (15W-50 takođe ali je zimi inferiorno) ali ostavite to za prve znake povećane potrošnje.
Što se menjačkog ulja tiče, VW 501.50 (G50) odobrenje je svakako najbolje (da ulje ima) ili makar naveden nivo kvaliteta, mada će i API GL-4+ ili GL-4/5 ulja biti zadovoljavajuća.
Osim OMV-a imate i Shell Spirax S4 G 75W-90 ... Castrol Syntrans 75W-90 (ranije poznato pod tAF-X 75W-90).
Kroon Syngear ima nivo kvaliteta, kao i LM HP GearOil GL4+ 75W-90.
Posebna je priča Fuchs, jer ima dva neuobičajena (ali kvalitetna) rešenja za ovu namenu. Prvo ulje je Sintofluid 75W-80 (?!) koje ima manju viskoznost ali je o.k. (doduše verovatno ne i za malo vremešniji menjač) a drugo je Sintopoid LS 75W-90, možda i najbolje rešenje iako je LS (ne smeta, možda i koristi, ali nije od značaja). Za oba se navodi vW G50.
Krenite redom pa nešto ćete već naći (za menjačko ulje, za motorno možete i vući slamku).
Pozdrav!
Hvala puno
Nisam se nadao ovako ekspresnom odgovoru. Znam da je sve bilo pomenuto već hiljadu puta, ali sam imao neku nedoumicu, koja je sad razrešena
Veliki pozdrav
Profesore, koje bi ulje preporucili za Grande Punto 1.9 MJTD (sa DPF-om) 130ks? Kilometraza 170.000.
Da li ostati na Seleniji 5W-30, tj uzeti Syntium ili odgovarajuci Texaco ili nesto drugo? Sta bi bilo najbolje da istrpi i ostriju voznju? Zamena ide pred zimu, ali ce verovatno biti aktuelna i na pocetku leta, tako da je potrebna neka godisnja varijanta.
Zahtev je Fiat 9.(5x3)35-S1 (zvuči šašavo, zar ne?) iliti (sad već) "stari dobri" ACEA C2 standard.
Praktično bi bilo koje originalno ulje moglo da dođe u obzir.
'talijanski auto, 'talijansko ulje, može, nije da ne može (al' mi nekako nije baš po volji). Uzgred Petronas je verovatno isto ulje (ako ima iste specifikacije) pa može biti i nešto jeftinije (pazi da nije starije od 5-6 god.).
Texaco ... gde ga nađe, ni iz "malog mozga" se ne mogu setiti koje njihovo ispunjava C2 ... google kaže Energy MS 5W-30 ... ne znam nikog (ali baš nikog) koji je isto koristio, pa čak iako se može naći pitanje je od kad stoji u polici (magacinu).
Ako bih trebao da dam savet onda pre svih "almignty" ulja Shell-a i Mobil-a:
Shell Helix Ultra Extra 5W-30 i Mobil ESP Formula 5W-30.
Zatim Motul Eco Clean 5W-30.
...
Alternativno (obzirom na 170k km) Mobil ESP 0W-40 (možda je već i vreme za to mada bi ostavio za posle 200k km i/ili ako se više km napravi van grada nego u njemu).
Za leto ne brinite one "svemoćne" rage, izdržavaju sve pa i +45°C.
I naravno, ne menjajte na manje od 20k km ... greota je (može i 25000km, ne bih terao svih 30 iljadarki).
P.S.
Ako ćeš da štediš uzmi nešto kao Total INEO ECS mislim da je jedno od jeftinijih u kategoriji. (za originalnost zovi Total Srbija, mada ni to nije 100% da je original, a i koji je original (odakle, verovatno Poljska) to ne znaju ni ljudi iz Total-a, tako da te ne mogu ni slagati po ovom pitanju; dobro, mogli bi bar da znaju odakle im stiže isporuka ako nije preko Male Krsne, 99% iz Mađarske a to ti je centar za šmucing za "banana republike" (paradajz, šljiva ...).
Mozda sam pomesao, Texaco mi u glavi, ali je u pitanju onda neko drugo ulje o kojem ste pisali na vasem forumu. Nesto sto bi bila alternativna zamena Seleniji. A ne ide mi sada da se setim koja je marka, u Stilu JTD imamo to ulje..., a Petronas je znam isto sto i Selenia, a po boljoj ceni.
Ja sam racunao da menjam na 10-15K, znam da je servisni interval na 30.000 ali kod nas se obicno prepolovi.
Pa sad, da li je bolje uzeti nesto losije ulje i menjati na 10k ili ovu Shell-Mobil varijantu na 20k?
Jel nesto od toga postoji u pakovanju od 4L?
Vidim da je razlika izmedju Mobil-a i Shell-a oko 200 din, da li se isplati dati tu razliku za Shell ili je Mobil ESP Formula u njegovom rangu? Necu bas stedeti tih 1000 dinara na 5 litara ulja.
Možda ste i u pravu za Texaco, ali se ne sećam. Nije u pitanju kvalitet nego što u konkretnoj kategoriji Texaco (kod nas) nije posebno popularan. Inače je jako isplativ.
Da li jeftinije ulje pa menjati ranije ... to je odgovoreno na:
Malo da se ponavljam ali neće škoditi. Bio je tekst o 10 najčešćih pitanja o motornim uljima, pa dopunjen sa još 5, uz tekst na mycity fo...
(pitanje i odgovor 12)
Shell i Mobil su "tu negde". Razlika u ceni nije zbog kvaliteta nego čisto komercijalnih razloga.
Zbog cene Mobil deluje kao bolje ponuda ali jedna crvena na 20.000km i nije nešto presudno. Nećete pogrešiti ni sa jednim od njih.
Shell koristi svoje III+ bazne štokove (GTL tehnologija) a Mobil svoje iz III bazne grupe (neznatno ispod) ali uz "začine" u vidu PAO i estarskih sintetika pa mu to dođe "isto". Paket aditiva (i dodatni koji se dodaju posebno) su identični (ili skoro) kao i njihov sastav (u ±0,1%).
Moram da se zahvalim gospodinu Expendable-u sto je resio moje dileme sa izborom ulja.
Naime greskom su mi u servisu sipali Mobil1 5w30 umesto 5w40 kako sam trazio. Posle par dana odem u servis i pitam da ne bude neki problem, kazu: opusti se sve je to isto. Pitam Expendable-a sta i kako. Covek lepo objasni i ja tad skapiram da postoje 3 neke vrste Mobil 1 5w30 ulja. XE, ESP i X1 FE. Ova prva dva ispunjavaju vw standarde, a ovo FE ne bar po specifikaciji. I namenjeno je za Fordove kako sam razumeo. Naravno pogledam koje su meni sipali i vidim FE. Pitam danas u servisu opet kazu: ma ne brini nista sve je to super. Ja pokusam da objasnim da sam pitao strucnjaka i da se on ne slaze da je isto, da ne moze biti isto i da treba da promenim ulje jer nije za moj motor. Da moze doci do havarije itd. Oni kazu: ako hoces zamenicemo ali mislimo da nema potrebe. Odem da potrazim ulje 5w50 po radnjama u Valjevu jer u tom servisu nema i naidjem na sledece: Koju god flasu uzmem u ruke stara kao biblija. Shell iz 2007, Mobil iz 2010, Kastrol 2008 itd. Jedan prodavac kaze, evo ovo je napravljeno 2013, u drugom mesecu. Ja koliko znam, kad pise EXPIRE to znaci da je ulje isteklo rodjo a ne da je napravljeno. Ma propast. Ne nadjem 5w50, bar ne svez, vratim se u servis i zatrazim 5w40 Mobil. Uzmem svaku flasu u ruku, pogledam rok, ok sve. Zamenim ulje, filter i zavrsena prica. Jednostavno, covek ako hoce da mu se nesto uradi kako bi hteo mora sve da gleda, prati i nesto i nauci o tome. Na ove iz servisa necu i ne mogu da se ljutim, pogresili su, ali uvek mi maksimalno izadju u susret, pa i danas, a to ne mogu da zaboravim. Dobrim delom sam i ja kriv sto se nisam na vreme informisao. Expendable mi je sve lepo objasnio, i dosta pomogao. Jos jednom pozdrav za legendu!
Kupljen Shell Helix Ultra Extra 5W30, nije se stedelo. Iako sam od nekih cuo da je bolje Selenia, kad je vec preporuceno, bla bla....ali evo ja verujem profesoru.
Comment