Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Dexelia Ultra ... Profaco? DVAEN?
    O.K. ako se ne može naći u slobodnoj prodaji, ništa zato, itekako postoji alternativa.
    TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30 je nešto slično deksliji (ali ipak za nijansu drugačije ... pa i lošije).
    No zato je INEO ECS verovatno i (nešto) bolji.
    Zapravo bilo koje ("kršteno") ACEA C2 ulje će biti više nego O.K. i ništa lošije (verovatno bolje) od Dexlia Ultra ulja.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• J21
      CBC Član
      • 26.03.2012
      • 55
      • BGD

Comment

• Misha
        CBC Veteran
        • 22.10.2004
        • 117
        • Beograd

A ovaj Elf?

Cudno mi je sto je suvise jeftin, kod profaco-a je 550 din/l?

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Hvala "J21" ... ali nije baš isto.
          Nije da ovo ulje NE može ali nije idealno. Za tako nov motor ... pogotovu.
          I nije samo zbog Mazda preporuke i 1% manje potrošnje van grada (a u gradu praktično isto).
          Iako 0W-30 ima verovatno i bolje bazno ulje (delimično PAO) ovo je Normal SAPS ulje koje je bolje za motore koji to tolerišu (njihov izduv). To su neki od benzinaca iz serije 3 (ali to je duga priča).
          Pre bih koristio ACEA C2 ulje drugog proizvođača (ili makar Total-a) nego po svaku cenu "Mazda" ulje (ionako ga pravi Total).
          Kod benzinaca će i proći iako nije idealno ali kod dizela (DPF) nikako.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by Misha View Post
            A ovaj Elf?

Cudno mi je sto je suvise jeftin, kod profaco-a je 550 din/l?
            Ta jeftinoća ... ne bih toliko škrtario. Ionako se prodaje ono što na Zapadu slabo ide, jer nema (više) Solaris serije (koja više vredi) koliko vidim na sajtu. Ovo vam je "dno-dna" (minimum minimuma) pa iako formalno može, nikako vam ne bih savetovao.
            Uostalom 5€ za litar ... to još može u Yugo, ali u (tako) novu Mazdu?! Čemu?
            Namerno sam naveo Total ulja (zapravo prevashodno jedno) koja su pogodna, znajući da ćete se teško odlučiti za neko drugo (iako nimalo lošije). ACEA C2 ulja su umerene cene i najjeftinija ACEA C# kategorije.
            Uzgred u vaš motor može i 0W-20 ali to je tek za neku posebnu diskusiju (za koju nemam vremena).
            Ipak to ukazuje da treba ići pre svega na Low SAPS i Low HTHS ulja (A5/B5 ili C2 koje je to isto samo bolje). Inače motoru ne bi ništa falilo ni sa ACEA C3 (Mid-SAPS, High HTHS) 5W-30 uljima ... recimo Total INEO MC3.

Comment

• Misha
              CBC Veteran
              • 22.10.2004
              • 117
              • Beograd

Ok, hvala na savetima. Mazdinu Dexelia-u zapravo pravi ELF, pa sam mislio da pogledam njihov program. Ulje siguno nije fals posto je od uvoznika direktno, a da je jeftino, jeste zato sam se i pokolebao.

Ajd ako moze jos neki konkretan predlog! Jos neka alternativa!

I da, da li je moguca eventualna promena na 5w40 ili 10w40?
              Last edited by Misha; 28.06.2013, 12:11.

Comment

• J21
                CBC Član
                • 26.03.2012
                • 55
                • BGD

@ profesore
                Stavio sam samo link ka uvozniku i činjenici da imaju ta ulja, predpostavljam da možda imaju i ,,traženo ulje'' ali nije im na sajtu, vredi otići do YBC pa proveriti.

@Misha

I sam uzimam ulja od njih za Sandera konkretno 5w-40 evolution, prešao sam 85000 km bez nekih problema sa sve pogonom na gas, prekjuče menjao ulje i filtere nakon pređenih 15000 km prethodno sipao 3l, izliveno iz kartera oko 2,8 litara što je po meni sasvim ok, oni su uvoznik i u YBC imaju maloprodaju faktički gde i vrše velikoprodaju, tako da su im cene popularnije od ostale maloprodaje, ja sam zadovoljan sa kvalitetom ulja, no Profesora bi trebalo poslušati za alternativu, ai da odeš do Profaca imaju katalog za sva ulja i tipove vozila pa možeš dobiti i konkretan odgovor.

Pozdrav Svima!

Comment

• Misha
                  CBC Veteran
                  • 22.10.2004
                  • 117
                  • Beograd

A sta mislite o promeni gradacije sa 5w30 na 5w40 ili 10w40?

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

A sta mislite o promeni gradacije sa 5w30 na 5w40 ili 10w40?
                    To mu je kao preko pogače leba!

Ne, ne i (nikako) NE.

Ali šta vredi, mogu pričati današnji (letnji) dan do podne.
                    1) Već imate ideju šta da sipate, pa sad još treba da se složim sa tim. Jok!
                    2) Neko vas je nešto slagao a očigledno mu verujete (možda i virtuelni "Isus" sa net-a) ... bezgranično.
                    3) Kad odete u Profako, ako vam kažu sipaćete i 15W-40 (mislim kad smo već stigli do 10W-40, što ne bi preporučio ni na 250k km a kamoli 25000km).

Čemu onda pitanje ovde na forumu?!
                    Ja rekoh šta rekoh, nemam više vremena za gubljenje. Mislim da sam bio jasan!

P.S.
                    Elf je O.K. ali nema ACEA C2. Ima (naveli ste i sami) 5W-30 u A5/B5 i to veoma jeftino. Iako je Solaris serija mnogo bolja ipak je pogodnije ELF EVOLUTION SXR SAE 5W-30. 550 kinti za litar i uživate i u ekstra popustu. Dobro, i na Zapadu je Elf jeftiniji od ostalih velikih brendova ... za servise čak i nije (mnogo) skuplji nego što ga prodaje Profaco, tako da je to manje-više u redu.
                    Last edited by expendable; 29.06.2013, 08:36.

Comment

• Misha
                      CBC Veteran
                      • 22.10.2004
                      • 117
                      • Beograd

Sipan Mobil 1 ESP Formula 5w30!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Sipan Mobil 1 ESP Formula 5w30!
                        Eto, nije teško "biti fin" (odrešiti kesu).
                        Bez, ljutnje. Ipak je to automobilče k'o bombona da se štedi na ulju. Štedi posle 200k km/10-15god. (a i onda umereno).
                        "All mighty" Mobil jeste (malko) dranje(a) ali najbolje za (svog) ljubimca.
                        Slobodno menjaj na 20.000km ili godinu dana (ako je izašla garancija), čak i za pretežno gradsku vožnju (eto tako se skuplja ulja i isplate, obična A5/B5 bi morao da menjaš na 10 do 15k km).
                        ... ali ja i ne vozim toliko ... pa ništa - vozi više

Comment

• BJL
                          CBC Senator
                          • 20.05.2013
                          • 275
                          • backa palanka
                          • golf 3 1.8

pozz ljudi, opet ja sa pitanjem o ulju, juce sipam na nisovoj pumpi gorivo i usao da platim i vidim polica sa njihovim uljima ima i min. i sin. i plusin. , cak sam video da imaju i ulje za gas, poput optime za gas. e sad me zanima njihov kvalitet, cena tog ulja za gas je 380 din a optima za gas je 430 din, i optima polusintetika 15 40 je oko 500, pa sam sad u dilemi sta sipati u motor od ta tri, vec sam pisao o mom problemu sa potrosnjom u prethodnim postovima, e sad neki savet u vezi ova tri ulja, da budem iskren jedino je nis ulje sigurno orginal po meni, bojim se da ne naletim na neku fals optimu ako se resim za nju, hvala unapred

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Aha! Fensi enterijer i eksterijer rade posao! (još kad bi 10% povećali plate radnicima na pumpama ... ostvarili bi svoje ciljeve, ovako će uvek da im bude kriva neka "objektivna okolnost").
                            Da li nisam jasan ili nisam ponovio sto puta nego samo 99x (pitam se pitam)?

Ili (preuzeto ih Hogara Strašnog):
                            - Imate 35kg viška!
                            - Pa šta?
                            (doca razmišlja ... "dakle, moram nekako drugačije da se izrazim.")

1. NISotec ulja su solidnog kvaliteta. Imaju i dobru cenu. Dostupna su svima. Sigurno su original.
                            2. Optima ulja su za nijansu skuplja i u većini slučaja boljeg kvaliteta zbog bolje (HC) osnove (koliko para toliko i muzike).

Konkretno za Vaš slučaj:
                            Nećete pogrešiti ni sa jednim navedenim, ali bih dodao još novo OPTIMA GAS PLUS SAE 10W-40.
                            (detalji na blogu)
                            Ipak, zbog povećane potrošnje, malo ćete bolje proći sa 15W-40. Tu je Optima u prednosti jer je HC osnove (manje isparava ako ništa drugo) i polu-sintetičke klase je za razliku od solidnog ali mineralnog NIS GAS ulja (aditivi su slični).
                            Još (malo) bolje je Sint Turbo (2002) 15W-40.

U novoj ambalaži je Optima (Modriča) 99% original, a ako ćete da bude i svih 100% onda kupite u kući ulja ili naručite od njih.

Comment

• BJL
                              CBC Senator
                              • 20.05.2013
                              • 275
                              • backa palanka
                              • golf 3 1.8

postovani hvala na detaljnom odgovoru, da li je kuca ulja naziv firme ili je to neki zargtonski naziv , moze neki kontakt u vezi toga, hvala

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Ne nije žargon ... zaista se tako zove - "kuća ulja".
                                Info na: http://optimamodricabg.rs/kuca-ulja/

Comment

Working...
                                X