Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zdushan
    CBC Veteran
    • 21.08.2012
    • 129
    • Beograd
    • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Voleo bih da je neki manje skup kvar, ali nesto i ne izgleda tako...
    Potrosnja ulja koju voojo ima ukazuje na ovaj problem, koji je toyota uredno priznala. Motori su menjani (kod nas) i u produzenoj garanciji, u hrvatskoj npr je garantni rok za karike bio 7 godina. Druga je stvar sto su ovi nasi ovlasceni mamlazi cutali o tome, i demotivisali ljude na razne nacine da im se to odradi. Jako mali broj ljudi je uspeo da ostvari zamenu polumotora.
    Voojo, kako stoji stvar sa check engine lampicom, svetli? Koje greske javlja?

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• voojo 84
      CBC Član
      • 20.11.2013
      • 31
      • Beograd
      • Toyota Avensis 1.8

Originally posted by zverko View Post
      Kad japanac, koji inace ima jako male tolerancije, pije toliko ulja, nema sanse da se to ne vidi na izduvu. Ne mogu da nadjem koja je toyota u pitanju ali ako je naglo skocila potrosnja a po konverziji na gas, to su samo tefloni sprzeni siromasnom smesom.
      Gas je ugradjen na nekih 70kkm, pravih-kilometraza se ne dovodi u pitanje, i sasvim normalno, potrosnja ulja oko 3l/8-10kkm, je radio. Onda sam ja presao na 5w30 (KROON ASYNTHO) i nastupila je povecana potrosnja ulja.
      Nema plavog dima iz auspuha, motor je suv, nigde ne kaplje, nivo antifriza je tu de jeste... Jedino nisam kompresiju merio (prethodn vlasnik jeste.
      Sve ovo se desava na zaista maloj kilometrazi za takav auto, nekih 130kkm.
      Nadam se da je problem samo u gumicama ventila ali.... Videcemo..

Originally posted by zdushan View Post
      ako sam dobro shvatio u pitanju je avensis 1.8 vvt-i, 2005 god. 1zz fe motor. Taj motor, kao i 3zzfe i 4zzfe (1.6 i 1.4) je imao fabricku gresku na karikama, od pojavljivanja vvti-a do sredine 2004 godine.
      Ako je auto zaista 2005 godiste, onda ne bi smelo da bude problema ( da nije 2004, a prva registracija 2005?).
      bas to
      P.S. A negde sam procitao da su od sredine 2005god. resili taj problem, no sad to nije ni bitno.

Originally posted by zdushan View Post
      Voleo bih da je neki manje skup kvar, ali nesto i ne izgleda tako...
      Potrosnja ulja koju voojo ima ukazuje na ovaj problem, koji je toyota uredno priznala. Motori su menjani (kod nas) i u produzenoj garanciji, u hrvatskoj npr je garantni rok za karike bio 7 godina. Druga je stvar sto su ovi nasi ovlasceni mamlazi cutali o tome, i demotivisali ljude na razne nacine da im se to odradi. Jako mali broj ljudi je uspeo da ostvari zamenu polumotora.
      Voojo, kako stoji stvar sa check engine lampicom, svetli? Koje greske javlja?
      Sta reci na ovo, verovatno nije samo kod Toyotinih servisera takav odnos prema musteriji ali stvarno su........
      Check engine se do sada nije palio. Ciljas na siromasnu smesu (zbog gasa)?

Originally posted by expendable View Post
      Hvala!
      Kao neko ko ima kontakte sa puno ljudi sa Toyota vozilima, verovatno ste većim delom u pravu.
      U svakom slučaju su (bar) NEKA godišta problematična iz razloga koje ste naveli.
      U svakom slučaju pre "karičenja" može da se proba i "Zverkov" predlog. Možda ne pomogne ali neće škoditi (za razliku od aditiva gde je tek pitanje šta i kako).
      Od aditiva ne bih koristio neke "čarobne" već (eventualno) samo za zaptivke ili visco-stabil. Ipak u prvom slučaju je bolje zaptivke (i "gumice" ventila) zameniti a u drugom koristiti viskoznija ulja (isto je samo malo bolje).
      Ponavaljam: 20W-50 je samo za test (obavezno API SL), a posle 10W-40, 15W-40 ili 15W-50 PS ulja (API SL ili više).
      Nadam se da smo (svi zajedno) malo pomogli. Naročito u smislu da je za motor povećana potrošnja uobičajena (do neke granice, koja je ovde probijena) i dali pravac za rešavanje problema.
      Za pocetak 20W-20 (Konkretno 2000 Multigrade) i gumice ventila (nece da skodi) pa cemo videti sta i kako.
      Aditive bih izbegao a vidim da ni Vi niste ljubitelj istih.
      Sta je ovde najveci sex, to sto ni remont motora nece pomoci tj. nece biti dugorocno resenje. Zamena polumotora mi zvuci skupo i neisplativo. Videcu da se raspitam za to karicenje sta i kako. Znaci probati sve pa ako vec ne moze, grnuti ga u mutno Dunavo
      P.S. Da vi samo znate kako smara, sto bi nove generacije rekle, da redovno kontrolisem ulje i da malo po malo dolivam u motor (tu se uvek setim price, anegdote, urbane legende, sa neta, foruma, bloga o liku koji je psovao celokupnu autoindustriju kad je dolivao ulje sto ne napravise veci otvor za ulje nego onaj sitan, sitan, sitan gde je sipka za merenje )
      Last edited by voojo 84; 27.02.2014, 10:39.

Comment

• zdushan
        CBC Veteran
        • 21.08.2012
        • 129
        • Beograd
        • Toyota Corolla E12 1.6 vvti

Originally posted by voojo 84 View Post
        Check engine se do sada nije palio. Ciljas na siromasnu smesu (zbog gasa)?
        Ne zbog gasa, vec zbog orgije sa uljem. Uobicajno je da kod ovih serija sa felericnim karikama gori checkEngine konstantno (tako je i bilo kod mene), jer sonda na kraju pobrljavi od toliko sagorelog ulja. Uostalom, nije retko ni da katalizator zvekne iz istog razloga. Zato su pri zameni polumotora propisali i obaveznu zamenu katalizatora i obe l.sonde. Ja sam video dosta vozila iz ovih problematicnih godista, i na 95% je check bio upaljen. Tako da mi je ova tvoja informacija bas cudna (u pozitivnom smislu), i ukazuje da problem mozda lezi na drugom mestu... drzim palceve

http://www.toyotaclub.rs/forum/index.php

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Hvala "dule" što si se kao "Tojotaš" uključio u temu i pomogao informacijama.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
            CBC Senator XXL
            • 24.02.2009
            • 774
            • Obrenovac i okolina
            • Opel Omega 2.0i-16v

Glava motora dole, pregled cilindara, istrošenje do 0.10mm/prečnika cilindra, apsolutno primereno podržava zamenu SAMO karika, uz odgovarajući pregled klipova i kanala. Ovde je često problem bočno istrošenje karika, manifestuje se PUMPNIM efektom ubacivanja ulja u kompresioni prostor, vidi se da karike nisu ravne i jako su LABAVE u kanalu klipa.
            Na sledećoj slici je prikazan taj efekat uz obrazloženje kada je reč o proračunu, kod novih motora, o starim da i ne govorim. Motor može imati i dobar stepen kompresije, pa čak i da se ne vidi dim na izduvu, kada je reč o ovakvim slučajevima. Kad ide glava dole, obavezno zameniti gumice, ali je još važnije iskontrolisati zazor vođica i stabla ventila.

Na slici se uočava šta se zapravo događa kad se klip kreće gore dole i kud ulje prodire i kako se PENJE.

Prikazani crtež je iz knjige MOTORI SA UNUTRAŠNJIM SAGOREVANJEM, 2.deo konstrukcija motora, Miodrag C. Živković, dr Radivoje Trifunović, Mašinski fakultet Beograd
            Last edited by ragazzoni; 01.03.2014, 12:28.
            ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
            Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• voojo 84
              CBC Član
              • 20.11.2013
              • 31
              • Beograd
              • Toyota Avensis 1.8

Hvala svima na izdvojenom vremenu i objasnjejnima, narednih nedelja cu izvrsiti zamenu ulja i zamenu gumica ventila pa se javljam sa zapazanjima.

Comment

• voojo 84
                CBC Član
                • 20.11.2013
                • 31
                • Beograd
                • Toyota Avensis 1.8

Da malo osvezim temu,
                Za vikend sam zamenio ulje, sipao Motul 2000 20w-50, i filter ulja, takodje kupljen u Mass-u, Kneight (na dodir, onako laicki izgleda dosta kvalitetniji od onog prethodnog, Man).
                Cim parkiram auto na ravnom izmericu mu nivo ulja pa prenosim utiske. Od zamene sam preaso oko 300km otvorenog puta, magistrala 70%+autoput30%.
                Pozdrav.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Ajd' pa javi.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• voojo 84
                    CBC Član
                    • 20.11.2013
                    • 31
                    • Beograd
                    • Toyota Avensis 1.8

E ovako,
                    izmerio juce kolicinu ulja i potrosnja se smanjila e sad koliko to ni ja nisam siguran. Sacekacu da predjem barem 1000km od zamene ulja pa da dam konacnu ocenu. Po nekoj proceni, mada treba uzeti u obzir da sam merio ulje na skoro ravnoj povrsini i da je uzorak nedovoljno veliki (350km,) potrosnja je oko 0.4l/1000km. Mozda je mnja a mozda i veca, kao sto rekoh sacekacu jos malo a i mericu na istom parkingu od sada pa na dalje tako da se konacni rezultati tek ocekuju.
                    E sada par pitanja:
                    Kako je moguce da je stalo tacno 4l (cak je malo preslo crtu max) ulja (Motul 20w-50) kada po spec.proizvodjaca staje 4.2l a i prosli put kada sam menjao ulje je stalo tacno 4.2l (Asyntho 5W-30)?
                    Primetio sam da je ovo ulje (Motul 20W-50) poprilicno svetlo, prozirno, kada ga je sipao majstor u motor jedva sam ocitao kolicinu na sipci. Voznjom je malo potamnelo, ali opet je svetlije od prethodnog. Moze li komentar na ovu konstataciju? Tj moje pitanje je da li se boja ikako moze povezati sa poreklom (mineralno, ps, sint.) ulja.
                    Pozdrav.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

So far so good, ali je pređeno isuviše malo km za bilo kakav zaključak.
                      Što se boje (prozirnosti) ulja tiče, ne postoji korelacija između vrste ili kvaliteta sa istom.
                      Lično više volim svetlija ulja (prozirna) ali ne zbog bilo čega koliko zbog izgleda i zato što NE moraju biti tamna (osim u izuzetnim slučajevima).
                      Predrasuda je i da tamnija ulja imaju više aditiva (može biti ali samo u istoj seriji istog proizvođača).
                      U principu: sintetička ulja (PAO, estri - kako koji doduše, a naročito ona VI bazne grupe (III+) ili kvalitetna SHC (III bazna grupa)) su prozirna ("k'o voda") pa HC ulja su malo manje prozirna i blago obojena (mogu biti i estri), pa mineralna sa najjačim obojenjem. Ipak, sva su u principu "bleda" i razlike na oko nisu tako velike.
                      Boja se dobija u kombinaciji sa aditivima. Dakle samo kombinacija čini boju (ako se ne dodaju jedinjenja koja "dodaju" boju što se retko radi; dakle nisu klasične boje).
                      Neki paketi aditiva daju i karakteristično obojenje ali je činjenica da većina standardnih (makar do API SL) ulja NE moraju da imaju ikakvu boju (dakle skoro "voda").
                      Kako je ulje mineralno (možda je delom i HC) prozirnost i "slabo" obojenje je dobar znak (samo kvalitetna Solvent ulja budu blizu tome, ona manje kvalitetna su obično tamnija, dodatak aditiva ne može da napravi prozirnije ulje, već samo tamnije, makar malo).
                      U principu kod većine modernih ulja je problem meranja u prvih par hiljada km dok ulje ne potamni.
                      Vožnjom je potamnelo pre svega mešajući se sa prethodnim (nije moglo potamneti za par stotina km).
                      Stalo je 4 lit. jer je prethodnog zaostalo (bar) 2-3dl. Nije uvek moguće "iscediti" prethodno ulje makar i sa zagrejanim motorom (i celim satom nakon ispuštanja, preporučuje se makar 30min. a u servisima ga zbrzaju na 10-15min. što je prihvatljivo ako je ulje makar 60°C inače je katastrofa ako se tako na brzinu i na hlado zameni).

Comment

• voojo 84
                        CBC Član
                        • 20.11.2013
                        • 31
                        • Beograd
                        • Toyota Avensis 1.8

Originally posted by expendable View Post
                        Stalo je 4 lit. jer je prethodnog zaostalo (bar) 2-3dl. Nije uvek moguće "iscediti" prethodno ulje makar i sa zagrejanim motorom (i celim satom nakon ispuštanja, preporučuje se makar 30min. a u servisima ga zbrzaju na 10-15min. što je prihvatljivo ako je ulje makar 60°C inače je katastrofa ako se tako na brzinu i na hlado zameni).
                        To sam i ja pomislio medjutim "cedio" ga je, majistor koji mi je dobar prijatelj (i ne verujem da me je lagao), pola sata uz zagrejan (tj. neohladjen) motor. No dobro, pripisacemo taj visak preostaloj kolicini u motoru, racunam da nece skoditi (2dl u 4l ulja zvuci poprilicno zanemarljivo).

Comment

• J21
                          CBC Član
                          • 26.03.2012
                          • 55
                          • BGD

Profesore imam jednu dilemu, imam daciu sandero 2008 1.4 mpi benzinac, do sad sam sipao elf evolution 5w40 sxr, a pre neki da uzmem ne vodeći računa o onim ,,sitnim'' oznakama elf evolution 900 5w40 nf ELF EVOLUTION 900 NF 5W40 • Profaco - Zvanični distributer kompanije ELF za Srbiju za kojeg na pakovanju ne mogu da nađem da ima rn oznaku 0700/0710. Sad šta da radim dal mogu da sipam ovo i ne mislim se ili da idem da zamenim za sxr oznaku koji ima Renault specifikacije.
                          Hvala unapred! :-)

Pozz

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Da, sitna greška. Trebali ste uzeti Evolution 900 SXR 5W40 ... (koje odgovara "starom" SXR a NF (logično) NF-u).
                            Nije neka velika razlika ali ako Vam vreme dopušta i imate fiskalni, jednostavno zamenite (uz doplatu ili povraćaj novca, mada su tu negde) ulje.
                            Ovo samo zato što vam je automobil tek 5,5 godina star, inače bi samo gubili vreme. Dakle, nemojte se previše opterećivati, razlika je u malo više aditiva kod ovog drugog inače su veoma slična ulja. Ipak API SL je prilično arhaično za tako nov automobil (uopšte je filozofija da je NF ulje za malo starije mašine, pa je njima i prilagođeno, uz naravno sve standarde koje ispunjava). Da je još i API SM, lepo bih vam rekao sipajte isto i ne gubite vreme (i da je Sandero još noviji).
                            Pozdrav!

Comment

• J21
                              CBC Član
                              • 26.03.2012
                              • 55
                              • BGD

Hvala profesore, tako ću i uraditi, imam fiskalni, nego sad vrtim po glavi da li su uopšte imali sxr?! Zašto ovo kažem jer sam gledao i skoro uzeo Castrol Magnatec 5w-40 sa RN0700/0710 oznakama, ali me je prodavac uveravao da ako sam već do tada sipao elf da i na njemu ostanem, jer je to ipak preporuka proizvođača plus može se desiti da dođe do povećane potrošnje ulja zbog promene marke ulja (inače ovaj moj možda potroši odokativno oko 0,3 l ulja na 15000km, kad ga manjam vidim da izađe 2,7l a sipam 3l), a i jeftiniji je, tako da sam vratio Castrol i uzeo elf ne pogledavši specifikacije, znam da sam samo primetio da je novo pakovanje u opticaju! Pozdrav!

Comment

• LuckyPK
                                CBC Član
                                • 15.10.2013
                                • 13
                                • Prokuplje
                                • 206

U pitanju je Mitsubishi SpaceStar 1.3 16v 60kw 2001god, dok smo koristili Esso 10w40 sve je funkcionisalo savrseno, posto Esso vise nema nigde da se kupi preso sam na Total 10w40, ali onda su poceli i hidropodizaci da se cuju, prvo paljenje ujutru obavezno 1-2min zveckaju podizaci, prvih 3000km ne toliko cesto ali onda do 5000km svako paljenje se cuju.. Motor je u fenomenalnom stanju, ima 130000km, od zamene do zamene ne potrosi ni gram ulja...

Moje pitanje je na koje ulje preci posto sam u Total totalno razocaran...

Comment

Working...
                                X