Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TU3JP
    CBC Početnik
    • 19.09.2013
    • 6
    • Ljubljana
    • Peugeot 206

Puno hvala DS9 i Expendable na odgovoru!

Jučer sam hteo da kupim Shell Helix Ultra 5W40, jer sad je u supermarketu E.Leclerc u akciji, 5 + 2 litara gratis za ukopnu cjenu 40€. Kad sem pogledao embalažu, vidio sam, da je ovo ulje bilo pakirano u augustu 2012. To je ulje koje je dovedeno u Sloveniju iz Francuske. Tako, da sam jučer kupio pivo za sebe, a onda sam danes kod prodavnice auto delova kupio Total Quartz 9000 5W40, kanticu 5 litara za 36€, a za usporedbu, Shell Helix Ultra 5W40 5 litara košta kod prodavnice auto delova 75€!
    Totalovo ulje je "sviježe", znači pakirano kraj augusta 2013. Vjerovatno sa Shellom iz supermarketa ne bi imao problema, ali ja uvijek kupim ulje koju je pakirano u poslednje pola godine. Znam puno ljudi, koji uvijek kupuje ulje kod supermarketa in niko nema problema, ali nikad se nezna šta je u kantici od ulja.
    Sad čekam kolega mehaničarja, da ima vrijeme i prostor u radionici, da mi napravi servis.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Godinu dana nije mnogo za (motorno) ulje, ali ste principijalno u pravu.
      Total ima sasvim O.K. cenu (u poređenju sa Shell-om) i mogli bi ste da popijete 5-6 piva za razliku.
      (doduše u odnosu na ono u supermarketu po litri je i skuplje, ali jeste teško odoleti nečemu što stiže pravo iz blendare)
      Onih 15€ za litar je ... baš, onako ... mnogo. Doduše, pričam ja da Shell ne može da bude jeftin, naročito kada je proizveden u Zapadnoj Evropi. Doduše to je i manje-više regularna cena.
      Više puta naveo da je na Shell pumpama na Istoku (konkretno Bugarska) Ultra, 50€ za pakovanje od 4l a litarsko je oko 14€.
      Dobro ste odlučili. Manje-više (uglavnom manje) je o.k. uzeti Shell ako je (do) 20% skuplji od Total-a ali duplo je ... totalno nerezonski. Jednostavno ne može da vredi toliko, nikako.
      Međutim, očigledno je da se Shell može naći i po povoljn(ij)m cenama, pa se priča svodi na afinitet prema brendu ili detaljima (koje mali broj ljudi gleda, znači nisam jednini i nisam "frik") kao što je datum proizvodnje.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chaki
        CBC Član
        • 25.10.2012
        • 29
        • Beograd
        • Honda Civic

Preporuka ulja za Volvo 940 2.0 8v Turbo (B200FT motor) ? Polusint ili sint ? 10w-50 ?

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Koliko ja vidim po autodati nema bitnih ograničenja, traži se (samo) ACEA A3, a viskozne gradacije od 15W-40 pa sve do 5W-30. Pa mu dođe jednostavan zaključak da izbor najviše zavisi od potrošnje ulja tj. aktuelnog stanja motora, i donekle godišnje kilometraže. 10W50 bi verovatno sasvim prijalo posebno ako se nešto oštrije vozi. Lično bih birao među 5W-40icama.

Ako se ne varam, sam Volvo preporučuje Castrol - pa za ovaj motor njihov lube advisor primarno preporučuje Magnatec C3 5W-40, uz alternativu Magnatec 10W-40.

Inače, sa jednog od Volvo foruma, zgodna tabela za vlasnike volvoa koji nameravaju da upotrebe neko od Castrol motornih ulja.

Sve u svemu, ima se dosta izbora, možda bi neki mobil, shell, LM ili Fuchs (kao i Total/Elf) bio još zgodniji, al kad smo već kod Skandinavije meni najpre pada na pamet - Statoil.

Njihov selektor za dotičnu 940icu preporučuje Lazerway 5W-40 i Lazerway 5W-50, Verujem da bi bilo koja od ta dva sasvim odgovarala (pogotovo poslendnje ukoliko motor troši malo više ulja).

Sad, da je moj taj auto ja bih izabrao neko domaću xW-40icu, ali ne bih da budem previše dosadan jer sam već pisao o tome.
          Last edited by DS9; 29.10.2013, 02:32.

Comment

• Chaki
            CBC Član
            • 25.10.2012
            • 29
            • Beograd
            • Honda Civic

Zbog cega domace ulje za bas taj motor? Pa nije to Yugo 1.1 karburator pa da sipas jeftino mineralno zar ne ?

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Uh, na ovo pitanje neću ja da odgovaram - jer znam da će Stalker sasvim sigurno imati zanimljiv komentar, osim što će još zanimljivije opservirati moguće preporuke za Volvo.

U međuvremenu, samo ću reći za one koji imaju sličan stav kao Chaki - da pogledaju ponudu maziva od NIS, FAM, Modriče ili npr. i INA-e (meni je i ona bila domaća dok ne rasturiše SFRJ), osim što su mogli da u vezi toga pročitaju Stalkerove tekstove. Očigledno je da nisu sa tim upoznati.

Usput, neko fino probrano mineralno ulje 15W-40 bi posebno za proleće-leto sasvim korektno odradilo posao, ako se ima u vidu preporuka da u težim uslovima vožnje kod tog volvoa treba menjati ulje na 6 meseci ili 7500 km. Mislim da je ta viskozna gradacija jedna od preporuka servisne knjižice, tj. siguran sam.
              Last edited by DS9; 29.10.2013, 09:56.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

xW-40 (0W-40 i 5W-40) ČAK ni domaća nisu mineralna! Za razliku od mnogih "izvikanih" 10W-40 koja su po pravilu takva.

Što se motora tiče, po pravilu tu ide 10W-40 (za naše podnevlje). Može i 5W-50 (Statoil, Fuchs, Mobil ili čak i Elf, API SG je zadovoljavajuće za motor). Naravno i 10W-50 dolazi u obzir a zbog starosti motora može biti i idealno.
                Inače, motor nije "alergičan" na mineralna ulja niti ih treba izbegavati, jedino što ih treba menjati na 7500km (maksimalno, kao što je već DS9 rekao).
                Drugi problem sa mineralkama je ponašanje zimi (15W-40 jedva da može proći) pa su varijante samo za dve izmene ulja godišnje (recimo u kombinaciji sa 10W-40).

Dakle:
                Ako se vozi "normalno" (povremeno oštro ali ne često) i do 10 hiljada km godišnje - 10W-40.
                Ako je ispunjeno bilo šta od sledeća tri (oštra vožnja, između 10 i 15 hiljada km godišnje, troškarenje ulja) onda 5W-50 ili 10W-50 (za sva tri naročito).

P.S.

I kao što je "DS9" rekao (dok sam ovo pisao), ne treba potcenjivati NIJEDNOG od navedenih proizvođača.
                Zavisno od kategorije, ili su sličnog kvaliteta (čak i sa premium brendovima) ili su makar uporediva sa svetskim proizvođačima.
                Nemaju asortiman i neka modernija ulja a često nisu ni konkurentna cenom ali nikako nisu samo "jeftina".
                Doduše, činjenica je i to da je menadžement (svih pomenutih) "stara škola" (čak i kad su mlađi ljudi u pitanju, izuzetka ima ali samo da bi potvrdili pravilo) i da možda i nisu svesni gde će "pući" (a pući će, to je izvesno, pre ili kasnije, ako se ne uzmu u pamet). No to je druga i duga tema (i na blogu nije završena u potpunosti).
                Samo da spomenem da ima tu i ograničenja od strane države (država, po ovom su pitanju sve iste, pa nisu džabe nekada bila jedna) koja (ironično) čak i nije većinski vlasnik ni u jednoj od pomenutih (uslovno kod FAM-a, ali ne zadugo).

U svakom slučaju, ako negde vredi kupovati "domaće" a da ne bude na svoju štetu (mali broj primera) to su pre svega proizvodi prehrambene industrije ali i maziva (ne za svako vozilo i ne uvek), bar u slučajevima gde (kad) se isplati.

U konkretnom slučaju 10W-40 može da se kupi i domaće (ili "domaće") kao i za slučajeve 5W-40 i 15W-40.
                5W-50 i 10W-50 ionako nisu u asortimanu (ne znam šta je sa Modričinim HC Power Racing 5W-50 koje bi bilo dobar izbor ako ga uopšte više ima, a ako ga ima (u prodaji) onda je NA SAMOM VRHU LISTE).
                Last edited by expendable; 29.10.2013, 10:17.
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• said89
                  CBC Početnik
                  • 31.10.2013
                  • 8
                  • Konjic
                  • audi 90

Ja vozim audi 90 i ubacio sam motor iz audi 100, 2.0 Diesel, 5 cyl ... kad sam ga tek kupio, zamijenuo sam mu ulje i nasuo 15W40 i na 5 000 je potrosio 1l ali mislim da ga je vise isparilo tj. los kvalitet ulja i isparenja su bila visoka ... dok sam prije mjesec dana presao na 10W40 koje zadovoljava VW specifikaciju 505.00 i na 500 km predjenih gradske voznje nije potrosio ni kap niti ima plavog dima u bilo kom rezimu voznje ... pritisak ulja pri hladnom startu je 5 bari a pri temperaturi ulja od cca 95C pritisak ulja u leru je 1.5 bar ... na hladan jutarnji start momentalno gasi lapmicu ulja i na pokazivacu podize pritisak ulja ... pali na dodir kljuca .. prvenstveno bi volio cuti clana sw.brick sta on misli da li sam nasuo dobro ulje i sta mi savjetuje koje ulje da sipam ljeti...

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

sw.brick na potezu!

Samo kratki komentar. Litar na 5000km za pomenuti motor nije previše (pogotovu ako neko vreme nije radio, onda u prvoj izmeni motor više troši kao i kad je nov ili remontovan).
                    10W-40 je najbolji izbor za motor u dobrom stanju. Podaci sa manometra to samo potvrđuju.
                    Može i cele godine (10W-40) no da čujemo i iskustva.

Comment

• Chaki
                      CBC Član
                      • 25.10.2012
                      • 29
                      • Beograd
                      • Honda Civic

Pozdrav, opet imam pitanje

Preporuka ulja za 1996. Volvo 850 T5 (2.0t, 211ks) ? Motor je u dobrom stanju.

15w50 Motul ? Da li je to ok za celogodisnju gradaciju?

Zahvaljujem!

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Huh, ako bi udario kijamet kao prošle godine (ponegde više nedelja ispod -10C) - čoveku bi bilo žao što nije sipao 5W-40.

Može i taj motul definitivno za vrelo leto, al je malo podeblji za oštru zimu. Jer, generalno će se sporije zagrevati motor nego sa nekom polusintetikom 10W-40 (kao i minerlakom 15W-40). Ako je motor u dobrom stanju pa mu ne treba viskoznije ulje verovatnobi najzgodnije leglo 10W-40.

Mislim da bi lako tu moglo da se primeni Stalkerovo objašnjenje za prethodni volvo Dakle, već je gore naveo sve bitno.
                        Last edited by DS9; 17.11.2013, 11:31.

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Auto-data:
                          - za umerenu klimu 10W/30 PS
                          - alternativno 15W/40 PS
                          API/ACEA SH/A3-96

za hladnu klimu 5W/30 PS

Ako redovno koristiš zimi, motor u dobrom stanju i godišnje prelaziš do 20 Kkm, rekao bih, da je 5W/30 pravi izbor! Biraš, samo kvalitet.

Ako prelaziš više i u zimskom periodu preko 5 Kkm, išao bih na sezonsko ulje i zamenu.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Prilično se slažem sa obojicom (prethodnika) ali mala distinkcija:
                            Za celugodišnje ulje: 10W-40 (definitivno).
                            Ako se dva puta menja godišnje, onda u toplijem periodu 15W-40/50 (npr. motul) a zimi 5W-30/40 ili (opet) 10W-40.
                            Čini mi se da je idealna kombinacija (čak) 10W-40 i 15W-50 iz iste serije (ne mora dobro ni ocediti ulje pri zameni).
                            Ponavljam, jednostavije je (ako se prelazi 10-tak hiljada km godišnje, pa i 12500km ali ne i svih 15000km, što je maksimum) koristiti što kvalitetnije 10W-40 ulje.
                            Da podsetim: Volvo izričito izbegava preporuke (kao i neki Japanci) gde je razlika u brojevima W i druge SAE oznake veća od 25.
                            Zato su 5W-30, 10W-30 i 15W-40 glavne preporuke (još treba naći PS u tim gradacijama, 5W-30 još i nekako (većina sintetičkih), 10W-30 nikako, a 15W-40 jedva (svega par, Modriča jedna od retkih).
                            To je prilično zastarela koncepcija. (Volvo i za menjačka ulja u kamionima ima GL-3 preporuku, konzervativci "do daske").
                            Sasvim je moguće (i dobro) koristiti 10W-40. 15W-50 takođe ali ipak ne i za zimu.
                            U obe viskozne kategorije izbegavati mineralna ulja (15W-50 postoje, 10W-40 su zvanično sva PS ali zapravo nisu, bar trećina su čiste mineralke, dakle birati što kvalitetnije, npr. Motul 6100 ili 4100, naravno 6100 je osetno bolji ali i skuplji).
                            Najkonkretnije: ako cele godine Motul 6100 (10W-40) ako sezonski onda oba mogu biti (a ne moraju) 4100.

Comment

• Chaki
                              CBC Član
                              • 25.10.2012
                              • 29
                              • Beograd
                              • Honda Civic

Zahvaljujem

Comment

• voojo 84
                                CBC Član
                                • 20.11.2013
                                • 31
                                • Beograd
                                • Toyota Avensis 1.8

Pozdrav svima, a narocito STALKER-u cij sam blog sa uzivanjem procitao (puno toga nisam ni razumeo... :-)) a gde shvatih kako je malo znanja opasnije od totalnog neznanja.
                                Dakle, moj "problem". Nedavno sam kupio Avensis 1.8 vvt-i, 2005 god. sa 126000km, pravih, i ugradjenim sekvent plinom sa sve kapalicom.
                                Prethodni vlasnik je sipao Castrol Magnetic c3 5w40 i menjao ga na 7500km te i meni savetuje da tako nastavim, iako u njega fabricki ide 5w30 sa zamenom na 10000km, pa sam ja malo u nedoumici. Dok je auto odrzavan u ovlascenom servisu sipano mu je toyotino ulje 5w30 a prethodni vlasnik ne zna zasto je presao na 5w40.
                                Drugi problem je potrosnja ulja. Na to mi je pre kupovine sugerisano, naime ovi motori 1zz-fe imali su problem sa potrosnjom ulja do restilizacije medjutim mene kompka dinamika potrosnje. Servis je radjen na 122500km i do 127000 nije bilo potrebe dolivati ulje medjutim od tada, za nekih 1500km mi je "popio" oko 1-1.5 ulja.
                                Na ovo se zalio i prethodni vlasnik kada je uzeo auto,iz Nemacke 2009 sa 60000km i urednnom servisnom istorijom, no u ovlascenom Toyota servisu u Cacku su mu rekli da je sve ok, merili kompresiju i ko zna sta jos....
                                Servis mi se blizi pa sam malo u nedoumici koje ulje da sipam. Zbog poznatog problema sa geografskim poreklom ulja velikih proizvodjaca najradije bih presao na Motul (Mass company) ili Kroon (Kedara) pa bih voleo da znam sta mi tu preporucujete.
                                Nameravam da odrzavam auto kako treba tako da mi razlika od par eura po litri ulja ne znaci nista, a opet sa druge strane ne bih kupovao nesto sto mi ne treba.
                                Takodje bih promenio u ulje u menjacu, nikada nije menjano, pa bih Vas i tu zamolio za savet.
                                Napomenu bih da u proseku prelazim 20k godisnje 50-tak% gradska voznja.
                                Unapred hvala.
                                Last edited by voojo 84; 21.11.2013, 16:48.

Comment

Working...
                                X