Originally posted by expendable
View Post
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Sve je u redu (i mislio sam da je omaška ali zbog svih ostalih morao sam da dam objašnjenje).
Ostaje opšta prepuruka za gradsku vožnju, naročito što se ne plaća dodatno (povoljna cena pomenutog ulja).
(makar razlike u odnosu na standardno kvalitetno ulje iste kategorije, PS 10W-40, bile u nijansama)Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Čitao sam ovaj deo foruma kao i blog ali ne nađoh odgovor.
Ovako pre 30 k km sam postao vlasnik Citroena c5 2.0 hdi 163ks 2010g. Auto je sada prešao pravih 130000 km. Motorno ulje koje sipam je total 5w-30 INEO ECS sa intervalom zamene između 10k i 15k km, mislim da je to ok. Molim samo kratak komentar.
Ono što me buni je menjačko ulje. U ovlašćenom servisu su mi rekli da se to ulje ne menja. Ja bi ga svakako zamenio, odnosno zamenio bih deo ulja koji moze da se istoči. I počeo bi redovno da ga menjam na koliko bude bila preporuka. Zamena ulja ne može sigurno škoditi i samo može produžiti radni vek celog sklopa. E sad nisam siguran šta da sipam, u ovl. citroenovom servisu su mi rekli da sipaju neko BMW ulje, a kod uvoznika peugeota su rekli da sipaju neko toyota ulje. Ni jedni ni drugi nisu znali da mi daju koji je to tip ulja. Moguće je poručiti orginalno ulje ali se čeka 20ak dana, i cena je negde oko 10000ak dinara za litar. Na internetu sam našao informaciju da se tu sipa ulje ESSO JWS 3309. Molim za pomoć i savet?
S poštovanjem
Unapred zahvalan
Comment
-
-
Lepo je receno da se ulje ne dira u menjacu, narocito nakon relativno malo km. U tom periodu bi bil zamene, odnosno sipanja, samo u slucaju nekog kvara menjaca.
A tada nije ni bitno koliko kosta ili koliko se ceka.
Ulje ima svoj vek, a doticno u menjacu verovatno nije ni na polovini.
Zasto forsirati nesto nepotrebno, indukovano nicim izazvanim strahom.
Comment
-
-
Vladd je u pravu!
Ajd' pa od početka:
1) O ulju u (tom) motoru bilo je i ovde i na blogu, ali slažem se da je (naročino na blogu, među komentarima, čak je bolji google (iako je ista mašina) nego search na samom blogu a nešto i ne radi u poslednje vreme (nisam platio ratu) teško naći (nastavak od ... da je ...).
Ulje koje koristite je sasvim o.k. i najbolje je za (tako nov) motor. "Čak" ga je i proizvođač propisao
Naravno, s vremena na vreme, sunite i neko drugo ulje (neće vam pojesti motor) sa istim (sličnim) specifikacijama (ACEA C2 i PSA B71 2290), npr. "Allmighty" Mobil 1 ESP 5W-30.
Slobodno menjajte na 15000km (uz više gradske vožnje) ili 20 hiljada km kombinovane. Ispod 15000km je (uglavnom) bacanje para, ali 10 do 15 hiljada nije mnogo manje pa da ne cepidlačim.
2) Što se menjača tiče, iako jeste tačno da previše menjanja ne može da škodi, nemojte čačkati mečku. Nije samo do toga što nepotrebno bacate novac (vaš novac, vaša stvar) nego je i to da je ulje u menjaču namenjeno (kako je i Vladd rekao) za mnogo godina (verovatno je i "fill for life", što je kod manuelnih menjača vašeg vozila slučaj) pa ga BAR 10 godina ne bih dirao uz proveru nivoa (ako nije potpuno zatvoreno a verovatno jeste) na kraju garantnog roka (ako već nije istekao) pa posle na svakih par godina (ako postoji jednostavan servisni način provere, možda i da ali u opremljenim servisima).
Ako vam u servisu kažu nešto ne mora 100% da bude tako ali jeste u bar 99%.
U principu ništa nije doživtno ali ako je tome namenjeno onda je to bar pola predviđenog veka (dakle bar 7-8 god.) plus još 2-3 zbog činjenice da je prvo punjenje menjača (ako je fill for life) uvek duže traje (slično i za neke antifrize, npr. mercedes).
Nije da ćete sebi napraviti jednokratan trošak već i stvoriti obavezu na dalje (da trošite nepotrebno novac).
Ne vozite ni Reli ni po ultra teškim terenima, ni trke, ne vučete veliki teret ... teško da vam zamena treba (uopšte a sigurno bar 10-12 god.). Na kraju krajeva, možda je i "hermetički" (skoro) zatvoren sklop menjača pa bi otvaranjem pustili zlo iz Pandorine kutije (kiseonik iz vazduha a i vlagu, unutra iz spoljnog sveta), i eto potrebe da skupo ulje menjate na (npr.) 5 godina.
SAVREMENI AT FLUIDI MOGU DA IZDRŽE 150 HILJADA MILJA ILI 240 HILJADA KM BEZ PROBLEMA (DexronVI). Dakle?
(naravno zavisi i od vozila, malo manje ili više)
P.S.
Na kraju krajeva, postoji više verzija menjača, neki su za ATF 3309 (koje nije tako skupo), pre svih Mobil (Esso) koji je to i prvi put napravio (za tu namenu) ALI neke verzije 6-to brzinca traže posebne nestandardne fluide, sa već navedenom cenom (bolje dajte u dobrotvorne svrhe ako već ne znate šta ćete sa novcem, em greota em kontraproduktivno; zar ne?!)
P.P.S.
Verovatno postoji neki senzor nivoa ili provera u servisu (preko dijagnostike) što se tiče količine ulja a verovatno i neka procedura provere pogodnosti. Pretpostavljam da se ne menja (uopšte) osim pri intervenciji na sklopu menjača ili kod izuzetne starosti automobila (preko 20 god.).Last edited by expendable; 17.01.2014, 18:08.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala na odgovoru.
Daleko od toga da želim da bacam ne potrebno novac. Nego sam jednostavno želeo da menjaču pružim malo nege. Teža mi je noga na gasu a i znam da ga ni prethodni vlasnik nije štedeo u tom smislu. Takođe sa tim autom povremeno vučem auto šlep prikolicu 1000 do 1500kg. Sve u svemu iznad onoga što se očekuje od prosečnog vozača citroena
Nivo ulja je dobar, jedino kad sam proveravao nivo primetio sam da je ulje crne boje(ne znam koje boje treba da bude). Ovo mi je prvi auto sa automatskim menjačem pa odatle i moja pitanja. Samo ne želim da zbog uštede i ne održavanja upropastim menjač.
Pozdrav.
Comment
-
-
Hmmm ...
Uz izvinjenje ako sam oštrije nastupio moram da priznam da bi moglo da se "pogleda u ćitap".
Crna boja nije uobičanjena i ATF ne bi trebao (smeo) da ima takvu boju. Uobičajena je crvena (ili žuto-braon za starije od Dex II). Osim toga Vi imate malo elemenata teških uslova vožnje (za koje sam smatrao da nisu u pitanju).
U svakom slučaju je dobro što ste postavili pitanje.
Dakle:
1) Ne žurite ... godinu dana, manje više, crno ili "belo" (crveno), ulje će sigurno raditi posao (nema mu još ni 4 godine).
2) Dobro je što ste se obratili servisu. Proverite tamo i šta zaista ide u vaš model (mogu bolje da provere po tačnoj seriji).
3) Ako je "3309", onda bi zaista mogli da zamenite (servisno makar) ulje u vašem menjaču i nešto ranije (čitaj u toku proleća).
Ovih fluida ima (Mobil pre svih ali i Total, Fuchs ... ili jednostavno kupite u samom servisu ako vam ne uzmu baš duplo onda će vam zameniti i sa "vašim" uljem) a i nisu preterano skupi (nešto više od Dex III ali ne i od Dex VI, znači ... 15-tak € za litar).
4) Ako je "ono" ulje, ne znači da nije za zamenu ali možete planirati i bez preke žurbe zameniti u toku godine. Takvo ulje je najbolje kupiti u ovlašćenom servisu (čak i ako ne manjate tamo ali onda vam se verovatno više isplati da tamo i obavite zamenu).
Servis Vam mora ispuniti "želju" (potrebu) jer ako menjaju ulje posle intervencije na menjaču, što ne bi i pre da bi istu sprečili (doduše to je i logično ... da ne bi sprečili, šalilm se zvanično to tako ne bi trebalo da bude). Ovlašćeni servis mora da je sposoban i obučen za tako nešto (?) sigurno je jedostavnije od popravke istog.
Koliki god da su troškovi zamene, sigurno su MNOGO veći oni u slučaju kvara (ma kako malog), makar on ne bio izvestan (makar je povećana šansa za loš ishod u narednih X godina).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Poštovani g. Chaki,
Verovatno da su 5W-50 ulja najbolje rešenje za vaš slučaj. To ne mora da bude i najisplatljivije ali kao celugodišnje ulje za 10 do 15 hiljada km čak i cena nije preterana.
Dolaze u obzir od Elf-a (koji je doduše API SG) pa tek može da prođe i mora se menjati nešto ranije (max. 10k km), preko Fuchs-a i sličnih do Mobil 1 Peak LIfe (dok ga još ima, na žalost ne još zadugo).
Još bi moglo da se ide na 10W-50/60 ali to je ipak samo za veću potrošnju ulja i/ili veće zahteve (teže uslove rada motora).
To je ono što se sintetike tiče (doduše mnoga 10W-60 to nisu, al' nema veze, odradiće posao jer ako su API SL to je mnogo više nego što je osnovni zahtev). I što se celugodišnjih ulja tiče.
Sa stanovišta troškova održavanja su mnogo zahvalnija 15W-50 ulja ili 15W-40 ulja, koja treba menjati na oko 7500km ako su mineralna a ako su PS onda i do nešto preko 10 hiljada.
A šta onda zimi? E pa to je pravo pitanje. Poslednjih nekoliko pa i petnaestak (recimo od 1997.) u većini gradova Srbije (i regiona) nisu bile takve da je -15°C bila dnevna temperatura ili jutarnja nešto manja od -18°C što je taman da se udeneš.
Naravno 15W je već idealno za kombinaciju sa 10W-40 zimi (najbolje istog proizvođača i serije; koja se mogu i mešati u smislu dolivanja). Da bi se više isplatilo od "celugodišnjih" potrebno je prelaziti između 15000km i 20.000km godišnje. U suprotnom je:
1) skuplje od 5W-50 2) može se postaviti tako da se od septembra doliva 10W-40 (do proleća) u 15W-40/50 pa zamena (oper viskoznije), što je nešto bolja varijanta od sipanja 10W-40 uz malo dolivanja viskoznijeg (ako se počne zimi, ako se počne od proleća ... nema mnogo smisla početi sa 10W-40).
Ako je automobil star, kvalitet ulja nije za zakidanje. Doduše obično mineralno API SG a naročito SJ će biti dovoljno dobro ali bi ga morali menjati na (npr.) 6000km. Uopšte je pravilo da se kod starijih automobila ulje menja na nešto kraćim intervalima (za 20-30%) nego kod novijih (i pored dolivanja, 1-2dl na 1000km), pa je onih 15000km sa početka prilično uslovno (bar 50% toga van grada).
Pozdrav!Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostO.K. možda i ima toliko km. Ne menja (mnogo) na stvari. Ulje u menjaču trebate da promenite u skorije vreme (za manuelac, ne morate žuriti ali u sledećih godinu dana bi bilo dobro da to i učinite).
A sad par pitanja(ako imate vremena):
Da li bi ovo ulje bilo dobro obzirom da jedan deo zime provedem u Ivanjici (mnog hladnije od Beograda) a u Vasem blogu sam procitao da je ovo ulje pogodno "umerenijim" zimama?
Hmmm ... verovatno ste u pravu. 10W-30 je za do -20 (-18, što je zaokruženo u farenhajtima: nula) cel.
Ukoliko su temperature ispod toga, onda 5W-30. Nije od značaja par dana i par stepeni manje (recimo 2 puta po 3-4 dana sa po -22°C jutarnjih).
Obzirom da je odnos predjenih kilometara leto/zima=2(3)/1 rizikujem da sa "letnjim" uljem i relativno malim br. km uletim u zimu, pa nisam siguran koliko bi to pametno bilo.
Leto shvatite uslovno. To može biti toplijih 5 meseci (april-septembar, uključivši i ta dva meseca) ili čak i nešto manje (sredina aprila do sredina septembra), prilagodite da (čak) veći broj km bude "zimi".
A sad me zanima sta mislite o sledecoj ideji:
Da se "vratim" na 5W30 i to Kroon asyntho, da uspostavim ponovo, culi smo se nedavno, kontakt sa ljudima iz Kedire te bih od njih uzimao ulja (i za menjac, manuelni) i istovremeno ih zamolio (platio) da mi odrade analizu ulja pa da vidimo onda sta i kako.
Vrlo dobra ideja, pogotovu što ide zima (ivanjička).
Moram jos da napomenem da je Castrol Magnetic 5W40 koji sam sipao prethodno malo bio sumnjiv, naime prva boca nije imala nikakvu deklaraciju a druga, koja je drugacija i na oko ima deklaraciju na kojoj pise Castrol Edge.
Castrol je "vruća roba" (visoke cene) i magnet (ne magnatec ali simbolično da) za razne mućke.
Ono sto mi preostaje jos je da licno oteram auto u ovlasceni servis (ili neki drugi ako neko zna bolje) i da ga tamo ispitaju, mada je to sve radjeno pre 30kkm i tada je utvrdjeno da je sve ok ali da je potrosnja ulja takva, povecana, kod tih motora i to je to.
Raspitajte se na Toyota forumu (naš je prilično dobar, ali i na nekom stranom). Verovatno da je serija (zaista) takva.
Ni prvi ni zadnji motor koji "normalno" troši 0,5l/1000km. Nisam hteo da proglasim motor lošim, nego situaciju da je nešto nenormalno - normalno (da se tako klasifikuje). Nemojte trošiti novac, bar dok ne vidimo šta kaže analiza ulja, i dok god je potrošnja prvih par hiljada km prihvatljiva (umerena).
Jos jedno pitanje, koliko je pametno smanjivati potrosnju ulja odabirom gusceg ulja, neka logika (tehnicko lice sam, mada ne masinac ni tehnolog) mi kaze da sipam ono sto fabrika kaze pa nek troskara ulje, redovna kontrola i dolivanje se podrazumevaju. Ipak mototrno ulje nije toliko skupo da treba bezati od te oopcije. Ovo sve vazi naravno u nekim normalnim okvirima.
Sve ste u pravu, jedino što (ta ista) fabrika kaže i 15W-40 (iznad -12°C, što je zapravo -15, tj. zaokruženo na 10°F) i (čak) 20W-50 za preko -7°C (20F). Većina japanskih vozila u Indiji ima fabričku preporuku za 15W-40 dok u Evropi ima 5W-30 (u oba slučaja API SL); upravo iz tog vremena. Treba samo naći što kvalitetnije ulje. Kroon Bi-Turbo je takvo.
Mala digresija: Honda motori sa 0W-20 preporukom sasvim lepo rade i sa 5W-40 pa i 10W-40, zar ne?
Troškarenje ulja (sa druge strane) nije posebno opasno ako se redovno kontroliše nivo i redovno dopunjava.
I jos jedno, poslednje, pitanje, ne znam da li ste procitali ali auto ima ugradjen plin. Da li to, tj koliko utice na izbor ulja, odnosno da li su ova ulja koje ste mi preporucili pogodna (procitao sam na Vasem blogu dva teksta sa sve komentarima na ovu temu).
Malo uticaja ima ... Bi-turbo serija je o.k za TNG. Asyntho ima nešto više sulfatnog pepela ali nije od većeg značaja (možda toliko da ga ne koristite svih 15000km nego do 12000 (12500) km taman da se uklopite sa 15W-40 ili 20W-50 koje ionako treba menjati na 7500 (8000) km. To je tačno 20k km ali naravno sve to ±10% (ne mora u km).
pozdrav!
Takođe!
P.S. da ne mislite da sam padobranac, registrovan sam na Vasem blogu....
Zahvaljujem.
P.S.
Može i neki padobranac da prođe, samo da ne skače baš iz stratosfere.
P.P.S. (nekada P.S.S.)
7 je neparan broj.
Ali za "blogera starog" nađe se vremena.
I saga se nastavlja....
Sipao KROON ASYNTHO, zamenio filtere, sve sto treba i auto i dalje trosi ulje, i to troooosiiiii.
Oko 1l/1000km, puno u svakom slucaju. Na raznim forumima citam da im doticni motor trosi oko 300g-500g/1000km ulja,prethodnom vlasniku 3l/10000, sve to vazi za motore pre restilizacije kada su navodno u Toyoti resili problem(cak su i nekima menjali ceo motor, tzv precutna garancija pa ko se javi javio se, u Srbiji).
E sada, da li pokusavati nesto, npr. sipati ulje 5W40 (moze i 10(15)w40 obzirom da zima prolazi), sto kvalitetnije, pa tu u obzir dodju:
-Motul:
X-cess
x-clean,
specific CNG/LPG)
-tj.KROON(cijeg bi zastupnika i ovom prilikom pohvalio, sjajni su za saradnju):
Emperol 5W-40
Specialsynth MSP 5W-40
Ili odmah ici na otvaranje motora (napominjem da mi je prva varijanta ipak draza) pa bi troskove podelio sa prethodnim vlasnikom(bliski clan familije).
Sto se tice cene, pare nisu problem... Salim se naravno, ali ne zalim par desetina eura vise po servisu radi boljeg ulja te stoga insistiram na Motul-u tj KRONN-u, jos kada ubacite u jednacinu pitanje porekla ulja, dileme nema.
Hvala na izdvojenom vremenu.Last edited by voojo 84; 18.02.2014, 16:49.
Comment
-
-
Bar je malo jasnije.
Taj motor svakako nije baš u libeli ali izgleda da je i Toyota nešto o tome znala pa ćutala inače odakle tako "veseli" dijapazon viskoznih gradacija (ono može ali retko kad to proizvođači tako navode, osim ranije Opel-a a do skora Peugeot-a), od 5W-30 do 20W-50 (taman skoro duplo viskoznije, na 40°C i malo više).
Možda bi nešto i postigli sa 5W-40 ali nedovoljno ako se sve okolnosti uzmu u obzir.
Možete dolivati 5W-40 u 5W-30 i u toku marta (kad bude izvesno da većih mrazeva neće biti ni kod vas; mada je to već sad 99%) zamenite ulje.
Iako je 5/10/15W-40 verovatno idealno za vaš motor, obzirom da je "vrag odneo šalu" uradite sledeće:
Koristite 20W-50 sledećih 6 meseci.
Slobodno! Neće ništa biti motoru, uostalom to dopušta i Toyota (za preko -7°C).
Dakle, Kroon Bi-Turbo 20W-50!!
Za TNG je prosto idealno (sa 0,9% sulf. pepela, mada je to sad manje bitno, ali i dobro dođe kod sagorevanja, što manje pepela, manje posledica), viskoznost mu je velika ali ne preterana ni za mašinu ni za viskoznu gradaciju, mineralno je (manje bitno ali neće da škodi, ionako su jako retka PS ulja u ovoj gradaciji), ima manje polimera i umereno detergenata i na kraju krajeva (ali najbitnije) ono je API SL i ACEA A3 ulje, što je zadovoljavajuće za vaš motor (nisu tada postojali ni ACEA C# ni API SM).
Dakle, do (pozne) jeseni, i nekih 7500km, ulje "k'o bombona".
Ako i sa ovim uljem potrošnja ne padne ispod 5dl/1000km (što još uvek nije malo ali bar je uporedivo sa mnogim sa istim motorom), ostaje Vam da remontujete motor (opet, sve ukazuje da je već za to, ali postoje jednostavno motori koji troše po litar na 1000km a itekako su upotrebljivi).
Dakle, sa maksimalnom viskoznošću koja nije štetna po motor i sa potrošnjom od litar na 1000km (1dl na 100km) vi jednostavno kao da vozite 2T motor (1:100 postoji kao preporuka uz neka sintetička ulja za pojedine 2T motore iako je, naravno, uobičajeno 1:50 ili 1:40) što je veoma nezgodno i nekomforno (dolivati po pola litara na svakih 500km) čak i da motor može da odradi još 100k km (što je ipak malo verovatno).
Ako se potrošnja drastično smanji i bude podnošljiva (2-3 lit. na "onih" 7500km) imate rešenje bar za letnji period (zar ne?).
Zimi? Recimo Motul 6100 10W-40 ili ga mešati sa 5W-40, X-cess pre svega mada i X-clean može, itekako ali je skuplje (dolivati sa tim od novembra pa nadalje, računam da sa ovim tek ispod 5-6dl na 1000km ne gine).
Podsećam još jednom: curenja proveriti, kompresiju izmeriti (mada nije apsolutni kriterijum, više kao eliminacioni ako ne ispunjava zahteve jer ako ispunjava ne mora da sve bude o.k.), obratiti pažnju na plavi dim (ima li ga, kad, "koliko").
Neki motori (ali izuzetno retko) i sa litar na 1000km mogu da budu u redu.
Ipak, to je retka pojava i obično služi za izbegavanje odgovornosti proizvođača.
Sa tim motorom nešto u redu nije ali možda je tako od kad je kupljen (uz malo manje izraženu potrošnju prvih par godina). Da li je da se vozi? Nemam, pojma. Verovatno je odsivao svoje ovako ili onako.
Ali kako ste sami naveli, draža vam je varijanta da još jednom probate, a par hiljada km i par meseci nisu razlog da se ne proba.
Ponavljam bez 15W-40 (viskozitet za sve motore do 2005.) nećete ništa postići ili hoćete malo pa taman nećete znati na čemu ste. Još bolje da sa 20W-50 napravite jači kontrast i budete načisto šta dalje.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostBar je malo jasnije.Taj motor svakako nije baš u libeli ali izgleda da je i Toyota nešto o tome znala pa ćutala inače odakle tako "veseli" dijapazon viskoznih gradacija (ono može ali retko kad to proizvođači tako navode, osim ranije Opel-a a do skora Peugeot-a), od 5W-30 do 20W-50 (taman skoro duplo viskoznije, na 40°C i malo više). .Originally posted by expendable View PostDakle, Kroon Bi-Turbo 20W-50!! .Originally posted by expendable View PostPodsećam još jednom: curenja proveriti, kompresiju izmeriti (mada nije apsolutni kriterijum, više kao eliminacioni ako ne ispunjava zahteve jer ako ispunjava ne mora da sve bude o.k.), obratiti pažnju na plavi dim (ima li ga, kad, "koliko"). .
.Ok, znaci to je to za sada. Probacu sa 20w50 pa da vidimo dalje sta i kako. U najgorem sslucaju remont motora, obzirom da ce cena remonta ici po pola i nije neki trosak.... Valjda....
Da li je moguce, sad pitam kao laik, da su se vodjice ventila (ili nesto oko ventila) ostetile zbog nestanka tecnosti iz kapalice (za podmazivanje ventila) te da je to uzrok ove potrosnje ulja. Napominjem da je auto na TNG isao max 2-3kkm bez tecnosti, a vrlo verovatno i manje, dosta manje.Pozdrav i hvala na izdvojenom vremenu.Last edited by voojo 84; 20.02.2014, 09:32.
Comment
-
-
Nisam protiv API SM, ali takva nećete naći za 15W-40 i 20W-50. Dakle, 5W-40 naravno da treba da bude API SM ili SN (a samo može i SL mada je takvih jako malo ako ih uopšte i ima više na tržištu).
Nisam toliko stručan u vezi TNG-a ali par hiljada km i bez kapalice ne bi trebalo da je uticalo na sedišta ventila.
Izgleda da je taj motor malo čudan ""weird" po pitanju potrošnje ulja (jedan od razloga onolikog raspona fabričke preporuke).
Kao i u građevini i u ostalim granama tehnike postoje (razne) tolerancije. Nekada su male (stoti delovi mm) a nekada malo veće.
Pisao sam već (u drugoj temi) kako većina mašinaca nije mogla da shvati tolerancije od 20% u hemiji (za neke stvari, negde su i 0,002%). E ovde je malo i do njih (mašinaca) a donekle i do hemije (ulja). Zapravo razlika radne viskoznosti između 5W-30 i 20W-50 nije toliko drastično velika (tek nekih 50% mada može biti i svih 100%, kod pominjanih Kroon ulja, oko 50%).
Recimo kao malo "pojačan" faktor sigurnosti u građeviniExpendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostIako je 5/10/15W-40 verovatno idealno za vaš motor, obzirom da je "vrag odneo šalu" uradite sledeće:
Koristite 20W-50 sledećih 6 meseci.
Slobodno! Neće ništa biti motoru, uostalom to dopušta i Toyota (za preko -7°C).
Dakle, Kroon Bi-Turbo 20W-50!!
Za TNG je prosto idealno (sa 0,9% sulf. pepela, mada je to sad manje bitno, ali i dobro dođe kod sagorevanja, što manje pepela, manje posledica), viskoznost mu je velika ali ne preterana ni za mašinu ni za viskoznu gradaciju, mineralno je (manje bitno ali neće da škodi, ionako su jako retka PS ulja u ovoj gradaciji), ima manje polimera i umereno detergenata i na kraju krajeva (ali najbitnije) ono je API SL i ACEA A3 ulje, što je zadovoljavajuće za vaš motor (nisu tada postojali ni ACEA C# ni API SM).
Dakle, do (pozne) jeseni, i nekih 7500km, ulje "k'o bombona".
Ponudili su mi neko drugo (prvi put sam cuo tada za tog proizvodjaca) ulje, takodje iz Holandije, madjutim verovatno cu ih odbiti iz dva razloga: Ne znam kako se zove, tj.ne mogu ih naci na netu (MPM ili tako nesto, pricali smo preko tel.) a drugi je taj da je ulje API SJ (sto meni, valjda, ne odgovara) ali je sa druge strane ACEA A3/B3-04 (pa mi mozda ipak odgovara, sad ni u sta vise nisam siguran)
Tako da se ja okrenuh Motul-u. Moj izbor je pao na sledece proizvode.
1. U viskoznosti 20W-50 imaju samo 2000 Multigrade 20W50. API SL/CF ACEA A2/B2. Nije mi se svidelo ovo A2/B2 a i mineralno je (nije bas da jurim sintetiku, Bi Turbo je takodje bio mineralno, ali ako ima sto da ne)
2. 4100 Power 15W50. Sinteticko ulje.: ACEA A3/B3 API SERVICES SL/CF, pa mi to malo lepse zvuci. Jeste 15W-50, ali koliko ja razumem ovu materiju, a ne razumem preterano, meni je dosta bitnija ova cifra 50 jer mi ona pokazuje viskozitet ulja na radnoj temp.
3.6100 Synergie 15W50 Sinteticko ulje.: ACEA A3/B4 API SERVICES SL/CF. Koliko vidim od prethodnog se samo razlikuje po tome sto je A3/B4 a ne A3/B3, a to meni nista ne znaci obzorom da vozim benzinca+plin.
Jedino sto za ova 2 ulja ne mogu naci podatak o ostatku sulfatnog pepela (zbog plina).
P.S. Ineteresantna stvar, ovo je lista ulja koju Motul preporucuje za ovaj motor, 1zz-fe:
: 8100 ECO-NERGY 5W-30
: 8100 X-CLEAN 5W-30
: 4000 MOTION 10W-30
: 4000 MOTION 15W-40
: 8100 X-CLEAN FE 5W-30
: 2000 MULTIGRADE 20W-50Last edited by voojo 84; 21.02.2014, 15:17.
Comment
-
Comment