Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Uvoznik za shell ti je koliko znam multicompany iz Novog Sada. Pre nekoliko su promenili vlasnika, novi vlasnik je iz BIH ili HR, nisam siguran.
    Verovatno ima jos neko od uvoznika, mozes pogledati na shell sajtu.

Comment

• Bingodalton
      CBC Senator XXL
      • 12.11.2012
      • 316
      • Novi Sad
      • GP 1.9 JTDM Sporting

Da, znam, u septembru sam kupio od Multi i znam da je MP cena bar preko 1000 din...zato mi je ova cena izuzetno cudna. Multicompany je sada Orbico, a oni su uvoznik za Shell i u Bosni i u Srbiji, i to jedini, bar po Shell sajtu.

U pitanju je prodavnica Auto De-Mi, u Temerinskoj 87. Tu sam preko neta nasao da oni imaju Shell, da se ne vozam daleko, i kaze mi prodavac 710 dinara.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

To je previše (jeftino) za Shell Ultra. Bolje Vi kupite "onaj" od 'iljadu (i kusur).
        Da, Orbico je sada vlasnik Multicompany-e.

P.S.
        Na pumpama Shell-a (u okolnim zemljama) litarsko pakovanje je cca. 15€.
        Last edited by expendable; 13.05.2014, 21:02.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nikaragva
          CBC Senator XXL
          • 03.06.2008
          • 521
          • B. Palanka
          • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Ja se samo bojim da nije neki Vp -> MP fazon.

Npr. Mobil1 0w40 New Life kod Plattnera kosta 4 litre pakovanje 5700 dinara, dok isto pakovanje preko puta u prodavnici TopStop kosta 4800 dinara. Naravno od Plattnera je uzeto.

Plattner se pravda da na taj nacin stiti maloprodaje, sto ima smisla, jer bi zapravo on u svojoj maloprodaji u Veterniku mogao da prodaje jeftinije od svih

Comment

• Bingodalton
            CBC Senator XXL
            • 12.11.2012
            • 316
            • Novi Sad
            • GP 1.9 JTDM Sporting

Kupio ipak u Orbico-u, sto je sigurno sigurno je.

U gradu u sustini nigde i nema Shell Helix Ultra Extra 5w30 (moja greska, mislio sam da je 40).
            Kad sam ih pitao kako je kod ovih tako jeftino, u toj De-Mi prodavnici...rekli su mi da ni oni nisu sigurni jel neka siva varijanta ili nije original.

Comment

• Stefan90
              CBC Član
              • 13.11.2012
              • 90
              • Beograd
              • Audi TT mk1

Imam pitanje u vezi mobil super 3000... tacnije u vezi ambalaze, negde sam procitao da pakovanje kad se otvori cep treba da ima ona folija koja mora da se odlepi a ovo sto sam ja kupio po 1l su bila pakovanja nije imalo nista kad se skine cep to je to...
              jel ovo ok ili je neka divlja varijanta , inace kupljeno je u AP sportingu na nbg

Comment

• acasmc@200sx
                CBC Senator
                • 30.01.2007
                • 282
                • Mladenovac
                • BMW F31 320d

evo mene opet u uljima. razmisljam se sta da sipam u Lancia Delta II 2.0 16v (nije turbo, nazalost)
                da se razumemo, od kad imam onu kazaljku sto pokazuje temperaturu ulja, u konstantnoj sam histeriji! bolje mi je bilo kad nisam znao koja je temp.
                a boga mi ide to i preko 100'C kad se potera pung gas. sta ciniti sad, posto tek idu vrucine prave?
                nesto se razmisljam izmedju 4 ulja:

Selenia Racing 10W60
                Castrol EDGE 10W60
                Motul 6100 Synergie+ 10W40
                Motul 6100 Synergie+ 5W40 (mozda i previse retko??)

Da li od ovih ulja postoji "ocigledno" najbolje za leto i tezu nogu na gasu?
                Da li i ima uopste potrebe sipati ulje od ~1000din po litru u motor koji cak ni nema hidropodizace? Mada je ovaj motor "ziv" tek posle 4000rpm i to se oseti, nemam bolje poredjenje, kao vtec.

p.s. ne uspeh nigde da nadjem, koje gradacije ulje Lancia preporucuju da se sipa u ovaj motor??? verovatno 10W40?
                nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Za Vašu ljutu makinu je standardna preporuka 10W-40 (PS) ili 15W-40 (ali do -15°C) uz API SG/SH.
                  Mogu se koristiti i 5W-40 ulja (oil finder-i se ubiše da to dokažu).
                  Kako god, vama je potrebno ulje sa visokim HTHS-om (preko 4) pa se nameće 5W-50 kao minimum za celugodišnje ulje.
                  Svakako je 10W-50/60 dobra celugodišnja alternativa (uz bolje performanse leti).
                  Bilo koje 10W-60 bi trebalo da bude (dovoljno) dobro.
                  Osim Mobil 1 Extended Life ulja, posebno bih napomenuo dva:
                  MOL Dynamic Racing 5W-60 i Petronas Racer X1 10W-60 kao PAO ulja (bar "polu PAO").
                  Time bi trebala da su izdržljivija na visokim temperaturama.
                  Da li davati toliko novca za ulje?
                  U principu da, mada se slično može postići i sa 15W-50 PS uljima (Motul 6100 ili 4100). Doduše 6100 je već u cenovno blisko 10W-60 ali je 4100 nešto jeftinije.
                  Ako se vozi mnogo km onda bi 10W-40 zimi i 15W-50 leti bila perfektna kombinacija.
                  Za do 10 hiljada km (ili 12500km, ipak je 15000km ako se vozi samo van grada, a i onda je s obizirom na starost motora bolje to skratiti) 10W-50/60 i ne beri brigu (može i Modriča, pa čak i Selenia (koja je API SG)) ili eventualno 5W-50 (ako se koristi zimi i ide "u planinu", mada će i 10W ulja biti i za to dobra).
                  Pozdrav!
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by Stefan90 View Post
                    Imam pitanje u vezi mobil super 3000... tacnije u vezi ambalaze, negde sam procitao da pakovanje kad se otvori cep treba da ima ona folija koja mora da se odlepi a ovo sto sam ja kupio po 1l su bila pakovanja nije imalo nista kad se skine cep to je to...
                    jel ovo ok ili je neka divlja varijanta , inace kupljeno je u AP sportingu na nbg
                    Sećanje je varljivo ... nešto mi se čini da ima foliju (ali skoro dve godine prođoše pa nisam 100% siguran).
                    Trebalo bi da ima (svakako). Bez (već) liči na "divljaka".

Comment

• acasmc@200sx
                      CBC Senator
                      • 30.01.2007
                      • 282
                      • Mladenovac
                      • BMW F31 320d

Hvala na opseznom odgovoru.
                      Sto se tice Mobil 1 Extended Life 10w60, njega ima po ceni Castrola i Selenie. Ako je toliko dobro, onda je izbor vrlo prost.
                      MOL i Petronas ne znam gde moze da se kupi?

Motul je bila moja ideja, samo zato sto ga svuda hvale, licno nisam imao iskustva sa istim. Ono sto mi je zapalo za oko je da na Castrol EDGE 10W60, pise BMW M3 approved! Pa sam nesto kontao, ako valja za auto koji se vrti skoro 9000rpm, bice dobro i za ovu moju starudiju.

pitanje van teme, mozda i laičko. sta bi se deslo kada bi u auto sipali ulje za motocikle? Recimo Motul 300V 15w50? Da li bi to uopste valjalo, ili ne bi, ili je to "overkill", da ne kazem preterano?

p.s. inace auto mi je presao oko 150.000km, ako to menja nesto u izboru ulja?

Comment

• TheWickerMan
                        CBC Senator XXL
                        • 11.09.2007
                        • 791
                        • DE
                        • AR Giulietta TCT

MOL Racing 5W60 ima cenu od 2300+ dinara po litru Jeftino do zla boga

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Uzeo sam u obzir 150.000-200.000km na satu (i bio blizu).
                          Baš zato mi se čini Mobil 1 Extended Life malo boljim izborom. Za Edge (FST) nemam sve podatke ali je od Edge Edge Professional TWS bilo bolje po svim stavkama (ali baš svim stavku po stavku, makar bile i nijanse u pitanju).
                          Selenia je lošija od oba i jedino je veza sa Fiat-om i to što motor nije zahtevan ostavlja u kombinaciji (za iste pare kao prethodna dva ne vredi ali uopšte).
                          Motul je zaista vrhunski brend. Nije ni kako ga (preterano) hvale ali još je dalje od onih koji ga smatraju kištrom.
                          Postoji (naravno) i automobilska serija 300V, gde čak i 10W-40 dolazi u obzir (već ima HTHS preko 4) a čak je i API SH (leže k'o bombona). Naravno, za dugo "prženje" u visokim obrtajima je 15W-50 sigurno i bolje (a može i zimi do -25°C pa i manje iako je 15W); ovo bi ulje preporučio kao no. 1 za Truck Day (manje je i viskozno od 10W-60 pa se dobija 2-3 "konja" i na tome a izdržaće sve, od "običnih" 10W-60 i više). Da li je "overkill"? Za probu nije ... osim visoke cene tu su još dva "detalja":
                          1) Moguće kraće trajanje istog (mada će vam pri Truck Day vožnji i obično trajati još kraće) jer je optimizovano za visoke obrtaje, temperature i slično dok ga gradska vožnja može "ubiti k'o zeca" (dobro ne baš, nije za par hiljada ali bi ga dobrano načela pa bih ga na 5000 do 7500km zamenio; zvanično može 10 do 15 hiljada).
                          2) Koristi se i za stare (ali trkačke) automobile ali ipak je moguć problem sa zaptivkama. Ester Core (estarske sintetike) su nepredvidljive za starije automobile (naročito njih). Nije strašno, zameni se a ako su od Viton-a, problema ne bi trebalo da bude (makar po zameni). Ne mora da znači al' da ne bude da nisam rekao. Oba navedena su O.K. (za najbrže vreme kruga, 10W-40 naravno). Oba navedena prevazilaze SVE postojeće standarde (osim po ekološkim zahtevima, čitaj zahtevima za ubijanje motora i ulja).
                          Motociklistička ulja se mogu koristiti u automobilima i baš su dobra za visoke zahteve (i obrtaje).
                          Motul Factory line 15W-50 bih naravno birao za dupli termin u Navaku (al' cela dva termina pod punim gasom i u crveno, osim naravno u oštrim krivinama) ... mislim ne bi se primetila razlika između automobilskog i ovog ali ... ovo izdržava FZG (za menjače/reduktore) stepen 14! (12 je standard za industrijske reduktore) ... ne puca (uljani film) koliko god silovao mašinu (i dušu joj vadio). Ako 300V za automobile ima blizu 0% pad viskoznosti pri velikim smicajnim naponima ovo ima nula (ako ne gledamo akademski i u decimile). Dobra automobilska ulja imaju 10% ona "najbolja" 3-5%.
                          No, da li je "overkill" ... JESTE (definitino).
                          Motul 6100/4100 u 15W50 varijanti su sasvim pristojno rešenje ... može se doliti (pomešati na početku) litar 300V 15W-50 Competition (automobilsko). Ne mešajte 300V motociklističko (factory line) sa drugim (automobilskim) uljima (drugačiji sastav aditiva).
                          Lično smatram da bi najzadovoljniji bili sa Mobil 1 5W-50 ili 10W-60.
                          Jednostavno, koliko sati će motor (između zamena) biti preko 5000 obrtaja? Naročito pri manjim brzinama (ispod 100km/h)?
                          Par sati ... desetak sati ... sa dosta gradske vožnje (sa, naravno poštovanjem ograničenja) ... sa ograničenjem na 140 na auto-putu (da se vas ne šišaju presretači, ukinuti nisu).
                          Ovako ili onako, više vam se isplati. Estri, čak i Double estarska bazna ulja su osetljivija (ništa nije savršeno) na vodu u ulju (čitaj: stani-kreni po gradu, naročito zimi), što nekome ne mora da bude problem ali većini jeste.
                          Meni se lično najviše sviđa 5W-50 a Vama savetujem 10W-50/60 pa šta god se vama (naj)više sviđa.
                          Last edited by expendable; 15.05.2014, 14:56.

Comment

• acasmc@200sx
                            CBC Senator
                            • 30.01.2007
                            • 282
                            • Mladenovac
                            • BMW F31 320d

sta reci! HVALA!

uporedicu cene 5W50 i 10W60, pa koje bude povoljnije uzecu. u svakom slucaju, ne mogu da pogresim.

hvala jos jednom.

Comment

• Bingodalton
                              CBC Senator XXL
                              • 12.11.2012
                              • 316
                              • Novi Sad
                              • GP 1.9 JTDM Sporting

Da li bi bilo ok koristiti Comma XT2000 15w40 u Fiat Stilu JTD (115) sa kilometrazom od nesto preko 400.000km?

Ili bi bilo bolje koristiti neko drugo ulje?

Do sada je koriscena Selenia, pa Petronas, ako sam dobro upucen, 5w40.
                              Auto ce sigurno imati zamenu ulja pre zime, da ne brine sada gustina. Imam 5 litara Comma ulja, pa da iskoristim ako je to sasvim ok.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Vrlo dobro, polu-sintetičko ulje, jedno od malobrojnih 15W-40 ... ali nije ACEA B4 već samo B3.
                                Dakle, samim tim nije idealno (da li ovo rade namerno? Da, naravno. I Gazprom, sa svojim PS 15W-40).
                                Doduše ... jedna zamena, neće mu ništa faliti. Sipajte slobodno!
                                Za zimu - ne mora baš 5W-40 (a i otišao je do meseca) bilo koje 10W-40 ACEA B4 će biti više nego dobro.
                                Pozdrav!

Comment

Working...
                                X