Originally posted by sambol
View Post
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
-
-
Po datasheetu (ako se ne varam) je pour point -45°C, ali su klimatski uslovi (vrlo) daleko od te cifre... srećom
Usputno pitanje: u graničnim uslovima (recimo 5W i temperatura -25°C), koliko je potrebno vremena da ulje u potpunosti procirkuliše kroz cijeli motor?
Comment
-
-
Ih, ko bi se bavio time danas? Nekada su instituti, a naročito neki VTI, radili takve stvari, mislim da imam negde podatak da na minus 40, kod nekih tenkovskih motora, na nekim krajnjim tačkama, klackalicama ventila, nekakvim kliznim ležajevima nekih sporednih pogona, krene ulje da teče posle 2-3minuta rada. I još jedan podatak koji sigurno znam, da jedno startovanje na recimo minus 35 stepeni, pohaba motor kao da je prešao 350km. Taj podatak znam, neko je eksperimentisao. Što ne znači da ne treba startovati motore na toj temperaturi, ali svakako ne treba GAS DO PATOSA, NIKAD bar prvih 10-15minuta, ovo naročito važi i za radne mašine koje imaju hidraulicne sisteme sa stotinu litara ulja. Novije mašine imaju u hidrauličnim sistemima dodate mlaznice koje se aktiviraju na niskim temperaturama, gde se u sistemu kroz mali otvor pod radnim pritiskom propumpava ulje da bi se zagrejalo.
ajmo malo o mazanju
Last edited by ragazzoni; 29.01.2016, 21:03.''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!
Comment
-
-
Ako se pa ja ne varam -45°C je za Synthoil High Tech, a za Leichtlauf je -33°C.
Kako god, do -20 pa i -25 je skoro (pa) svejedno (veoma mala razlika zbog 5W kategorije).
LM ima lep propagandni film(ić) gde upoređuje 5W-30, 10W-40 i 15W-40 na istoj temperaturi (a spomine u tekstu i 0W-xx) gde su vremena koje pominjete (redom):
2,8s (0W) pa 8s (5W30), 28s 10W-40 i 48s 15W-40.
Pretpostavljam da se radi o -10, -15 ili -20 (verovatno prvo ili drugo).
No nije naglašeno na kojoj temp. (pa je jako sugestivno i jako naklonjeno lakotečljivim uljima).
Kako se 10W-40 ponaša na -15 tako će (približno ili tek nešto bolje) 5W-40 na -20 ili 15W-40 na -15 u odnosu na 5W-40 na -25.
Na nekih -25 će to vreme biti najmanje par desetina sekundi (recimo oko 40), a na -20 bi moglo biti i tek 20-tak.
Uzmite ovo kao grubu pretpostavku (uostalom zavisi i od kostrukcije motora, bar donekle).
Uglavnom do -10 vreme za dolazak ulja u sve delove motora sigurno NE prelazi 10-tak sekundi, možda i samo (npr.) 5.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by expendable View PostAko se pa ja ne varam -45°C je za Synthoil High Tech, a za Leichtlauf je -33°C.
Kako god, do -20 pa i -25 je skoro (pa) svejedno (veoma mala razlika zbog 5W kategorije).
LM ima lep propagandni film(ić) gde upoređuje 5W-30, 10W-40 i 15W-40 na istoj temperaturi (a spomine u tekstu i 0W-xx) gde su vremena koje pominjete (redom):
2,8s (0W) pa 8s (5W30), 28s 10W-40 i 48s 15W-40.
Pretpostavljam da se radi o -10, -15 ili -20 (verovatno prvo ili drugo).
No nije naglašeno na kojoj temp. (pa je jako sugestivno i jako naklonjeno lakotečljivim uljima).
Kako se 10W-40 ponaša na -15 tako će (približno ili tek nešto bolje) 5W-40 na -20 ili 15W-40 na -15 u odnosu na 5W-40 na -25.
Na nekih -25 će to vreme biti najmanje par desetina sekundi (recimo oko 40), a na -20 bi moglo biti i tek 20-tak.
Uzmite ovo kao grubu pretpostavku (uostalom zavisi i od kostrukcije motora, bar donekle).
Uglavnom do -10 vreme za dolazak ulja u sve delove motora sigurno NE prelazi 10-tak sekundi, možda i samo (npr.) 5.''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Comment
-
-
Par pitanja i od mene.
Da li ovo ulje može u Nissan 2.0 dizel bez turbine. 93 godište bez dpf i ostalih dodataka koje imaju savremeni dizeli. Na pokazuje pređenih 428000 km i motor još uvek lepo pali i dobro ubrzava za svoju snagu. Ne znam da li i koliko treba dosipati ulja između zamena, tek sam ga kupio.
Drugo pitanje je može li ovo ulje u Imt 558 sa dobrim motorom, ne koristi se kad se temperatura spusta blizu nule
Treće pitanje nije za ovu temu ali se nadam da moderatori neće negodovati, nezgodno mi je da sa mobilnim pretražujem forum, a pitanje smeju li se mešati međusobno ova dva antifriza
Sve mi ovo stoji kupljeno od ranije i polako bajati pa bih to iskoristio. Hvala unapred.
Comment
-
-
Originally posted by vulkan View PostPar pitanja i od mene.
1) Da li ovo ulje može u Nissan 2.0 dizel bez turbine. 93 godište bez dpf i ostalih dodataka koje imaju savremeni dizeli. Na pokazuje pređenih 428000 km i motor još uvek lepo pali i dobro ubrzava za svoju snagu. Ne znam da li i koliko treba dosipati ulja između zamena, tek sam ga kupio.
U principu Da. Izbegavajte novija ulja (sa novijim/višim standardima) za teretni program, npr. CG-4, pa na dalje (CH-4, CI-4 ili CJ-4).
Nissan je izričito naglašavao da se takva ulja NE koriste. U tom smislu još bolje da koristite bilo koje API CF 10W-40 ili 15W-40 za putnički program.
(zašto? nemam pojma! pitajte njih)
Ulje menjajte na 5000km (inače) a ovo staro promenite i ranije (na cca. 3000km).
Ovo (Valvoline All-Fleet Extra) ulje je idealno za IMT pa se možda bolje može upotrebiti tamo (može preko cele godine ili u hladnijem delu godine ... npr. da se sipa u oktobru pa do aprila, makar se manje koristio (traktor), može da se udene uz jesenje i prolećne radove ili za drugu sezonu (godinu) pošte će se i FAM koristiti).
Po nalepnici ulje ima (bar) 10 god. ali za iMT će biti taman o.k.
2) Drugo pitanje je može li ovo ulje u Imt 558 sa dobrim motorom, ne koristi se kad se temperatura spusta blizu nule
Da, naravno. Ovo je iz perioda dok je FAM bio deo NIS-a (dakle opet bar 10 god.). Nije za ispod +5°C a zbog starosti bi ga koristio kraće (do 100rh).
3) Treće pitanje nije za ovu temu ali se nadam da moderatori neće negodovati, nezgodno mi je da sa mobilnim pretražujem forum, a pitanje smeju li se mešati međusobno ova dva antifriza?
Nije mnogo promašeno ali postoji posebna tema o antifrizima (unutar stalkerovih o uljima).
Nije preporučljivo mešati na antifriza sa slike (doduše Nisotec se ne vidi baš tačno koji je, osim da nije "crveni").
Glacelf ima organske inhibitore korozije i kao takav se ne meša sa "običnim" (neorganskim) antifrizima (može za hitne slučajeve ali uz brzu izmenu (jednu sezonu ili čak manje, što pre to bolje da se smeša zameni).
Deluje (i on) kao da mu je "sto godina" ... promeniti posle max. 2 sezone ... možda i posle jedne.
Što se tiče pitanja (pod) 4, šta sipati od antifriza, može i jedno i drugo ali odvojeno. Menjati na 2 (Nisotec ili drugi BS 6580) ili 3 god. (OAT, Elf ili slično).
Sve mi ovo stoji kupljeno od ranije i polako bajati pa bih to iskoristio. Hvala unapred.
Molim unapred. Polako se bajati pa je odavno ubajaćeno. "Da se ne baci" je loš pristup, sve je ovo jako staro. Uglavnom, može se koristiti ali kraće vreme, kako sam po kategorijama naveo.
A kako da se pokvari NaCl (narodski: SO)?! (Merck originalna ambalaža, neotvoren ... p.a. kvalitet ... star manje od 10 god.); Precizna analiza je pokazala da ne ispunjava zahteve merenja visoke preciznosti. I dan-danas ne znam zbog čega (hem. analiza je samog NaCl-a je bila u granicama sa etikete ... verovatno zbog apsorbovanih gasova (koje nisam mogao da merim) ... dovoljno da se primeti na osetljivim elektrohemijskim merenjima, struje reda veličine desetine ili stotine nanoampera).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala još jednom profesore, nisam ni sumnjao da od vas neću dobiti potpune odgovore!
Sad vidim da mi je slika antifriza mutna. Na oba pakovanja piše etilen glikol s tim da je Nisotek plav a Total crvenkast.
Inače imam i Adeko G12 (crven) i na njemu piše monoetilen glikol i period izmene 5 godina ili 600000km.
Čini mi se da većina ljudi antifrize deli samo po boji u smislu da se crveni meša samo sa crvenim a ovi ostali mogu svi međusobno.Last edited by vulkan; 01.02.2016, 23:24.
Comment
-
-
Btw, stara ambalaža omiljene mi fabrike maziva potiče iz vremena kada su Jugopetrol tj. tadašnja NIS prodavali njihova ulja.
Comment
-
-
A ja po običaju.... www.youtube.com/watch?v=NTfojc7acr4''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
Comment
-
-
Da nije neko s foruma posetio NISov stand na sajmu automobila i uzeo kupon od 20% popusta na ulje?Ako jeste a nije mu potreban nek se javi ovde u temi ili na PP.Last edited by IlijaGM; 30.03.2016, 16:40.Originally posted by zoranbgnemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..
Comment
-
-
Ja nisam, ali kada sam sakupio dovoljno poena točeći gorivo na NIS pumpama, pa su mi poslali popust kupon za 5W-40 - to ulje nisam uspeo da nađem više od mesec dana ni na jednoj pumpi u Beogradu. Propade mi kupon.
Inače mi je greota kada sam skoro video da se na NIS pumpama prodaje Castrol, al zato nema nisove kompletne ponude. Obaška što rusi vrlo efektno guraju G-energy, i vrlo efektno nisu prisutni npr. Galax ili FAM (ovaj poslednji može da se nađe na po nekim AVIA pumpama)
U vezi prisustva Castrola na praktično ruskom NIS-u - vrlo bih voleo da znam da li to ima veze sa prekinutim lancem falsafikovanja ulja u Rusiji. Al` gotovo sam siguran da neću nikada saznati
Comment
-
-
Ne postoji "slobodna trgovina" mazivima (i uopšte naftnim derivatima).
To je samo privid i uvek je stvar oligopola (isto i na Zapadu, nismo to mi izmislili).
Nije sve kao što piše, EU je veoma KONTROLISANO tržište za sve što se tamo proizvodi a i kod uvoza se favorizuje neko zbog nečeg.
Castrol na pumpama G-ja je ustupak za nešto (da li štetu na Ruskom tržištu dok nisu razbili bandu ili nešto potpuno drugo).
"Novi igrači" ili pojedina manja tržišta (kao naše) se ruše cenama (spuste se cene par godina dok svi ne propadnu pa posle staviš šta god hoćeš).
Petronas kad je kupovao Seleniju u ugovoru je bila klauzula da mora koristiti bazna ulja iz EU ... ne sećam se da li je bilo vremenski ograničeno (verovatno da).
Tako da su Petronas ulja pre par godina (verovatno) bila kvalitetnija od Selenia a sad bi mogla da budu i (potpuno) ista.
ITD. I sl.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment