Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Jedno (laicko) pitanje.
    Zasto nije moguce na samoj ambalazi, ni na tech spec videti razliku izmedju dva ulja?
    Konkretno:
    Mobil1 New Life i TD, oba 0W40.

Na papiru sa ambalaze su naravno iste spec, a i na tech spec sa sajta.

Onda dodje prodavac i ubedjuje me da su to apsolutno identicna ulja, kao i sva ostala iste gradacije i istih specifikacija (npr SN, SL, i slicno), a to sto pise na jednom disel, a na drugom ne, je marketinski potez.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Slažem se sa prodavcem. (eto složim se i ja u 49% sa trgovcima ...)
      To su (najverovatnije, 99%) POTPUNO ISTA ULJA.

... inače, o ovome sam svoj stav (da su to ista ulja) izneo na blogu pre par godina (ko će se setiti tačno kad).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Recimo, dok je Total do pre godinu dve nudio često korišćena ulja, Quartz 7000 10W-40 i Quartz 7000 10W-40 Diesel - specifikacije su im bile identične, a za nedizel varijantu je i opisno stajalo da je pogodna za dizel, kao i obratno.
        Koliko mi je poznato Diesel varijanta nije više u opticaju, osim iz nekih ranije neprodatih količina.
        Verujem da ima još primera među mejdžorsima, a nije ni čudo, može im se.

Comment

• Keketarac
          CBC Senator XXL
          • 01.09.2007
          • 588
          • Novi Sad
          • Seat Ibiza 1.2 TSI

Mozda Elf 5W40 SXR (za Renault) i 5W40 NF (za sve ostale)?

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Moguće.
            Još izvesnije: Elf 5W40 NF = Total Quartz 9000 5W40 (samo ima za nijansu niže specifikacije ne bi li se opravdala cena 9000)
            I šta je još sve isto:

Jedan od (mnogobrojnih) razloga zašto sam podozriv prema mejdžorsima (kao i bankari, prevešće vas žedne preko vode, ali to je ionako "porez na biiiip")
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

samo mala napomena za one koji tek upadnu u temu, gornja karta koja pokazuje koja elf ulja zamenjuje quartz serija je načinjena za američko tržište nakon što je Total odlučio da povuče Elf sa tog tržišta (oko 2010. ako se ne varam).
              Kao što je poznato, kasnije je (pre oko dve godine) Total odlučio da i Elf motornim uljima promeni nazive, ali je susština odnosno sastav ostao praktično isti. Kao što i ostaje suština ovog što je naveo expendable jer se na toj karti dobro vidi šta mu dođe isto.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Hvala na dopuni. Nisam naglasio jer je ionako samo pretpostavka da je isto, može biti i "isto".
                Npr. Total 9000 sa MB 229.5 i BMW LL-01 (i API SN) umesto Elf-a sa SL, 229.3 i LL-98, mogu biti i (potpuno) ista ulja ILI se razlikovati u 0,5-1% više (ili manje) osnovnog paketa aditiva ili 0,2-0,3% booster paket(ić)a. Sve zavisi od poslovne politike (tržišta gde je namenjeno) i sličnog a sa samom "brigom" o (cenjenim) korisnicima nema baš mnogo veze (uostalom za sva tehnička pitanja morate da zovete centralu, bar u svim državama Istočne Evrope, bile ili ne u EU).
                Total je samo karakterističan primer, a slično je i sa Castrol/BP/Aral koja su (ono baš) ista (istijata) ulja samo nisu svi brendovi dostupni na svim tržištima.
                Od svakog ćemo uzeti koliko je spreman da plati ...

Comment

• nikaragva
                  CBC Senator XXL
                  • 03.06.2008
                  • 521
                  • B. Palanka

Kakva obmana sa uljima

Smesno mi je da i dalje sipam ulje koje se zove New Life, u auto koji ima 320,000km

Mozda taj 1% ipak nesto menja

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

Upravo je u tome fora. Udahnuces mu novi zivot

Btw ja koristim to ulje dugi niz godina u poslednja 4 auta i zadovoljan sam kako radi. E sad, ima kod tog ulja jedna fora a to je da je do jedne serije u pitanju prava sintetika a od skoro su i oni poceli umesto PAO da "kuvaju" GR III sintetickom tehnologijom. Razlika se vidi i na ambalazi. Ful sint pise da je puna sintetika (Fully Synthetic) a na ovim novim NEW LIFE pise SHC Synthese Tehnology. Ne sumnjam da su sa tom SHC varijantom dobili priblizno, ako ne i isto ulje, ali ja ne bih da ekspreimentisem jer mi je motor unutra potpuno cist. Tako da, od sledece zamene sam na ARAL Super Tronic 0w-40.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Upravo tako (sve što je Zverko rekao).

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

Ako nekog zanima, Aral je brend pod BP Group. Sto ce reci Castrol u drugom pakovanju. Burazer u DE ga vozi u A180 CDI. U servisnoj pise da je isto korisceno od prvog dana kad je auto kupljen. Pouceni tim iskustvom kupili na ebay-u jednu turu za u 2.5TDI i matori kaze da ne vidi nikakvu promenu od zamene do zamene (10k km), pre toga u motoru bio Castrol EDGE 5w-40 TD. Ja sledecu zamenu prelazim na ARAL jer M1 u ful sint vise nema. Cena na ebay-u mu je vise nego povoljna. Pakovanje od 4L moze da se nadje za ispod 30e. Dole mozete videti specifikaciju. Tacka zgusnjavanja mu je -57°C daleko ispod Mobilovih -47°C i taj podatak me jako raduje.

• ACEA A3/B3, A3/B4, C2, C3
                        • API SN/CF
                        • MB-Blatt 229.31 / 229.51
                        • BMW Longlife-04
                        • Fiat 9.55535-S2
                        • Porsche A40

deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• nikaragva
                          CBC Senator XXL
                          • 03.06.2008
                          • 521
                          • B. Palanka

Hm, zanimljivo.
                          Hvala za informacije.

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

Originally posted by zverko View Post
                            Ako nekog zanima, Aral je brend pod BP Group. Sto ce reci Castrol u drugom pakovanju. Burazer u DE ga vozi u A180 CDI. U servisnoj pise da je isto korisceno od prvog dana kad je auto kupljen. Pouceni tim iskustvom kupili na ebay-u jednu turu za u 2.5TDI i matori kaze da ne vidi nikakvu promenu od zamene do zamene (10k km), pre toga u motoru bio Castrol EDGE 5w-40 TD. Ja sledecu zamenu prelazim na ARAL jer M1 u ful sint vise nema. Cena na ebay-u mu je vise nego povoljna. Pakovanje od 4L moze da se nadje za ispod 30e. Dole mozete videti specifikaciju. Tacka zgusnjavanja mu je -57°C daleko ispod Mobilovih -47°C i taj podatak me jako raduje.

• ACEA A3/B3, A3/B4, C2, C3
                            • API SN/CF
                            • MB-Blatt 229.31 / 229.51
                            • BMW Longlife-04
                            • Fiat 9.55535-S2
                            • Porsche A40
                            Inače, to ulje sam pominjao da sam koristio za dolivanje, a i slikao sam ambalažu, druga i treća slika u postu. Btw, ono prema istaknutoj etiketi zadovoljava API SL (dok u gornjoj specifikaciji stoji API SN)

Proveravate li nivo ulja? Ne ... ne, zašto? Nivo čega? Ma ne troši ni kap!! Ma toje bilo nekad, sad kao i kod ulja za menjače ne gledaš do promene ... Ma ima i lampica za ulje zašto da se bakćem? Mislio sam da na ovakve odgovore neću naletati u više od 10% slučajeva i da je ovakav tekst potpuno nepotreban. Ali avaj! Procenat
                            Last edited by DS9; 16.04.2016, 16:37.

Comment

• sambol
                              CBC Veteran
                              • 30.12.2014
                              • 126
                              • BL
                              • T9

Nije ni moglo zadovoljavati API SN kada je data specifikacija predstavljena 2010. godine (tvoje je ulje iz 2009. godine, ako se ne varam).

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Sasvim tačno, a čisio ako neko kojim slučajem naiđe na ovo kao kao sa moje slike (što niej previše verovatno) znaće da je ulje malo bajato.

Comment

Working...
                                X