Potrošnja postoji. Kupim kanticu selenia 20k pa dolijem po malo možda jednom mesečno. E sad kako je selenia u konzervi ne vidim koliko sam sipao. Šipka dođe oko 1l, dolivam uvek toliko da od vrha ostane npr 1/5 šipke, nikad ga ne napunim do kraja. Konzervu važem i to mi je otprilike merilo koliko da sipam, odokativno ocenim koliko ima na meraču i sračunam koliko grama da dospem. Za 10k u konzervi je ostalo 270g zajedno sa konzervom a po meraču do vrha (kad to kažem msm da je ta 1/5 prazna). Nzm koliko je teška konzerva.
ovo ti je za profesora kao i zanoktica za lekara. mislim, moze zanoktica da bude zaguljena ali...
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
"se izvinjavam" (malo sam "prebukiran" poslovima)
Ako je već tako-kako je, ne pravi (sebi) nove troškove. Ništa mu (motoru) neće faliti od mešanja dva ulja.
5W-40 visk. gradacija je o.k. za Punto (motor u dobrom stanju).
Naročito zbog predstojeće zime.
Jedino može biti nešto veća potrošnja ulja (zimi čak ne bih očekivao), mada je često ista ili manja sa 5W-40 (kvalitetnija osnova).
Najbolje je voziti do proleća ovako (aprila "± 1 mesec") pa tek onda zameniti ulje (i sipati 20k, pa na godinu dana ili 15000km šta prvo istekne, za više grada može zamena i na manje km).
Mešavina je o.k. tu nemojte brinuti. Ovim ćete čak i mal(k)o očistiti motor.
Ipak, sledeći put pazite, potpuno je nepotrebno mešati dva ulja pri zameni. Kvalitet je uvek nivo lošijeg ulja, a viskoznost je bliža onom kojeg ima više (nije aritmetička sredina, već harmonijska, pa zavisno od udela). Ovde je radna visk. identična što je o.k.
Razlika je u baznim uljima koja su manje viskoznosti kod 5W40 ali su to sve HC (HC+) bazna ulja, dok je kod 10W40 priličan udeo mineralnih, pa je isparavanje otprilike isto ili je manje kod sintetičkog 5W40. Ipak, kod motora sa više od 100k km češće će biti blago povećana potrošnja ulja (naročito u prvoj zameni).
Posle nastavite sa 20k i biće sve u redu.
P.S.
Možda Vam se i prisvidi korišćenje 5W40 ulja(?).
U principu to savetujem u prvih 100k km a posle mi se ne čini isplativim (iako je i dalje moguće).
...
da, može i zanoktica da se zakomplikuje ili žulj da bude skup (slučaj Novak) ... no ovde nije "teži slučaj".
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
I drugi put, naravno. Nadam se da neću kasniti, ali ne mogu da obećam (jedva stižem dvodnevno da "obiđem parohiju").
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Dobro je to ulje. Najverovatnije Wolf Vitaltech 5W-40.
Zašto ne original? Ne verujem ni da je mnogo skuplje (ako uopšte).
MB i VW odobrenja su prava (zvanična i važeća), dok kod Delphi-ja nisu (indirektno jesu pošto je isto ulje).
Dobar izbor ... jedan od mnogih mogućih.
Dobro. Onda je zbog mogućnosti izbora. Vrlo dobro ulje.
Nisam baš pristalica "ultra moderne" u uljarstvu (da je ACEA C3 uvek bolje rešenje; modernizma da - da može da zameni) pa tako da ako Vam C3 nije zahtev nema potrebe po svaku cenu koristiti modernije ulje, Full SAPS je sasvim o.k. čak bih dao i prednost tim uljima (dok ih još ima, vremenom će postati lošija zbog potpunog prelaska velikih proizvođača aditiva na "ekološke" formulacije, ali još nismo dotle došli).
Posle 3 ciklusa zamene ulja i 12.000km od generalne, utisci su sledeci:
Petronas 10W60 X Racer
Najbolji pritisak ulja, ali i najveca temperatura ulja, nije potrosio ni kap za 4500km
Mobile Peak Life 5W50
Malo slabiji pritisak, "na uvo bolji hladni start", hladnije 5-10'C u eksploataciji, nije potrosio ni kap za 6000km
Eneos 0W50
pritisak kao sa 5W50 (mozda akademska razlika na dole), temperatura mozda par stepeni niza od Mobile (diskutabilno), hladni start "na uvo" isti kao sa 5W, potrosnja jos ostaje da se vidi
Nekom mojom logikom, mogao bih celu godinu da svedem na ova tri ulja, shodno spoljasnjoj temperaturi.
Doduse, ostavicu za sledece leto da probam i taj Motul 300V 15W50
Da li uopšte treba diskutovati o pritisku ulja, ako je sa sva tri u fabrickoj toleranciji?
Da li je 0W overkill?
Sent from my MI NOTE Pro using Tapatalk
nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI
Komentar:
Sve (je) kao u teoriji.
Rezultati kao na laboratorijskom stolu.
Sve je posledica viskoznosti (viskozne gradacije) i prilično očekivano.
Sva tri ulja su o.k. (približnog i kvaliteta, možda malo Eneos odskače ali bez posebne prednosti, svakako ne u skladu sa cenom)
I direktni odgovori:
1) Nema mnogo smisla diskutovati o pritisku ulja dok je sve u fabričkim tolerancijama. Veća viskoznost - veći pritisak, ali ništa značajno.
2) Pomalo jeste (overkill) ... svakako da je o.k. za korišćenje ali nije neophodno.
Zaključak:
Deluje da je 5W-50 idealna viskozna gradacija. Dakle M1 je optimalno celugodišnje ulje (i slična).
Svakako (bar za letnji period) probaj i Motul.
Comment