Kroon Emprol Racing 10W-60 je oko 1200/1L tako da je po ceni i kvalitetu takođe jako dobra opcija (ako je 10W-60 ono što odgovara).
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Da, definitivno je dobra opcija.
P.S.
Ulja stara 3-4 god. još uvek su za upotrebu (pa i 5-6) ali ih rangirajte za nijansu niže nego ona koja nisu starija od 2 godine.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Taj petronas je 700din upravo jer mu je istekao rok trajanja. Ako si ga kupio u AP Sportu onda je staro vise od 6 god bez obzira sto su na deklaraciji naveli da je rok trajanja neogranicen. Ja sa tim ne bih terao pun gas..deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Na ambalazi su datumi 2011 i 2012
Tako da nisi daleko od istine.
Ne znam kako samo smeju da ga prodaju??
Nije AP Sport u pitanju, direktno od uvoznika, Slodestrade.
P.S. Vidim da su dobili i neko:
PETRONAS SYNTIUM 800 15W-50 SYNTHETIC
Dal to vredi sta?
Sent from my MI NOTE Pro using TapatalkLast edited by acasmc@200sx; 03.10.2016, 21:37.nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI
Comment
-
-
Ne sumnjam u kvalitet. Ako nista drugo a ono zbog kooperacije sa Benz-om. Koliko znam to sto se kod nas prodaje je iz rafinerije u italiji. Jedini problem po meni je starost. Za neku, da kazemo noramalnu, exploataciju ok ali za performance opterecenja ja ne bih.deutsche gemacht-gut gemacht...
Comment
-
-
Upravo tako. Ulja su nekada imala neograničen rok trajanja ali u metalnoj ambalaži i u periodu kada su imali mnogo manje aditiva. Sada je to diskutabilno, mogu se koristiti i posle 10 god. ali je zaista pitanje da li je to isti kvalitet. Kako su sami proizvođači (preko svojih organizacija, npr. ATIEL kao najveća (i najozbiljnija)) su to sami ograničili na 5 god.
Mislim da je tu svakoj priči kraj (to što bi moglo i 7 to je već faktor sreće).
Petronas 800 je o.k. ali je to najniži nivo njihovih proizvoda. To je PS klasa (doduše ona kvalitetnija, full HC). Dakle, ne treba očekivati previše, to je nivo Motul 2100 pa do (eventualno) 4100.
Inače je o.k. za normalnu upotrebu (kao i stara ulja). Za "gaženje" već nije.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Pozz, imam jednu nedoumicu... Opel Astra G (classic) z14xep sa lancem, oko 135k na satu... zna da potrosi litar ulja na oko 2000km... trenutno je dexos2 5w30, prethodnih godina sam probao Motul x-cess 5w40 (isto koriostio na Vectri, pa i Astru pojio time), a kod prvog vlasnika bila na ishrani sa GM uljem u ovlascenom servisu. Ne dimi, nije mastan da posumnjam na kojekakve dihtunge. Sa Motulom isto tako znao da potrosi ulja.
Da li probati neku drugu gradaciju, i koju? Mozda nesto od 10w40?
Automobil je trenutno na primorju, nece ici u hladnije krajeve, pa da uzimam neko redje zbog hladnog hladnog starta.
Comment
-
-
Joooj ... sve samo 10W-40 NEEEE.
Šalim se (naravno). Može ali se time ništa (i "slovima" N I Š T A) ne postiže (zapravo se samo srozava kvalitet ulja).
Opel motori hoće da "srknu" ulje ali ovo je baš previše.
Proveri da nema nekog curenja.
Što se samo ulja tiče (da se ograničim na moj deo), imaš sledeće opcije:
1) Koristi sintetičko 5W-50 ili 10w-50 (pa bar nešto, možda i ublaži potrošnju iako će i dalje biti velika),
2) Zimi (makar i na Mediteranu) 15W-40 ili 15W-50 (API SL minimalno), a leti 20W-50 (API SL ili više, kao i kod prethodnog). Mineralna ili PS.
3) Možda čak i 10W-60 (ne nije preterano, ali je za "poslednju šansu" pa ne bi potezao odmah, ako je kompresija makar malo manja, onda svakako, može i za motore koji ne troše ulje ali svakako tamo nije prvi (ni drugi) izbor, 0W-xx ili 5W-xx ulja su svakako bolji)
4) Može i famozno 10W-40 ("rešenje za sve" a zapravno ni za šta*).
*osim naravno gde je fabrički podrazumevana vrednost ili jedan od predloga (za Vaš motor nije, pa zato takva konstatacija).
P.S.
Zapravno nije baš previše ali je na granici (izvinjavam se odgovarao sam na jedno drugo pitanje na drugom forumu gde je 1 lit. na 750km (drugi motor doduše, koji još više srče ulja). To je previše a ovo (vaše) je ("samo") mnogo. Sve ostalo stoji (osim što 10W-60 u slučaju litar na 1000km ili više dolazi u prvi plan (5/10W-50 ide u drugi plan)).Last edited by expendable; 08.10.2016, 19:42.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Imam nedoumicu, odnosno bolje reći ni malo pameti, oko ekvivalenta Mopar ATF+4 ulju. Dotično ulje se preporučuje za reduktor 231J na Čirokiju KJ ( liberty ) 2004. To je reduktor koji postoji još iz 80ih godina, važi sa prost, pouzdan i servisibilan sklop. Da li mora da se sipa Mopar ATF+4 ( ja sam ga sipao, nisam hteo da rizikujem ništa ), ili može da se menja sa drugim ATF uljima i kojim, jer je ATF+4 bilo jako teško naći, bar za mene..?
Pozzzz!ponika marke ROG :-)
Comment
-
-
Zaista ne mogu sad da tražim (posle zamene HDD-a i spasavanja podataka, ali tot. haos) šta je tu posebno (zahteve) kod ATF 4+ i koliko je drugačije u odnosu na Dex, ali tih ulja ima "tušta i tma" ("ATF 4+"), svi veliki (mobil, shell, castrol, valvoline ...) imaju takva.
Ako ne onda:
1) Neko Multi ATF gde se spominje i ATF 4+ a takva imaju: Motul, Kroon (2062), Wolf ...
2) Fiat AV4 bi trebalo da je isto (ili makar najsličnije) ATF 4+ pa bi Petronas (pardon, Selenia) Tutela Transmission Force 4 trebalo da je pun pogodak.
3) nema ni toga? Legenda kaže da bi Dex III H trebalo da može da zameni 4+ ... ili makar VI-ca (DEX). Makar kod reduktora (za sam menjački sklop ne znam da li se uklapaju koeficijenti trenja o čemu treba voditi računa; kako Mulit varijante često pokrivaju oba, verovatno da tu i nema velike razlike).
Eto toliko, zaista nisam siguran za 3. ali koliko se sećam trebalo bi da je tako (nekako). U svakom slučaju sa 1) i (verovatno) 2) nema greške.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Povodom 10w40 za Opel.a z14xep... gledao sam sta ima da se nabavi u mom kraju, kakvi su utisci za Motul 6100 15w50?
Ne mogu da se setim koje gradacije je bio 6100 sto sam koristio za Fabiu 1.4mpi, znam da nije bilo potrosnje ulja u intervalu izmedju zamene (300g na 10kkm)...
Comment
-
-
15W-50 ako troškari ulje, inače bolje 10W-40 (naročito sada pred zimu).
Ako je motor u (baš) dobrom stanju onda je 5W-40 (od 6100 verzija) i najbolje.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala, evo da malo procesljam sta moze da se nabavi u MNE od datih gradacija.
(p.s. motor je suv, ima malo masnoce na poklopcu glave motora, jedan cosak. Inace je vrlo cudna stvar, da ako je parkiran na ravnom ne trosi ulje, a ako je parkiran na nizbrdici (kao sto je skoro uvek) izgleda da pri svakom startovanju negde prodje nesto od ulja... prosto nisam pametan. Na relaciji BG - Tivat ne potrosi nista, iako je zahtevna relacija, i ne vozim nezno, a u lokalu sa cestim startovanjem motora prodje i ulje nekako).
Comment
-
-
Definitivno trebate koristiti 5W-40 gradaciju (ne mora Motul, ali je svakako jedan od dobrih izbora).
Bitno da ne troši pri eksploataciji a za kosu ravan i potrošnju ulja ne bih znao (da objasnim).
P.S.
Btw, opisano je karakteristično za menjačko ulje (još ako je parkirano tako da je jedna strana vozila na većoj visini (trotoaru))Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment