Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alfaskorpion
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2007
    • 361
    • Smederevo

Definitivno debeo neopravdani izostanak za mene. Odmah sam odmah shvatio da ovaj test na 380c ne predstavlja relevantnu stvar za zaključak ali ipak nisam bio siguran 100% pa sam hteo da čujem od tebe što i jesam, hvala [emoji481]
    Jedno podpitanje za tebe Motul Specific 505 01 , 502 00 5w40 je po tebi dobar izbor za 2.0 tdi 16v nema dpf sa nekih 200kkm. Ima li razlike bitne između njega i Motul 8100 x-ces 5w40 pošto vidim da i on obuhvata taj standard 505 01... Unapred hvala [emoji6]
    Last edited by alfaskorpion; 14.08.2016, 17:38.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Test daje određene informacije i ima (ipak) nekog smisla (za finese u odlučivanju, a zavisno od načina eksploatacije).
      Ipak, nije "alfa i omega", i svakako ga tako ne treba tumačiti. Samo je jedan (i to manje relevantan) test od mnogih (zvanič(nij)ih).
      Motul Specific VW 502/505.01 je dobar izbor za motor koji pominjete.
      Nije nemoguće da je to ulje isto što i X-clean (X-cess nema VW 505.01) u 5W-40 ali bi bilo neozbiljno da to i tvrdim (javno), bez pravih informacija.
      U svakom slučaju, razlika između ta dva ulja je (jako) mala pa birajte jeftinije od njih.

P.S.
      Naravno, oni kojima trebaju druga odobrenja (koja X-clean ima) trebaju da izaberu to ulje, ali za VW je potpuno svejedno (tj. zavisi samo od cene, ako i tu ima razlike).
      Last edited by expendable; 14.08.2016, 20:08.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ludidzora
        CBC Senator XXL
        • 09.01.2012
        • 310
        • Banatsko Veliko Selo
        • Fiesta 200 iz mesta!

Ha, evo ti ga sad... Dobio sam i informaciju da sipam 5w30 koje "fabricki" ide u njega. Malo mi cudno da ovo ulje ide u motor ovakve matore konstrukcije. Sta kazete?!

Comment

• BJL
          CBC Senator
          • 20.05.2013
          • 275
          • backa palanka
          • golf 3 1.8

Tesko da to ulje ide

Comment

• alfaskorpion
            CBC Senator XXL
            • 24.02.2007
            • 361
            • Smederevo

expendable upravu ste za motul 8100 x-ces sada sam video na kanti on podržava standard 502 00/505 00 .
            Dok 8100 x-clean ima i 505 01 , tako da bi on mogao da dođe u obzir.

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока
            Last edited by alfaskorpion; 16.08.2016, 07:41.

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

Većina 505.01 ulja je 5W-40, mada ni 5W-30 nisu rjetka. Kod kolege u PD motor sipamo Shell Helix HX7 Pro AV koje je 5W-30 i sve radi kako treba.

Comment

• ludidzora
                CBC Senator XXL
                • 09.01.2012
                • 310
                • Banatsko Veliko Selo
                • Fiesta 200 iz mesta!

I ja mislim, jer je konstrukcija motora stara bar 50 god. Ali izgleda je Ford tada svim Fiestama prepisao to ulje. Imam neki PDF Service manual ali ne mogu naci koje ulje ide za HCS motor, kolicinu sam nasao ali tip ulja jok. Samo pise proverite tu i tu, a to poglavlje nikako ne nalazim...

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

10w-40
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

evo i kompletan haynes manual,ali ni u njemu ne pise gradacija ulja na par sajtova kazu,da taj motor napravi takve naslage jer se "lokalno greje vise " pa se obicno mineralno ulje zalepi i napravi takve crne naslage.
                    zbog starosti motora ,mozda je najbolje ipak neko 15w-40 ali polusinteticko.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Uzeto (SVE) u obzir.
                      Slobodno 20W-50 ... 5W-30 nije ni postojalo kad je motor konstruisan. Išlo je (verovatno) 10W-30 i 15W-40 zavisno od klime.
                      NIJE (sigurno) 5W-30 dobro rešenje (120%).
                      Za lokalnu klimu moglo bi i u motor u odličnom stanju a kamoli u ("malo") lošijem.
                      Nemam šta da dodam.
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• slobodank
                        Moderator
                        • 26.11.2007
                        • 1338
                        • Stara Pazova
                        • Fiat Idea 14.16v lpg

Da ne otvaram novu temu msm da može ovde. Moj punto, redovna zamena max 10 k, sipam seleniu 20k. Juče uradim mali servis, uzmem ulje tražim 20k, dobijem konzervu od 2l i jednu od 1l. Uradimo zamenu niko ništa ne primećuje do danas kada sam slučajno pogledao fotografiju. Konzerva od 2l je selenia К (5w40) dok je konzerva od 1l selenia 20k (10w40). Slučajno je došlo do mešanja, nepažnjom. Šta mi je činiti, može li ovako da ostane ili da menjam? Hvala.

Sent from my Tesla Smartphone 6 using Tapatalk
                        Last edited by slobodank; 18.09.2016, 12:20. Reason: P

Comment

• milosabs
                          CBC Član
                          • 26.04.2014
                          • 30
                          • nis/beograd/novi sad
                          • 166 ti

Na tvom mestu bih ispustio ulje iz kola.Dve razlicite gradacije

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
                          postoji bolje piće od mleka ali ne postoji bolja ambalaža od sise

Comment

• Hermes
                            CBC Senator XXL
                            • 14.02.2006
                            • 1306
                            • https://t.me/pump_upp
                            • bemve

Ma daj....slobodno vozi, ne bacaj pare na ponovnu zamenu.
                            https://t.me/pump_upp

Comment

• alfaskorpion
                              CBC Senator XXL
                              • 24.02.2007
                              • 361
                              • Smederevo

Kolika ti je potrošnja ulja na 1000km ?

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

da si sunuo litru maslinovog ulja pa da menjas. Nakrivi sesir i teraj, nista ne diraj.
                                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                                X