Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Trebalo bi da jesu (da su o.k.).
    Od korisnika dobijam informacije da su kao i pre. Još su i upristojili (jedno vreme bezobrazno visoke) cene, pa je razlog više da se ne izbegavaju.
    Oštra propaganda je protiv njih a oni se i ne trude da (bilo šta) demantuju, tako da (jesu) na lošem glasu.
    Navodno ruska nafta snižava kvalitet baznih ulja, što malo veze ima sa istinom. Jedino što rekonstrukcija rafinerije nije izvršena pa su to ona "stara dobra" HC ulja koja (doduše) jesu nešto manje moderna ali se lepo uklapaju u zahteve za III grupu baznih ulja (Sintetičkih po novom). Sadržaj sumpora je dovoljno nizak za standarde tako da 5-10x manji iz modernijih (ali ne baš brojnih) postrojenja nije od velikog značaja.
    Sa druge strane, izgrađena je (čini mi se za jubilej, 2014. (60 god. postojanja)) potpuno nova (i automatizovana) blendara (pogon za umešavanje i pakovanje) tako da su finalni proizvodi sasvim o.k. (aditive su ionako uvek kupovali).
    Naravno, ostaje da im je asortiman (iako donekle osvežen) pomalo zastareo ALI za prosek starosti automobila u regionu više nego odgovarajući (nedostaju doduše Ford i PSA ulja (ulja sa njihovim odobrenjima)).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nele11
      Banovan
      • 23.09.2010
      • 47
      • https://t.me/pump_upp
      • RichardnugQZ

Našao sam jedino shell Helix HX7 5W40 po ceni od 670din za litar. Nisotec je 570din litar. Sta uzeti od ova dva ili uzeti nešto sasvim treće
      ?

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Samo da se setim o čemu se radi ... aha ... Fiat Doblo (ili kako se već piše) 1.9 jtd ...
        Iskreno, Shell HX7 nije bolje ulje od Nisoteca (nisu baš ni isti tip, Nisotec je Mid-SAPS, ali svakako nije lošije, čak je po specifikacijama i bolje).
        Nije velika razlika u ceni (doduše) ali zašto pa i davati više para. Da je Ultra pa da se kaže: "za 100 din. neka je i isto".
        Posle dobrih iskustava sa Nisotec-om, ne bih tražio " 'leba preko pogače" (čak i kad nije kompenzacija ... cena je skroz o.k.).
        Pozz
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• nele11
          Banovan
          • 23.09.2010
          • 47
          • https://t.me/pump_upp
          • RichardnugQZ

Ok, odoh da kupim onda ulje, pozdrsv

Comment

• IlijaGM
            CBC Senator XXL
            • 02.12.2008
            • 313
            • Gornji Milanovac

Da li je Nisotec 10w40 ulje dobro za Renault Scenic 1.6 16v iz 2001god koji ima predjenih 230 000km i ugradjen plin,i da li imate neku drugu preporuku od Nisoteca?
            Originally posted by zoranbg
            nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Da, naravno (sasvim je o.k.).
              Dobro je (naravno) Autoline Sint 5W-40, u nedostatku RN verzije 5W40 (ranije imali, pa sad nemaju u asortimanu, koliko vidim na sajtu).
              Ipak, za primerak iz 2001. 10W-40 je bar jednako dobro ulje, a jeftinije je.
              Pozdrav!

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

bila je akcija kada sam ja uzimao pre par meseci za autline 10w-40 4 litra.kupis kanticu ,dobijes karticu koju aktiviras kad oces i imas besplatni slep,pomoc na putu.komada jedan . ja sam to ulje sipao u punta. ulje ko ulje .
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• IlijaGM
                  CBC Senator XXL
                  • 02.12.2008
                  • 313
                  • Gornji Milanovac

Da dobija se kartica pomoc na putu besplatno,a i ulje je 15% na popustu ko ima onu nisovu karticu,kattica od 4L sa popustom kosta 1420din.
                  Originally posted by zoranbg
                  nemci i nemacki automobili postadose ko Čak Noris... sve su oni..

Comment

• Sasasta
                    CBC Član
                    • 26.11.2012
                    • 47
                    • smederevska palanka

i ja koristim nisotek polusintetiku.
                    siguran sam u originalnost sto nije beznacajna stavka.
                    ali mi se cinilo da bi autu odgovaralo malo gusce ulje za ove vrucine.
                    pa sam kod zadnje izmene na 3 litra nisoteka dodao litar long-life , optimine,
                    racunam da sam dobio 12,5w-50
                    lepo se ponasa
                    Last edited by Sasasta; 20.07.2017, 22:46.

Comment

• sErGiO
                      Moderator
                      • 30.01.2007
                      • 2769
                      • Neko selo pored Beogr
                      • Alfa Romeo 156SW

Mešao si gradacije ulja?

Comment

• BJL
                        CBC Senator
                        • 20.05.2013
                        • 275
                        • backa palanka
                        • golf 3 1.8

Bolje i da mesa nego da ostane bez ulja

Comment

• Zikki
                          CBC Član
                          • 15.01.2007
                          • 52
                          • Beograd

Bolje da je sipao isto ulje koje je već u motoru nego što je pravio koktel. Da je stani pani pa čisto da se dovuče do kuće i ok, ali ovako... Videćemo šta će biti

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Koliko sam ja obavešten nikako ne treba mešati ulja različitih gradacija. Ako baš zafali ulja u motoru može da se dolije ulje drugog proizvođača ali iste gradacije, mada ni to nije preporučljivo. Neka me ispravi neko ako grešim.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Uf! Na odmoru sam pa ne mogu bas kad (i koliko) hocu.
                              Vise (naravno) na blogu (tema "mesanje ulja").
                              Nije strasno (cak ni) mesati razlicite gradacije koliko to nije dobra praksa.
                              Naravno (nije posebno tesko da se zakljuci) da je "isto" (sveze i korisceno, naravno nije bas isto, ali to je posebna tema, cak se radi i test mesljivosti "istog ulja" za industrijske potrebe, tj. za industrijska ulja, narocito ona koja se koriste vise godina).
                              U principu bitnije je da su ulja istih specifikacija, nego da su iste viskozne gradacije (npr. PS 10W40 i 15W50, narocito istog proizvodjaca (ali i razlicitih) je bolje mesati nego neka 5W30 istog proizvodjaca a razlicitih specifikacija).
                              Od API SH ulja bi trebalo da su lako mesljiva, ali treba biti oprezan ako je odnos takav da jednog ima vise od 20% u drugom ("glavnom").
                              Do 10% ne bi trebalo da bude problema koje god da je ulje (su ulja) u pitanju.
                              Mesavine 50:50 kao i "premikse" treba (ipak) izbegavati.
                              Ne, nece se stvoriti gel ili tako nesto (taj mit je vezan za industrijska ulja, tipican primer PAG i druga (PAO, estarska) sinteticka ulja za kompresore), osim sto se nece dobiti zeljeno. Kvalitet se obicno svede na ono manjeg kvaliteta, ako se mesaju PS i mineralno, onda (ionako) tanka sint. osnova ostane jos tanja, pa od PS nema ni onog "frtalja" sa pocetka. W klasifikacija je (kod pola-pola) bliza viskoznijem (dakle losija osobina) a radna manje viskoznom ulju (opet losije).
                              I da ne duzim (mogu letnji dan do podne), nece se nista lose desiti (u konkretnom primeru), ali nije dobijene (cak) ni "12,5W" a ni (blizu) SAE 50.
                              Ako se vec zeli viskoznije ulje leti bolje je koristiti 15W50 PS ulje (makar drugog proizvodjaca, najbolje istog iz iste serije), a zimi 10W40, nego praviti mesavine.
                              Preostalih npr. pola litara jednog u drugom je o.k. za mesanje.
                              Treba biti oprezan pri mesanju modernih lakotecljivih ulja (5W30 i manje, uz ACEA C#) sa drugima jer se obicno koriste drugaciji polimeri (za povecanje ind. visk.).
                              Pozdrav svima, za par dana sam nazad na svom comp-u pa mozemo nastaviti.

Comment

• Sasasta
                                CBC Član
                                • 26.11.2012
                                • 47
                                • smederevska palanka

pratim ja gradivo. na temi mesanja ulja - * Uzgred, „Optima LongLife“ i Mobil Special (Super) S, su i pored različite kategorije i viskoziteta jako kompatibilna i dobra su i stabilna kombinacija, te bi se u smislu dolivanja ova kombinacija mogla preporučiti. Na primer: leti (s proleća) dodatak gušćeg u ređe, zimi obratno.*
                                a racunam da je nisotec malo prostije ulje od mobila ali dosta slicno
                                dok na temi * case study 2 * - *
                                Nisam pominjao 10W-50, koje je možda i idealno sa stanovišta viskoznosti ali sva raspoloživa su API SM ili SN što nije zabranjeno ali je rizično zbog curenja (možda Elf koji je API SL a i malo jeftiniji vredi da se proba*
                                imajuci to u vidu a zelecci malo gusce od 10w-40 za leto na 1 lit 20w-60 ll stavio sam 3 lit 10w-40 nisovog ulja
                                dobro se pokazuje mesavina nakon 500 km, na meracu ulja ostaje sloj i sutradan , lepljivo je i masno.
                                auto lepo radi , malo tise nego sa 10w-40

Comment

Working...
                                X