Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 2769
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 156SW

Verovatno si u pravu za Ravenol ali eto navika je čudo

Comment

• TU3JP
      CBC Početnik
      • 19.09.2013
      • 6
      • Ljubljana
      • Peugeot 206

Pozdrav svima,

Promijenio sam automobil, kupio sam Toyotu Auris 1.33, 2011 godište. Ima oko 150.000 km na satu, potrošnja ulja kao što kaže prošli vlasnik uvijek oko pola litara do 1 liter na interval (15.000 km) od novog. Koje ulje da koristim? Do sada se je uvijek koristilo OEM Toyota ulje PFE 5W30, ali je na servisu to skupo. Ulje ću mijenjati svakih 10.000 km, to znaći kod mene na jednu godinu. Najviše imam vožnje kroz grad i malo autoputa.

Comment

• Zikki
        CBC Član
        • 15.01.2007
        • 52
        • Beograd

Za tu Toyotu možeš da koristiš KROON PRESTEZA 5W-30

Presteza MSP+ 5W-30 is a fuel-saving synthetic motor oil. Suitable for petrol and diesel engines in cars and vans. If the manufacturer so requires, extended oil change intervals are possible. The product complies with the Mid SAPS requirements by Mercedes-Benz (MB 229.51) and BMW (BMW LL-04). Highly suitable for use in the latest BMW and Mercedes-Benz models equipped with a particulate filter and for all vehicles that require ACEA C2 / C3 motor oil.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Dobar predlog.
          Treba uzeti u obzir kao ozibljnu opciju, naročito posle 200k km.
          Međutim, čini mi se da je još bolji izbor ACEA C2 ulje, kao što je npr. Kroon Avanza MSP 5W-30.
          Ono je iste kategorije kao i Toyota ulje. S obzirom na umerenu (normalnu) potrošnju ulja, još uvek je ovo primarni izbor.
          Vrlo je slično Toyota ulju po karakteristikama, koje su i nešto bolje (kao i osnova, koja nije čisto HC kao kod Tojote).
          Naravno, može i bilo koje ACEA C2 ulje, kao što je Total INEO ECS ili FAM Fenix Energy PSA, i mnoga druga.
          ACEA C2 ulja, u odnosu na C3 će uštedeti 1-2% goriva (0-2% bolje rečeno) uz sličnu (praktično identičnu, u normalnim uslovima) zaštitu motora.
          Podsećam, fabrička preporuka je 0W-20 ali je i 5W-30 dopušteno kao alternativno. Posle isteka garancije (5 god.) i pređenih km (150k km) 5W-30 dobija na značaju, iako ni 0W-20 nije da se ne proba (ali onda nema ništa od uštede jer su to u pricnipu skupa (sintetička) ulja).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Nelson
            CBC Senator
            • 01.08.2017
            • 211
            • selo
            • Fiat Stilo 1.9 JTD

Da i ovde svima poželim sve najbolje i najlepše u novoj 2018.

Comment

• Nelson
              CBC Senator
              • 01.08.2017
              • 211
              • selo
              • Fiat Stilo 1.9 JTD

Filter ulja, parče papira , poneki ventil i dve gumice i to je generalno to.

E sad taj bypass ventil koji otvara na 1 bar pa do 3 bara (zavisi od spec. proizvođača motora) a uglavnom ispod 2 bara skoro u potpunosti degradira funkciju filtera ulja. Na hladnom startu pogotovo na niskim temeraturama kad je ulje gusto pumpa za ulje čak i na leru stvara veliki pritisak, tako da je bypass ventil svo vreme otvoren i ulje se ne filtrira. A poznato je koliko hladan start (kada se svo ulje slije) pravi štete unutar motora.

Čak na zagrejanom motornom ulju kada se malo doda gas pritisak premašuje i otvara bypass ventil.

Što ispada da samo na leru se filtrira ulje tj na malom broju obrtaja.

Očigledno da nisu ludi ameri kad forsiraju centrifugalne filtere ulja.

Comment

• veselinovic
                CBC Član
                • 13.11.2010
                • 83
                • RS

Pritisak, kao i elektricni potencijal ( napon) je malo zeznuto shvatiti.
                Kad pricamo o pritisku ( mi stanovnici planete zemlje) obicno mislimo na razliku pritiska nase atmosfere i doticnog pritiska ( znaci u odnosu na priblizno +1 bar) a ne o apsolutnom pritisku ( u odnosu na vaakum u dalekom svemitu 0 bara).
                Treba definisati i pojam diferencijalnog pritiska ( nesto kao pad napona kod struje).
                Evo, uprosteno, pumpa za ulje nabije 5 bara ( u odnosu na atmosferu). To ulje ide kroz cjevovod, filter i nakraju kroz lezajeve ( recimo da se posmatra samo glavni tok ulja) i na kraju iscuri u karter. Pritisak ulja u karteru je 0 bara. Negdje usput ( od pumpe do kartera) se izgubilo 5 bara. Bez obzira na stanje elemenata u sistemu pad pritiska je 5 bara. E kljucno pitanje je gdje se izgubilo tih 5 bara.
                Ako je sve u redu to je otprilike ovako, na cjevovodu do filtera 0.1 bar, na filteru 0.5 bara, na cjevovodu iza filtera 0.2 bara i na lezajevima radilice ostatak 4.2 bara.
                Kako se filter zapusava tako pad pritiska na filteru sve vise raste, i posledicno tacno toliko opada pritisak na lezajevima radilice ( granicni slucaj je potpuno zapusen filter, svih 5 bara se potrosi na njemu i do radilice dodje nista ulja). Posto je i protok ulja direktno srazmjeran pritisku zacepljenje filtera dovodi i do smanjenja protoka.
                Bajpas ventil u filteru prati samo i iskljucivo samo diferencijalni pritisak na filteru ( razliku pritiska na ulazu i izlazu ) i kad on predje neku granicu ( dopusteni pad pritiska ) ventil se otvara. Sad taj ventil je skoro linearni ventil, sto znaci da moze da se otvori bilo koliko od 0% do 100% a shodno tome ( ne linearno ali nebitno) da dio ulja ide kroz papir a dio pored papira.
                U principu to je odlicno, jer ako bi menen neko pitao hoces li da ti se motor podmazuje prljavim ulje, ili nikako da se podmazuje ja bih bez razmisljanja izabrao prvu opciju. Problem je sto nema nikakve indikacije da se bajpas otvorio, ali zato ima propisan interval zamjene filtera koji je kod ispravnog motora daleko od kriticne zone zaprljanosti.

PS Cemu sluzi regulator pritiska u pumpi?
                Pri standardnoj velicini filtera za ulje i pritisku od 10 bara u filteru sila koja cupa filter iz bloka motora je red velicine 8kN ( 800kg). Jos veca sila djeluje na lim kucista, i ako pritisak predje 15 bara filter ce se vjerovatno rascvjetati kao petarda ili ce se svuci sa navoja.
                Last edited by veselinovic; 03.01.2018, 09:25.

Comment

• Nelson
                  CBC Senator
                  • 01.08.2017
                  • 211
                  • selo
                  • Fiat Stilo 1.9 JTD

Pre će doći do cepanja uloška filtera što je podjednako opasno ako ti delovi završe u kanalima. I to je jedan od razloga zašto treba kupovati kvalitetniji filter.

Našao sam podatak da se recimo uložak filtera ulja kod dizelaša zasiti (začepi) već posle 2000 km.

Comment

• ragazzoni
                    CBC Senator XXL
                    • 24.02.2009
                    • 774
                    • Obrenovac i okolina
                    • Opel Omega 2.0i-16v

Dodao bih da to nije tako jednostavna stvar, u hidraulici-mehanici fluida, figuriraju protok, pritisak, apsolutni pritisak......
                    Kod ovog filtera nije tako, on u celom sistemu ima pritisak od recimo 4 bara i protočan je, kad se napravi razlika između ulaza i izlaza delta p, onda se otvara ventil, jer taj ventil i sa jedne i sa druge strane ima tih 4 bara, tek kad je filter začepljen, doolazi do razlike. Nemam mogućnosti da to u suštini eksperimentalno pokažem,. a što se tiče prljanja filtera, u normalnim okolnostima, nema ni govora.
                    Pumpa daje daleko veći pritisak od ovih 3-5bara na snimku, naravno kad su zazori u motoru u redu i ovaj maksimalni pritisak se održava zahvaljujući ventilu maksimalnog pritiska koji se nalazi najčešće u pumpi, te tako i topao i hladan motor se približno (da ne komplikujem analizom) isto ponašaju po pitanju pritiska.
                    Last edited by ragazzoni; 03.01.2018, 23:39.
                    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Siera
                      Cbc Senator
                      • 09.11.2009
                      • 1365
                      • Čačak
                      • Stralis

Pitanje za poznavaoce ulja u ne dostatku originalnog ulja Divinol za kamion 5W30 za dolivanje u motor je sipano 5W40 proizvodjača Rosnjeft, kasno su mi javili za problem, može li to eventualno da napravi neki problem? Doliveno je 4lit (do polovine merača) inače u motor staje ukupno 32lit
                      Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• Skydive11
                        CBC Početnik
                        • 08.03.2018
                        • 3
                        • Smederevo
                        • Doblo

Pozdrav nedavno sam kupio fiat doblo 1.9 jtd 74kw 2003god zanima me koje ulje i koje gradacije da sipam? Auto ima 280.000 km do sada kako mi je vlasnik rekao sipano je 5w40 ali zaboravio sam koju marku ulja je sipao.. Do sada sam prešao sa njim 8500km I do sada nista nije ulja potrosio. Da li ostati na 5w40 ili ići na 10w40? Koju marku vi preporučujete? I jos jedno pitanje hteo bih da sipam nešto za ispiranje motora, koliko je to pametno?

Comment

• Nelson
                          CBC Senator
                          • 01.08.2017
                          • 211
                          • selo
                          • Fiat Stilo 1.9 JTD

Što bi prelazio na 10W40 ?
                          JTD sa idealno slaže sa 5W40 , čak i na duplo većim kilometražama ne pokazuje znake umora i potrošnje ulja.

Comment

• Skydive11
                            CBC Početnik
                            • 08.03.2018
                            • 3
                            • Smederevo
                            • Doblo

Nisam nikad vozio jtd pa ne znam
                            Menjao bih ulje na 10.000km, ali ne znam koju marku (ne bih seleniju)
                            Kakvo je eneos ulje? Našao sam ga povoljno... Mozda bih sipao shell ili vec sta se preporučuje

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by Siera View Post
                              Pitanje za poznavaoce ulja u ne dostatku originalnog ulja Divinol za kamion 5W30 za dolivanje u motor je sipano 5W40 proizvodjača Rosnjeft, kasno su mi javili za problem, može li to eventualno da napravi neki problem? Doliveno je 4lit (do polovine merača) inače u motor staje ukupno 32lit
                              Nisam video na vreme, ali za ubuduće.
                              Nit koji Divinol nit' koji Rosnjeft ... neprecizno skroz.
                              Ako je Multimax Advanced ili neko sa sličnim specifikacijama, svakako da treba izbegavati sipanje drugog ulja sa drugim specifikacijama.
                              Kako god, bolje sipati i takvo ako isto (5W30) nije pri ruci. To je opšte pravilo.
                              Do 10% nije od značaja, ovde je nešto više (1/8, 12,5%) ali to je to.
                              Dosipavati, na dalje, (po potrebi) samo 5W-30 istih specifikacija kao Divinol. Ukoliko ste prinuđeni da sipate 20% ulja druge specifikacije, planirajte da ranije promenite ulje (npr. na 3/4 intervala ili tako nešto, zavisno koliko drugo ulje odstupa).
                              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Originally posted by Nelson View Post
                                Što bi prelazio na 10W40 ?
                                JTD sa idealno slaže sa 5W40 , čak i na duplo većim kilometražama ne pokazuje znake umora i potrošnje ulja.
                                Upravo tako.
                                Prelazak na 10W-40 je kao "sa konja na magarca". Nikako, čak i da troškari ulje (a ne troškari). I tada je bolje preći na 5W-50.
                                Zahtevi su Fiat 9.55535-M2 ili u prevodu ACEA A3/B4-04. To ispunjava (praktično) BILO KOJE 5W-40 ulje.
                                Brend izaberi po sopstvenom ukusu.
                                Eneos ulja su vrlo dobra. Svakako da dolaze u obzir. Dobar izbor.
                                Može i Shell, kao i bilo koji renomirani proizvođač.

Comment

Working...
                                X