Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Može, http://www.nisotec.eu/sites/default/...0%2C%20PDS.pdf
    Slično koncipirano ulje imaju i modričina optima i FAM, što su takođe odlična rešenja za taj motor. Btw, optimina slika prikazuje noviju ambalažu a ponegde se isto ulje prodaje i u starijoj varijanti.

Comment

• alex1974
      CBC Veteran
      • 15.04.2016
      • 127
      • okolina
      • Vectra A 1.6SV

S obzirom da prelazim malu kilometrazu otprilike jednom godisnje obicno zimi stignem do te kilometraze od 8000km i zamene ulja.
      Da li ima neke razlike ako predjem na ulja za gas u odnosu na "obicno ulje" i da li ostati na istoj gradaciji 15W/40 ili da je menjam?
      Last edited by alex1974; 10.11.2017, 19:16.

Comment

• sErGiO
        Moderator
        • 30.01.2007
        • 2769
        • Neko selo pored Beogr
        • Alfa Romeo 156SW

Ja sam vozio dosta automobila na TNG i nikada nisam koristio ta posebna ulja sto su kao za motore na gas. Uvek gledam koje je odgovarajuce ulje po preporuci fabrike ili eventualno po preporuci majstora ili ako sam procitao na nekom pouzdanom forumu.

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

ja bi u taj motor ,sipao polusintetiku 10w-40 , neka normalna,dal GM,CAstrol,TOAL,ELF ...,da je orginalno i kvalitetno.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Nelson
            CBC Senator
            • 01.08.2017
            • 211
            • selo
            • Fiat Stilo 1.9 JTD

Originally posted by expendable View Post
            None of the above.

Moj savet Vam je da koristite Ravenol VMO SAE 5W-40.

0W-40 je verovatno (delom) bazirano na PAO, dok ostala 5W-40 verovatno imaju III+ osnovu.
            VMO ima dobar deo PAO baznih ulja.
            Osim što je "najsintetičkije" 5W-40 ima i dobar paket aditiva (ne baš kao VPD ali blizu).
            VPD je bolji izbor od VST Turbo po tom pitanju iako VST verovatno ima bolju osnovu.
            Ovo Vam je kombinacija (najbolje od oba) ta dva ili možda čak VPD-a i SSL-a (grubo rečeno).
            Osim toga, nivo Fiat odobrenja je najadekvatniji (od sva 4).
            Naravno, i ostala tri dolaze u obzir, po redosledu: VPD, VST, SSL.
            Btw SSL ima ispunjenje standarda najbliže originalnim zahtevima, tako da je redosled uslovan (sa razlikama u nijansama) ili drugačije rečeno: cepidlački.
            Sva su "tu negde" osim VMO koje odskače a da je to primetno.
            Pozdrav!
            Po ovom SDS Ravenol VMO SAE 5W-40 nije PAO osnova ?

ostali MSDS https://elit-oil.io.ua/s944902/dokumentaciya_-_msds

Koliko su tačni Rusi

Last edited by Nelson; 10.11.2017, 23:02.

Comment

• sambol
              CBC Veteran
              • 30.12.2014
              • 126
              • BL
              • T9

U SDS-u se navodi samo 70% sastava ulja (prva stavka 60-65%, druga 1-4.9%). Šta je ostatak (30%) - nije navedeno.

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Prema jednoj analizi - VMO je izašlo iz zahteva ACEA C3 jer je SAPS iznad 0,8 %

VST sadrži više PAO s tim da su i njegove analize različite (u različitim uzorcima).

Kako god, to su odličma ulja i preporuka nema zbora.

U toj priči ključan Stevin navod je "Ako Vam je stalo..." sa naglaskom na ako, i to da su razlike u nijansama.
                Čovek koji ima jedan časovnik zna koliko je sati - a onaj koji ih ima dva ili više i pri tome cepidlači, to nikad neće znati. I analize ulja imaju nekakvu grešku merenja pa bi i u okviru toga moglo svašta da se kaže ako se tumače analize (ne samo ruske, već uopšteno).

Al` definitivno da je izbor tih nekoliko ravenolovih ulja vrlo ok, i verovatno bolji u odnosu na gomilu ostalih 5W-40ica.

U vezi vectre iz 91` na tng - u nju svašta može da se sipa, na primer i polusintetika i sintetika, ili neko egzemplarno sportsko ulje tipa motulovog V300 i sličnih, al` čemu to osim u svrhu eksperimenta.

Pomenute (gas) mineralke po API SL sasvim odgovaraju, a to što su malo "naštelovane" za tng još bolje jer ne odskaću bitno sa cenom. Eventualno bi moglo da se proba elfovo 5W-50 ili 10W-50 koje su najjeftinije varijante u toj sledećoj gradaciji, ali ako 15W-40 završava posao i nema značajnije potrošnje ulja onda i nema bitnog razloga da se prelazi.

Sad, može da se i uspostavi korisnim da se nakon dugogodišnje upotrebe mineralnog ulja upotrebi neka polusintetika koja će možda malo poviše isprati motor, al` sve to može i ne mora niti je, kako stoje stvari, previše nužno.
                Last edited by DS9; 11.11.2017, 12:44.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

DS9, "desna ruka" kad sam u stisci sa vremenom.
                  Nemam posebno šta da dodam.

Inače, ne bih se opterećivao PAO osnovom (ionako je samo manje ili više).
                  Rašomonijada oko Ravenol ulja pravi sam RAvenol ALI pomažu i tržišni trendovi (očigledno da udeo PAO osnove nije konstantan ili postoje i kod njih "gluvi telefoni" na relaciji razvoj-proizvodnja-marketing).
                  A MARKETINŠKI navodi su oni koji "vode igru" (a često nisu tačni), a ljudi iz te sfere su više plaćeni od onih koji proizvod prave, pa sad ... to vam je to (dobijete ono što dobijete, nikad nećete ni znati šta je tačno, osim ako sami ne uradite analizu).

AMSOIL vam je najsigurniji (no teško naći) snabdevač ulja sa PAO osnovom ... MOL 5W-60 je npr. jedno od "naj" PAO u Evropi.
                  INA (već smo apsolvirali) ima 5W-40 na toj osnovi ... onda ne tražite " 'leba preko pogače ", itd. i sl.

Nego, ako hoćete odlično ulje za Vaše vozilo onda lepo koristite:

FAM BM Extra 10W-40 i/ili GAS 15W-40 i uživajte u ODLIČNOM i JEFTINOM.

P.S.
                  Ne stižem, ali planiram tekst na blogu o tome. Ukratko, Bm 10W-40 na mom "ferariju" sa 135k km u sebi daje 2,5 bar (zagrejan motor, do paljenja ventilatora pa 10 min. posle toga) na leru, više nego (doduše bilo je novo a prethodno pred zamenom) 20W-50 ulje sa trulog (a baš jeste) zapada ("nemačko"). Pametnom dosta, onom ko ima para da baca, ne vredi ni pričati.
                  Btw, FAm 10W-40 je bilo 300 i 315 din. (stara i nova ambalaža, proizvodnja 2016 i 2017, respektivno) a GAS 400 rsd (ranije je odnos bio obrnut, ali sad ima logike u ovome, ali je duga priča).
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

taj FAM, jel se zna konacno ko mu je vlasnik,ko ga je pokrao,a ko privatizovao .? koliko moze da se ima poverenja u tu robnu marku.?

neki od naslova...

FAM Kruševac - Blic

www.blic.rs/fam-krusevac

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković, kome se u Specijalnom sudu sudi zbog optužbi da je oštetio kruševačku fabriku maziva FAM za oko 35 miliona… ».

Kruševac: Preduzeće “Fam Farm” otišlo u stečaj - Blic

www.blic.rs/vesti/srbija/krusevac-preduzece-fam-farm-otislo-u-stecaj/c80hxm1

09.04.2014. - Kruševačko preduzeće “Fam Farm” otišlo je u stečaj, a radnicima će do ... a zahtev je podneo većinski vlasnik rumunska kompanija “Tender” ...

Od kapitala FAM kupovao vile, automobile i nakit - Blic

www.blic.rs/vesti/tema-dana/od-kapitala-fam-kupovao-vile-automobile.../jxx0ydv

13.05.2011. - BEOGRAD - Milo Đurašković, kralj srpskih puteva i vlasnik korporacija „Šer” i „Nibens”, kao i preduzeća za izgradnju puteva Beograd, Niš, ...

Svedoci iz FAM-a nisu znali da je Mišković vlasnik - B92.net

www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=06&dd=09...16...

09.06.2015. - Saslušani svedoci iz FAM-a i putarskih preduzeća ostali su pri ranijim iskazima u nastavljenom suđenju Miroslavu Miškoviću i ostalim ...

Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Oko FAM - recimo da se zna ko ga je opljačkao, tj. onaj koji ga je neuspešno privatozovao oko 2008. Oko 2011. ga je država ponovo preuzela i mislim da su izveli reorganizaciju (čitaj otpuištanja). Takođe je između ostalog linija za punjenje unapređena a Steva je već navodio da po onome što je video ona ne zaostaje bitno za nekom od totalovih.

U neko to vreme, dakle 2011. sa nabavkom auta počinjem da se zanimam za fam ulja, pa od tada trubim na nekoliko većih autoforuma o tome da je sasvim pouzdano koristiti njihova maziva i da su negativni komentari uglavnom posledica neobaveštenosti ili podataka/iskustava iz nekog prethodnog ograničenog perioda.

Šta se sa famom dešava lako se može videti iz izveštaja sednice akcionara a što im je redovno na sajtu. Suština priče je da godišnje ostvaruju dobit i da su suštinski održivi, ali da ne mogu da pokriju dugove iz perioda pljačke i da im je to problem. Ostaje da se vidi kako će država odlučiti, odnosno da li će im ona sama pomoći ili će ih staviti na prodaju nekome od zainteresovanih. A postoji puno motiva da se FAM kupi, jer se time skida kajmak - onaj koji to uradi će ukloniti dobrog konkurenta, i preuzeti resurse (ili ih zatvoriti) za proizvodnju vrlo ključnih industrijskih maziva za koje je FAM vrh.

Vlasnik FAM-a je Agencija za privatizaciju, odnosno još uvek država Srbija, a preduzeće je još uvek u restruktiranju.

Dugogodišnji direktor fama Vladica Petrović koji je inače nakon strudija hemije počeo da radi u njemu (čini mi se i da je bio menadžer prodaje i kasnije vodio njihov sindikat) preminuo je ove godine, nakon teže bolesti.

Sa obzirom da su raspadom onog što jeste činilo naftnu idustriju Srbije (jugopetrol/nis, rafinerija pančeovo, RNB, i novosadska rafinerija) izgubili distributivnu mrežu, njihova maziva sada moraju da se traže po nekim pumpama (video sam ih na Lukoil, Avia, Vuk Petrol) ili preko predstavništva.

Ne znam iz kog razloga neki duži period im sajt radi samo u radno vreme, ali kada budem imao više vremena mislim da ću im napomenuti da im to i nije baš dobra praksa.

Što se automativnih ulja tiče, Steva je na svom blogu o njima detaljno pisao, a u međuvremenu se i ponešto promenilo, i uveli su neke novine. Za pomenuti BM Extra 10W-40 je svojevremeno naveo da je to jedna klasična "školska" polusintetika, a i sada vidimo da je kvalitet nedvosmislen.

Ja u svom Citroenu C3 već pet izmena, tj. oko 50000 km teram famovo ulje, pri čemu je poslednje četiri izmene PSA Energy 5W-30 po ACEA C2 - i to u 1,4 HDi koji je prešao preko 300000 km. Niska potrošnja goriva, i potrošnja ulja do 1,5 L na 15000 km (koja se ustalila na tom nivou u više izmena) mi kaže da ću to ulje da koristim dokle god se koristi taj auto. Za neki drugi ću isto koristiti FAM ulja jer mi je to najbolji kompromis između moje potrebe za mašinsnskim mazivom i potrebe za psihičkim zdravljem, do daljnjeg.

Inače,

Originally posted by zoranbg View Post
                      koliko moze da se ima poverenja u tu robnu marku.?
                      poistovetiti FAM samo sa robnom markom (da li se htelo reći brend) je implicitno stavljanje u isti koš i sa onima koji od drugih proizvođača naruče da im se naštancuje/kreira robna marka, a sami nemaju proizvodnju. FAM je proizvođač maziva i za sasvim kritične (industrijske) primene. Ja ne vidim razlog da imam veće poverenje u neku drugu robnu marku, ili da u FAM više sumnjam nego u nekog drugog proizvođača.
                      Last edited by DS9; 11.11.2017, 21:26.

Comment

• Nelson
                        CBC Senator
                        • 01.08.2017
                        • 211
                        • selo
                        • Fiat Stilo 1.9 JTD

Poslao sam mail vezano za MSDS Ravanol VST 5W40 pa se javljam čim stigne. Inače je trenutno akcija za 4+1 l za celih 26,36 evra.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Pa, sve ovo više govori o ulju nego bilo koji msds/bezbednosni_list.
                          Pored ove analize on ti jedino treba ako imaš nameru da npr. skladištiš veće količine tog ulja.

Inače je za verzije iz 2016. i 2017 očigledan porast ZDDP-a kroz zink i fosfor što će verovatno pozdraviti ljubitelji ovako koncipiranih ulja (ja bih to nazvao old school sintetika - veća količina PAO+nakrkan ZDDP+visok TBN, ).
                          Dakle, to je odlično/vrhunski (između ostalog i egzemplarna tačka stinjavanja od -54 C), a ako je dostupno po toj ceni kupuj odmah.

Čisto lično - da je moj taj JTD ja bih pre VMO (koncipirano kao ACEA C3). Moguće da sam previše pod uticajem efekata ulja iz sopstvenog motora (1,4 hdi bez fap+fam ACEA C2) - pa mi se čini zgodnijim korišćenje ulja koje na duže staze (stotine hiljada km) ostavlja manje pepela po katalizatoru i egr-u - čak i ako motor specifično ne zahteva ulja sniženog SAPS. Uglavnom taj moj stav je diskutabilan jer je suprotan dugo etabliranom stavu da niža količina SAPS uglavnom znači i niži nivo zaštite motora - pa mi baš milo da ne sviram istu melodiju koju svira i kuso i repato. Ono što mene zanima je da moj auto ima što manje bitnih servisnih intervencija i da je pri tome njegovo korišćenje ekonomično.
                          VST bih preferirao za benzincae.

Eto, to bi bilo ako bi smo išli u sitna crevca i u to čemu je neko više sklon - a koji god izbor da se učini, na kraju krajeva i Ravenol navodi da je odgovarajuće/provereno i po fiat normama, pa je odličan izbor u oba slučaja.

Nakon što ga upotrebiš biće zanimljivo saznati utiske, i kakvi su efekti.

Srećno
                          Last edited by DS9; 11.11.2017, 21:29.

Comment

• alex1974
                            CBC Veteran
                            • 15.04.2016
                            • 127
                            • okolina
                            • Vectra A 1.6SV

Originally posted by DS9 View Post
                            U vezi vectre iz 91` na tng - u nju svašta može da se sipa, na primer i polusintetika i sintetika, ili neko egzemplarno sportsko ulje tipa motulovog V300 i sličnih, al` čemu to osim u svrhu eksperimenta.

Pomenute (gas) mineralke po API SL sasvim odgovaraju, a to što su malo "naštelovane" za tng još bolje jer ne odskaću bitno sa cenom. Eventualno bi moglo da se proba elfovo 5W-50 ili 10W-50 koje su najjeftinije varijante u toj sledećoj gradaciji, ali ako 15W-40 završava posao i nema značajnije potrošnje ulja onda i nema bitnog razloga da se prelazi.

Sad, može da se i uspostavi korisnim da se nakon dugogodišnje upotrebe mineralnog ulja upotrebi neka polusintetika koja će možda malo poviše isprati motor, al` sve to može i ne mora niti je, kako stoje stvari, previše nužno.
                            Posto nemam potrosnje ulja onda da ostanem na starom to jest na GM 15w/40?

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Što da ne (najbolje), ono je ACEA A3/B3 što i prevazilazi zahteve tog motora, a takođe je API SL. Na kraju krajeva dode mu i sasvim preporučeno. Ako nema problema - neko bi se pitao što bi se čačkala mečka tj. vektra.

Ovo što sad koristiš je (genuine) by the book.

Sad, mene to ne bi sprečilo da upotrebim pomenuta gas ulja za taj motor, a ionako bih birao fam, optimu nisotec ili galax - al` to je moja lična preferenca.
                              Last edited by DS9; 11.11.2017, 23:22.

Comment

• Nelson
                                CBC Senator
                                • 01.08.2017
                                • 211
                                • selo
                                • Fiat Stilo 1.9 JTD

DS9 vidim cepaš 1.4 HDi šta misliš da li bi mogao Ravenol VST 5W40 i u taj motor ?

Comment

Working...
                                X