Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Zikki
    CBC Član
    • 15.01.2007
    • 52
    • Beograd

DS9, zamolio bih te ako može malo pomoći i informacija oko ulja za VW, konkretno specifikacije 507-00 za 2.0TDI common rail motor.

Standardno koristim Castrol Edge Professional 5W-30 međutim, imao sam priliku da vidim da pojedini koriste Mobil (ESP), shell ultra extra ili ultra AV-L (mada ne znam koja je razlika između ova dva shell ulja). Malo sam gledao po internetu i vidim da ima i dosta drugih proizvođača koji prave namenski 507-00 (motul, prista, G-energy, Total, Swag, čak i naš FAM...).

E sad, kapiram da se treba držati preporuke proizvođača auta, a VW preporučuje Castrol. Međutim u ovlašćenom VW servisu, za vozila u garantnom roku sipaju castrol, a za van garancije imaju servisnu akciju ali sipaju shell a ne Castrol.

Ako pretpostavimo da su sva ulja koja su u ponudi po radnjama originalna, pitanje glasi da li se isplati koristiti neko drugo (kvalitetnije od Castrola ako ima), ili ako su sva manje više istog kvaliteta, da li koristiti neko jeftinije od Castrola (Shell, Total, SWAG, TOTAL, G-ENERGY)?

Hvala unapred!

Comment

• DS9
      CBC Senator
      • 27.10.2011
      • 280
      • Beograd

Uh. O suštini tj. odgovorima na tvoja pitanja se i raspravlja na svim starnicama ove teme.

Ne poznajem dobro odnos VW i Castrola, ali po onome što navodiš verujem da ih nekakav ugovor na to navodi (u garanciji castrol, izvan shell)

Kada se kaže da se treba držati preporuke proizvođača - to obavezno znači da se treba držati norme za motorno ulje koje propisuje proizvođač motora (eventualno ACEA norme kao minimalnog zahteva, ako njih u preporukama pominje proizvođač motora), a ne da se obavezno (k`o pijan plota) treba držati brenda koje on preporučuje. Jer, u ovom drugom slučaju - uzrok je najpre ekonomska povezanost proizvođača motora i proizvođača ulja. Osim što jeste definitina činjenica da proizvođač motora sigurno neće da se veže za nepouzdanog proizvođača ulja. Mada, možda bi moglo da se kaže da će proizvođač ulja da pazi za kakvog se proizvođača vozila vezuje.

Pomenuo si FAM koji lično favorizujem pa se mogu smatrati nekakvim njihovim fanom (da se prekrstim, s` obe ruke, mislim kad moram da budem fan domaćeg proizvoda u domaćoj državi).

Na njegovom primeru ću pokazati da sva motorna ulja koje Volkswagen propisuje po normi 504/507 moraju da imaju potpisano ovakvo odobrenje, ako se smatraju striktno preporučenim, odnosno ako se navodi da imaju odobrenje za određenu VW normu.

Ipak, ne mora da znači da će ulje sličnih osobina (i sastava) negativno uticati nai motor ako nema ovakvo odobrenje, ali se tome povećava rizik. Često se može pročitati u specifikacijama i kod najrenomiranijih ulja da ona imaju (potpisana) odobrenja, a da zadovoljavaju (nisu dobili potpis nego npr. na osnovu svojih testova tvrde da ulje zadovoljava) još dosta normi drugih proizvođača motora.

Ulja raznih proizvođača uglavnom nisu baš istog kvaliteta - ali to ne znači nužno da će i vidljivi (posebno kratkoročniji) efekti u motoru biti mnogo različiti. Jer, motor SUS je tako konstruisan da može optimalno da radi u vrlo širokim granicama (eksploatacije)

Da li se isplati...?

Znam neke ljude kojima se ekonomski uopšte ne isplati da restauriraju i održavaju krš star četrdesetak godina, a oni to ipak čine sa neopevanom radošću i srećom. I znam čoveka koji sipa (nepreporučeno) vrlo jeftino ulje u svaki auto, jer ga voza dve tri godine i onda nabavlja drugi. Znam i trećeg koji samo doliva ulje u auto star dvadesetak godina. Kada ga pitam zašto ne menja - kaže baš me briga, nek crkne.
      Znam i četvrtog koji ne može psihički da podnese kada ulje dobije tamniju nijansu, pa menja vrlo kvalitetne sintetike na 5000 km.

Za sve njih bih rekao da im se to što rade isplati, jer rade ono što im duša traži. Drugačije bi se verovatno lošije osećali.

Lično mislim da se onome koji želi da mu motor dugo traje, i da što manje ima problema sa njim - uvek isplati kvalitetnije, i tipično skuplje ulje. Da li je Castrolova varijanta 504/507 bolja od Shell-ove, ne znam. A pogotovo ne znam da li je ona bolja baš za tvoj konkretni auto u smislu tvog načina eksploatacije njega.

Sa castrolom možda bude generalka na 400,000 a sa shellom na npr. 380,000. Ili možda obrnuto.Verovatno je da odgovore na tvoja pitanja znaju oni koji rade po laboratorijama shell-a i castrol-a.

Btw, Shell Helix Ultra Extra i Ultra AV-L su praktično identična ulja, s tim što prva varijanta ima šire preporuke (i odobrenja) dok je AV-L baš namenski za VW 504/507 (nisam siguran, možda je AV-L koncipiran da se distribuira samo servisima). Shell je veliki (najveći) pa može sebi da dozvoli da proizvodi ulja različitih naziva koja se vrlo malo (ili u praktičnom smislu nikako) razlikuju, odnosno za različita tržišta (Evropa vs. Amerika vs. Azija). Lično ne bih obraćao pažnju na razliku ta dva ako je potrebno ulje po VW 504/507.

Shell, Castrol, Total... su imena koja jednostavno garantuju kvalitet. Ni u ostala pomenuta ne bih sumnjao niti očekivao bitno različite efekte jer ne vidim smislen razlog za tako nešto.

Inače, mislim da je Total povukao svoje ulje pod nazivom Quartz Ineo 504/507 i zamenio ga sa Quartz Ineo Long Life nešto drugačijih osobina, koje naravno zadovoljava 504/507.

E da, i Modriča ima odobreno ulje za 504/507
      OPTIMA ECO PLUS SAE 5W-30 | Rafinerija ulja Modrica

a sasvim sigurno i NISOTEC varijanta NISOTEC AUTOLINE W 504/507 SAE 5W- 30 | NISOTEC

Ja sam inače peti posle one gore_pomenute četvorice. Jer, mojoj duši bi se isplatilo da recimo koristi ova dva potonja ulja ako bi razmišljala o nabavci po VW 504/507 normi.
      Last edited by DS9; 02.12.2014, 12:48.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Nema se šta (posebno) dodati. Skoro je sve rečeno i zasnovano.
        Castrol ili Shell? Bacati novčić? Ili (još bolje) uzeti Mobil 1 ESP 5W-30?!
        Više puta sam ponovio a skoro i na blogu: ako negde ne vredi davati previše novca za skuplje ulje onda je to kod VW 504/507. Standard je takav (zahtevan) da samo ispunjenje vodi ka tome da su sva ulja relativno sličnog kvaliteta (ne kažem identičnog, ali sa manjim razlikama nego u slučaju 502/505/505.01 gde preostaje više prostora da se proizvođač istakne). Malo kvalitetnija bazna ulja mogu biti od značaja za prave Long Life intervale zamene (30, 40 ili čak 50 hiljada km). Inače za manje od 30 hiljada km (pa i svih 30) nije od većeg značaja.
        Texaco Havoline Ultra V bi takođe vredelo pomenuti (čisto da kompletiramo mejdžorse).
        FAM itekako dolazi u ozbir kao i Optima ... verovatno i nisotec (nemam podatke o zvaničnom odobrenju pa ću ostati uzdržan, dok isto ne vidim).
        Ova (uz Prista) su za jeftiniju (ekonomičniju varijantu). Kod jači brendova je skoro svejedno, kupite prema afinitetu. Castrol je preporuka samo zbog dugogodišnjeg ugovora, slično kao kod Mercedes-Mobil slučaja.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Zikki
          CBC Član
          • 15.01.2007
          • 52
          • Beograd

DS9, expendable,

hvala vam na odgovorima. Ja sam definitivno iz kategorije koja redovno održava auto, kada su ulja i filteri u pitanju volim da nabavim ono što je zaista kvalitetno i radim servise na svakih 10.000-15.000 (15.000 mi je gornja granica). Do sada sam koristio Castrol Edge mada me kolega uverava da je Mobil1 ESP koji on koristi dosta bolji, e sad u čemu je to dosta bolji je upravo ono o čemu je najteže diskutovati a to je lični afinitet, preporuka koju je dobio od svog majstora itd.

Što se tiče spomenutog FAM, juče sam ih pozvao, cena 1L 50700 ulja je 695+PDV (868,75 RSD) ali ga nema odnosno imaju jako malu količinu i moralo bi da se naručuje. S obzirom na naveden sertifikat i očigledan kvalitet, stvarno mi nije jasno zašto se ne izbore da bolje i više reklamiraju svoje proizvode, da potpišu ugovore o snabdevanju manjih servisa... Stvarno šteta.

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Videh pre dve-tri nedelje na SLAP pumpi kod plavog mosta u Beogradu, imali su FAM 504/507, cena baš ta pomenuta oko 860 din. Vuk Petrol koji je takođe bio distributer famovih ulja, drži neka nenormalnim cenama, ali nema ništa više od 10W-40 BM Extra, kome su dali nenormalnu cenu kao za ovo gore 504/507, a drže Viskol do famovih po normalnim cenama.

Inače već sam negde pisao da jeste realan problem sa famom što im ulja nisu dostupnija, i da mi je npr. žao što bar negde nisu napravili ono što je Modrča uradila otvorivši u Srbiji Kuću Ulja Ku

E` da, "dosta bolji" Mobil ESP nego Castrol Edge!?

Pa, teško. Odnosno - nema šanse.

Nekome ko obuče pantalone pa su mu one duže za 1 cm je to mnogo, a neko to i ne primećuje.
            Last edited by DS9; 02.12.2014, 15:54.

Comment

• Zikki
              CBC Član
              • 15.01.2007
              • 52
              • Beograd

Originally posted by DS9 View Post

E` da, "dosta bolji" Mobil ESP nego Castrol Edge!?

Pa, teško. Odnosno - nema šanse.

Nekome ko obuče pantalone pa su mu one duže za 1 cm je to mnogo, a neko to i ne primećuje.
              Hvala i za ovu inf. Onda definitivno ostajem i dalje na već korišćenom Castrol Edge Professional 5W-30.

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Ako je već sasvim preporučeno, (osim toga professional serija se radi namenski za servise), i baš ono što i sam VW (fabrički) stavlja, i pri svemu tome su vozne karakteristike dobre - što bi se menjalo nešto sa čime i ne postoji problem?

Da smo neke američke patriote pa ajd`. Ovako, nema trika (osim ako se kupuje od neproverenog izvora).

Gore Stalker na jednom mestu kaže Ili (još bolje) Mobil ESP ali time ne misli da je "dosta bolji". Pre bi moglo da se tumači u smislu da bi eventulano moglo da bude jedino bolje (a pitanje je da li bi se takvim pokazalo) među pomenutim. Ali to je ako će baš da se razmišlja o alternativama - mada konkretno nema prevelike potrebe (jer i reče da je sama norma vrlo striktna te su sva ulja koje je zadovoljavaju generalno izrazito kvalitetna )
                Last edited by DS9; 03.12.2014, 18:04.

Comment

• Zikki
                  CBC Član
                  • 15.01.2007
                  • 52
                  • Beograd

Ulje kao i ostale delove nabavljam od drugara koji drži prodavnicu VW delova i znam da je ulje od uvoznika a ne neka šverc varijanta, pri tom je u pitanju upravo Professional serija koja je inače namenjena servisima a ne krajnjim kupcima, tako da što se ulja tiče, nemam dileme da li je original. Samo sam se razmišljao da li ima nešto što je bolje od pomenutog Castrol ulja pa da eventualno pređem na neštodrugo, ali s obzirom na to da kažeš da je ovaj Castrol vrhunski, nemam više nedoumica, ostajem na istom.

Još jednom hvala na pruženim informacijama!

Comment

• vulkan
                    CBC Veteran
                    • 03.09.2011
                    • 151
                    • sabac
                    • mazda nisan

Originally posted by Zikki View Post

Što se tiče spomenutog FAM, juče sam ih pozvao, cena 1L 50700 ulja je 695+PDV (868,75 RSD) ali ga nema odnosno imaju jako malu količinu i moralo bi da se naručuje. S obzirom na naveden sertifikat i očigledan kvalitet, stvarno mi nije jasno zašto se ne izbore da bolje i više reklamiraju svoje proizvode, da potpišu ugovore o snabdevanju manjih servisa... Stvarno šteta.
                    Verovatno zato što im direktori imaju dobre plate i bez uloženog truda pa što bi se onda i cimali da rade nešto ako već ne moraju i niko ih ne tera.
                    To je razlog što su mnoge državne firme propale + malverzacije oko raznih nabavki + zapošljavanje familije koja ne zna da radi na određenom radnom mestu a zna da prima platu i za iste čak izmišljanje nepotrebnih radnih mesta + službeni putevi na ko zna gde, Havaje + ... ++++ itd.
                    Jeste of topic ali mene jako pogađa što nam je država dospela gde jeste pa pošteni ljudi teško žive a oni "sposobni" imaju i mogu i na letovanje i na zimovanje.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Originally posted by Zikki View Post
                      Ulje kao i ostale delove nabavljam od drugara koji drži prodavnicu VW delova i znam da je ulje od uvoznika a ne neka šverc varijanta, pri tom je u pitanju upravo Professional serija koja je inače namenjena servisima a ne krajnjim kupcima, tako da što se ulja tiče, nemam dileme da li je original. Samo sam se razmišljao da li ima nešto što je bolje od pomenutog Castrol ulja pa da eventualno pređem na neštodrugo, ali s obzirom na to da kažeš da je ovaj Castrol vrhunski, nemam više nedoumica, ostajem na istom.

Još jednom hvala na pruženim informacijama!
                      Slažem se. Ako i postoji razlika pa čak i da su bolji (a pitanje je), npr. Mobil 1 ESP ili Motul Specific, razlika je u nijansama koje nisu od značaja i koja se ne može (posebno) primetiti pa čak bi i laboratorija dala slične rezultate posle zamene ulja. Dakle, ako imate pristup originalnom ulju i do sada ste ga koristili i bili zadovoljni, nastavite i dalje.
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Originally posted by vulkan View Post
                        Verovatno zato što im direktori imaju dobre plate i bez uloženog truda pa što bi se onda i cimali da rade nešto ako već ne moraju i niko ih ne tera.
                        To je razlog što su mnoge državne firme propale + malverzacije oko raznih nabavki + zapošljavanje familije koja ne zna da radi na određenom radnom mestu a zna da prima platu i za iste čak izmišljanje nepotrebnih radnih mesta + službeni putevi na ko zna gde, Havaje + ... ++++ itd.
                        Jeste of topic ali mene jako pogađa što nam je država dospela gde jeste pa pošteni ljudi teško žive a oni "sposobni" imaju i mogu i na letovanje i na zimovanje.
                        Dobro primećeno ali je kod FAM-a (ipak) nešto drugo (inače ide se i na Havaje i Las Vegas, Rio ... ima se - može se ... vratićemo iz zajedničke kase).
                        FAM je pao u bedak (ostao bez obrtnih sredstava) pre svega zbog malverzacija prošlog vlasika (kad je ispumpao cca. 30 mil evra koliko je firma i vredela). E sad, šta će biti - videćemo. Ne kažem da je sjajno (ipak su nekada bili u NIS-u) ali već par godina je koliko-toliko (za firmu u restruktuiranju) situacija solidna. Naravno daleko je od onoga što je bilo a naročito šta bi moglo biti ...
                        FAM ulja nema iz više razloga a jedan od toga su distributeri (koji trebaju da vrše distribuciju, zar ne?). To je duga i tužna priča ... i nije za temu (nije glavna zarada u prodaji, tu je obrt pa je zato bitno, ostalo je lako pogoditi, takav smo ti mi narod i takva smo država i zato smo tu gde jesmo).
                        A za ugodnost distributera, važno je imati obrtna sredstva ... zna se ko ih ima ... puni smo raznih (Zapadnih) brendova.

Comment

• Zikki
                          CBC Član
                          • 15.01.2007
                          • 52
                          • Beograd

Znam nekoliko servisera koji bi na police verovatno stavili i FAM ulja pa ko voli neka izvoli. Ako neko vozi par godina star auto i radi mali servis na 7.500 - 10.000km, i ako mu serviser ponudi "paket" ulje+filteri po pristupačnoj ceni a da je pri tom ulje dobrog kvaliteta i da su filteri dobri, nema razloga da insistira na nečemu dosta skupljem, zar ne?

Podrazumeva se da bi FAM takođe trebao da uradi brendiranje, da dostavi police, postere, sav marketing materijal kako bi povećao svoj "brand awareness" jer je ovako slaba vajda.

Naravno finalni izbor bi bio na mušteriji, da li želi jeftiniji a ništa lošiji "paket" ili ipak želi da plati skuplju varijantu.

Comment

• DS9
                            CBC Senator
                            • 27.10.2011
                            • 280
                            • Beograd

Dobro reče expendable, kod fama je nešto drugo u pitanju i za njega ne važi ono što većina ljudi misli - tipa državni pos`o ladiš 00, a direktori se ubijaju od plata, dok građani pokrivaju njihove gubitke.

FAM trenutno održava sebe, ali osim nekakvog kvaliteta (proizvodnje) ima vrlo ograničene resurse da širokoj masi kupaca podilazi sa šljaštećim reklamama, policama, nižim (akcijskim) cenama i sl. Ako ti državu tj. ceo balkanski region aktivno (vrlo promišljeno i pametno) cenama napada multinacionalni koncern recimo Total - imaš vrlo malo manevarskog prostora.

Kvalitetno ulje se zna ispod koje cene ne može da ide, ali se takođe i zna da po nižoj ceni može da ga ponudi onaj koji ima masovniju proizvodnju. FAM nema prostora da dampinguje cene, već ulja nudi po onim koliko da bude održiv, i još sve to u vrlo mutnom tržišnom prostoru, (gde izgleda nema baš strategije da se recimo domaći proizvođač nečega sačuva od nekontrolisanog uvoza istih proizvoda). Ima po internetu da se vide intervjui sa ljudima koji upravljaju famom, pa su oni koji ga aktuelno vode daleko od zadriglih i/ili nestručnih parazita. Čak šta više uspevaju da ga nekako drže na površini pa još i da drže nekakav kvalitet.

Najprostija suština je da je za one koji odlučuju o ovom prostoru, a pri tome mislim na (ne)istaknute (i u senci) svetske moćnike (i njihove im države i kompanije) - taj prostor samo nešto o čemu se razmišlja kao o plenu koji treba nekako iskoristiti. Bez veze je da im se baš i pripomogne u tome i odseca grana na kojoj može da se sedi. Mislim zdrava grana.
                            Last edited by DS9; 03.12.2014, 18:47.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Upravo tako! Ljudi koji rade tamo (preostali jer su se mnogi i razbežali) su stručni i znaju posao. Znaju i za brending (i imali su sve pomenute rekvizite plus popuste) međutim stvar je u nedostatku novca (obrtnih sredstava). Uzimati kredit za tako nešto je "pucanje sebi u glavu". Uz sve to kašnjenje sa naplatom i konkurencija bez carine i sa (često) "trajnim" akcijama ... i eto "vrzinog kola" (što vas duže nema na tržištu sve je teže na isto (široko) se vratiti). Osim toga bar 51% servisa ne bi stavilo FAM (NIS, Gasprom, ...) ni za "besplatno punjenje". Takav smo ti mi narod (nisu samo majstori i servisi krivi, već delom, i oni pretostaljvaju da bi to išlo jako teško).
                              Pri prodaji NIS-a moralo se bolje računati (osim FAM-a tu je i RNB) i da su se obe firme ponudile za po evro sada bi svima bilo bolje. Bez velikog kapitala teško je opstati u branši. Od prodaje i jednih i drugih niti je država imala veće koristi niti firme ... pa čak ni prvi vlasnici (Avia i Neochimiki) ... niko osim par individua ... i tako ti je to kod nas.
                              Nisotec sa sve tri blendare bi bio preteranog kapaciteta ali bi se moglo nešto uraditi (ovako ili onako). Sad je manje-više situacija loša za sve (pa i za sam Nisotec na duži rok ... u smislu da je pitanje šta će biti sa najavljenim kapacitetima, počevši od rafinerije za proizvodnju naftenskih baznih ulja).
                              Naravno, G nije ****o vesla (u smislu da je 500 ljudi veliki kamen oko vrata). Tu su (privatizacija NIS-a) FAM i RNB ispali kolateralna šteta.
                              Ipak, voleo bih da bar FAM opstane (ipak je u provinciji, u gradu gde je nezaposlenost velika).

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Uvek je bitan odnos cena/kvalitet a sam brend služi kao korektivni faktor kod izbora potrošača. Nažalost, ulaganje u brend na mass marketu je uvek isplativije. Svaki proizvođač mora da napravi balans kod ove formule.
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X